Στους δρόμους της Λατινικής Αμερικής το μέλλον της

Τα διλήμματα της Λατινικής Αμερικής αντανακλώνται στους δρόμους της Κολομβίας

των Ana C. Carvalhaes και Israel Dutra1

[αναδημοσίευση από το elaliberta.gr]

Σε μια από τις περιοχές που συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από τον Covid-19, εν μέσω υγειονομικού χάους, ανεργίας, πείνας και κλιμακούμενων ανισοτήτων, εργαζόμενοι, φοιτητές και νέοι στην αστική περιφέρεια, αγρότες, κάτοικοι μικρών χωριών, μαύροι και ιθαγενείς έχουν ξεσηκωθεί για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, ενάντια στα θανατηφόρα σχέδια λιτότητας των δεξιών ή κεντροδεξιών κυβερνήσεων.

Η Paro Nacional (εθνική απεργία) της Κολομβίας στις 28-29 Απριλίου 2021 άνοιξε μια περίοδο μαζικών καθημερινών διαμαρτυριών, με μια πρωτοφανή ενότητα των κινημάτων των πόλεων, της υπαίθρου, των ιθαγενών, των περιβαλλοντολόγων και των ανέργων νέων – οι τελευταίοι αποτελούσαν την πρωτοπορία. Οι βίαιες συγκρούσεις έχουν ήδη αφήσει πίσω τους 75 νεκρούς, 83 που έχασαν ένα μάτι, 1.468 περιπτώσεις σωματικής βίας, 1.832 αυθαίρετες φυλακίσεις και 28 αναφορές σεξουαλικής βίας από τις δυνάμεις καταστολής. Στις 26 Μαΐου 2021, το INDEPAZ ανέφερε επίσης 346 αγνοούμενους2.

Αντιμέτωπες με επιθέσεις από τανκς και ελικόπτερα, οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και ο καγκελάριος αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Η κατασταλτική κτηνωδία έριξε λάδι στη φωτιά της δυσαρέσκειας, απομονώνοντας τη χώρα σε διεθνές επίπεδο (μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η σφαγή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σε ηρεμία και διάλογο), αλλά δεν εμπόδισε τη συνέχιση των διαδηλώσεων στους δρόμους και των αποκλεισμών των δρόμων. Ενώ ενθάρρυνε την πιο βάρβαρη καταστολή, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, κληρονόμου του ουριμπισμού3, συγκάλεσε στρογγυλό τραπέζι διαλόγου με τους συντονιστές της απεργίας, χωρίς να προτείνει τίποτα ως αντάλλαγμα για την αναστολή των κινητοποιήσεων. Ο Γκουστάβο Πέτρο, ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Colombia Humana και κύριο στέλεχος της αντιπολίτευσης, που θεωρεί τον εαυτό του φαβορί για τις εκλογές του 2022, εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να καλέσει σε κοινωνική ειρήνη και να αποθαρρύνει την αντιπαράθεση με τον Ντούκε. Στους δρόμους, ωστόσο, οι νέοι που οργανώνονται για μια άνιση αντιπαράθεση δήλωσαν ότι προτιμούν να πεθάνουν από πυρά κατά τη διάρκεια των μαχών παρά να τους πάρει ο Covid και η πείνα.

Ηπειρωτικά διλήμματα

Όποια και αν είναι η άμεση έκβαση της σημερινής διαμαρτυρίας, αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία συμβολίζει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά διλήμματα αυτής της περιοχής του κόσμου. Βυθισμένες σε μια παγκόσμια κρίση που δεν είχαν προβλέψει, στερούμενες τα εξαιρετικά κέρδη από την εμπορευματική έκρηξη των πρώτων δεκαετιών αυτού του αιώνα, οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και οι αστικές τάξεις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ να καταφύγουν σε σχέδια λιτότητας: μείωση των κοινωνικών δαπανών, αύξηση των φόρων και των τιμών, ιδιωτικοποιήσεις – προκειμένου να πληρώσουν τα αυξανόμενα δημόσια χρέη. Για το σκοπό αυτό, αδιαφορούν για τις αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων, που βυθίστηκαν στη φτώχεια και τη δυστυχία η οποία αυξήθηκε από την πρόσφατη ύφεση. Είναι έτοιμοι να επιβάλουν τα σχέδιά τους με τη βία, με όπλα, μπαζούκας, τανκς και τώρα ελικόπτερα. Αλλά κάποια στιγμή, μια σπίθα εκδηλώνεται, όπως η αύξηση των φόρων του Ντούκε (ή η αύξηση των εισιτηρίων του μετρό από τον Πινιέιρα στη Χιλή, ή η αύξηση των τιμών των καυσίμων από τον Λενίν Μορένο στον Ισημερινό), και το καζάνι της λαϊκής οργής εκρήγνυται.

