Κλίμα: Να σταθούμε στο ύψος των νέων

Γραμματεία της Επιτροπής Οικολογίας της 4ης Διεθνούς


Σχολικές απεργίες και κινητοποιήσεις για το κλίμα

Να σταθούμε στο ύψος των νέων!

Η Cop241, τον Δεκέμβρη του 2018, δεν μας επέτρεψε να ελπίσουμε τίποτα καλύτερο απ’ό,τι και οι προηγούμενες.

Ωστόσο, στοιχηματίζουμε ότι θα μείνει στις μνήμες ως το ξεκίνημα, η αρχή ενός ισχυρού κινήματος της νεολαίας, που απαντάει στην έκκληση της νεαρής Σουηδέζας Γκρέτα Θούνμπεργκ2, ένα άλμα και η είσοδος στον 21ο αιώνα!

Όταν θα μεγαλώσω, θέλω να ζω”, λένε οι νέοι. Πώς να εκφραστεί καλύτερα το ζωτικό διακύβευμα που απαιτεί να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ενάντια στην κλιματική ανατροπή;

Θέτοντας το ερώτημα “Πώς τολμάτε να αφήνετε μια τέτοια καταστροφή στα παιδιά και στα εγγόνια σας;”, οι νέοι εκφράζουν μια αμετάκλητη καταγγελία της εγκληματικής αδράνειας των κυβερνώντων.

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μαθητές(-τριες) και φοιτητές(-τριες) έκαναν απεργία στα σχολειά τους και διαδήλωσαν, ταυτόχρονα χαρούμενα και αποφασιστικά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την επομένη, οι πορείες για το κλίμα γνώρισαν πρωτόγνωρη επιτυχία.

Η ανυπομονησία και η αδιαλλαξία είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της εξέγερσης. Και δικαίως. Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στη δυναμική της κοινωνικής κινητοποίησης και στην καταστροφή έχει ξεκινήσει! Ναι, δεν μένουν πλέον παρά δέκα μόνο χρόνια για να μειωθούν κατά 58% οι καθαρές εκπομπές αερίων με επίπτωση θερμοκηπίου στον κόσμο. Ναι, οι λεγόμενες “αναπτυγμένες” χώρες πρέπει να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, γιατί είναι και οι κύριες υπεύθυνες. Και, αν αρνιόμαστε τις τεχνολογίες που προωθεί ο πράσινος καπιταλισμός, που είναι και αναποτελεσματικές,και άδικες και επικίνδυνες, εάν αρνούμαστε να επιδεινώσουμε την κλιματική αδικία ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, τότε δεν μένουν παρά δέκα χρόνια για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας με δραστικό τρόπο, να καταργήσουμε τις παραγωγές εμπορευμάτων, μεγάλων έργων και μεταφορών που είναι άχρηστες και επιβλαβείς…

Δεν πρόκειται για μετάβαση, πρόκειται για επανάσταση!

Και απαιτεί να πειστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, για να στρατευτεί ήδη από τώρα στους αγώνες, στις αντιστάσεις, στις εναλλακτικές για μια καλύτερη ζωή σε μια κοινωνία που παράγει λιγότερα και μοιράζεται περισσότερα, για μια οικοσοσιαλιστική κοινωνία.

Γραμματεία της Επιτροπής Οικολογίας της 4ης Διεθνούς

Μάρτης 2019

1COP24: Η 24η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Για μια αποτίμηση της COP24 βλ. και: “COP24: Μέσα στην καταστροφή, η κωμωδία συνεχίζειτου Daniel Tanuro. Για τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η COP24, βλ. Ο πλανήτης μας και η ίδια η ζωή αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους!της Επιτροπής Οικολογίας της 4ης Διεθνούς, 8/10/2018 [ΣτΜ].

2Η Greta Thunberg (γεννημένη το 2003) είναι η μαθήτρια που αποφάσισε, τον Αύγουστο του 2018, κάθε Παρασκευή να φεύγει από το σχολείο της και να πηγαίνει μπροστά από το Riksdag (κοινοβούλιο), ως διαμαρτυρία για την αδράνεια απέναντι στο κλίμα. Λέγεται ότι είναι το ξεκίνημα του “Skolstrejk för klimatet”, της “απεργίας για το κλίμα, που επεκτάθηκε, διεθνώς, στις 15 Μαρτίου 2019 [ΣτΜ].


https://tpt4.org/?p=2812

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s