Ρώσοι πανεπιστημιακοί κατά του ρωσικού πολέμου

«Απαιτούμε από την ηγεσία της Ρωσίας να σταματήσει αμέσως τα πυρά, να εγκαταλείψει το έδαφος του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας και να τερματίσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο.«

Ρώσοι ακαδημαϊκοί κατά του ρωσικού πολέμου

Σχεδόν 4.000 ακαδημαϊκοί, φοιτητές και απόφοιτοι του διάσημου Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, υπέγραψαν επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι «καταδικάζουν κατηγορηματικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η χώρα μας στην Ουκρανία.Η επιστολή δηλώνει:


Εμείς, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό και απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας που φέρει το όνομα του Μ.Β. Λομονόσοφ, καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που η χώρα μας εξαπέλυσε ενάντια την Ουκρανία.

Οι γονείς μας και η ίδια η Ρωσία μάς έδωσαν μια ισχυρή παιδεία, η πραγματική αξία της οποίας έγκειται στο να μπορούμε να αξιολογούμε κριτικά όσα συμβαίνουν γύρω μας, να σταθμίζουμε τα επιχειρήματα, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε πιστοί στην αλήθεια -επιστημονική και ανθρωπιστική. Ξέρουμε πώς να λέμε τη σκάφη “σκάφη” και τα σύκα “σύκα” και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς.

Η επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία η ηγεσία της την αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι πόλεμος και, σε αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει χώρος για ευφημισμούς ή δικαιολογίες. Ο πόλεμος είναι βία, σκληρότητα, θάνατος, απώλεια αγαπημένων προσώπων, αδυναμία και φόβος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με καμία δικαιολογία. Ο πόλεμος είναι η πιο σκληρή πράξη απανθρωπιάς, η οποία, όπως το μάθαμε μέσα στους τοίχους των σχολείων και του Πανεπιστημίου, δεν θάπρεπε ποτέ να επαναληφθεί. Οι απόλυτες αξίες της ανθρώπινης ζωής, του ανθρωπισμού, της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τις οποίες μάθαμε στο Πανεπιστήμιο, καταπατήθηκαν και πετάχτηκαν τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε ύπουλα στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών απειλούνται κάθε στιγμή από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο λαό της Ουκρανίας και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον των Ουκρανών.

Ως απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, γνωρίζουμε ότι οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια και μόνο των έξι ημερών ενός αιματηρού πολέμου -πρώτα απ’ όλα ανθρώπινες, αλλά και κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές- είναι ανεπανόρθωτες. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πόλεμος είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε καν το βάθος των πληγών που εμείς, ο λαός της Ρωσίας, προκαλούμε στον λαό της Ουκρανίας αλλά και στους εαυτούς μας αυτή τη στιγμή.

Απαιτούμε από την ηγεσία της Ρωσίας να σταματήσει αμέσως τα πυρά, να εγκαταλείψει το έδαφος του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας και να τερματίσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο.

Ζητάμε από όλους τους Ρώσους πολίτες που νοιάζονται για το μέλλον να συμμετάσχουν στο κίνημα ειρήνης.

Είμαστε ενάντια στον πόλεμο!

Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ

Μετάφραση ΤΠΤ

από το International Viewpoint


https://tpt4.org/?p=7307

There are 3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s