Κάλεσμα σε συγκέντρωση μνήμης και αγώνα

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, στη 13.00 στην Πλατεία Συντάγματος

Η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στις Επαναπροωθήσεις και τη Συνοριακή Βία απευθύνει κάλεσμα σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή, σε μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές και πολιτικές συλλογικότητες και συνελεύσεις να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στη διεθνική κινητοποίηση Commemor-action Day.

  • – Να υπερασπιστούμε την αλήθεια και τη ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ για τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής συνόρων και μετανάστευσης.
  • – Στην κλιμάκωση της κρατικής και ακροδεξιάς ρατσιστικής βίας και καταστολής, να αντιτάξουμε τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστριών-ων.

Μετά από πρωτοβουλία συγγενών και φίλων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε το 2020 στην Ουζντά του Μαρόκου η κινητοποίηση της 6ης Φεβρουαρίου, ως ημέρα μνήμης και αγώνα (#CommemoractionDay). Στα χρόνια που ακολούθησαν το κάλεσμα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αμερικής. Στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου δημιουργούμε έναν χώρο για τη διαφύλαξη της μνήμης των ανώνυμων θυμάτων των συνόρων και ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των φίλων και των αγαπημένων απαιτώντας Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Δεν σιωπούμε μπροστά στο έγκλημα που συντελείται δίπλα μας και στο όνομά μας.

Μνήμη ενάντια στη λήθη. Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών!


Κάλεσμα:

COMMEMORACTION DAY – Διεθνής Ημέρα ΜΝΗΜΗΣ και ΑΓΩΝΑ για τις δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα

Οι άνθρωποι που μεταναστεύουν βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα κλειστά σύνορα, την κρατική βία, τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Να δώσουμε ένα τέλος στις επαναπροωθήσεις, τη βία στα σύνορα και την απανθρωποποίηση όσων μεταναστεύουν! Με τη διεθνική ημέρα μνήμης και αγώνα στεκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση των συνόρων και των κρατών και υπέρ του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση, τη ζωή και την αξιοπρέπεια!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ PUSHBACKS ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ // 5-2-2023 στη 1μμ στην πλ. Συντάγματος

Κάθε μέρα που περνάει, στον Έβρο και το Αιγαίο, το ελληνικό κράτος επαναπροωθεί εκατοντάδες μετανάστ(ρι)ες στην Τουρκία, θέτοντας τους σε κίνδυνο και στερώντας τους το δικαίωμα στο άσυλο. Δράστες είναι οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), το Λιμενικό Σώμα, αλλά και συμμορίες ατόμων που στρατολογεί η αστυνομία – συχνά άλλους μετανάστες στους οποίους υπόσχονται αποφυλάκιση, χαρτιά, κ.α.. Όλοι αυτοί στο όνομα της “ασφάλειας των συνόρων” δρουν ενάντια στην ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Οι επιχειρήσεις επαναπροώθησης είναι ταυτισμένες με βία και βασανισμούς. Στον Έβρο όσοι και όσες συλλαμβάνονται, κρατούνται σε άτυπα κρατητήρια χωρίς φαγητό και νερό, τους αφαιρούν τα χρήματα και τα προσωπικά αντικείμενα, τους υποβάλλουν σε εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς, πριν τους μεταφέρουν με τη βία στο ποτάμι και από εκεί στην Τουρκία. Στο Αιγαίο, οι βάρκες των προσφύγων καταστρέφονται και σπρώχνονται προς τις τουρκικές ακτές. Κίνδυνο επαναπροώθησης αντιμετωπίζουν ακόμα και εκείνοι-ες που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος καθώς συχνά επαναπροωθούνται με τη χρήση σωσίβιων λέμβων χωρίς μηχανή που αφήνονται να παρασυρθούν στα τουρκικά ύδατα.

Για τους Κούρδους και Τούρκους αγωνιστές/ριες που διαφεύγουν από το καθεστώς Ερντογάν, οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία είναι συνώνυμες με φυλάκιση, ισόβια ακόμα και θάνατο. Εκατοντάδες Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν οδηγηθεί στις φυλακές αμέσως μετά την επαναπροώθηση τους από το ελληνικό κράτος.

ΤΟ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΕ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ!

Η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των συνόρων αναγκάζει τους/τις μετανάστ(ρι)ες να παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το Αιγαίο Πέλαγος και ο ποταμός Έβρος έχουν μετατραπεί σε νεκροταφείο: Οι θάνατοι αυτοί δεν είναι ατυχήματα, είναι δολοφονίες του ευρωπαϊκού συνοριακού καθεστώτος που υλοποιεί το ελληνικό κράτος. Ο λόγος και οι πολιτικές που προτάσσουν την δήθεν “ασφάλεια των συνόρων” προωθούν την ποινικοποίηση των μεταναστ(ρι)ών και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η αντιμεταναστευτική υστερία των ΜΜΕ νομιμοποιεί την κρατική και παρακρατική βία, την ίδια στιγμή που αποσιωπά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο, τις διώξεις, τη φτώχεια και την καταπίεση, αντιμετωπίζουν τη βία, τον εγκλεισμό και το θάνατο στην Ελλάδα.

