Ουκρανία – Ρωσία: η θέση των σοσιαλιστών

Νέα κλιμάκωση στο Ντονμπάς και η θέση των σοσιαλιστών

Ανακοίνωση του Ρώσικου Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSD)

Ένας νέος πόλεμος στο Ντονμπάς θα μπορούσε τις μέρες αυτές να γίνει μια απειλητική πραγματικότητα. Από τις αρχές Μαρτίου, οι διενέξεις αυξήθηκαν και οι πληροφορίες για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα έχουν έμμεσα ήδη επιβεβαιωθεί από τον εκπρόσωπο τύπου του Πούτιν, τον Ντμίτρι Πέσκοφ. Τα διπλωματικά εργαλεία που ώς τώρα συγκρατούσαν μια ανοιχτή σύγκρουση βρίσκονται προφανώς σε κρίση. Το τελευταίο κουαρτέτο της Νορμανδίας [Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία] συναντήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και το Μινσκ δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί ουδέτερο έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Αλλά και η θέση των ΗΠΑ έχει αλλάξει: ενώ ο Τραμπ θεωρούσε πως οι Αμερικάνοι δεν θα έπρεπε να αναμειχτούν ενεργά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Μπάιντεν έχει τελείως διαφορετική στάση. Στην ίδια την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι υιοθέτησε σαφώς μια πατριωτική κινητοποίηση κλείνοντας πολλές φιλο-ρώσικες τηλεοράσεις. Για τη Ρωσία, το Ντονμπάς ήταν και παραμένει κρίσιμος μοχλός πίεσης προς την Ουκρανία, που ενεργοποιείται όταν άλλες μορφές παρέμβασης παύουν να δουλεύουν. Τα τελευταία χρόνια, το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ έχουν μπει απολύτως κάτω από τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών του, το οποίο έχει οδηγήσει σε φυσική εξόντωση των πιο ισχυρών τοπικών πολέμαρχων. Ένας νέος πόλεμος σε αυτή την περιοχή θα ήταν σύγκρουση μεταξύ δύο στρατών, του ουκρανικού στρατού (με τη στήριξη των δυτικών όπλων) και του ρώσικου στρατού.

Δεν υπάρχει νόημα επιχειρηματολογίας για το ποιά πλευρά θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον πόλεμο αυτόν. Όταν όλα τα μέρη προσφεύγουν στα όπλα για να λύνουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, μια τυχαία ή εσκεμμένη πρόκληση, από την οποιαδήποτε πλευρά, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας σφαγής στην οποία δεν θα υπάρχει κερδισμένος από τους κανονικούς ανθρώπους. Από τη ρώσικη πλευρά, ο πόλεμος είναι ήδη δύσκολο να καλυφθεί με ανθρωπιστικά συνθήματα: θα είναι απλώς και καθαρά για γεωπολιτική επιρροή. Και η φρενήρης “πατριωτική” και μιλιταριστική προπαγάνδα θα είναι το επιτυχές υπόβαθρο για την περαιτέρω καταλήστευση του κόσμου και την καταστολή των διαφωνούντων.

Ο κύριος εχθρός μας είναι, βέβαια, μέσα στη δική μας χώρα, είναι το καθεστώς του Πούτιν και των φίλων του με τις περιουσίες των δισεκατομμυρίων δολαρίων τους. Όχι στον πόλεμο, ναι στον ταξικό πόλεμο!

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSD)*

7 Απριλίου 2021

Μετάφραση ΤΠΤ

από το: https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7096=

(*) Το ρωσικό σοσιαλιστικό κίνημα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2011 από δύο οργανώσεις, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Vperiod («Εμπρός») ρωσικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς, και την οργάνωση Σοσιαλιστική Αντίσταση. Αποτελεί μέρος του Αριστερού Μετώπου, μιας συμμαχίας που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη νοθεία στις εκλογές του 2011 και του 2012.


https://tpt4.org/?p=5948

There are 6 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s