Για το απεργιακό κύμα στη Βρετανία

International Viewpoint, 5/2/2023

της Terry Conway

Το απεργιακό κύμα συνεχίζει να διογκώνεται σε όλη τη Βρετανία

[Αναδημοσίευση από το elaliberta.gr]

Περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη Βρετανία την 1η Φεβρουαρίου, στο μεγαλύτερο κύμα απεργιών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό δεν περιελάμβανε μόνο την αποχώρηση των ανθρώπων από την εργασία τους και την ανάπτυξη γραμμών περιφρούρησης στον τόπο εργασίας τους, αλλά συχνά τη συμμετοχή τους σε δυναμικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στα κέντρα των πόλεων. Η δράση αυτή είχε δύο στόχους – αφενός την περαιτέρω επίλυση των διαφορών σχετικά με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας με τους ίδιους τους εργοδότες τους και αφετέρου την εναντίωση στους ακόμη πιο σκληρούς αντισυνδικαλιστικούς νόμους που η κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου προωθεί εσπευσμένα στο κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ.

Έξι συνδικάτα ανέλαβαν δράση την 1η Φεβρουαρίου. Το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων, PCS, ήταν το πρώτο που κάλεσε σε κινητοποιήσεις πάνω από 100.000 μέλη σε 124 βρετανικές και περιφερειακές κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι σε πολλές από τις υπηρεσίες που απασχολούνται είχαν προηγουμένως πετύχει το γελοία υψηλό όριο συμμετοχής σε μια επιστολική ψηφοφορία για απεργία σύμφωνα με τους υφιστάμενους αντιδραστικούς αντι-συνδικαλιστικούς νόμους. Τα μέλη του PCS στα εν λόγω τμήματα συμμετέχουν σε κυλιόμενες δράσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου. Το συνδικάτο επαναλαμβάνει την ψηφοφορία για τα μέλη του σε άλλα τμήματα όπου οι εργαζόμενοι είχαν ψηφίσει υπέρ της δράσης αλλά έχασαν το όριο συμμετοχής κατά ένα μικρό ποσοστό.

Η Ένωση Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (καθηγητές στην περαιτέρω και τριτοβάθμια εκπαίδευση), UCU, κάλεσε 70.000 μέλη της στον πανεπιστημιακό τομέα αυτή την ημέρα, στο πλαίσιο 18 ημερών δράσης που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους δύο μήνες, μετά την αποτυχία των τελευταίων συζητήσεων με τους 150 εργοδότες να καταλήξουν σε μια προσφορά που θα αποκαθιστούσε με οποιονδήποτε τρόπο τον αποδεκατισμό των μισθών κατά τα τελευταία 12 χρόνια της διακυβέρνησης των Τόρις. Η αυξανόμενη περιστασιακή απασχόληση στον τομέα οδηγεί επίσης σε μαχητικότητα. (Τα μέλη της UCU στην περαιτέρω εκπαίδευση στην Αγγλία και την Ουαλία δεν κλήθηκαν σε απεργία την 1η Φεβρουαρίου, αν και βρίσκονται σε διαμάχη για τους μισθούς. Σε τουλάχιστον ένα κολέγιο, και πιθανότατα σε περισσότερα, πραγματοποίησαν σύντομη δράση αλληλεγγύης. Οι καθηγητές κολεγίων της Σκωτίας στο συνδικάτο EIS έδωσαν σκληρές αλλά επιτυχείς απεργιακές μάχες τα τελευταία χρόνια και παρείχαν υλικοτεχνική υποστήριξη στα μέλη τους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στις τωρινές διαμάχες). Σε ορισμένα πανεπιστήμια, τα μέλη της UCU βρίσκονται επίσης σε διαμάχη για την αποψίλωση του συνταξιοδοτικού τους συστήματος.