Η οργή και οι κινητοποιήσεις, ακόμη και όταν είναι τόσο ηρωικές όσο αυτές που ηγείται η νεολαία της Κολομβίας, δεν αρκούν από μόνες τους για να αντιστρέψουν την τραγική πορεία μιας ηπείρου που αποικιοποιείται από την παγκόσμια χρηματοδότηση, αρρωσταίνει από το Covid και μολύνεται από το παγκόσμιο φαινόμενο της νεοφασιστικής ακροδεξιάς. Είναι βέβαιο ότι οι κοινωνικοί αγώνες θα συνεχιστούν· αυτό είναι τώρα ακόμη πιο πιθανό λόγω της εξαθλίωσης που προκαλεί η πανδημία. Αλλά η νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση των τελευταίων 40 ετών δεν έχει τελειώσει, παρόλο που η δεξιά έχει λιγότερα χαρτιά από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια και μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω σε νέες μάχες στους δρόμους και στις κάλπες.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να βιώνουν τον νεοφιλελευθερισμό και τα λιγότερο ή περισσότερο άγρια «τέρατά» του (Μπολσονάρο, Ντούκε, Πινιέιρα, Λάσο, Λακάγιε). Θα πρέπει να μάθουν από αυτό. Σκεφτείτε μόνο το Εκουαδόρ: πώς θα καταφέρει ο τραπεζίτης Λάσο να επιβάλει τη συνταγή του για το «σφίξιμο στο ζωνάρι» και την υπαγωγή της χώρας στις επιταγές των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, απέναντι σε μια σύνθετη κοινωνία, οργανωμένη και έμπειρη στην ανατροπή ή τη φθορά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει; Η επόμενη περίοδος θα σημαδευτεί από περισσότερες αντιπαραθέσεις και κοινωνικές αναταραχές. Θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε μερικές νίκες, αν η θεσμική αριστερά δεν αμβλύνει τη διάθεση για αγώνα και δεν εμποδίσει την αυτοοργάνωση του λαού, με τη γνωστή τάση της να διοχετεύει τα πάντα στις εκλογές.

Η πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση που μαίνεται σήμερα και η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθιστούν αδύνατη την επανάληψη μιας νέας περιόδου σταθερότητας με πρότυπο την εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και η Ρωσία συνυπήρχαν χωρίς μεγάλες εντάσεις. Τα παραδείγματα του Ισημερινού, της Βολιβίας και της Χιλής δείχνουν έναν διευρυνόμενο κοινωνικό και πολιτικό χώρο για την οικοδόμηση αντικαπιταλιστικών εναλλακτικών λύσεων.

Ο πολιτικός «σεισμός» της Χιλής

Η πανδημική καταστροφή, από το Ρίο Γκράντε μέχρι την Παταγονία, δεν εμπόδισε τους πολιτικούς και ιδεολογικούς αγώνες και τις συγκρούσεις να επηρεάσουν τις εκλογές. Η Χιλή είναι ίσως το πιο προχωρημένο παράδειγμα. Το αποτέλεσμα των «μεγαλοεκλογών» της 15ης Μαΐου 2021 έδειξε μια ηχηρή ήττα για τη Δεξιά, η οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει για τη συντακτική τα δύο τρίτα των αντιπροσώπων που απαιτούνταν για να ασκήσει βέτο στις αντινεοφιλελεύθερες προόδους. Η «ευυπόληπτη αριστερά» της συμμαχίας Concertación (Σοσιαλιστικό Κόμμα και Χριστιανοδημοκρατία), η οποία κυβέρνησε τη χώρα επί 24 χρόνια (1990-2010 και 2014-2018), ηττήθηκε επίσης. Οι εκλογές αυτές προώθησαν εναλλακτικές αριστερές δυνάμεις, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα και τις ομαδοποιήσεις αυτού που ήταν το Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο)4. Πάνω απ’ όλα, συμβόλισε την εισβολή στους θεσμούς της Χιλής των «ανεξάρτητων», πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την αντικαπιταλιστική αριστερά.

