Θεολόγος Ψαραδέλλης (1945-2021)

Οι δικοί μας:

Θεολόγος Ψαραδέλλης ( 1945-2021 )


Πέθανε την Κυριακή 11 Απριλίου ο παλιός σύντροφος, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, που ήταν μέλος του ΚΔΚΕ (Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας) και της ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας), ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς.

Ο σύντροφος Ψαραδέλλης, εργάτης αρχικά υφαντουργός και λιθογράφος εν συνεχεία, γεννήθηκε το 1945 στη Μυτιλήνη. Από μικρός οργανώθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και αργότερα στη νεολαία Λαμπράκη. Από το 1963 κερδήθηκε στις ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού και έγινε μέλος του ΚΔΚΕ.

Στη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ) -αντιδικτατορική οργάνωση που είχε δημιουργήσει το ΚΔΚΕ-, συνελήφθη λίγους μήνες μετά από το πραξικόπημα και απελευθερώθηκε με την πρώτη αμνηστία που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 1967. Με την απελευθέρωσή του συνέχισε την αντιδικτατορική δράση και συνελήφθη εκ νέου στις 5 Μάη του 1969 (μαζί με τον Αντ. Περάκη και όλη την οικογένεια Φελέκη, η οποία αφέθηκε ελεύθερη μετά από λίγες ημέρες, ενώ παρέμεινε κρατούμενος μόνο ο σύντροφος Γιάννης Φελέκης. Λίγες εβδομάδες αργότερα κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέα Φιλαδέλφειας κατόρθωσε να αποδράσει.

Από την Αθήνα βρέθηκε στη Μυτιλήνη και κλέβοντας μία βάρκα ενός θείου του έφτασε απέναντι στα τουρκικά παράλια. Η τουρκική αστυνομία τον συνέλαβε και τον προώθησε προς την Ανατολία σε ένα στρατόπεδο προσφύγων. Μετά από λίγο κατόρθωσε να αποδράσει και συνελήφθη όμως στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα από τον τουρκικό στρατό. Μεταφέρθηκε και πάλι στο στρατόπεδο των προσφύγων, απ’όπου και πάλι απέδρασε και αυτή τη φορά κατόρθωσε να περάσει τα βουλγαρικά σύνορα και να παραδοθεί σε βούλγαρους στρατιώτες ζητώντας πολιτικό άσυλο και την προώθηση του στη Γαλλία.

Οι στρατιώτες παρέδωσαν τον Ψαραδέλλη στη βουλγαρική αστυνομία στη Σόφια όπου και φυλακίστηκε. Εν συνεχεία ανακρίθηκε από έλληνα στέλεχος του ΚΚΕ, στον οποίο επανέλαβε πως είναι πολιτικός κρατούμενος στην Ελλάδα και ζήτησε την προώθησή του στη Γαλλία. Ο έλληνας ανακριτής του τού είπε πως θα ρωτήσει το κόμμα για την περίπτωσή του και θα πράξει αναλόγως. Το κόμμα, μετά από έρευνα που έκανε, έστειλε το μήνυμα ότι πρόκειται για τροτσκιστή. Τότε λοιπόν, λέγοντάς του ψέματα πως πρόκειται να τον στείλει σε κάποιο βουλγαρικό χωριό που κατοικούν πρόσφυγες, με τις χειροπέδες στα χέρια, τον έβαλε στο τρένο και τον έστειλε στην Ελλάδα. Ο Ψαραδέλλης, μόλις κατάλαβε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα κατόρθωσε να αποδράσει και περιπλανώμενος βρέθηκε σε χωριό του Έβρου, στο οποίο, αφού του πρόσφεραν τσάι στο καφενείο για να ζεσταθεί, τον παρέδωσαν στη χωροφυλακή. Πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή.

Αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του το 1972 και, ενώ επρόκειτο να εξεταστεί εκ νέου από γιατρούς για να επιβεβαιωθεί η ασθένειά του, δραπέτευσε με πλαστό διαβατήριο στη Γαλλία. Εκεί εντάχθηκε στην LCR, το γαλλικό τμήμα της 4ης Διεθνούς και συμμετείχε στην ελληνική ομάδα «Κομμουνισμός», που είχε συγκροτηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Εν συνεχεία αποχώρησε και συμμετείχε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Ένωσης (ΣΕΕ).

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 1974 και όταν διαλύθηκε η ΣΕΕ συμμετείχε στη συγκρότηση του Κομμουνιστικού Επαναστατικού Μετώπου (ΚΕΜ). Με την ενοποίηση του ΚΕΜ με την ΟΚΔΕ, την άνοιξη του 1977, έγινε μέλος της ΟΚΔΕ, από την οποία αποχώρησε στις αρχές του 1979. Υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Λίγκας, της ομάδας που είχε αποχωρήσει από την ΟΚΔΕ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 παρέμενε ανένταχτος, αλλά στον τροτσκιστικό χώρο. Το 2002 κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», αλλά αθωώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και, τελικά, προκάλεσαν τον θάνατό του την περασμένη Κυριακή 11 Απριλίου.

Σ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, επαναστάτης εργάτης, ακέραιος και πιστός στις ιδέες του, φίλος με τον οποίο δυστυχώς η αρρώστια του δυσκόλευε τα τελευταία χρόνια την επικοινωνία, υπήρξε ένας άνθρωπος που πάλεψε σε όλη του τη ζωή, με όλες του τις δυνάμεις, ανυποχώρητα, κάτω από τη σημαία του επαναστατικού μαρξισμού.

Αποχαιρετούμε τον παλιό μας σύντροφο και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη Νάντια και στα δύο παιδιά του, καθώς και στους φίλους του.

ΤΠΤ -ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς


https://tpt4.org/?p=5962

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s