Απέναντι στη σύρραξη ΗΠΑ-Ιράν, αλληλεγγύη στους εξεγερμένους

Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής:

Να αντιταχθούμε στον πόλεμο ΗΠΑ και Ιράν με αλληλεγγύη προς τους ξεσηκωμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

Η πιο ανησυχητική πλευρά αυτών των εξελίξεων είναι ότι μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες και εκτεταμένη πολεμική σύρραξη. Αυτό με τη σειρά του θα επισκίαζε το κύμα των ξεσηκωμών που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το 2019, από το Σουδάν και την Αλγερία μέχρι το Ιράκ, Λίβανο και Ιράν.

3 Ιανουαρίου 2020


Νωρίς το πρωί της 3 Ιανουαρίου, με διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στόχευσαν μια αυτοκινητοπομπή κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στο Ιράκ και σκότωσαν τον Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης QUD του Σώματος της Ιρανικής Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, και τον Αμπού Μαχντί αλ-Μωχάντις, ανώτατο διοικητή παραστρατιωτικών δυνάμεων/ιδρυτή της παραστρατιωτικής δύναμης Κατάϊμπ Χεζμπολάχ και τουλάχιστον έξι ακόμα. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επιδρομή ήταν απάντηση σε επιδρομές κατά στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που είχαν ενορχηστρωθεί από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της επιδρομής της 27 Δεκεμβρίου κατά μιας ιρακινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο Κιρκούκ, στην οποία σκοτώθηκε ένας εργολάβος και τραυματίστηκαν 4 στρατιώτες των ΗΠΑ. Υπάρχει τώρα στρατός των ΗΠΑ στο Ιράκ, αποτελούμενο από 5.300 στρατιωτικούς. 3.000 ακόμα είναι καθ’οδόν για την Μέση Ανατολή. Από το Μάϊο του 2019 έχουν σταλεί στην περιοχοί επιπλέον 14.000 στρατιωτικοί.

Η ιδέα της δολοφονίας του Κάσεμ Σολεϊμανί εγκρίθηκε δημόσια μέσω κυρίου άρθρου της Wall Street Journal της 31 Δεκεμβρίου, το οποίο επίσης κάλεσε τον Τραμπ να επιτεθεί σε ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία. (https://www.wsj.com/articles/the-iranians-escalate-in-baghdad-11577837753?mod=opinion_lead_pos3). Ο Σολεϊμανί ο ίδιος είχε προκαλέσει τον Τραμπ τον Ιούλιο του 2019 απευθυνόμενος τον λόγο σε αυτόν σε μία δήλωση όπου έλεγε ότι “εγώ και η Δύναμη QUD είμαστε οι αντιπαλοί σου”. (https://www.radiozamaneh.com/482272?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+radiozamaneh%2Fcom+%28%D8%B1%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D9%88+%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%D9%87%29)

Αυτή η ενέργεια των ΗΠΑ ακολουθεί την επίθεση της 31 Δεκεμβρίου από χιλιάδες διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν και οργανώθηκαν από φιλο-ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, γνωστές ως “αλ-Χασντ αλ Σα’μπι” (γνωστές επίσης ως Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης) που μπήκαν στην καλά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη και εισέβαλαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, καίγοντας το χώρο υποδοχής, ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στις 29 Δεκεμβρίου, κατά των βάσεων των παραστρατιωτικών δυνάμεων Κατάϊμπ Χεζμπολάχ –που στηρίζονται από τον Ιράν– στα σύνορα Ιράκ και Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 25 και τραυματίστηκαν 50 μέλη των παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2019, ο Τραμπ είχε ακυρώσει στρατιωτική επιδρομή των ΗΠΑ κατά του Ιράν, που στόχευε να απαντήσει στην κατάρριψη από το Ιράν ενός drone (μη επανδρωμένο) των ΗΠΑ. Η διοίκηση Τράμπ αποφάσισε να μην απαντήσει στις αεροπορικές επιδρομές του Ιράν στις 14 Σεπτεμβρίου κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και σε προηγούμενες επιθέσεις κατά δεξαμενόπλοιων με πετρέλαιο στην περιοχή του Κόλπου που αποδίδονται στο Ιράν. Ο Τραμπ ο ίδιος είχε πρόσφατα τονίσει ότι δεν ενδιαφερόταν πλέον για “αλλαγή καθεστώτος” στο Ιράν αλλά ήθελε να συνεχίσει να επιβάλλει τις εξοντωτικές κυρώσεις στο Ιράν για να υποχρεώσει την Ιρανική κυβέρνηση να αλλάξει την συμπεριφορά της.