Το φαινόμενο των ανεξάρτητων στη Χιλή –υποψήφιοι που εμφανίστηκαν στο περιθώριο των κομμάτων, μερικές φορές στις λίστες των αριστερών κομμάτων, αλλά κυρίως μέσω κοινωνικών κινημάτων ή μέσα από κοινοτικές λίστες, και οι οποίοι είναι τώρα βουλευτές, κυβερνήτες, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι– σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό αποχής (σχεδόν 60%), επιβεβαιώνει το εύρος και το βάθος της κρίσης αντιπροσώπευσης του χιλιανού πολιτικού συστήματος τα τελευταία 31 χρόνια5.

Η σύνθεση της Συντακτικής Συνέλευσης αντικατοπτρίζει επίσης την κλίμακα της λαϊκής νίκης: ισότητα των φύλων, εγγυημένη συμμετοχή των αυτοχθόνων πληθυσμών (17 έδρες από τις 155), δυνατότητα υποψηφιοτήτων και συνασπισμών εκτός των παραδοσιακών κομμάτων. Είναι η πρώτη Συντακτική Συνέλευση στην ιστορία όπου ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών είναι πρακτικά ο ίδιος: 78 και 77 αντίστοιχα. Το ξέσπασμα των γυναικών στη Χιλή να καταλάβουν αντιπροσωπευτικό χώρο ήταν τόσο σημαντικό που εφαρμόστηκε ο μηχανισμός της ισοτιμίας (είχε προκαθοριστεί ότι θα υπήρχε ίσος αριθμός υποψηφίων γυναικών και ανδρών, συν ένας μηχανισμός προσαρμογής που θα εγγυόταν την ισότητα σε όλες τις περιπτώσεις) για να εξασφαλιστεί ο ίδιος αριθμός ανδρών, αφού εκλέχθηκαν 84 γυναίκες και 71 άνδρες. Με άλλα λόγια, 7 γυναίκες έπρεπε να παραχωρήσουν τη θέση τους σε άνδρες για να εξασφαλιστεί η ισορροπία! Αυτά τα στοιχεία μπορούν να εξηγηθούν μόνο από το μεγαλείο και το βάθος της αντισυστημικής εξέγερσης του Οκτωβρίου 2019, καθώς και από τη δύναμη του αγώνα των γυναικών, της νεολαίας και των αυτόχθονων πληθυσμών.

Εκουαδόρ και Βολιβία

Στο ίδιο πλαίσιο των τεκτονικών κοινωνικών πλακών που μετακινούνται εντός των κοινωνιών, στις αρχές Απριλίου 2021 διεξήχθησαν εκλογές σε δύο άλλες χώρες των Άνδεων.

Στον Ισημερινό, ο τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο νίκησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Αντρές Αράουζ, διάδοχο του Ραφαέλ Κορέα (57,58% έναντι 47,48%). Στον πρώτο γύρο, τον Φεβρουάριο, η ελάχιστη διαφορά μεταξύ του Λάσο και του Γιάκου Πέρες του Πολυεθνικού Κινήματος Πατσακούτικ αμφισβητήθηκε από τα κοινωνικά κινήματα, ενισχύοντας την επιλογή των ιθαγενών να ζητήσουν «ιδεολογική» λευκή ψήφο. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Ισημερινού βρίσκεται και πάλι στα χέρια ενός άμεσου εκπροσώπου της επιχειρηματικής τάξης, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια. Ο Λάσο έχει ένα υπερ-νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, αλλά και την τρομερή αντίφαση να αντιμετωπίζει έναν αήττητο λαό και μια αριστερή αντιπολίτευση με μεγάλη νομοθετική πλειοψηφία, η οποία εξέλεξε έναν βουλευτή του Πατσακούτικ στην προεδρία του Κοινοβουλίου.

