Ο Κριβίν για τα «κίτρινα γιλέκα»: Επιστροφή στην πραγματικότητα

Τρία ερωτήματα της la Nouvelle République στον Αλέν Κριβίν, από τις προσωπικότητες του Μάη του ‘68 και της ηγεσίας της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας

“Κίτρινα γιλέκα”: “Επιστροφή στην πραγματικότητα” για τον Κριβίν

Ήρθατε στην Τουρ να μιλήσετε για τα κίτρινα γιλέκα (με πρόσκληση του τοπικού Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος -NPA). Πρόκειται άραγε για έναν νέο Μάη του 1968;

“Αυτό που είναι κοινό και στα δύο είναι η έκφραση μιας άρνησης της εγκατεστημένης εξουσίας. Υπάρχουν ομοιότητες και στην έντονη άρνηση των κομμάτων και των συνδικάτων, στην έλλειψη οργάνωσης και στο τεράστιο αίσθημα του “δεν πάει άλλο”. Αντίθετα, δεν μπορούμε τώρα να δούμε ένα μεγάλο κίνημα που να ωθείται από τους νέους, αντίθετα από το 68. Οι τελευταίοι πρέπει να αρπάξουν αυτόν τον γενικευμένο θυμό”.

Υποστηρίζετε το κίνημα;

“Πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχτούν τα Κίτρινα γιλέκα, όχι ηλιθιωδώς, γιατί πρέπει να καταπολεμηθούν όλες οι συμπεριφορές οι ρατσιστικές, οι ομόφοβες ή οι σεξιστικές, όπως μερικές που προβλήθηκαν. Αλλά ένα κοινωνικό μέτωπο πρέπει να βγει από την εξέγερση αυτή για να μπορέσει να οδηγήσει ώς μια γενική απεργία και σε μια σύγκλιση των αγώνων”.

Είναι άραγε η στιγμή να αλλάξουμε σύστημα;

“Υπάρχει ο καταλύτης. Είμαστε λίγο μόνοι για την ώρα, αλλά καλούμε στην εγκαθίδρυση μιας διεθνούς αντικαπιταλιστικής δύναμης στην προέκταση του κινήματος αυτού που μου φαίνεται ότι έχει όλη τη στήριξη του πληθυσμού. Η κινητοποίηση αυτή είναι μια πραγματική επιστροφή στην πραγματικότητα, που δείχνει και όλη τη δυσαρέσκεια από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορέσει να κρατήσει και να επεκταθεί”.

Μετάφραση TPT στα ελληνικά από το Anti-K:

https://www.anti-k.org/2018/12/01/gilets-jaunes-un-retour-au-reel-pour-krivine/

There are 2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s