Εν τούτοις, αυτό που αποκαλύπτουν οι τελευταίες δυσοίωνες εξελίξεις είναι ότι ανεξάρτητα από αυτό που μπορεί να επιθυμούν οι ιμπεριαλιστές ηγέτες, η έμφυτη τάση των καπιταλιστικών – ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να ανταγωνίζονται και να δείχνουν την υπεροχή τους έχει μια δική της λογική.

Για την Ιρανική κυβέρνηση, ο Κάσεμ Σολεϊμανί ήταν ανώτατος διοικητής, ο δεύτερος στη σειρά σημαντικός ηγέτης μετά τον Αγιατολάχ Καμενέϊ, ο αρχιτέκτονας της αιματηρής παρέμβασης του Ιράν στη Συρία, και αυτός που ήταν κυρίως αρμόδιος για τη λήψη αποφάσεων στο Ιράκ. Το Ιράν υποσχέθηκε “σκληρή εκδίκηση”. Ο σύμμαχός του, η Λιβανέζικη Χεζπολάχ έχει ανακοινώσει παρόμοια απειλή. Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο χαμηλής έντασης με το Ιράν εδώ και αρκετό καιρό με το να στοχεύει Ιρανικές βάσεις στη Συρία και στο Ιράκ, όπως και τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ μπορεί να πλήξει και το ίδιο το Ιράν αν είναι απαραίτητο.

Η πιο ανησυχητική πλευρά αυτών των εξελίξεων είναι ότι μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες και εκτεταμένη πολεμική σύρραξη. Αυτό με τη σειρά του θα επισκίαζε το κύμα των ξεσηκωμών που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το 2019, από το Σουδάν και την Αλγερία μέχρι το Ιράκ, το Λίβανο και το Ιράν. Όλοι αυτοί οι ξεσηκωμοί έχουν αντιταχθεί στον ιμπεριαλισμό, στον αυταρχισμό, στο νεοφιλελευθερισμό, στη φτώχεια, στη διαφθορά, στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό και στον αιρετισμό. Οι γυναίκες έχουν συμμετάσχει ενεργά και συχνά στην πρωτοπορία. Όσοι συμμετέχουν ανήκουν κυρίως στην εργατική τάξη και στην άνεργη νεολαία. Δεν αρκούνται με την εκδίωξη των προσώπων που κυβερνούν ατομικά, αλλά θέλουν να αλλάξουν το κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Για όλους αυτούς του λόγους, οι εξεγέρσεις θα μπορούσαν να σημάνουν την αρχή ενός νέου προοδευτικού και επαναστατικού κεφαλαίου για την περιοχή συνολικά, αν και υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις.

Αυταρχικοί ηγέτες και συστήματα, όμως, δεν θα απωθηθούν εύκολα. Στο Ιράκ, ένα κύμα λαϊκών διαμαρτυριών που ξεκίνησαν στις 2 Οκτωβρίου στη Βαγδάτη και στο σιιτικό νότο έχει υποστεί βάναυσες επιθέσεις από την Ιρακινή κυβέρνηση με τη στήριξη του Ιράν, με βοήθεια από το Σώμα της Ιρανικής Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) και τις σιιτικές φονταμενταλιστικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, αλ-Χασντ αλ Σα’μπι, που συμπεριλαμβάνουν και την Κατάϊμπ Χεζμπολάχ. Μικρές αλλά αυξανόμενες εκφράσεις υποστήριξης προς τους ξεσηκωμούς έχουν υπάρξει σε πλειοψηφικά σουνίτικες και κουρδικές περιοχές. 500 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και πάνω από 19.000 έχουν τραυματιστεί.

Στο Ιράν, το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς και άλλες κυβερνητικές δυνάμεις έχουν βάναυσα καταστείλει τις λαϊκές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα στις 15 Νοεμβρίου κατά της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, και κάλεσαν για την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και για το τέλος των στρατιωτικών παρεμβάσεών της στην περιοχή. Σύμφωνα με το Ρόϊτερς, τουλάχιστον 1.500 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε τέσσερις μέρες. Ανάμεσα σε 8.000 και 10.000 κυρίως νέοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, και με τους περισσότερους από αυτούς δεν υπάρχει καμία επικοινωνία.

Πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους ακτιβιστές του εργατικού και φεμινιστικού κινήματος όπως και των καταπιεσμένων μειονοτήτων παραμένουν στις φυλακές από προηγούμενες διαμαρτυρίες. Αυτοί και οι επαναστάτες διαδηλωτές στο Ιράκ, στο Λίβανο, στο Σουδάν και στην Αλγερία είναι οι δυνάμεις που οι σοσιαλιστές ανά τον κόσμο πρέπει να προσεγγίσουν και να υποστηρίξουν.

Η χαρά που εκφράζεται από κάποιους για τον θάνατο του εγκληματία αντιδραστικού Κάσεμ Σολεϊμανί είναι κατανοητή, δεδομένου του ρόλου του στην καταστολή των επαναστατικών λαϊκών τάξεων στο Ιράν, στη Συρία, στο Ιράκ όπως και στην εξάπλωση του ιρανικού μιλιταρισμού και της ιρανικής επιρροής στην περιοχή. Όμως, η δολοφονία του δεν αντιπροσωπεύει κάτι θετικό για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς στο Ιράκ και στην περιοχή.

Η ιμπεριαλιστική ενέργεια των ΗΠΑ δεν έγινε για να ενισχύσει το λαό του Ιράκ. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα αυτής της ιμπεριαλιστικής ενέργειας μπορεί πράγματι να αυξήσει τον κίνδυνο του εκτροχιασμού του λαϊκού ξεσηκωμού στο Ιράκ. Η απειλή δεν είναι απαραίτητα ότι το τωρινό κίνημα διαμαρτυρίας θα εστιάσει μόνο κατά των ΗΠΑ μετά από αυτή τη δολοφονία. Μέχρι τώρα, η πλειοψηφία των διαδηλωτών έχουν ξεκάθαρα αντιταχθεί σε όλες τις ξένες επιρροές, ιδίως του Ιράν και των ΗΠΑ. Μπορεί, όμως, τώρα να εξουδετερωθούν από ένα άλλο κίνημα που ελέγχεται και οργανώνεται από φιλο-ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, και που χρησιμοποιεί αυτή τη δολοφονία να θέσει την απόσυρση των Αμερικάνων ως τη μοναδική διεκδίκηση, χωρίς να αμφισβητεί το σημερινό θρησκευτικό και καπιταλιστικό σύστημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ο κίνδυνος είναι ότι η νέα κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα υπαγορεύσει όλα τα εσωτερικά ζητήματα στο Ιράκ και θα καταστήσει το Ιράκ τόπο της άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι λαϊκοί ξεσηκωμοί στο Ιράκ, στο Ιράν και στο Λίβανο όλοι θα πληγούν ενώ οι ηγέτες που έχουν καταδικαστεί από τους διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν την κρίση στην προσπάθειά τους να μείνουν στην εξουσία.

Οι αντιδράσεις των Ιρακινών αξιωματούχων και των πολιτικών προσωπικοτήτων που έχουν στενές σχέσεις με το Ιράν δείχνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Αντίλ Αμπντούλ-Μάχντι, ο οποίος προηγούμενα είχε ανακοινώσει την επερχόμενη παραίτησή του υπό την πίεση των μαζικών διαμαρτυριών, καταδίκασε τους σκοτωμούς ως παραβίαση των συνθηκών της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ και ως επιθετική πράξη που παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία και που θα οδηγούσε σε πόλεμο. Ο ιρακινός σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, από την πλευρά του, διέταξε τους πιστούς του να είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν το Ιράκ, ενώ πενθούν το θάνατο του Σολεϊμανί.

Εν όψει όλων αυτών των εξελίξεων, η αντίθεση προς τις αεροπορικές επιδρομές του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και στις απειλές πολέμου εναντίον του Ιράν και του Ιράκ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν θεμελιώνεται στην αλληλεγγύη με τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέση Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και στην πλήρη αντίθεση προς όλες τις αυταρχικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή.

  • Αντιτασσόμαστε σε όλους τους, παγκόσμιους και περιφερειακούς, ιμπεριαλιστές και καταπιεστές
  • Αλληλεγγύη με τους λαϊκούς ξεσηκωμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και αλλού
  • Οι μοίρες μας συνδέονται

Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής


[Μετάφραση στα ελληνικά: ΤΠΤ]

Το πρωτότυπο, στα αγγλικά: Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, Oppose U.S. and Iran War by Showing Solidarity with Uprisings in the MENA Region , 3/1/2020


https://tpt4.org/?p=4152

Σχολιάστε