Το συνδικάτο μηχανοδηγών ASLEF κατέβασε την πλειοψηφία των 21.000 μελών του την 1η Φεβρουαρίου που απασχολούνται σε περισσότερες από δώδεκα σιδηροδρομικές εταιρείες. Το ASLEF θα πραγματοποιήσει περαιτέρω δράση μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τους εργοδότες σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους εργασίας – αυτή θα είναι η έβδομη ημέρα απεργίας του. Το συνδικάτο μεταφορών RMT κατέβασε επίσης τα μέλη των μηχανοδηγών του την 1η Φεβρουαρίου και την άλλη ημέρα το ASLEF απεργούσε. Αυτό μοιάζει με μια χαμένη ευκαιρία από το RMT, το οποίο από πολλές απόψεις αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του απεργιακού κινήματος από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η πλειοψηφία των μελών του δεν είναι οδηγοί, αλλά εκτελούν άλλες εργασίες. Το RMT διεξάγει ψηφοφορία στα μέλη του για μια νέα πρόταση, αλλά αναμένεται απόρριψη.

Για αυτά τα συνδικάτα μεταφορών –και τους επιβάτες τους– αυτό που διακυβεύεται σε αυτές τις διαμάχες, οι οποίες για το RMT περιλάμβαναν απεργιακές κινητοποιήσεις επί εννέα μήνες, περιλαμβάνει επίσης σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Οι προτάσεις ότι πολλοί συρμοί θα είναι μόνο με μηχανοδηγό έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ασφάλεια και θα καταστήσουν επίσης τους συρμούς ακόμη λιγότερο προσβάσιμους για τα άτομα με αναπηρία, πολλά από τα οποία εξαρτώνται από τη βοήθεια για την πρόσβαση και την αποχώρηση από τα δρομολόγια.

Το άλλο συνδικάτο που προχώρησε σε σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία και την Ουαλία την 1η Φεβρουαρίου είναι το NEU, το κύριο συνδικάτο των εκπαιδευτικών των σχολείων στις χώρες αυτές, διεκδικώντας μια δίκαιη και πλήρως χρηματοδοτούμενη αύξηση των μισθών. Το NEU ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις 16 Ιανουαρίου. Κατάφεραν να πετύχουν αρκετά ισχυρά αποτελέσματα ώστε να κατεβάσουν όλα τα μέλη τους στην Ουαλία, αλλά στην Αγγλία απέργησαν μόνο τα μέλη των εκπαιδευτικών, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στην ψηφοφορία ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του σχολικού βοηθητικού προσωπικού. Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών στην Αγγλία και την Ουαλία, το NASUWT, είχε ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργίας, αλλά δεν κατάφερε να πιάσει το όριο συμμετοχής. Ορισμένα μέλη του NASUWT προσχώρησαν στο NEU προκειμένου να απεργήσουν και πάνω από 40.000 νέα μέλη προσχώρησαν στο σωματείο NEU από τότε που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών και το πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η σχολική εκπαίδευση στη Σκωτία είναι διαφορετική από εκείνη στην Αγγλία και την Ουαλία και το συνδικάτο των εκπαιδευτικών εκεί, το EIS, συμμετέχει σε ένα διαφορετικό μοτίβο απεργιακών κινητοποιήσεων με μονοήμερες γενικές απεργίες τον Ιανουάριο, ακολουθούμενες από ένα κυλιόμενο πρόγραμμα μονοήμερων κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που καλύπτει δύο περιοχές δήμων κάθε φορά. Αυτό θα ακολουθηθεί από διήμερες απεργίες σε ολόκληρη τη Σκωτία στις 28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου. Η διαμάχη αυτή γίνεται με τους εργοδότες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη σκωτσέζικη κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) – που υποστηρίζεται από τους Πράσινους. Το EIS είναι το σημαντικότερο συνδικάτο στα σχολεία της Σκωτίας, ιδίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά τρία μικρότερα συνδικάτα εκπαιδευτικών έχουν επίσης ψηφίσει για απεργία. Οι περιφρουρήσεις στα σχολεία και η συμμετοχή σε τοπικές συγκεντρώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της δράσης και τα μέλη, κυρίως γυναίκες, του EIS γίνονται όλο και πιο μαχητικά – ένα πλήρες διήμερο κλείσιμο των σχολείων της Σκωτίας είναι πολύ πιθανό.

