Συρία: πληροφόρηση που εξαφανίζει λαούς!


[Η παρούσα ανοιχτή επιστολή συντάχθηκε από μια ομάδα σύριων συγγραφέων και διανοουμένων μαζί με άλλους αλληλέγγυους. Υπογράφεται από αγωνιστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς από τη Συρία και από 32 άλλες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αμερικής, της Ωκεανίας και της Νοτίου Αμερικής. Δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ισπανικά, ελληνικά, ιταλικά και ρώσικα.]


Πληροφόρηση που εξαφανίζει λαούς:

Η Συρία και ο αντι-ιμπεριαλισμός των κουτών

Ανυπόληπτα δημοσιεύματα, συχνά εμφανιζόμενα ως “ανεξάρτητη δημοσιογραφία” με υποτιθέμενες “αριστερές” ευαισθησίες, διασπείρουν προπαγάνδα διαφθοράς και αποπληροφόρησης, με στόχο να βγάλουν τους Σύριους από την πολιτική ατζέντα.


Από την αρχή της εξέγερσης των Σύριων, πριν δέκα χρόνια, και ειδικότερα από τότε που η Ρωσία επενέβη στη Συρία, για λογαριασμό του Μπασάρ αλ-Ασάντ, υπήρξε και μία άλλη πολύ περίεργη και άσκημη εξέλιξη: Η ανάδυση φιλο-Ασαντικών ιδεών στο όνομα ενός “αντι-ιμπεριαλισμού” μεταξύ ορισμένων που γενικά χαρακτηρίζονται ως προοδευτικοί ή και “αριστεροί”, το οποίο συνοδεύτηκε και από μια απορρεόμενη διάδοση χειριζόμενης αποπληροφόρησης που συστηματικά αποστρέφει την προσοχή από τις καλά τεκμηριωμένες βιαιότητες του Ασάντ και των συμμάχων του. Αυτο-χαρακτηριζόμενοι οι ίδιοι ως “αντίπαλοι” του ιμπεριαλισμού, συστηματικά αποδεικνύονται εξαιρετικά επιλεκτικοί στα θέματα “επεμβάσεων” και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν τέτοια ζητήματα αφορούν Ρωσία και Κίνα. Και όσοι διαφωνούν με τις εξαιρετικά φιλτραρισμένες απόψεις τους χαρακτηρίζονται συχνά (και διαστρεβλωμένα) ως “αυτοί που απλώς θέλουν να αλλάξουν το καθεστώς” ή που παραπλανούνται από τα δυτικά πολιτικά συμφέροντα.

Ο διασπαστικός και σεκταριστικός ρόλος που παίζει αυτή η ομάδα είναι αναμφισβήτητος: στην απλουστευτική τους αντίληψη, καθώς όλα τα κινήματα που υποστηρίζουν τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια ενάντια στα συμφέροντα του ρώσικου ή του κινέζικου κράτους παρουσιάζονται συστηματικά ως ιμάντες μεταβίβασης της δυτικής ανάμειξης, σα να μην υπήρχαν καν οι δεκαετίες ανεξάρτητων εγχώριων αγώνων κατά των βάναυσων δικτατοριών (όπως της Συρίας) ή σαν κανένας τους να μην αντιπροσώπευε στην πραγματικότητα τις επιθυμίες του λαού που ζητάει το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή και όχι καταπίεση και βιαιότητες. Αυτό που τους ενώνει όλους αυτούς είναι η άρνησή τους να καταγγείλουν τα εγκλήματα του καθεστώτος Ασάντ ή έστω και το να αναγνωρίσουν ότι υπήρξε μια βίαια πνιγμένη από την καταστολή λαϊκή εξέγερση κατά του Ασάντ.