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Πάνω από 2.200 άτομα βρίσκονται σήμερα στις ελληνικές φυλακές κατηγορούμενοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νομική ή υλική υποστήριξη. Πολλοί εκτίουν ποινές που αγγίζουν το ανώτατο όριο των 25 χρόνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά όταν υπάρξει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, οι κατηγορίες καταρρέουν στο δικαστήριο, μετά από μακρά κράτηση και δικαστική ομηρεία. Γιατί οι διώξεις τους δεν είναι πάρα διώξεις κρατικής σκοπιμότητας με σκοπό τη λεγόμενη “αποθάρρυνση της μετανάστευσης”. Στην ίδια γραμμή στοχοποιούνται και ποινικοποιούνται σήμερα αλληλέγγυες-οι. Η αλληλεγγύη λοιδορείται και απαξιώνεται, ενώ το έγκλημα στα σύνορα μετατρέπεται σε κανονικότητα.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ PUSHBACKS ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

Η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής επαναπροωθήσεων και βίας κατά των μεταναστ(ρι)ών: από τους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια και την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τα γαλλοϊταλικά και τα βαλκανικά σύνορα. Σήμερα κινητοποιούμαστε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Αγώνα, που καλέστηκε μετά τη σφαγή 15 ανθρώπων από την ισπανική συνοριοφυλακή το 2014 στη Θέουτα. Με την ημέρα δράσης τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των δολοφονικών καθεστώτων συνόρων και αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν οι θάνατοι στα σύνορα. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις μνήμης σε πολλά μέρη της Αφρικής και της Ευρώπης. Όλες και όλοι πρέπει να ξεσηκωθούμε για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία όλων μας, ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών! Απαιτούμε αλήθεια, δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για τα θύματα της μετανάστευσης και τις οικογένειές τους.

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις Επαναπροωθήσεις και τη Συνοριακή Βία

Facebook: againstpushbacks // Twitter: @againstpushback // Email: stoppushbacksathens@proton.me


Διεθνώς:

CommemorAction- events 2023


These are the cities where events will take place on the occasion of the day of CommemorAction

6th February 2023 – MIGRATION IS A RIGHT!

A Global Day of Struggle against the regime of death at our borders and to demand truth, justice and reparations for migration victims and their families

mini_IMG-20220906-WA0106.jpg#asset:813

Cameroon – Douala

Commémoraction

Février 2023, 11h Douala, Cameroon – Bonassama

Organisateurs: SOSFAMIC

Lebanon – Tripoli

Boats of Death – Borders kill and a missing Justice – قوارب الموت: حدود تقتل وعدالة مفقودة

Monday 6th Feb 2023 in Tripoli at 11h Lebanon time

Organizers: Cedar Centre for Legal Studies, Active Lebanon Oslo, Lebanese institute for democracy and human rights (life) and Zaza Consulting Norway, Amnesty International Beirut, Other local and International NGOs.

Morocco – Layounne

Migrer pour Vivre pas pour Mourir! -Action de Revendications Justice et Réparation!

le 04/02/2023 a 12h00

à la salle Maman Africa Birjidid Laayoune Ceremonies de Prière

Témoignage des familles de disparus et projections sur l’immigration et la criminalisation des Capitaines

le 05/ 02/2023 à partir de 10h 30mn

Maroc Laayoune au Centre Caritas Skikima

Morocco – Oujda

Caravane: » Non aux politiques migratoires meurtrières; Solidarité avec victimes et familles des disparus pour dignité, vérité et justice «

Samedi 18 Février 2023 – Du 10H à 16H30 à Oujda et Saidia (60 km) ville en frontières et la méditerranée.

Rassemblement et sit-in la place publique (Place Zarktouni) et Syndicat Union Marocain de travail/ UMT.

Organisateurs: Association d’aide des Migrants en Situation Vulnérable AMSV Oujda Maroc avec les partenaires Afrique Europe Interact / AEI – Réseau Marocain des journaliste des migrations / RMJM – Groupe ENASS Maroc

Morocco – Oujda

De la tragédie de Tarakhil à la tragédie de Melilla

5-6 février, 15h, Oujda, Maroc

Syndicats La Confédération démocratique de travail.

