Ουκρανοί σοσιαλιστές: Κατά του πολέμου!

Κοινωνικό κίνημα (Ουκρανία), 10/1/2022

Έκκληση των Ουκρανών Σοσιαλιστών

Ώρα για διεθνή αντιπολεμική αλληλεγγύη

[Αναδημοσίευση από το elaliberta.gr]

Το Κρεμλίνο έχει μεταφέρει τον ρωσικό στρατό στα ουκρανικά σύνορα και απειλεί να επέμβει εάν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δεν εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του. Εμείς, οι Ουκρανοί σοσιαλιστές, καλούμε τη διεθνή αριστερά να καταδικάσει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης και να δείξει αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν υποφέρει από τον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν οκτώ χρόνια και που μπορεί να υποφέρουν από έναν νέο.

Σε αυτή την απεύθυνση, το «Κοινωνικό Κίνημα» αποκαλύπτει το φαινόμενο της αναβίωσης του ρωσικού ιμπεριαλισμού, περιγράφει την κατάσταση στο Ντονμπάς και προτείνει μέτρα για την εξασφάλιση της ειρήνης.

Η νεκρανάσταση του ρωσικού ιμπεριαλισμού

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, μόνο μία υπερδύναμη παρέμεινε στον κόσμο· οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και τώρα η ηγεμονία τους φθίνει. Οι επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έφεραν καταστροφικούς πολέμους στους λαούς αυτών των χωρών και είχαν ατιμωτική κατάληξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, η παρακμή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν συνοδεύτηκε από την ανάδυση μιας πιο δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης, αλλά από την άνοδο άλλων ιμπεριαλιστικών αρπακτικών, φονταμενταλιστικών και εθνικιστικών κινημάτων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η διεθνής αριστερά, που έχει συνηθίσει να αγωνίζεται μόνο εναντίον του δυτικού ιμπεριαλισμού, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική της.

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε μια αναβίωση του ρωσικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος τώρα προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να αναδιανείμουν τις σφαίρες επιρροής στον κόσμο. Τα γεγονότα δείχνουν ότι η υπαγωγή στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας του Πούτιν δεν φέρνει κανένα καλό στους λαούς. Αυτή τη στιγμή, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο Καζακστάν με στόχο τη βίαιη καταστολή της λαϊκής εξέγερσης. Οι ενέργειες αυτές επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του CSTO, ο οποίος δημιουργήθηκε όχι για να προστατεύει τις χώρες από την εξωτερική επιθετικότητα, αλλά για να ενισχύει την επιρροή του Κρεμλίνου και να προστατεύει τα αντιλαϊκά καθεστώτα από τις επαναστάσεις. Τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται de facto στο Καζακστάν προστατεύουν επίσης τα συμφέροντα τόσο των Αμερικανών όσο και των Βρετανών καπιταλιστών, οι οποίοι κατέχουν σημαντικό μέρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Καζακστάν.

Η Ρωσία διαδραμάτισε παρόμοιο ρόλο στις διαμαρτυρίες της Λευκορωσίας. Το Κρεμλίνο έστειλε τους προπαγανδιστές του για να αντικαταστήσουν τους απεργούς εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας εφεδρείας αξιωματούχων ασφαλείας που θα σταλεί στη Λευκορωσία. Ακριβώς όπως τον 19ο αιώνα, όταν η Ρωσική Αυτοκρατορία ήταν ο χωροφύλακας της Ευρώπης, το καθεστώς Πούτιν γίνεται τώρα το οδόφραγμα των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών στον μετασοβιετικό χώρο – κάθε κοινωνικό κίνημα σε αυτή την επικράτεια αναγκάζεται να σκεφτεί πώς να μην γίνει ενοχλητικό για το Κρεμλίνο.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη μας στους Ρώσους αριστερούς ακτιβιστές που αντιτίθενται στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του Κρεμλίνου και που αγωνίζονται για δημοκρατικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς στη χώρα τους. Μόνο μια επανάσταση στη Ρωσία και η ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν μπορεί να φέρει σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια στις μετασοβιετικές χώρες.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές ότι σχεδιάζουν στρατιωτική επίθεση στο Ντονμπάς, αλλά αυτό είναι ένα κατάφωρο ψέμα. Η πολιτική του Ζελένσκι δείχνει ότι μετά από πολλαπλές ανεπιτυχείς προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μετά την ανάληψη της εξουσίας, έχει εγκαταλείψει τα σχέδια να αλλάξει κάτι στο Ντονμπάς. Καταδικάζουμε τις νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές πολιτικές των ουκρανικών αρχών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της Ρωσίας.