Οι συγγραφείς αυτοί και οι θέσεις τους πολλαπλασιάστηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και τοποθέτησαν τη Συρία στην προμετωπίδα των επικρίσεων κατά του ιμπεριαλισμού και των παρεμβάσεών του, τις οποίες περιορίζουν χαρακτηριστικά στη Δύση. Η ρωσική και η ιρανική ανάμειξη γενικά αγνοείται. Κάνοντάς το αυτό, εμφανίζονται ως να ευθυγραμμίζονται με μια μακρόχονη και αξιοσημείωτη παράδοση εσωτερικής εγχώριας αντίθεσης προς τις βιαιότητες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο εξωτερικό, που συνήθως, αν και όχι μόνο, πηγάζει από τα αριστερά. Αλλά στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτή την παράδοση. Κανείς από όσους άμεσα ή έμμεσα ευθυγραμμίζεται με την αποτρόπαια κυβέρνηση του Ασάντ δεν ανήκει σε αυτή την παράδοση. Κανείς από όλους όσοι επιλεκτικά και οπορτουνιστικά κολλάει κατηγορίες “ιμπεριαλισμού” για λόγους ειδικών εκδοχών της “αριστερής” πολιτικής και όχι εξαιτίας μιας εναντίωσης για λόγους αρχής και παντού (δηλαδή αναγνωρίζοντας τον ιμπεριαλιστικό παρεμβατισμό και της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας) δεν ανήκει σε αυτή την παράδοση.

Συχνά, με την πρόφαση μιας “ανεξάρτητης δημοσιογραφίας”, οι διάφοροι αυτοί συγγραφείς και πηγές έχουν λειτουργήσει ως κύριες πηγές αποπληροφόρησης και προπαγάνδας για τη συνεχιζόμενη συνολική καταστροφή της Συρίας. Η αντιδραστική τους, αντεστραμμένη, realpolitik, διαμορφωμένη όπως του Henry Kissinger ή του Samuel Huntington, είναι μια από τα πάνω αντιδημοκρατική “πολιτική εξουσίας”, με απλώς αντίστροφες αξίες. Αλλά αυτή η εξωφρενικά υπεραπλουστευτική ρητορική κίνηση (με “αναστροφή του σεναρίου”, όπως το έθεσε ο ένας τους) είναι ελκυστική για όσους είναι πρόθυμοι να ταυτίσουν τον “καλό” και τον “κακό” σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Η εργαλειοποίηση αυτή της απλής κολακείας του ακροατηρίου τους για την “αληθινή λειτουργία των δυνάμεων” το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει το δυσλειτουργικό status quo εμποδίζοντας την ανάπτυξη μιας αληθινά προοδευτικής και διεθνούς προσέγγισης της παγκόσμιας πολιτικής που τόσο χρειαζόμαστε, δεδομένων των πλανητικών προκλήσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Το ότι η αμερικανική δύναμη υπήρξε αποκρουστικά καταστροφική, ιδιαίτερα κατά τον ψυχρό πόλεμο, είναι αμετάκλητο: σε όλο τον πλανήτη, από το Βιετνάμ ώς την Ινδονησία και από το Ιράν ώς το Κονγκό τη Νότιο και Κεντρική Αμερική και ακόμα πιο πέρα, η καταγραφή των μαζικών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που έγιναν στο όνομα της πάλης κατά του κομμουνισμού, είναι σαφέστατη. Και στην περίοδο μετά τον ψυχρό πόλεμο, αυτή που ονομάστηκε “Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας”, οι αμερικανικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με καμιά καλύτερου είδους επιχείρηση.

Αλλά δεν ήταν η Αμερική που βρέθηκε στο κέντρο όσων συνέβησαν στη Συρία, παρόλα όσα λένε αυτοί. Η ιδέα ότι, ωστόσο, με κάποιον τρόπο κάτι τέτοιο συνέβη, παρόλα τα αντίθετα τεκμήρια, είναι το υποπροϊόν μιας επαρχιώτικης πολιτικής κουλτούρας που επιμένει τόσο στην κεντρικότητα της αμερικανικής δύναμης παγκοσμίως όσο και στο ιμπεριαλιστικό δικαίωμα να ορίζει ποιός είναι ο “καλός” και ποιός ο “κακός” σε κάθε περίσταση.

