Πολωνία: Μαζικές φεμινιστικές διαδηλώσεις

του Jan Malewski

«Ούτε μία λιγότερη!»

Μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία

Αναδημοσίευση από το: elaliberta.gr

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε περισσότερες από 70 πολωνικές πόλεις στις 6-8 Νοεμβρίου 2021, απαιτώντας, όπως και πέρυσι, το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν, με αφορμή το θάνατο μιας εγκύου στο νοσοκομείο Πσζίνα, ενώ οι γιατροί περίμεναν να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του εμβρύου.

Αφού έσπασαν τα νερά της, η Ιζαμπέλα πήγε στο νοσοκομείο στις 21 Σεπτεμβρίου. Οι γιατροί διαπίστωσαν την απουσία αμνιακού υγρού και επιβεβαίωσαν τις γενετικές δυσπλασίες του εμβρύου που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως, αποφασίζοντας να τη νοσηλεύσουν και να… περιμένουν. Οι ανταλλαγές SMS μεταξύ της ίδιας και της μητέρας της, που δημοσιοποιήθηκαν στο κανάλι TVN στις 3 Νοεμβρίου, είναι φρικτές: «Το έμβρυο ζυγίζει 485 γραμμάρια. Προς το παρόν, λόγω του νόμου κατά των αμβλώσεων, πρέπει να μείνω στο κρεβάτι. Και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν. Θα περιμένουν να πεθάνει ή να αρχίσει κάτι [αποβολή] και διαφορετικά μπορώ να περιμένω σηψαιμικό σοκ», έγραψε η Ιζαμπέλα στη μητέρα της το πρωί της νοσηλείας της. Και όταν ρωτήθηκε αν της έδωσαν κάτι για να προκαλέσουν τον τοκετό, απάντησε: «Δεν μπορούν. Πρέπει να περιμένουν να ξεκινήσει φυσιολογικά. Ή αν όχι, να περιμένουν να σταματήσει να χτυπάει η καρδιά». Το βράδυ, σε ένα γραπτό μήνυμα προς τη μητέρα της: «Μου έκαναν έγχυση γιατί έτρεμα λόγω πυρετού. Είχα 39,9°C». «Τραγωδία. Η ζωή μου βρίσκεται σε κίνδυνο. Και πρέπει να περιμένω».

Στις 22 Σεπτεμβρίου στις 7.39 π.μ. η Ιζαμπέλα διαπιστώθηκε ότι πέθανε από σηψαιμικό σοκ.

Η Γιολάντα Μπούντζινσκα, δικηγόρος της οικογένειας που δημοσιοποίησε το σκάνδαλο στις 29 Οκτωβρίου, εξήγησε σε συνέντευξή της ότι το ιατρικό σφάλμα «δεν μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα από την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο», το οποίο περιόρισε περαιτέρω τις δυνατότητες άμβλωσης στην Πολωνία τον Οκτώβριο του 2020. «Η κ. Ίζα και όλες οι άλλες γυναίκες στην κατάστασή της θα ήταν ασφαλέστερες εάν οι γιατροί είχαν στη διάθεσή τους, χωρίς νομικούς περιορισμούς, περισσότερες μεθόδους θεραπείας σύμφωνα με τις τρέχουσες ιατρικές γνώσεις. Σήμερα… οι γιατροί μπορούν να απέχουν από τη λήψη τέτοιων μέτρων υπό τον φόβο της ποινικής τους ευθύνης».

Από τότε που έγινε γνωστός ο θάνατος της Ιζαμπέλα, άλλες παρόμοιες τραγωδίες έχουν δημοσιοποιηθεί από τις οικογένειες. «Η αναμονή του θανάτου του εμβρύου στη μήτρα, όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα επιβιώσει, αποτελεί πλέον κοινή πρακτική στα νοσοκομεία. Το έχω βιώσει ο ίδιος», έγραψε ένας δημοσιογράφος.

Οι κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες πέρυσι συσπείρωσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε αυτή τη χώρα των τριάντα έξι εκατομμυρίων κατοίκων, συνεχίστηκαν. «Ούτε μία λιγότερη!» «Σκέφτομαι, αισθάνομαι, αποφασίζω!» «Η έκτρωση είναι ζωή!» – φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η φονταμενταλιστική δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε να συμπεριφερθεί σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν, είναι η βιολογία… δυστυχώς οι γυναίκες μερικές φορές πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού», τόλμησε να πει ο νέος υπεύθυνος προγράμματος του επίσημου ραδιοφώνου. Ο ανταποκριτής σχολίασε τις διαμαρτυρίες λέγοντας: «Ο κόσμος δεν θα επιτρέψει να χειραγωγηθεί, όπως θα ήθελαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες της απεργίας των γυναικών. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική ή με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Και το πολωνικό κοινοβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει να εξετάζει ένα νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από καθολικούς φονταμενταλιστές, το οποίο ορίζει τον άνθρωπο από τη στιγμή της σύλληψης και έτσι καθιστά τη διακοπή της εγκυμοσύνης φόνο, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 5-25 ετών, ακόμη και ισόβιας κάθειρξης, τόσο για τις γυναίκες όσο και για όσους τις βοηθούν, ακόμη και παρέχοντάς τους τα χάπια για μια ιατρική άμβλωση.

Jan Malewski (*)

9 Νοεμβρίου 2021

(*) Ο Jan Malewski, πολωνικής καταγωγής, είναι μέλος του γαλλικού Nouveau parti anticapitaliste (NPA), εκδότης του περιοδικού Inprecor και μέλος του Γραφείου της 4ης Διεθνούςl.

[Αναδημοσίευση από το: elaliberta.gr]

Πηγή: Jan Malewski, “‘Not one more!’ – mass protests in Poland”, International Viewpoint, 11 Νοεμβρίου 2021.


https://tpt4.org/?p=6663

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s