Organisateurs: Ap Oujda en partenariat avec Forum Modernité et Démocratie

Morocco – Rabat

Caravane: » Non aux politiques migratoires meurtrières ; Solidarité avec victimes et familles des disparus pour dignité, vérité et justice «

RDV au sit-in Vendredi 24 FÉVRIER 2023 À 11H30 à Rabat devant la délégation de l’Union européenne à Rabat Maroc » Ambassade de l’Union européen à au Maroc » – «Non aux régimes des visas… Non aux politiques migratoires meurtrières de UE»

Organisateurs: Association d’aide des Migrants en Situation Vulnérable AMSV Oujda Maroc avec les partenaires Afrique Europe Interact / AEI – Réseau Marocain des journaliste des migrations / RMJM – Groupe ENASS Maroc

Morocco – Tanger:

CommemorAction

plage de Tanger ville, Maroc

5 de Février de 9.30 a 18.00h

Alarm Phone Tanger

NigerAgadez

Respect de la dignité humaine en migration

Lundi 6 Février 2023 (toute la journée à partir de 10H)

Salle IMAN, Agadez, Niger

Organisateurs: Alarme Phone Sahara

Senegal – Dakar

Migrer pour vivre pas pour mourir!

le dimanche 5 février 2023, 10h à 17h – Dakar, Senegal

Organisateur: BOZA FII

Togo – Sokode

Commemoraction

Ensemble luttons pour la liberté de circulation

5 et 6 février 2023 – 8 heure début de chaque activité

Sokode, Togo.

Organisateur: Afrique Europe Interact – TOGO

Tunisia – Tunis

Commemor’action Tunis 2023

Samedi 4 février – 10h00 – 13h00

Devant le Théâtre Municipal, Avenue Bourguiba, Tunis, Tunisie

Organisateurs: la Commemor’action de Tunis est organisé par un large groupement d’associations et militants de la société civile.

Tunisia – Zarzis

Ni pardon ni oubli migrer est un droit

6 Fevriér, 9h

Zarzis, Tunisia

Organisateurs: association sans visa, sauvetage sans frontières hm, couverture des mères tunisiennes

Western Sahara – Laayoune

NI OUBLIE !! NI PARDON!! Commémoration Laayoune Sahara 2023

le 04/ 02/2023, 15:00 a 18:00h et le Dimanche 05/02/2023 de 10.00 a 20:00h

Laayoune, Sahara Occidental

Organisateurs: AP Laayoune en collaboration avec l’ASHMD et l’ADIPROS

AustriaVienna

Commemoration, Rally, Projection of film

06.02.2023, 5 pm. Platz der Menschenrechte, 1070 Vienna, Austria

Organizers: Afrique-Europe-Interact Vienna, Seebrücke Wien, Initiative Rückkehrzentren und Lager schließen! and others.

France – Brest

Commemoraction

Dimanche 5 février 2023, 11h Rue de Siam, Brest, France

Organisateurs: ADJIM (Accompagnament des Jeunes Isolés Migrants), ADE (Aide aux Droits des Etrangers)

France – Briançon

Commémor’action des morts des frontières

Dimanche 5 février, 17h au hameau de La Vachette, à proximité de Briançon (France)

Organisateurs: Tous Migrants

FranceCalais

Commemoraction

5th february, 14h – Calais

Organisateurs: Calais Migrant Solidarity

FranceDouarnenez

Commémoraction

18h – 6 février 2023 Douarnenez; France

Organisateurs Fraternité Douarnenez

FranceLannion

Marche blanche et cercle de silence

Dimanche 5 février 11h, rdv école de musique pour rejoindre le quai d’aiguillon. Lannion, Bretagne (22).

Organisateurs: Collectif de Soutien aux Sans Papiers du Trégor,(CSSP); Collectif Soutien Migrants du Goëlo,(CSMG); Bear Solidarité; Attac, EElV, LFI, PCF, Ensemble Solidaires, Amnesty , AFPS Trégor. CCFD Terre Solidaire, Jamais Sans Toit en Trégor, Les Gens Heureux

FranceLyon-sur-mer

CommémorAction «La Manche, l’autre cimetière de l’Europe»

Dimanche 5 février, 15h, Lion sur Mer (14), France

Organisateurs: Asti 14, Solidarité Migrants St Aubin

FranceMarseille

CommemorAction

6th february, 5pm Marseille (Vieux Port). France

Organisateurs: AP Marseille

FranceNantes

CommémorAction 2023

4 février, dans la matinée, Nantes, France

Organisateurs: Le GASPROM (Groupe d’Accueil, de Solidarité, de Partage, de Révolte pour l’Ouverture du Monde et des Frontières)

FranceParis

Commémor’action Paris

lundi 6 février de 18h à 20h – fontaine des innocents, Paris.