Η ιδεολογική ευθυγράμμιση των δεξιών θαυμαστών του Ασάντ με αυτό το είδος φιλοαυταρχικού “αριστερισμού” είναι χαρακτηριστική και δείχνει πως το αληθινό και σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται αλλού: Το τί να κάνουμε όταν ένας λαός πλήττεται από την κυβέρνησή του, όπως το υπέστη ο συριακός λαός, όντας όμηρος αυτών που δεν συγκινούνται από τα βασανιστήρια, τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες ανθρώπων, εξαιτίας και μόνο μιας απλής έκφρασης πολιτικής δυσαρέσκειας απέναντι στον αυταρχισμό. Και καθώς πολλές χώρες κινούνται όλο και περισσότερο προς τον αυταρχισμό και απομακρύνονται από τη δημοκρατία, μας φαίνεται εξαιρετικά επείγον πολιτικό ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα απάντηση. Και, καθώς δεν υπάρχει ακόμα απάντηση, υπάρχει σε όλο τον πλανήτη αυξανόμενη ατιμωρησία των εξουσιών και οι αδύναμοι καθίστανται, έτσι, όλο και πιο ευάλωτοι.

Για όλα αυτά, αυτού του είδους οι “αντι-ιμπεριαλιστές” δεν έχουν λέξη να πουν. Για τη βαθιά πολιτική βία ενάντια στο συριακό λαό από τον Ασάντ, τους Ιρανούς, τους Ρώσους; Ούτε λέξη. Συγγνώμη που σε αυτό το σβήσιμο της ζωής των Συρίων και των εμπειριών τους εμείς βλέπουμε την ιδιοποίηση του ίδιου του ιμπεριαλιστικού (και ρατσιστικού) προνομίου. Οι συγγραφείς αυτοί και οι μπλόγκερ αυτοί δεν έδειξαν καν ευαισθησία για τους ίδιους τους Σύριους, μεταξύ τους και οι υπογράφοντες το παρόν κείμενο, που κινδύνεψαν με τη ζωή τους αντιτασσόμενοι στο καθεστώς, που φυλακίστηκαν στις φυλακές και τα βασανιστήρια του Ασάντ (μερικοί για πολλά χρόνια), που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, φίλους και συγγενείς, που αναγκάστηκαν να εξαφανιστούν, να δραπετεύσουν από τη χώρα έχουν καν δείξει ότι έχουν συνείδηση για τη δική μας ύπαρξη, το οποίο δυστυχώς -παρόλο που πολλοί Σύριοι μίλησαν και έγραψαν επανειλημμένα για όλα αυτά και τη σημασία τους επί πολλά χρόνια.

Συλλογικά, οι συριακές εμπειρίες από την επανάσταση ώς τώρα, θέτουν μια θεμελιακή πρόκληση στον κόσμο. Όσοι από εμάς αντιταχθήκαμε απευθείας στο καθεστώς του Ασάντ, συχνά με βαρύ κόστος, δεν το κάναμε λόγω κάποιας δυτικής ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας, αλλά εξαιτίας των δεκαετιών καταπίεσης, βαναυσότητας και διαφθοράς που ήταν και παραμένουν απαράδεκτες. Το να υποστηρίζει κανείς άλλα και να στηρίζει τον Ασάντ ισοδυναμεί με την απογύμνωση των ίδιων των Σύριων από κάθε πολιτική ύπαρξη και τη στήριξη της εγχώριας μακρόχρονης δολοφονίας της ίδιας της πολιτικής από τον Ασάντ, που έχει στερήσει από τους Σύριους από κάθε λόγο στη διακυβέρνηση και στις συνθήκες τους.

Εμείς, Σύριοι αλλά και υποστηρικτές του αγώνα του συριακού λαού για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρούμε ότι η προσπάθεια για να “εξαφανιστούν” οι ίδιοι οι Σύριοι από τον κόσμο της πολιτικής, της αλληλεγγύης και των συλλογικοτήτων συμβαδίζει με το χαρακτήρα των καθεστώτων που οι άνθρωποι αυτοί τόσο θαυμάζουν. Αυτό είναι ένας “αντι-ιμπεριαλισμός” και “αριστερισμός” του τεμπέλη, του τρελού, του χωρίς αρχές, και το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενισχύει το παγίωμα των διεθνών δυσλειτουργιών όπως κωδικοποιούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζουμε πως οι αναγνώστες του παρόντος κειμένου θα έρθουν μαζί μας για να το καταπολεμήσουμε.