Η Ρωσία κατηγορεί διαρκώς την Ουκρανία ότι δεν εκπληρώνει το πολιτικό μέρος των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά η ίδια παραβιάζει διαρκώς το κομμάτι της ασφάλειας. Τελευταίο παράδειγμα ήταν η μη ανανέωση από τη Ρωσία της εντολής της αποστολής του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση των ουκρανορωσικών συνόρων, αν και προβλέπεται στην παράγραφο 4 του πρωτοκόλλου του Μινσκ. Από την πλευρά των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών που ελέγχονται από το Κρεμλίνο, υπήρχαν πάντα ασύγκριτα περισσότεροι περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης των εκπροσώπων της αποστολής του ΟΑΣΕ στη γραμμή επαφής, αλλά παρά τα εμπόδια, ο ΟΑΣΕ τα τελευταία χρόνια κατέγραψε πολλές φορές περισσότερες παραβιάσεις των όρων για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου ακριβώς από τη «ΛΔΝτ» [«Λαϊκή Δημοκρατία του Ντοντέτσκ»] και την «ΛΔΛ» [«Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ»]. Αλλά το κυριότερο είναι η ρήτρα 10 του Μινσκ-2, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ: «Η απόσυρση όλων των ξένων ένοπλων σχηματισμών, του στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και των μισθοφόρων από το έδαφος της Ουκρανίας υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ. Αφοπλισμός όλων των παράνομων ομάδων». Υπήρχαν και υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς, αλλά το Κρεμλίνο εξακολουθεί να το αρνείται υποκριτικά.

Σε αντίθεση με τον μύθο, που είναι δημοφιλής σε ορισμένους δυτικούς αριστερούς, τα καθεστώτα στη «ΛΔΝτ» και την «ΛΔΛ» δεν είναι αποτέλεσμα λαϊκής βούλησης. Οι επικεφαλής της «ΛΔΝτ» και της «ΛΔΛ» έχουν ενσωματωθεί στις τάξεις της άρχουσας ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έχουν γίνει το φερέφωνο των πιο επιθετικών αρπακτικών διαθέσεων του Κρεμλίνου. Στις ίδιες τις «δημοκρατίες», κάθε πολιτική δραστηριότητα της αντιπολίτευσης, ακόμη και η πιο νομιμόφρονη στη ρωσική κυβέρνηση, καταστέλλεται.

Ταυτόχρονα, τα εδάφη των «δημοκρατιών» αποβιομηχανοποιούνται ραγδαία. Οι υποδομές υποβαθμίζονται και τα δίκτυα δημόσιων μεταφορών διαλύονται στις πόλεις. Ακόμη και για τις επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα εξάγονται μέσω της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών έχουν γίνει κανόνας. Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων κορυφώνονται στις απαγωγές ακτιβιστών και την εισαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, το Ντονμπάς έχει ήδη μετατραπεί σε ζώνη περιβαλλοντικής κατάρρευσης. Πολλά ορυχεία έχουν κλείσει χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του πόσιμου νερού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το Ντονμπάς, ενώ είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Ουκρανίας, είναι η περιοχή που είναι γεμάτη με τις περισσότερες νάρκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι πρέπει να γίνει;

Τώρα το Κρεμλίνο αρνείται την υπόσταση της Ουκρανίας και τη δυνατότητα απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ρωσική κυβέρνηση θέλει να συμφωνήσει σε όλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ απορρίπτει εντελώς την Ουκρανία. Αλλά η απόφαση για την επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των ανθρώπων των οποίων οι ζωές εξαρτώνται άμεσα από τη σύγκρουση και τον τρόπο που θα επιλυθεί. Η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί στις συμφωνίες μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κρατών.

Επιδιώκουμε μια ειρηνική, ουδέτερη Ουκρανία, αλλά για να γίνει αυτό το Κρεμλίνο πρέπει να σταματήσει την επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική του και να δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας σοβαρότερες από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, που καταπατήθηκε απροκάλυπτα από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για την πολιτική των δυτικών κυβερνήσεων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και τους δικούς τους στόχους, πιστεύουμε ότι τα συμφέροντα του ουκρανικού εργαζόμενου λαού μπορούν να ληφθούν υπόψη από αυτές μόνο υπό την πίεση των προοδευτικών κινημάτων και των λαών αυτών των χωρών.