Στη Βολιβία, οι εκλογές για την ανάδειξη της κυβέρνησης των διαμερισμάτων Λα Παζ, Ταρίγια, Τσουκισάκα (όπου βρίσκεται η Σούκρε6) και Πάντο ήταν ήττες για το MAS (Movimiento al Socialismo). Οι υποψήφιοί του έχασαν σε όλες αυτές τις περιοχές, παρόλο που το κοινωνικό και πολιτικό κίνημα του Έβο Μοράλες παραμένει το μόνο καταξιωμένο εθνικό κόμμα. Το MAS εξασφάλισε την κυβέρνηση τριών από τα εννέα διαμερίσματα της χώρας (Κοτσαμπάμπα, Ορούρο και Ποτοσί), όπως και το 2005. Έχασε σε σημαντικές πόλεις, όπως η Λα Παζ (όπου ένας πρώην υπουργός της Ανιέζ κέρδισε τη θέση του δημάρχου), η Κοτσαμπάμπα και το στρατηγικής σημασίας Ελ Άλτο.

Αυτά τα αποτελέσματα και, ειδικότερα, οι επιδόσεις υποψηφίων που συνδέονται με κινήματα που κάποτε ανήκαν στο MAS ή έχει βάση το MAS (όπως της πρώην γερουσιάστριας Έβα Κόπα, νυν δημάρχου του Ελ Άλτο, και των εκλεγμένων κυβερνητών της Λα Παζ και της Τσουκισάκα) έχουν εντείνει την εσωτερική συζήτηση στο κόμμα-κίνημα του Έβο Μοράλες, όπου αμφισβητείται έντονα η επιλογή υποψηφίων που «επέλεξε» ο πρώην πρόεδρος. Το μεγάλο κόμμα-κίνημα, κληρονόμος των αγώνων και των νικών των περασμένων δεκαετιών, έχει πλέον χωριστεί σε τρία ρεύματα: αυτό του Έβο Μοράλες, που επιθυμεί να το μετατρέψει σε μια βολιβιανή εκδοχή του PSUV του Μαδούρο, σε μια προφανή αυταρχική κατεύθυνση· επίσης, αν και πολύ κοντά στον Έβο, η πιο τεχνοκρατική νεοφιλελεύθερη ομάδα που εκπροσωπείται από τον σημερινό πρόεδρο Λουίς Άρσε· και, τέλος, αυτό που εδρεύει στην καρδιά της Βολιβίας, το οποίο ταυτίζεται με τον αντιπρόεδρο Νταβί Τσοκεχουάνκα, ενάντια στην αλλαγή που ο Έβο σκοπεύει να αποτυπώσει στο «πολιτικό εργαλείο»7.

Δεν υπάρχει ανοδικός «συντηρητικός κύκλος»

Από αυτή τη γενική εικόνα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Περού για την εξασφάλιση της εκλογής στην προεδρία του αριστερού υποψηφίου Πέδρο Καστίγιο, μπορούμε να υποδείξουμε ορισμένα στοιχεία που θα διαμορφώσουν την πολιτική κατάσταση της περιοχής το επόμενο διάστημα. Η πολύπλευρη κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού εκφράζεται περιφερειακά μέσα από τη βαθιά κρίση των αστικοδημοκρατικών καθεστώτων (περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή από χώρα σε χώρα), η οποία επιδεινώνεται και απέχει πολύ από το να επιλυθεί από την άνοδο εδώ και εκεί των νεοφασιστικών εναλλακτικών λύσεων. Η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων επιλογών των αρχών του αιώνα (Κάρλος Μένεμ στην Αργεντινή, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο στη Βραζιλία, Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Μεξικό, Σεμπαστιάν Πινιέιρα στη Χιλή, Γκονζάλο Σάντσεζ ντε Λοζάντα και Κάρλος Μέσα στη Βολιβία) και η απουσία, προς το παρόν, ενός νέου τύπου αντικαπιταλιστικής αριστεράς, δείχνουν ότι οι επόμενες αντιπαραθέσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ των νεοφιλελεύθερων-ολιγαρχικών επιλογών (περισσότερο ή λιγότερο αποδυναμωμένων) και των κληρονόμων του λεγόμενου «progresismo» [«προοδευτισμού»] που κυβέρνησαν για μεγάλο μέρος αυτού του αιώνα.