Υπογραφές

[ακολουθούν οι υπογραφές στις 27 Μαρτίου 2021 -για τις κατοπινές, δείτε στο New Politics]

Σύριοι

Ahmad Aisha, journalist and translator (Turkey)

Ali Akil, Founder & Spokesperson, Syrian Solidarity New Zealand (Aotearoa/New Zealand)

Amina Masri, Activist/Educator (USA)

Asmae Dachan, Syrian-Italian Journalist (Italy)

Ayaat Yassin-Kassab, Student, University of Oxford (UK)

Aziz Al-Azmeh, University Professor Emeritus, Central European University (Austria)

Bakr Sidki, translator and columnist (Turkey)

Bisher Ghazal-Aswad, Doctor, NHS (UK)

Dellair Yousef, writer and director, Berlin (Germany)

Dr. Mohammed Zaher Sahloul, President, MedGlobal & Founder, American Relief Coalition for Syria (USA)

Faraj Bayrakdar, poet (Sweden)

Farouk Mardam-Bey, publisher and writer, Paris (France)

Fouad M. Fouad, Professor, American University of Beirut (Lebanon)

Fouad Roueiha, Activist (Italy)

Ghayath Almadhoun, poet (Germany)

Haian Dukhan, Associate Research Fellow, Centre for Syrian Studies, University of St. Andrews (UK)

Haid Haid, Senior Research Fellow, Chatham House (UK)

Hala Alabdalla, Filmmaker (France)

Hassan Nifi, writer (Turkey)

Irène Labeyrie Chaya, Architect & Former Teacher at the Faculty of Architecture, University of Qalamun, Deir Atiya, Syria

Joseph Daher, Syrian/Swiss Academic, University of Lausanne/European University Institute (Switzerland)

Karam Shaar, Senior Analyst, New Zealand Treasury (New Zealand)

Lara el Kateb, Member of the Alliance of Middle Eastern and North African Socialists

Leila Al-Shami, Writer/Activist (Scotland)

Lubayed Aljundi, PhD Candidate, SOAS, University of London (UK)

Mahmoud el Wahb, writer (Turkey)

Marcus Halaby, British-Syrian Writer and Labour Party Member (UK)

Mayson Almisri, Syria Civil Defence – White Helmets, co-winner of the Gandhi Peace Award 2021 (Canada)

Miream Salameh, Syrian Artist (Australia)

Mohamed Al Rashi, Actor (France)

Mohamed T. Khairullah, Mayor, Borough of Prospect Park, NJ (USA)

Mohammad Al Attar, Writer, Playwright, Berlin (Germany)

Nidal Betare, Journalist (USA)

Nisrine Al Zahre, academic and writer (France)

Noor Ghazal Aswad, Doctoral Candidate, University of Memphis (USA)

Odai Al Zoubi, Writer (Sweden)

Omar Qaddour, novelist and journalist (France)

Orwa Khalifa, writer (Turkey)

Osama Alomar, Writer (USA)

Rahaf Aldoughli, Lecturer in Middle East and North Africa Studies, Lancaster University (UK)

Ramzi Choukair, Actor and Director, Kawalisse Theatre Company (France)

Robin Yassin-Kassab, Writer (Scotland)

Sadek Abd Alrahman, writer (Turkey)

Salam Abbara, Doctor and Activist, Paris (France)

Salam Said, Academic (Germany)

Samar Yazbek, novelist (France)

Sami Haddad, Activist (Italy)

Touhama Ma’roof, dentist (Turkey)

Victorios Bayan Shams, Journalist (Brazil)

Wael Khouli, Physician Executive – B E Smith, Michigan (USA)

Yasmine Merei, Writer & Journalist and Head of Women for Common Space, Berlin (Germany)

