Φιλιππίνες: για τη δολοφονία του σ.Ζάντρο/Τριπόν

RPM-M (Rebolusyonaryong Partido ng Mangagawa – Mindanao)

Ανακοίνωση για τη δολοφονία του συντρόφου Ζάντρο/Τριπόν

RPM-M (Rebolusyonaryong Partido ng Mangagawa – Mindanao)

[Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα – Μιντανάο (ΕΕΚ-Μ), φιλιππινέζικο τμήμα της 4ης Διεθνούς]

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Rebolusyonaryong Partido ng Mangagawa – Mindanao (RPM-M, φιλιππινέζικο τμήμα της 4ης Διεθνούς) και του Εθνικού Επιχειρησιακού Επιτελείου του Επαναστατικού Λαϊκού Στρατού (NOC-RPA) σχετικά με τη δολοφονία του συντρόφου Zandro/Tripon.


Την ώρα που ολόκληρη η χώρα, ειδικά όσοι επλήγησαν από τον τυφώνα Odette, εξακολουθεί να βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση και ο λαός εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και να παλεύει να συνέλθει από το μέγεθος της καταστροφής, και χωρίς καν να αναφέρουμε τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία και που φέρνει η διαφαινόμενη απειλή της παραλλαγής Όμικρον, τα φασιστικά κρατικοειδή της Εθνικής Αστυνομίας των Φιλιππίνων (με τις Επαρχιακές και Περιφερειακές Κινητές Ομάδες τους και τα SWAT) υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη αστυνομίας της περιοχής, Arnold T. Lao, μαζί με τον 52ο Λόχο MECH του 5ου Μηχανοκίνητου Τάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων, υπό τη διοίκηση του λοχαγού Mark Anthony Rufino, προχώρησαν, τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου 2021, σε μια προδοτική στρατιωτική ενέργεια, παραβιάζοντας την εκεχειρία, και επιτέθηκαν κατά του συντρόφου μας Ζάντρο/Τριπόν στην κοινότητα Purok 3 του Pulang Yuta, περιοχή Kapatagan του Lanao del Norte, Μιντανάο. Η επίθεση αυτή έγινε λίγες ημέρες πριν οι χριστιανικές κοινότητες, μία εκ των οποίων είναι και το χωριό του συντρόφου Ζάντρο/Τριπόν, γιορτάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων εν μέσω των επιπτώσεων του τυφώνα και της πανδημίας.

Ο μεγάλος αριθμός των βάρβαρων κρατικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν και κινητοποιήθηκαν φανερώνει την ξεκάθαρη πρόθεσή τους να ξεμοναχιάσουν και να σκοτώσουν -όχι να συλλάβουν- τον σύντροφο Ζάντρο/Τριπόν. Αυτό θυμίζει αυτά που έκανε το κράτος εναντίον του συντρόφου Ruben του RPA και άλλων επαναστατών από άλλες πολιτικές ομάδες. Ο τεράστιος όγκος πόρων και ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν τον σύντροφό μας θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί καλύτερα για να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων που καταστράφηκαν από τον τυφώνα και που υποφέρουν από την πανδημία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αισθάνονται αναγκασμένοι να συνεχίσουν αυτές τις επαίσχυντες πράξεις, για να δικαιολογήσουν τον ανήθικα τεράστιο προϋπολογισμό της Εθνικής Ειδική Δύναμης για τον Τερματισμό των Τοπικών Ένοπλων Κομμουνιστικών Συγκρούσεων (National Task Force to End Local Communist Armed Conflict ή NTF-ELCAC). Είναι πεντακάθαρο ότι πασχίζουν για “επιτεύγματα” σε αυτό το τμήμα της χώρας για να ζητήσουν ακόμα περισσότερα λεφτά από τον προϋπολογισμό του 2022.

Η δολοφονία του Ζάντρο/Τριπόν φανερώνει τη διαβολική πολιτική αυτού του καθεστώτος ενάντια σε όσους τολμούν να σταθούν και να αγωνιστούν στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων. Και αυτή η πολιτική υλοποιείται κυρίως μέσω της NTF-ELCAC. Αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο τις απεγνωσμένες προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων να παρουσιάσουν “επιτεύγματα” για να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους και να πιέσουν για περισσότερα κονδύλια.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Rebolusyonaryong Partido ng Manggagawa – Mindanao, μαζί με την ένοπλη συνιστώσα του, τον Επαναστατικό Λαϊκό Στρατό (RPA), τήρησε τους όρους της Συμφωνίας Εκεχειρίας με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, η οποία υπογράφηκε επίσημα το 2005. Η δολοφονία του συντρόφου Ζάντρο/Τριπόν δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παραβίαση της υπογεγραμμένης συμφωνίας. Επιπλέον, δείχνει ακόμη περισσότερο την απόλυτη ανειλικρίνεια του σημερινού καθεστώτος να τιμήσει και να τηρήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τις επαναστατικές δυνάμεις.