Organisateurs: Paris d’exil, CRID, Fasti, Emmaüs International, Alarm Phone Paris, Mediterranea Paris et d’autres associations.

FranceRedon

Commémor’action

Samedi 4 février à partir de 10h – Place du Parlement (devant les Halles) à Redon, France

Organisateurs: Soutien Migrants Redon

FranceRennes

Commemoraction

samedi 4 février 2023 à 11h place de la mairie. Rennes, France

Organisateurs: collectif de soutien aux personnes sans-papiers de Rennes

FranceToulouse

CommemorAction

6 Février Place de les tercierettes, Toulouse, France

Organisateurs: AP Toulouse

Germany – Berlin

CommemorAction

Berlin, 6th february

Organizers: AP Berlin+Abolish frontex

Germany – Erfurt

Global Commemoraction Day – Zum Gedenken an die Toten, Vermissten und gewaltsam Verschwundenen an den europäischen Grenzen!

6 February, 5pm Ertfurt

Organizers: Seebrücke Erfurt and others

Germany – Frankfurt

Manifestation

Saturday, 4th February, 14:00, in front of MyZeil Frankfurt

Organizers: Seebrücke Frankfurt

CommemorAction – in memory of the dead and disappeared of the European borderregime

Sunday, 5ht February, 17:00, Café KOZ, Studierendenhaus, Mertonstr. 26-28 in Frankfurt, Germany

Organizers: Alarm Phone Frankfurt/Hanau

Germany – Leipzig

CommemorAction – information on different ways of dealing with death and commemoration at the European Borders, afterwards commemoration

9.2.2023, 18.00 Leipzig, place tba, Germany

Organizers: Alarmphone Leipzig

Germany – Magdebourg

Movie Screening with Banner Drop

Monday 6 February, 7.00 pm Magdeburg, Germany

Organizers: Alarmphone Magdeburg and L!Z Magdeburg e.V.

Greece – Athens

Rally of commemoration and struggle

Sunday, February 5, 2023 at 13.00. Athens at Syntagma square, Greece

Organizers: Open Assembly Against Push-Backs and Border Violence

Italia – Messina

CommemorAzione: Marcia itinerante per i nuovi Desaparecidos

6 febbraio, ore 17.00, fronte chiesa di Sta. Maria della Scala, Messina (Italia)

Organizzatori: Tenda della Pace e della Nonviolenza

Italia – Milano

Marcia per i nuovi Desaparecidos

Giovedì 2 Febbraio, Piazza della Scala – 18.30-20 Milano, Italia

Organizzatori: rete Milano senza Frontiere, Le veglie contro le morti in mare, Mediterranea Saving Humans, Porti Aperti.

Italia – Prato

CommemorAzione

6 febbraio, Prato, Italia

Organizzatori: Comitato per la liberazione del 25 April, STOP Razzismo, La Comune.

Netherlands – Nijmegen

CommemorAction

February, Nijmegen, Netherlands

Organizers: group of friends

Spain – Asturias

CommemorAction

Avilés, 3th February, 20h

Oviedo, 4th February, 19h

Gijón, 5th February, 12.30h

Organizers: comité ILP Asturias RegularizaciónYA

Spain – Barcelona

«6F Tarajal: ni olvido ni perdon. Masacre en Melilla: no a la impunidad»

Saturday 4th of February, 11.30h Plaza Idrissa Diallo, Barcelona, Spain

Organizers: Comisión Tarajal Catalunya

Spain –Bilbao

Concentración de Apoyo a la X Marcha por la Dignidad en Tarajal-Ceuta

17.30, 4th February, Bilbao, Spain

Organizers: Plataforma plural

Spain Irún-Behobia

Migrazioa Eskubide Bat Da! Stop Hilak Eta Desagertuak! – Migrar es un derecho! Stop muertes y desaparecides!

Irún-Behobia, spanish-french border, 4th February 17.3

Organizers: Irungo Harrera Sarea, Ongi Etorri Errefuxiatuak, Bidasoa Etorkinekin, Etorkinekin Diakité

SwitzerlandZurich

Commemoraction

19h,6th February Rathausbrükcke Zurich, Switzerland

Organizers: AP Zurich

Spain Ceuta

Marcha por la Dignidad

The Commemor-Action is a process that joins the «Marcha por la Dignidad» which has been taking place for 10 years in Ceuta on the anniversary of the tragedy of Tarajal. This tenth edition of the march has as its slogan: «STOP VIOLENCE AT THE BORDERS: MIGRATION IS A RIGHT» and will take place on February 4, 2023. Here you will find more information:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdbxLkdD0oEhrjXcAn7hh0TCLfALjCPDsav9CtgDLEnw4ANsQ/viewform


https://tpt4.org/?p=8323

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s