Παρ’ όλες τις διαφορές μεταξύ των κοινωνιών της περιοχής (σε εμπειρία αγώνων, οργάνωση, πρόσφατες ήττες ή νίκες), οι ντόπιες καπιταλιστικές εναλλακτικές λύσεις, βαθιά συνδεδεμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν διαθέτουν σχέδια ικανά να δώσουν τις απαντήσεις από την άποψη της οικονομίας, της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας που απαιτούνται για να ξεπεραστούν οι υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές τραγωδίες του κόσμου του Covid. Τα σχέδιά τους για υπερεκμετάλλευση και αυταρχισμό (ανοιχτό ή συγκαλυμμένο) θα συνεχίσουν να συγκρούονται με τα λαϊκά αιτήματα για εμβολιασμούς, νοσοκομεία, θέσεις εργασίας, εισόδημα, εκπαίδευση, στέγαση και μεταφορές και, πάνω απ’ όλα, το δικαίωμα στην οργάνωση και τον αγώνα για τη ζωή.

Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον «progresismo»

Ένας «νέος κύκλος» του λεγόμενου «progresismo» δεν έχει ξεκινήσει και δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει. Ο «progresismo» είναι μια αμφιλεγόμενη κατηγορία που αναφέρεται σε εμπειρίες τόσο διαφορετικές όσο οι διεργασίες στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία (με μετωπικούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό) και οι σοσιαλφιλελεύθερες διεργασίες της χιλιανής «Concertación», του ουρουγουανικού Frente Amplio και του PT στη Βραζιλία (το τελευταίο, άλλωστε, με υποϊμπεριαλιστικές αξιώσεις και πρακτικές). Με άλλα λόγια, είναι απίθανο να επαναληφθεί η περιφερειακή ηγεμονία των κεντροαριστερών ή αριστερών κυβερνήσεων με μεγαλύτερα ή μικρότερα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, ικανών να προωθήσουν μια ορισμένη αναδιανομή. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τη σημασία των νικών κατά της δεξιάς στη Βολιβία, το Μεξικό, τη Χιλή και το Περού ή ότι αποκλείουμε το ενδεχόμενο να στηρίξουμε με κάποιο τρόπο την επιστροφή του Λούλα στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να νικήσουμε τον νεοφασίστα Μπολσονάρο.

Το γεγονός είναι ότι ο «progresismo» της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα, τόσο στην πιο μπολιβαριανή όσο και στην πιο σοσιαλφιλελεύθερη πτυχή του, ήταν το αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων παγκόσμιων (αλλά και εθνικών) οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, οι οποίες δεν θα επαναληφθούν. Η σχετική επιτυχία των λεγόμενων «προοδευτικών» κυβερνήσεων υποστηρίχθηκε από αυτό που ήταν (και εξακολουθεί να είναι, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στη Βενεζουέλα) το δομικό τους όριο: τροφοδοτήθηκαν από την έκρηξη των εμπορευμάτων, δημιουργώντας εξορυκτικά αναπτυξιακά μοντέλα που έτειναν να ενισχύσουν τον αγροτο-εξαγωγικό (και επομένως αποικιοκρατικό και ληστρικό) χαρακτήρα των οικονομιών της περιοχής. Στη σοσιαλφιλελεύθερη εκδοχή τους οικοδόμησαν συνειδητά ταξικούς συνασπισμούς μεταξύ των λαϊκών δυνάμεων και λιγότερο ή περισσότερο ευρύτερων τμημάτων των κυρίαρχων τάξεων. Οι τελευταίες στη συνέχεια απεμπλέχθηκαν από αυτά τα σχέδια και δεν φαίνεται να είναι πρόθυμες να πειραματιστούν ξανά με αυτά.