Παρά το γεγονός ότι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, πολύ συχνά χέρι-χέρι με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτίθενται στους απεργούς επί μήνες και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν υποτιθέμενα «απλούς πολίτες» που θα τους αποδοκιμάσουν, οι απεργίες παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς.

Λαϊκή υποστήριξη των απεργιών

Υπάρχουν πολλές αναφορές τόσο για γονείς όσο και για μαθητές που συμμετέχουν σε πικετοφορίες περιφρούρησης έξω από τα σχολεία για να υποστηρίξουν όσους εργάζονται εκεί. Οι φοιτητές των πανεπιστημίων που υποστηρίζουν την απεργιακή δράση της UCU συμμετείχαν επίσης σε πικετοφορίες περιφρούρησης και διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη Βρετανία και οι φοιτητικές ομάδες απεργιακής αλληλεγγύης αρχίζουν να γίνονται χαρακτηριστικό της ζωής των πανεπιστημίων και επίσης αρχίζουν να αναδεικνύουν το ζήτημα του αντίκτυπου του κόστους ζωής σε ένα εκατομμύριο φοιτητές, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατο προς το παρόν.

Οι πορείες την 1η Φεβρουαρίου έγιναν δεκτές με κόρνες λεωφορείων και αυτοκινήτων που κορνάριζαν σε ένδειξη υποστήριξης και με ανθρώπους που έβγαιναν από τους χώρους εργασίας και τα σπίτια και ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι της εργατικής τάξης αναγνωρίζουν ότι η κρίση του κόστους ζωής είναι μια επίθεση σε όλους μας, εργαζόμενους και μη, και σε όλες τις γενιές.

Οι αναφορές για την προσέλευση στις διαδηλώσεις ήταν εντυπωσιακές. 40.000 στο Λονδίνο, 9.000 στην Οξφόρδη, 7.000 στο Μπρίστολ, 1.000 στο Κάρντιφ, 500 στο Σουάνσι, 2.000 στο Λιντς, 4.000 στο Μάντσεστερ, 1.000 στη Γλασκώβη, 700 στο Νότιγχαμ στην εσωτερική συγκέντρωση και πολλοί περισσότεροι διαδήλωσαν, 2.000 στο Λιντς, 4.000 στο Μάντσεστερ και μικρότεροι αριθμοί σε άλλα μέρη. Για πολλές άλλες διαδηλώσεις, οι αναφορές λένε απλώς ότι διαδήλωσαν χιλιάδες.

Αυτό που ήταν εξίσου σημαντικό με την προσέλευση ήταν η διάθεση – η βεβαιότητα ότι οι μισθολογικές διεκδικήσεις που προβάλλουν τα συνδικάτα είναι απολύτως δικαιολογημένες και ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εργαζόμενοι καθώς και οι μισθοί τους έχουν καταστραφεί από μια δεκαετία και πλέον λιτότητας. Ο κόσμος είναι ξεκάθαρος ότι το «νομοσχέδιο για τις ελάχιστες υπηρεσίες» – η επίσημη ονομασία του αντι-συνδικαλιστικού νομοσχεδίου – είναι ένα πολύ άρρωστο αστείο σε μια χώρα όπου η υποστελέχωση και η υπερεργασία σημαίνει ότι οι υπηρεσίες καταρρέουν, ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και οι υπάρχοντες νόμοι είναι τόσο δρακόντειοι. Τα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν πολύ περιοριστικούς νόμους που εμποδίζουν τις απεργίες – πρέπει να διεξάγουν επιστολική και όχι ηλεκτρονική ψηφοφορία, υψηλά ποσοστά πρέπει να ψηφίζουν, οι διαμάχες μπορούν να στρέφονται μόνο κατά μεμονωμένων εργοδοτών και όχι κατά του ελεγκτικού φορέα όπως οι κυβερνήσεις, και πρέπει να δίνεται προειδοποίηση 14 ημερών για τις απεργίες. Η απείθεια θα οδηγούσε σε κατάσχεση των κεφαλαίων των συνδικάτων από τα δικαστήρια και σε διώξεις στελεχών και μελών.