Από την αρχή αυτού του καθεστώτος, οι κρατικές δυνάμεις προσπαθούν να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν στελέχη του RPA όπως ο σύντροφος Ζάντρο/Τριπόν. Τα μέλη του RPA αποφεύγουν συστηματικά τις πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές δράσης τους, για να γλιτώσουν τις κοινότητες από εκκενώσεις και εκτοπισμούς, να τηρήσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να συμβάλλουν στα οφέλη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την οικοδόμηση μακροχρόνιας ειρήνης στις κοινότητες. Ο ίδιος ο σύντροφος Ζάντρο/Τριπόν μετακινήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις για να αποφύγει την εμπλοκή με τις κρατικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, και ενώ υπέφερε από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως έναν επιδεινωμένο καταρράκτη, ο Ζάντρο/Τριπόν συνέχισε να ασκεί με θρησκευτική ευλάβεια το έργο του, βοηθώντας στην κοινότητά του τους μικροκαλλιεργητές στην καθημερινή τους ζωή, μέχρι εκείνη τη μοιραία αυγή. Για δεκαετίες, από τα νεανικά του χρόνια, ο Ζάντρο/Τριπόν υπηρετούσε τις φτωχές κοινότητες και τους καταπιεσμένους σε διάφορες επαρχίες όπου επιχειρούσε.

Αν το φασιστικό καθεστώς πιστεύει ότι η δολοφονία του συντρόφου Ζάντρο/Τριπόν, ενός βετεράνου επαναστάτη, θα κάμψει το ηθικό των συντρόφων του, τότε κάνει λάθος. Ο θάνατος ενός αξιαγάπητου και αγαπητού συντρόφου και κοινοτικού ηγέτη απλώς τροφοδοτεί τη φλόγα σε κάθε μέλος του RPA. Στην πραγματικότητα, το περιστατικό αυτό αναδεικνύει μόνο τον κακό και βάρβαρο χαρακτήρα αυτού του καθεστώτος απέναντι στους φτωχούς και τους καταπιεσμένους που τολμούν να αγωνιστούν για το σωστό. Βοηθά όμως επίσης να αποσαφηνιστεί και η βάση για τη συνέχιση της Σοσιαλιστικής Επανάστασης και η ανάγκη να ενισχυθεί το κίνημα για τον αγώνα μαζί με τις μάζες και τους καταπιεσμένους.

Οι φασίστες σίγουρα θα προσπαθήσουν να αμαυρώσουν τη μνήμη του Ζάντρο/Τρίπον και να τον χαρακτηρίσουν βολικά ως εγκληματία ή ακόμα και ως τρομοκράτη. Αλλά οι άνθρωποι που βοήθησε και υπηρέτησε θα λένε για πάντα την αλήθεια γι’ αυτόν, και καμία παραπληροφόρηση δεν θα καταστρέψει την επαναστατική υπηρεσία που προσέφερε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του.

Για άλλη μια φορά, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Αστυνομία των Φιλιππίνων (PNP) συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες και δολοφόνοι. Το RPM-M θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να συμβάλει στην ανάδειξη όλων των κρατικών εξωδικαστικών δολοφονιών, όπως αυτή, σε όλα τα φόρα μέχρι και σε διεθνές επίπεδο.

Το σύνολο των μελών του RPM-M και τα όργανα του RPA, συμπεριλαμβανομένων των συμμαχικών του δυνάμεων, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στη θρηνούσα οικογένεια του συντρόφου Ζάντρο/Τρίπον. Η ζωή του και οι υπηρεσίες που προσέφερε στο κίνημα και στο λαό δεν θα είναι ποτέ μάταιες.

  • Ζητάμε ανεξάρτητη έρευνα για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Pulang Yuta, Kapatagan, Lanao del Norte!
  • Να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση της υπαίθρου, των κοινοτήτων, των εργοστασίων και των κυβερνητικών υπηρεσιών!
  • Να καταργηθεί ο τρομονόμος!
  • Όχι στο Εκτελεστικό Διάταγμα 70 (EO 70) και στην ίδρυση της NTF-ELCAC! Να καταργηθεί η NTF-ELCAC!
  • Υποστηρίξτε και συνεχίστε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις επαναστατικές δυνάμεις, με την ενεργό συμμετοχή του λαού!
  • Δίνουμε την ύψιστη αναγνώριση και χαιρετισμό στον μάρτυρά μας, τον σύντροφο Ζάντρο/Τριπόν!

ANZELMO GUERERRO

Εκτελεστική Επιτροπή του RPM-M

RAUL FAUSTINO

Εθνικό Επιχειρησιακό Επιτελείο του RPA

20 Δεκεμβρίου 2021

Rebolusyonaryong Partido ng Manggagawa – Mindanao (RPM-M)

Επαναστατικός Λαϊκός Στρατός (RPA)

Μιντανάο, Φιλιππίνες

Μετάφραση ΤΠΤ από το RPM-M και το IVP

[και στα γαλλικά: Mindanao (Philippines) : Déclaration concernant l’assassinat du camarade Zandro/Tripon από το Europe solidaire sans frontières (ESSF )]


https://tpt4.org/?p=6865

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s