Μακρόν, συνεχίζουμε, θα ρθούμε να σε διώξουμε!

Γαλλία:

Μετά την απεργία στις 6 Απρίλη:

Μακρόν, συνεχίζουμε, θα ρθούμε να σε διώξουμε!

[Αναδημοσίευση από το elaliberta.gr]

του Antoine Larrache

Η κινητοποίηση της 6ης Απριλίου δείχνει τις απίστευτες δυνάμεις αυτής της κινητοποίησης, την εμπέδωση και τη νομιμοποίησή της. Τώρα ο στόχος μας πρέπει να είναι η αμφισβήτηση της εξουσίας του Μακρόν, μιας αντικοινωνικής, παράνομης, αντιδημοκρατικής εξουσίας.

Με 400.000 ανθρώπους στο Παρίσι, 60.000 στο Μπορντό, 90.000 στην Τουλούζη, 50.000 στη Νάντη, 6.000 στη Μπουρζ, 400 στη Λαμπάλ, 15.000 στην Περπινιάν και την Τουλόν, 10.000 στην Ταρμπ1, αλλά και μια σειρά από πόλεις όπου ο κόσμος είναι περισσότερος από την προηγούμενη φορά (στη Λυών, το Πω και τη Μπαγιόν για παράδειγμα), έχουμε σήμερα μια κινητοποίηση που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή σε σύγκριση με όσες γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.

Εκτός από τις διαδηλώσεις, είδαμε και πάλι εκατοντάδες διάφορες δράσεις, αποκλεισμούς, στο πρυτανείο του Μπορντό, στους σταθμούς με κατάληψη σιδηροδρομικών γραμμών, στα διόδια του Α13, κ.λπ. Μετά τις δράσεις των τελευταίων ημερών, όπως η κατάληψη της πρυτανείας του Παρισιού, τα πανό που αναρτήθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου, στη στήλη του μνημείου των Γιρονδίνων…

Οι αριθμοί των απεργιών παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, κοντά στην τελευταία ημέρα, υψηλά για ενδέκατη ημέρα. Η απεργία ήταν δυνατή στα τρένα Intercity, πρόκειται να συνεχιστεί με τους οδηγούς απορριμματοφόρων και συνεχίζεται στα διυλιστήρια, κυρίως στο διυλιστήριο Gonfreville, αφού το δικαστήριο ανέστειλε την εντολή επίταξης.

Όλα αυτά είναι σημάδια ενός κινήματος που συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ισχυρό, των εργαζομένων που θέλουν να νικήσουν. Ως απάντηση σε αυτή τη νέα επιτυχημένη μέρα και την άρνηση του Μακρόν για τον παραμικρό συμβιβασμό, η διασυνδικαλιστική αποφάσισε να καλέσει σε νέα απεργία την Πέμπτη 13 Απριλίου, μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Συνταγματικού Συμβουλίου. Μόνο μια εξαιρετική κινητοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη από το τελευταίο, ως διέξοδο από την τρέχουσα κρίση.

Η επιτυχία της σημερινής κινητοποίησης δείχνει για άλλη μια φορά το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που βιώνουμε. Το κίνημα κέρδισε τη μάχη της κοινής γνώμης, ανάγκασε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το 49-3 και, παρά την ψήφιση του νόμου, δεν θέλει να υποχωρήσει, ενώ η κυβέρνηση βυθίζεται σε μια όλο και πιο βαθιά παρανομία, καθώς είναι μειοψηφία, με μια όλο και πιο ισχυρή καταστολή, την οποία έχουν καταδικάσει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ… Εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των σκανδάλων με τις απειλές του Νταρμανέν εναντίον της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το σκάνδαλο της μόλυνσης του πόσιμου νερού από τη χλωροθαλονίλη, τις πρόσθετες αποκαλύψεις για τη βία που ασκήθηκε από τη χωροφυλακή στο Σαιν-Σολίν…

Αυτό το κίνημα πάσχει από μια αδύναμη αυτοοργάνωση, με Γενικές Συνελεύσεις που δεν είναι πολύ μαζικές, και ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων απεργιών δεν είναι αρκετός, αλλά η τεράστια δύναμή του είναι, σε κάθε στάδιο, να ξεπερνά τα πολιτικά όρια. Το επόμενο είναι η αμφισβήτηση της νομιμότητας των θεσμικών αποφάσεων: δεν θα σταματήσουμε, ακόμη και αν το Συνταγματικό Συμβούλιο επικυρώσει τον νόμο. Αμφισβητούμε τη νομιμότητα αυτού του συμβουλίου, όπως αμφισβητούμε τη νομιμότητα του άρθρου 49.3 και των αντιδημοκρατικών θεσμών της Πέμπτης Δημοκρατίας. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης θα ήταν μια γενική απεργία που θα παρέλυε τη χώρα για όσο χρόνο χρειαστεί.

Την Παρασκευή 14 Απριλίου, την επομένη της νέας πανεθνικής ημέρας απεργιών και διαδηλώσεων, είναι επιτακτική ανάγκη το κίνημα να συνεχίσει να εκφράζει στους δρόμους την απόρριψη της αντιμεταρρύθμισης και τη νομιμοποίησή του απέναντι στον Μακρόν. Απέναντι στο Συνταγματικό Συμβούλιο, όπως έγινε και την ημέρα που χρησιμοποιήθηκε το 49,3, πρέπει να πιέσουμε για καταλήψεις πλατειών και να προετοιμαστούμε για να διαδηλώσουμε στο τέλος του απογεύματος. Και, θα πρέπει να στραφούμε προς τον πραγματικό υπεύθυνο αυτής της επίθεσης, τον Εμανουέλ Μακρόν, και να οργανώσουμε μια μεγάλη πορεία προς τα Ηλύσια, ενωμένοι, με όλες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, τα Κίτρινα Γιλέκα, τις φεμινιστικές και ριζοσπαστικές οικολογικές συλλογικότητες, όλες τις δομές του κοινωνικού κινήματος.

Antoine Larrache

6 Απριλίου 2023

[Μετάφραση: elaliberta.gr]

Antoine Larrache, « On est encore là, Macron, on viendra te chercher chez toi ! », L’Anticapitaliste, 6 Απριλίου 2023, https://lanticapitaliste.org/actualite/social/est-encore-la-macron-viendra-te-chercher-chez-toi.


https://tpt4.org/?p=8524

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s