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία δίνουν μεγάλη έκταση στο γεγονός ότι περισσότεροι από διπλάσιοι εργαζόμενοι απήργησαν κατά των επιθέσεων στις συντάξεις του δημόσιου τομέα το 2011. Αλλά οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι γνώριζαν τότε ότι η δράση το 2011 δεν ήταν κάτι περισσότερο από μια συμβολική διαμαρτυρία. Η 1η Φεβρουαρίου αποτελεί μέρος ενός κύματος δράσης που διήρκεσε επτά ολόκληρους μήνες για ορισμένα συνδικάτα – και το οποίο μπορεί κάλλιστα να μην έχει κορυφωθεί.

Στη Σκωτία και την Ουαλία, οι περιφερειακές κυβερνήσεις του SNP (με την υποστήριξη των Πρασίνων) και των Εργατικών (με την υποστήριξη του Plaid Cymru) προσπάθησαν να κάνουν καλύτερες μισθολογικές προσφορές από την κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε κάποιες απεργίες αποφεύχθηκαν στη μία ή και στις δύο αυτές χώρες. Επισήμως και τα τέσσερα από αυτά τα κόμματα που επηρεάζονται κυρίως από τη σοσιαλδημοκρατία είναι φιλικά προς τα συνδικαλιστικά αιτήματα και το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, δεν έχουν τις νομικές ή δημοσιονομικές εξουσίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι παγιδευμένα στους περιορισμούς της αποκέντρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν δεν μπορέσουν να απελευθερωθούν από αυτόν τον περιορισμό, θα αποτελέσουν τελικά μέρος του προβλήματος παρά της λύσης.

Δράση που θα ακολουθήσει

Ενώ έξι συνδικάτα απεργούσαν την 1η Φεβρουαρίου, δεν συμπεριλαμβάνονται όλα εκείνα που συμμετέχουν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Κανένα συνδικάτο υγείας δεν απεργούσε εκείνη την ημέρα, αλλά τα τέσσερα κυριότερα από αυτά θα αναλάβουν δράση στην Αγγλία μεταξύ 6-10 Φεβρουαρίου. Το συνδικάτο των νοσηλευτών, το Royal College of Nursing, RCN, θα απεργήσει στις 6-7 Φεβρουαρίου. Για το μεγαλύτερο μέρος της 100χρονης ιστορίας του, το RCN είχε απαγόρευση απεργιών, οπότε η σημερινή δράση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα από τα συνδικάτα GMB και Unite θα απεργήσουν επίσης στην Αγγλία στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ το τρίτο συνδικάτο, η Unison, καλεί τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα σε απεργία στις 10 Φεβρουαρίου στην Αγγλία. Η Chartered Society of Physiotherapy απεργεί στις 9 Φεβρουαρίου. Έτσι, υπάρχει μόνο μία ημέρα εκείνη την εβδομάδα κατά την οποία κανένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας δεν θα πάρει μέρος στη δράση. Οι νεαροί γιατροί στην Αγγλία στο συνδικάτο BMA ψηφίζουν επίσης για απεργιακές κινητοποιήσεις για τους μισθούς και οι απεργίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Μάρτιο. Στην Ουαλία, η GMB ανέστειλε τη δράση της προκειμένου να παρουσιάσει στα μέλη της μια νέα προσφορά από την ουαλική κυβέρνηση.

Θα πρέπει να αναφερθούν δύο άλλες ομάδες. Οι ταχυδρομικοί εργαζόμενοι στην Ένωση Εργαζομένων στην Επικοινωνία, CWU, πραγματοποίησαν 18 ημέρες απεργίας για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας ενόψει των Χριστουγέννων. Στην πραγματικότητα είχαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες –κανείς με τον οποίο έχω μιλήσει δεν καταλαβαίνει γιατί– με διαφορά λίγων εβδομάδων. Σύμφωνα με τους ισχύοντες αντι-συνδικαλιστικούς νόμους, η εντολή τους για δράση σχετικά με τους μισθούς έληξε και έπρεπε να επαναλάβουν την ψηφοφορία. Η πρώτη αφορούσε τον μισθό, η δεύτερη τις συνθήκες – όπου η διοίκηση προσπαθεί γενικά να αυξήσει την παραγωγικότητα, να αναγκάσει τους οδηγούς φορτηγών να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι και να μετατρέψει τη Royal Mail σε εταιρεία παράδοσης δεμάτων όπως η Amazon.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες αντι-συνδικαλιστικούς νόμους, η εντολή τους για δράση σχετικά με τις αμοιβές έληξε και έπρεπε να επαναλάβουν την ψηφοφορία. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της επαναληπτικής ψηφοφορίας δεν αναμένονται πριν από τις 16 Φεβρουαρίου και η απαιτούμενη 14ήμερη ειδοποίηση του εργοδότη για την πρόθεση απεργίας σημαίνει ότι οι απεργίες για το θέμα αυτό δεν μπορούν να επαναληφθούν πριν από τις αρχές Μαρτίου. Εν τω μεταξύ έχουν εξαγγείλει απεργία για τις συνθήκες στις 16 Φεβρουαρίου, σε μια κατάσταση όπου η τοπική διοίκηση επιβάλλει μονομερώς αλλαγές.