Δυστυχώς, οι προοδευτικές επιλογές δεν έχουν ξεπεράσει αυτό το μοντέλο και συνεχίζουν να καλούν το λαό να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να «ξαναρχίσουν», σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, σαν να μην έχουν ήδη κυβερνήσει και εξουθενώσει τους υποστηρικτές τους και τις νέες γενιές ακτιβιστών, συγκρουόμενοι με τα αιτήματά τους. Όπως επεσήμανε ο Franck Gaudichaud σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Η Λατινική Αμερική –όπως και ο υπόλοιπος κόσμος– έχει εισέλθει σε μια περίοδο ισχυρών αναταράξεων, η οποία συνδυάζει μια γιγαντιαία οικονομική κρίση, τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης της υγείας στις δομικά άνισες κοινωνίες, την εμβάθυνση της κρίσης της βιόσφαιρας και του κλίματος και, τέλος, μια νέα κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική πόλωση»8.

Είναι προφανές ότι είναι ορθό να αγωνίζεται κανείς πλάι-πλάι με τους «προοδευτικούς» τομείς –ακόμη περισσότερο όταν αντιμετωπίζει την ύπαρξη μιας υπερ-νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής ακροδεξιάς– και μάλιστα, ενδεχομένως, να συμπορεύεται μαζί τους ή και να τους υποστηρίζει στις εκλογές. Αλλά η στρατηγική συζήτηση φτωχαίνει όταν η σκέψη και η δράση εγκλωβίζονται σε αυτή την τακτική –το ενιαίο μέτωπο του Λένιν και του Τρότσκι. Το ενιαίο μέτωπο ήταν, πριν από 80 και πλέον χρόνια, μια τακτική αγώνα για τη βάση των ευρωπαϊκών μαζικών εργατικών κομμάτων, στη μάχη ενάντια στον αναπτυσσόμενο φασισμό. Είναι απόλυτα σωστό και αναγκαίο να εφαρμοστεί μια ενωτική τακτική στον αγώνα ενάντια στον αυταρχικό νεοφασισμό. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι –εκτός από τη Βραζιλία και την Κολομβία– δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής η δυνατότητα να έρθει στην εξουσία ή να παραμείνει στην εξουσία η ακροδεξιά. Η τεράστια «κοινωνική αριστερά» της Λατινικής Αμερικής (τόσο οι ακτιβιστές όσο και το εκλογικό σώμα) δεν είναι πλήρως πειθαρχημένη στους «προοδευτικούς», όπως συνέβαινε με τη βάση των ευρωπαϊκών εργατικών κομμάτων κατά το μεγαλύτερο μέρος του εικοστού αιώνα. Είναι επίσης απαραίτητο να συσπειρωθούν στην αριστερά εκείνοι που δεν υπήρξαν ποτέ «προοδευτικοί» (όπως οι νέες γενιές που βγαίνουν στους δρόμους) και εκείνοι που έχουν απογοητευτεί από αυτούς τους «προοδευτικούς» χωρίς να μετακινηθούν προς τα δεξιά. Ο αγώνας για τη συνείδηση των λαών και των εργαζομένων δεν γίνεται αποκλειστικά με μια τακτική.

Στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στους πιο πρόσφατους (Χιλή, Ισημερινός, Περού, Βολιβία, Μεξικό, όπως και στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τώρα στην Παραγουάη και την Κολομβία), αναδύθηκαν και συνεχίζουν να αναδύονται εκατοντάδες χιλιάδες ακτιβιστές κατά του συστήματος μέσα από τα κινήματα των φτωχών γειτονιών, των φεμινιστριών, των περιβαλλοντολόγων, των αντιρατσιστών, των ιθαγενών, των αγροτικών κοινοτήτων, των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων, της νεολαίας και των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε νέους τομείς9. Όλα αυτά τα κινήματα προβάλλουν αιτήματα που έρχονται αντιμέτωπα με τα όρια του κλασικού «προοδευτισμού», επειδή αγωνίζονται ενάντια στις συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλει ο σύγχρονος καπιταλισμός.

