Ουκρανία: Ρώσοι επιστήμονες κατά του πολέμου

Ουκρανία:

664 Ρώσοι επιστήμονες κατά του πολέμου

Εμείς, ρώσοι επιστήμονες, ερευνητές και δημοσιογράφοι, εκφράζουμε εδώ την ενεργητική μας διαμαρτυρία κατά των πράξεων πολέμου που ξεκίνησαν τα στρατεύματα της χώρας μας στο έδαφος της Ουκρανίας. Η μοιραία αυτή απόφαση θα προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων. Διαβρώνει τα ίδια τα θεμέλια του συστήματος συλλογικής ασφάλειας. Η ευθύνη για το ξεκίνημα αυτού του νέου πολέμου στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά της Ρωσίας.

Ο πόλεμος αυτός δεν έχει καμία λογική δικαιολογία. Οι προσπάθειες χειρισμού της κατάστασης στο Ντονμπάς και η χρήση του ως πρόσχημα για να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν εξαπατούν κανέναν απολύτως. Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί καμία απειλή για τη χώρα μας. Ο πόλεμος εναντίον της είναι άδικος και παράλογος.

Η Ουκρανία ήταν και είναι μια χώρα με την οποία είμαστε πολύ κοντά. Πολλοί από μας έχουν συγγενείς, φίλους και ερευνητές συναδέλφους εκεί. Οι γονείς μας, οι παππούδες μας και οι προ-παππούδες μας αγωνίστηκαν από κοινού κατά του ναζισμού. Το ξεκίνημα ενός πολέμου για να ικανοποιηθούν οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες των ηγετών της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, που ωθούνται από φαντασιακές και αμφίβολες ιστορικές θεωρήσεις, είναι απλώς προδοσία της μνήμης όλων αυτών.

Σεβόμαστε την Ουκρανία και βλέπουμε σε αυτήν ένα κράτος που θεμελιώνεται σε δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι λειτουργούν. Καταλαβαίνουμε τις ευρωπαϊκές επιλογές των γειτόνων μας. Είμαστε πεπεισμένοι πως όλα τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών μας μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο.

Ξεκινώντας τον πόλεμο, η Ρωσία καταδικάζεται σε απομόνωση στη διεθνή σκηνή καθώς και σε μια μοίρα κράτους παρία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, οι ερευνητές, δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε έρευνα κανονικά, τόσο πολύ ισχύει πλέον ότι η πρόοδος των επιστημονικών ερευνών είναι αδιανόητη χωρίς βαθιά συνεργασία ανάμεσα σε συναδέλφους άλλων χωρών.

Η απομόνωση της Ρωσίας στον κόσμο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την πολιτιστική και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας μας, κλείνοντας και όλες τις πόρτες εξόδου. Ο πόλεμος με την Ουκρανία είναι ένα βήμα προς το μηδέν.

Με πολύ πόνο βλέπουμε τη χώρα μας, της οποίας ο ρόλος στη συντριβή του ναζισμού ήταν αποφασιστικός, να πυροδοτεί έναν νέο πόλεμο στο ευρωπαϊκό έδαφος. Απαιτούμε την άμεση παύση όλων των πολεμικών πράξεων κατά της Ουκρανίας. Απαιτούμε το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του ουκρανικού κράτους. Απαιτούμε την ειρήνη για τις χώρες μας.

Πρώτες 664 υπογραφές, μεταξύ των οποίων: leksandr Anikin, γλωσσολόγος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, Jurij Apresjan, γλωσσολόγος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, Aleksandr Bondar, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας; Viktor Vasil’ev, μαθηματικός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας;; Mikhaïl Danilov, φυσικός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, Jurij Kostitsyn, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, διδάκτορ γεωλογίας Aleksandr Moldovan, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας φιλόλογος Serguej Nikolaev, ακαδημαϊκός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, φιλόλογος, Konstantin Novoselov, φυσικός, βραβείο Νόμπελ, Valerij Rubakov, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας; φυσικός Roal’d Sagdeev, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, φυσικός, …]

25 Φεβρουαρίου 2022

Ο πλήρης κατάλογος των υπογραφών βρίσκεται στη Le Monde

Μετάφραση ΤΠΤ

από το Europe Solidaire Sans Frontières.


https://tpt4.org/?p=7113

There are 2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s