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να τερματιστούν επιτέλους οι μάχες στο Ντονμπάς και να αποτραπούν πιθανές προκλήσεις στη γραμμή επαφής, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια νέα επέμβαση. Ως εκ τούτου, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η αποστολή ενός ειρηνευτικού αποσπάσματος του ΟΗΕ στο Ντονμπάς. Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τις υπάρχουσες ειρηνευτικές αποστολές και θυμόμαστε ότι ορισμένες φορές τα μπλε κράνη δεν απέτρεψαν τη μαζική βία. Αλλά υπό τις σημερινές ουκρανικές συνθήκες, αυτό είναι ένα απαραίτητο αναγκαστικό βήμα.

Τα ζητήματα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης θα πρέπει να επιλυθούν μόνο αφού τελειώσουν τα ζητήματα ασφαλείας. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών θα πρέπει να μειώσει τη σοβαρότητα της σύγκρουσης και μετά από αυτό θα είναι ευκολότερο να συζητηθούν πιθανοί συμβιβασμοί. Πρέπει επίσης να προετοιμαστούν οι συνθήκες για τη μελλοντική επανενσωμάτωση.

Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι:

Η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς. Ένα από τα καλύτερα μέσα πίεσης στην κορυφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ήταν η κατάσχεση της περιουσίας και των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών και αξιωματούχων στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη.

Δημιουργία ενός διεθνούς προγράμματος για την αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από τον πόλεμο και τη βοήθεια προς τους κατοίκους της (μεταξύ άλλων μέσω της κατάσχεσης όσων λεηλατήθηκαν από Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες).

Αναθεώρηση της κοινωνικοοικονομικής πορείας που προτείνεται στην Ουκρανία από τη Δύση: αντί για καταστροφικές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση του ΔΝΤ – διαγραφή του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας.

Πιο περιεκτικές και προοδευτικές ανθρωπιστικές πολιτικές στην Ουκρανία, τερματισμός της ατιμωρησίας της ουκρανικής ακροδεξιάς και κατάργηση των νόμων περί «αποκομμουνιστικοποίησης».

Παροχή εγγυήσεων για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όσους ζούσαν στη «ΛΔΝτ» και την «ΛΔΛ», υιοθέτηση νόμου αμνηστίας για όσους δεν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η απειλή της κλιμάκωσης κρέμεται πάνω από την Ουκρανία σαν τη δαμόκλειο σπάθη και περιορίζει σημαντικά το πεδίο της προοδευτικής πολιτικής. Το μέλλον του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ουκρανία εξαρτάται από τη διεθνή αλληλεγγύη.

Κοινωνικό Κίνημα (Соціальний рух)

10/1/2022

[Το Κοινωνικό Κίνημα είναι συνεργάτης της ιστοσελίδας Ukraine Solidarity Campaign στη Μεγάλη Βρετανία].

Μετάφραση: elaliberta.gr

Social Movement, “Time For International Anti-War Solidarity”, Ukraine Solidarity Campaign / Кампанія Солідарності з Україною, 13 Ιανουαρίου 2022, https://ukrainesolidaritycampaign.org/2022/01/13/time-for-international-anti-war-solidarity/. Αναδημοσίευση: “Ukraine left calls for real international solidarity Statement of Ukrainian Socialists ‘Time For International Anti-War Solidarity’”, Europe Solidaire Sans Frontièreshttp://www.europe-solidaire.org/spip.php?article60723, International Viewpoint, Ιανουαρίου 2022, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7485

[Αναδημοσίευση από το elaliberta.gr]

Το κείμενο στα ουκρανικά: Час для міжнародної антивоєнної солідарності

Το Κοινωνικό Κίνημα (Sotsyalnyï Roukh) είναι μια νέα πολιτική οργάνωση εργαζομένων στην Ουκρανία, στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστές, αγωνιστές που προέρχονται από διάφορες παλαιότερες οργανώσεις της αριστεράς (Οργάνωση μαρξιστών, Σοσιαλιστική οργάνωση «Αριστερή Αντιπολίτευση», φοιτητικό συνδικάτο «Άμεση Δράση», Κοινωνική Εναλλακτική, κλπ.) και άλλους/ες για τους οποίους είναι η πρώτη εμπειρία πολιτικής συμμετοχής.


Ουκρανοί σοσιαλιστές: Κατά του πολέμου!

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s