Οι περιπτώσεις του Ισημερινού, του Περού, της Χιλής και της Βολιβίας, αν και εκλογικές, εκφράζουν τις τεράστιες αντιφάσεις, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που φέρνει η νέα κατάσταση στη Λατινική Αμερική. Τόσο η δεξιά όσο και η παραδοσιακή αριστερά, καθώς και όσοι προτείνουν να οικοδομήσουν μια νέα αντικαπιταλιστική, οικολογική, φεμινιστική, αντιρατσιστική και δημοκρατική εναλλακτική λύση, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Αυτά τα πρόσφατα παραδείγματα επιβεβαιώνουν, το καθένα με τον τρόπο του και με διαφορετική ένταση, ότι υπάρχει ένας κοινωνικός και πολιτικός χώρος –πιο σημαντικός στη Χιλή, το Περού και την Κολομβία, λιγότερο αλλού– για την οικοδόμηση αντικαπιταλιστικών εναλλακτικών λύσεων με προγράμματα που, αναδυόμενα από τους κοινωνικούς αγώνες, προχωρούν σε απαντήσεις απέναντι στις ανισότητες κάθε είδους, τον ρατσισμό, την πείνα, τα διεφθαρμένα καθεστώτα, την αστυνομική και στρατιωτική βία, την περιβαλλοντική καταστροφή και την εθνοκτονία των ιθαγενών πληθυσμών.

Η πορεία δεν θα είναι ούτε γραμμική ούτε εύκολη, θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, ήττες και νίκες. Η μεγάλη πρόκληση είναι να είμαστε μέσα στους αγώνες, με αυτή τη νέα μαχητική γενιά αγωνιστών, να χτίσουμε μαζί της (και όχι γι’ αυτήν) το πρόγραμμα της ρήξης.

Ana C. Carvalhaes & Israel Dutra

Μετάφραση: elaliberta.gr

Το παρόν άρθρο αποτελεί διευρυμένη εκδοχή του άρθρου των Ana C. Carvalhaes, Israel Dutra «Nas ruas da Colômbia, América Latina enfrenta sus dilemas», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του βραζιλιάνικου PSOL, Socialismo e Liberdade n° 32, και στο site Fundaçã Lauro Campos e Marielle Franco, 31 Μαΐου 2021, https://www.laurocampos.org.br/2021/05/31/nas-ruas-da-colombia-america-latina-enfrenta-seus-dilemas/.

Η εκδοχή που μεταφράζουμε δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα γαλλικά στο Inprecor (Ana C. Carvalhaes, Israel Dutra, « L’Amérique latine face à ses dilemmes dans les rues de Colombie », Inprecor, Αρ. 687-688 Ιούλιος-Αύγουστος 2021, http://www.inprecor.fr/article-L%E2%80%99Am%C3%A9rique-latine-face-%C3%A0-ses-dilemmes-dans-les-rues-de-Colombie?id=2462). Στα αγγλικά: Ana C. Carvalhaes, Israel Dutra, “Region’s dilemmas reflected on the streets of Colombia”, International Viewpoint, 30 Ιουλίου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7247.


Σημειώσεις

1Η Ana Carvalhaes είναι δημοσιογράφος και από τους ιδρυτές του βραζιλιάνικου PSOL (Κόμμα Σοσιαλισμός και Ελευθερία). Ανήκει στο Insurgencia, που είναι ένα από τα ρεύματα – τάσεις του PSOL. O Israel Dutra είναι γραμματέας διεθνών σχέσεων του PSOL και ανήκει στο MES (Movimento Esquerda Socialista), που είναι ένα άλλο από τα ρεύματα -τάσεις του PSOL. Και τα δύο αυτά ρεύματα – τάσεις συμμετέχουν στη συσπείρωση της 4ης Διεθνούς στη Βραζιλία.

