Ρωσία: Μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας

Το κίνημα για την απελευθέρωση του Ναβάλνυ επεκτείνεται

του Ilya Budraitskis

Στις 23 Ιανουαρίου, διαμαρτυρίες μεγάλης κλίμακας οργανώθηκαν στη Ρωσία, με κύριο ενοποιητικό αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέϊ Ναβάλνυ, που συνελήφθη μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν επέστρεψε από το Βερολίνο (όπου τον περιέθαλψαν μετά τη δηλητηρίασή του).

Τις παραμονές της συγκέντρωσης, μετά τη φυλάκισή του, η οργανωτική επιτροπή της καμπάνιας Ναβάλνυ παρουσίασε ένα βίντεο για το μυστικό παλάτι του Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου το κόστος φέρεται να είναι κάπου 100 δις ρούβλια (γύρω στα 13 εκατομμύρια δολάρια) και να είναι εντυπωσιακής και άμμετρης χλιδής. Απέναντι στην οικονομική στασιμότητα, στον αυξανόμενο πληθωρισμό, στην ανεργία, η ιστορία του παλατιού αυτού ηχεί τρομακτικά (πάνω από 90 εκατομμύρια είδαν το βιντεάκι στο Youtube) όχι μόνο ως παράδειγμα διαφθοράς, αλλά και ως μια απόδειξη για την τεράστια κοινωνική ανισότητα στη σύγχρονη Ρωσία.

Αντίθετα από τις προηγούμενες έρευνες του Ναβάλνυ, στις οποίες οι ήρωες ήταν υψηλόβαθμοι γραφειοκράτες και ολιγάρχες κοντά στην εξουσία, τη φορά αυτήν είναι ο ίδιος ο αυταρχικός ηγέτης, του οποίου η πραγματική δημοφιλία ως πρόσφατα προσέφερε νομιμοποίηση στο καθεστώς.

Δεν είναι έτσι περίεργο που η δημοσίευση του βίντεο και το κάλεσμα για διαδηλώσεις στους δρόμους προκάλεσαν μια αντίδραση πανικού από τις αρχές. Σε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια διοργανώθηκαν “προληπτικές” εξηγήσεις, για να πληροφορήσουν τους φοιτητές ότι η συμμετοχή τους σε διαμαρτυρίες θα οδηγούσε σε “προβλήματα”, και σε όλα τα κανάλια της τηλεόρασης εξηγούσαν πως το παλάτι στην πραγματικότητα δεν ανήκει στον Πούτιν, ο οποίος προτιμάει την ασκητική ζωή. Επιπλέον, την παραμονή των διαδηλώσεων, όλοι οι κύριοι ακτιβιστές του Ναβάλνυ συνελήφθησαν με διάφορα προσχήματα.

Αλλά η επίπτωση όλων αυτών των πράξεων από τις αρχές ήταν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίστροφο: στις 23 Γενάρη, οι διαδηλώσεις ξεπέρασαν σε αριθμό συμμετεχόντων όλες τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης κατά την τελευταία δεκαετία. Η κύρια ποιοτική αλλαγή, μάλιστα, ήταν η γεωγραφική έκταση των διαμαρτυριών: χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στα κύρια περιφερειακά κέντρα, όπως στο Βλαδιβοστόκ, στο Ιρκούτσκ, στη Σαμάρα, στο Καζάν και σε πολλά άλλα κέντρα. Παρόλο που τα μίντια του Κρεμλίνου προσπάθησαν συστηματικά να παρουσιάσουν τους διαδηλωτές κυρίως ως ανεύθυνους νεαρούς που σέρνονται από κοινωνικά δίκτυα, στην πραγματικότητα η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν νέοι εργαζόμενοι, ηλικιών 20-40 χρονών. Κοιτώντας τους χιλιάδες ανθρώπους στις διάφορες ρωσικές περιφέρειες (διαμαρτυρίες οργανώθηκαν σε περίπου 120 πόλεις σε όλη τη χώρα) βλέπουμε ότι αυτή τη φορά οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης κατάφεραν να προσελκύσουν ένα νέο κοινό που δεν είχε ποτέ ως τώρα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις.

Η διαμαρτυρία στην Αγία Πετρούπολη, που ώς τώρα θεωρείτο ως πολιτικά πιο απαθής από τη Μόσχα, ήταν απροσδόκητα μαζική: κάπου 30.000 άνθρωποι βάδισαν στην κύρια λεωφόρο της πόλης, την Nevsky Prospect, και μετά κατέλαβαν την περίφημη πλατεία της Γερουσίας. Στη Μόσχα κάπου 40.000 ήταν οι διαδηλωτές, που αντιμετώπισαν τις επιθετικές ενέργειες των αρχών: κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν πολλές συγκρούσεις με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξαν σε περίπου 1.300 συλλήψεις.

Αυτή η νέα ποιότητα των διαμαρτυριών, κυρίως η ένταξη όλο και μεγαλύτερων στρωμάτων εκτός της παραδοσιακής φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, προσφέρει επίσης περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής και στις αριστερές δυνάμεις. Έτσι, το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, συμμετείχε με τα πανώ του και τα υλικά του σε αυτές τις διαδηλώσεις στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και στη Γεκατερίνμπουργκ, ενώ στο Ιζέβσκ ηγήθηκε, στην πράξη, της διαδήλωσης.

Μετά από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, το επιτελείο του Ναβάλνυ ανήγγειλε πως θα οργανώνει πλέον συγκεντρώσεις κάθε εβδομάδα. Ενώ δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί κατά πόσο ένα τέτοιο κάλεσμα μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του κινήματος διαμαρτυρίας, είναι ωστόσο ήδη σαφές πως, μετά τις 23 Ιανουαρίου, το κίνημα αυτό έχει ήδη ανέλθη σε ποιοτικά νέο επίπεδο.

Ilya Budraitskis

26 Γενάρη 2021

Μετάφραση: Περιοδικό “4”

από τα αγγλικά: International Viewpoint: Mass protests calling for Navalny’s release on 23 January, set to continue


https://tpt4.org/?p=5554

There are 6 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s