Το συνδικάτο των πυροσβεστών, FBU, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 30 Ιανουαρίου, με ένα εκπληκτικό 88% να ψηφίζει ναι με συμμετοχή 73%. Έδωσαν στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις 10 ημέρες, μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, για να υποβάλουν μια βελτιωμένη προσφορά που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν στα μέλη τους. Το FBU είναι σχετικά μικρό με λιγότερα από 35.000 μέλη, αλλά βρίσκεται σε πολύ στρατηγική θέση..

Εν τω μεταξύ, για όλα τα συνδικάτα που απήργησαν την 1η Φεβρουαρίου, εκείνη η ημέρα ήταν μόνο μία από μια σειρά, σε διαφορετικά μοτίβα ανάλογα με το συνδικάτο ή τον κλάδο. Υπάρχει κάποια συζήτηση για μια άλλη ημέρα συντονισμένης δράσης ίσως στις αρχές Μαρτίου – και όσοι από εμάς ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την καμπάνια κατά των αντι-συνδικαλιστικών νόμων, ζητάμε μια πανεθνική διαδήλωση κατά του νέου νόμου. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ηθικό είναι υψηλότερο μετά την 1η Φεβρουαρίου απ’ ό,τι πριν. Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν επί του παρόντος αποφάσεις για απεργιακή δράση, αλλά η 1η Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη συντονισμένη ημέρα σε ολόκληρη τη Βρετανία – πολλοί προσβλέπουν σε μεγαλύτερο επίπεδο συντονισμού στο μέλλον.

Ανταποκρίνονται τα βρετανικά συνδικάτα στο καθήκον που έχουν μπροστά τους;

Η ιστορία, το πρότυπο και οι παραδόσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης σε κάθε χώρα ποικίλλουν. Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό στη Βρετανία είναι ότι υπάρχει μια ενιαία συνδικαλιστική ομοσπονδία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το Συμβούλιο των Συνδικάτων (Trade Union Congress, TUC), στο οποίο είναι ενταγμένα σχεδόν όλα τα συνδικάτα, 98 συνολικά. Υπάρχουν εξαιρέσεις. Η RCN δεν είναι ενταγμένη στην TUC του Ηνωμένου Βασιλείου – και αρχικά ήταν πολύ περισσότερο μια επαγγελματική ένωση παρά ένα συνδικάτο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μικρότερα συνδικάτα – τα Industrial Workers of the World UK, το Independent Workers Union of Great Britain και το United Voices of the World, τα οποία θεωρούν τους εαυτούς τους πιο δημοκρατικούς από τα παραδοσιακά συνδικάτα και συχνά στοχεύουν στις επικαλυπτόμενες ομάδες εργαζομένων στην οικονομία gig[1] και των μεταναστών εργαζομένων, και είναι επίσης ανεξάρτητα από την TUC. Στη Σκωτία υπάρχει ένα ανεξάρτητο κέντρο συνδικαλιστικής οργάνωσης για πάνω από έναν αιώνα –η STUC– αλλά τα μέλη της επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με αυτά της TUC, υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση και η STUC λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως η ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα αυτή.