2Σύμφωνα με στοιχεία που επικαιροποιήθηκαν στις 28 Ιουνίου 2021 από το Instituto para Estudios de la Paz (Indepaz), «Έκθεση για τη βία στη διάρκεια της Εθνικής Απεργίας του 2021» («Informe violencias en el marco del Paro Nacional 2021», INDEPAZ, 28 Ιουνίου 2021, http://www.indepaz.org.co/cifras-de-la-violencia-en-el-marco-del-paro-nacional-2021/).

3Ο Ντούκε είναι απευθείας κληρονόμος του «ουριμπισμού», δηλαδή του λαϊκιστικού, ακροδεξιού και νεοφιλελεύθερου, πολιτικού φάσματος του τέως προέδρου, Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες. Ορκισμένος εχθρός του αντάρτικου στη χώρα του και με στενές σχέσεις με τις παραστρατιωτικές ομάδες, ο Ουρίμπε ήταν η αιχμή του δόρατος της καμπάνιας για να απορριφθεί η συμφωνία ειρήνευσης με το αντάρτικο των FARC.

4Την περίοδο 2014-2018, τα κόμματα της Concertación ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Κομμουνιστικό Κόμμα για να σχηματίσουν τον συνασπισμό Nueva Mayoria. Αυτός ο συνασπισμός έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Πινιέιρα το 2018 και το ΚΚ δεν υπέγραψε το μεταβατικό σύμφωνο το 2019, με το οποίο η κυβέρνηση πέτυχε τη διακοπή των διαδηλώσεων με αντάλλαγμα τη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης.

5Υπάρχουν διάφορα «πολιτικά στρατόπεδα» μεταξύ των λεγόμενων «ανεξάρτητων»: 28 βουλευτές από τη Lista Apruebo Dignidad (Frente Amplio και ΚΚ), 27 από τη Lista del Pueblo (κοινωνικά, κοινοτικά, γενικά αντικαπιταλιστικά αριστερά κινήματα), 11 περισσότερο προς την κεντροαριστερά, που ονομάζονται «μη ουδέτεροι ανεξάρτητοι» και 10 άλλοι που εκλέγονται εκτός οποιουδήποτε συνασπισμού ή «λίστας» – για ένα σύνολο 76, ή 49% της Συνέλευσης. Αν προσθέσουμε και τους 17 εκπροσώπους των εθνοτικών ομάδων (όλοι οι εκλεγμένοι είναι αριστεροί με την ευρεία έννοια), αυτό δίνει 93 ψήφους σε σύνολο 155, ή 60%. Αυτό χωρίς να υπολογίζονται τα 25 εκλεγμένα μέλη της Λίστας Έγκρισης (Σοσιαλιστές, Χριστιανοδημοκράτες και μικρά κεντροδεξιά κόμματα), που ταυτίζονται με τις σοσιαλφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Concertación. Η Δεξιά, με 37 βουλευτές, ορθώς φοβάται το νέο Σύνταγμα.

6Παρότι στη Λα Πας είναι εγκατεστημένες οι κυβερνητικές υπηρεσίες, πρωτεύουσα κατά το σύνταγμα είναι η Σούκρε.

7Το πλήρες όνομα του MAS είναι Movimiento al Socialismo – Instrumento Político por la Soberanía de los Pueblos (MAS-IPSP), το οποίο σημαίνει «Κίνημα Προς το Σοσιαλισμό – Πολιτικό Εργαλείο για την Κυριαρχία των Λαών».

8Βλέπε: «Η Λατινική Αμερική έχει εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής» (Franck Gaudichaud, “‘Latin America has once again entered a period of strong social and political turbulence’”, International Viewpoint, 13 Απριλίου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7103) και « Amérique latine : nouvelle période, nouvelles luttes. Entretien avec Franck Gaudichaud », Contretemps, 8 avril 2021.

9Βλέπε: Paul Mason, The Guardian, 2 Ιουνίου 2021 «Πώς το σοκ του Covid ριζοσπαστικοποίησε τη γενιά Z» (Paul Mason, “How the Covid shock has radicalised generation Z”, The Guardian, 2 Ιουνίου 2021, https://www.theguardian.com/world/2021/jun/02/how-the-covid-shock-has-radicalised-generation-z).


https://tpt4.org/?p=6370

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s