Μεταξύ των συνδικάτων που ανήκουν στην TUC υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Ορισμένα είναι βιομηχανικά συνδικάτα που οργανώνονται σε έναν μόνο κλάδο, ενώ άλλα είναι γενικά συνδικάτα που κάνουν στρατολογήσεις σε πολλούς τομείς. Πολλά συνδικάτα υπάρχουν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Ιρλανδίας, ενώ ορισμένα οργανώνουν άτομα και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το EIS το συνδικάτο διδασκόντων που οργανώνει μέλη μόνο στη Σκωτία αναφέρθηκε προηγουμένως και υπάρχει επίσης ένα μικρό εκπαιδευτικό συνδικάτο που οργανώνει μέλη μόνο στην Ουαλία. Παραδόξως η Ένωση Καλλιτεχνών της Αγγλίας υποστηρίζει μόνο τους καλλιτέχνες που ζουν εκεί.

Παραδοσιακά, τα περισσότερα βιομηχανικά συνδικάτα ήταν συνδεδεμένα με το Εργατικό Κόμμα, ενώ τα συνδικάτα που οργανώνονταν σε θέσεις εργασίας υπαλλήλων ή στο δημόσιο τομέα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι συνδεδεμένα με το Εργατικό Κόμμα. Η ένταξη επιτρέπει στα συνδικάτα να συμμετέχουν επίσημα στη χάραξη πολιτικής του Εργατικού Κόμματος. Αλλά συχνά επέτρεπε επίσης σε πολλούς συνδικαλιστικούς ηγέτες να επιχειρηματολογούν κατά των απεργιών με το σκεπτικό «μην ταράζετε το πλοίο». Αυτή η προειδοποίηση ισχύει όχι μόνο όταν οι Εργατικοί είναι στην κυβέρνηση, αλλά και κατά την προετοιμασία των γενικών εκλογών προκειμένου να παρουσιαστεί η εκδίωξη των Συντηρητικών ως το πιο σημαντικό –ενίοτε και το μοναδικό– πράγμα. Δεδομένου όμως ότι η ίδια η TUC ακολουθεί την ίδια προσέγγιση, τέτοια επιχειρήματα έχουν αντίκτυπο και στα συνδικάτα που δεν ανήκουν στους Εργατικούς.

Το επίπεδο οργάνωσης του χώρου εργασίας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Πριν από την ιστορική ήττα της απεργίας των ανθρακωρύχων το 1984-85 υπήρξε σημαντική ανάπτυξη και συντονισμός των shop stewards – εκλεγμένων αντιπροσώπων στους χώρους εργασίας και μάλιστα μεταξύ τμημάτων εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά. Αυτοί οι ακτιβιστές λειτουργούσαν ως φωνή των μελών σε διαμάχες με τη διοίκηση, αλλά και ως ιμάντας μεταφοράς μηνυμάτων του συνδικάτου προς τα μέλη και ως αμφισβήτηση των ιδεών της κοινωνικής συνεργασίας, όταν οι μόνιμοι συνδικαλιστές προσπαθούσαν να τις διαδώσουν.

Όμως, μετά την ήττα των απεργιών των ανθρακωρύχων και άλλων σημαντικών απεργιών, αυτό το στρώμα μαχητικότητας αποδυναμώθηκε σοβαρά από τη βιομηχανική και πολιτική ήττα, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών απολύσεων και των κλεισίματος επιχειρήσεων σε όλες τις βιομηχανίες. Επίσης, δεν ήταν δυνατόν να προσληφθούν πολλοί νέοι, νεότεροι ακτιβιστές, ακόμη και στον επεκτεινόμενο δημόσιο τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ηγεσιών προωθούσε είτε την κοινωνική συνεργασία είτε το μοντέλο των «υπηρεσιών» – μπείτε σε ένα συνδικάτο για να έχετε φθηνότερη ασφάλιση κ.λπ.

Η μετατόπιση προς τα δεξιά δεν ήταν καθολική, αλλά τα μικρότερα και πιο μαχητικά συνδικάτα, όπως το RMT και το FBU, δεν μπόρεσαν να μετατοπίσουν τον συνολικό συσχετισμό δυνάμεων. Ο αριθμός των ημερών που χάθηκαν λόγω απεργίας έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα – μαζί με τον αριθμό των μελών των συνδικάτων, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν μέλη συνδικάτων μειώθηκε στο 23,1% το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε συνδικάτο που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο για το οποίο διαθέτουμε συγκρίσιμα στοιχεία. Το 1979 η TUC ισχυριζόταν ότι είχε 13 εκατομμύρια μέλη, ενώ το 2022 μόλις 5,5 εκατομμύρια.

Οι απεργίες των τελευταίων επτά μηνών άρχισαν να αντιστρέφουν την κατάσταση – στρατολογώντας περισσότερα μέλη στα συνδικάτα, κινητοποιώντας περισσότερους ακτιβιστές και δίνοντας σε πολλούς την πρώτη γεύση της συλλογικής τους δύναμης. Το γεγονός ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου -που συχνά είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνη για τα επίπεδα των μισθών- είναι τόσο αδιάλλακτη και τόσο μισητή επηρεάζει τη δυναμική. Ενώ ορισμένοι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα έχουν συμφωνήσει με διπλάσιες αμοιβές μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις ή σχετικά σύντομες διαμάχες, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι υπάρχει μετακίνηση κατά τις μεγάλες απεργίες του δημόσιου τομέα μέχρι στιγμής.

Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί προηγούνται με μεγάλη διαφορά από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η ρητορική «μην ταράζετε το πλοίο» δεν πρόκειται να έχει σημαντική επίδραση στη μαχητικότητα. Ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα αλληλεγγύης στις απεργίες αρχίζει επίσης να αναπτύσσεται, αντλώντας συχνά έμπνευση από τις Ομάδες Υποστήριξης Μεταλλωρύχων που υπήρχαν το 1984-85 (και απεικονίστηκαν στη δημοφιλή ταινία «Pride»). Οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις –Συμβούλια Συνδικάτων– ήταν περιθωριακές για δεκαετίες, αλλά μπορεί να αρχίσουν να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Σε πολλά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τα στελέχη πλήρους απασχόλησης, και όχι τα άτομα που εκλέγονται από τα λαϊκά μέλη, έχουν τον κύριο λόγο στον τρόπο διεξαγωγής των διενέξεων και στο πότε κηρύσσονται απεργίες. Οι αριστερές παρατάξεις στα περισσότερα συνδικάτα είναι αδύναμες και κατακερματισμένες – συχνά ξοδεύουν τόσο χρόνο διαφωνώντας μεταξύ τους όσο και με την εργοδοσία ή τη γραφειοκρατία του συνδικάτου, και δεν εστιάζουν σχεδόν καθόλου στο πώς να εμπλέξουν νέους ακτιβιστές που ριζοσπαστικοποιούνται στο χώρο εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται δύο στρατηγικές συζητήσεις. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να συζητήσουμε πώς θα κερδίσουμε στις σημερινές απεργίες – ένα θέμα για το οποίο υπάρχει σημαντική συμφωνία στη ριζοσπαστική αριστερά γύρω από τα συνθήματα της κλιμάκωσης και του συντονισμού. Αλλά πέρα από αυτό, και ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρουμε ή όχι σε όλες τις περιπτώσεις να αποκρούσουμε την επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο, στις συνθήκες εργασίας μας και στο δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε, πρέπει να σταθούμε λίγο πίσω και να σκεφτούμε πώς θα ξαναφτιάξουμε τα συνδικάτα μας έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν πώς και πότε θα αναλάβουν δράση και όχι εκείνοι που απασχολούμε, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι εκεί για να βοηθούν στην εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και όχι για να εμποδίζουν ή να αμβλύνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Terry Conway

5 Φεβρουαρίου 2023

Μετάφραση: elaliberta.gr

Πηγή: Terry Conway, “Strike wave continues to build across Britain”, International Viewpoint, 5 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώσεις

 [1] [Σ.τ.Μ.:] Gig economy: για εργαζόμενους με μερική απασχόληση, ενοικιαζόμενους, με συμφωνίες παροχής υπηρεσιών ως εξωτερικοί συνεργάτες.


https://tpt4.org/?p=8358

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s