Yassin al-Haj Saleh, Writer, Former Political Prisoner (Germany)

Yazan Badran, PhD student, Vrije Universiteit and SyriaUntold (Belgium)

Άλλοι

Adam Sabra, Professor of History, University of California, Santa Barbara (USA)

Adam Shatz, Writer, Brooklyn (USA)

Aditya Sarkar, University of Warwick (UK)

Ahmad Matar, chef (Palestinian, Germany)

Aidan Geboers, Financial Professional (UK)

Alan Wald, H. Chandler Davis Collegiate Professor Emeritus, University of Michigan (USA)

Aldo Cordeiro Sauda, Editora Contrabando, São Paulo (Brazil)

Alessandra Mezzadri, Senior Lecturer, SOAS, University of London (UK)

Alex De Jong, Co-Director, International Institute for Research and Education (Netherlands)

Alex Johnson, Syria Solidarity Australia (Australia)

Ali Bakeer, Senior Researcher, Ibn Khaldun Center (Turkey)

Ali Fathollah-Nejad, Freie Universität Berlin (Germany)

Ali Samadi Ahadi, Filmmaker (Germany)

Amina A., Syria Solidarity New York City (USA)

Anahita Razmi, Visual Artist (Germany)

Andrea Love, Educator (USA)

Andrew Berman, Committee in Solidarity with the People of Syria — CISPOS (USA)

Anis Mansouri, Special Education Teacher & Coordinator, Tunisian Internationalists in Switzerland (Switzerland)

Anja Matar, travel agent (Germany)

Ann Eveleth Anti-War Activist, Washington DC (USA)

Anna Alboth, Civil March For Aleppo (Germany/Poland)

Ansar Jasim, political researcher, Berlin (Germany)

Arash Azizi, PhD Candidate, New York University (USA)

Arianna Parisato (Italy)

Art Young, solidarity activist (Canada)

Ashley Smith, Member of DSA and the Tempest Collective (USA)

Athena Moss, Journalist (Greece)

Au Loong-Yu, global justice and labour campaigner (Hong Kong)

Austin G Mackell (Australia)

Barbara Blaudzun, MA Student, Humboldt University of Berlin (Germany)

Barbara Epstein, Professor Emerita, University of California, Santa Cruz (USA)

Bashir Abu-Manneh, Reader, University of Kent (UK)

Becky Carroll, Co-Founder, Stand With Aleppo Campaign (USA)

Ben Manski, Assistant Professor of Sociology, George Mason University (USA)

Bernard Dreano, Activist (France)

Bilal Ansari, Faculty Associate & Director of the Islamic Chaplaincy Program, Hartford Seminary (USA)

Bill Fletcher, Jr., Past President of the TransAfrica Forum (USA)

Bill Weinberg, Journalist and Author (USA)

Bushra A., Syria Solidarity New York City (USA)

Camila Pastor, Research Professor, History Department, Center for Research and Teaching in Economics (Mexico)

Caroline Gilbert, Retired HELP Center Counselor, University of Minnesota (USA)

Caterina Coppola, Activist (Italy)

Catherine Estrade, Singer (France)

Catherine Samary, Economist, Member of the Scientific Council of ATTAC (France)

Cedric Beidatsch, Retired Cook (Australia)

Charles-André Udry, Economist, Editor, alencontre.org (Switzerland)

Cheryl Zuur, former President, AFSCME Local 444 (USA)

Chris Keulemans, writer and journalist (Netherlands)

Christian Dandrès, Member of Parliament (Conseil National) (Switzerland)

Christian Shaughnessy, Democratic Socialists of America, Inland Empire Chapter (USA)

Christian Varin, Civil Servant & Member of the International Commission of the Nouveau Parti Anticapitaliste (France)

Christin Lüttich, Expert on Syria, German–Syrian Solidarity Initiative “Adopt a Revolution” (Germany)

Christoph Reuter, journalist and author, Berlin (Germany)

Claude Marill, Retired Educator & Trade Unionist, Syndicat National des personnels de l’éducation et du social (France)

Colette Morrow, Professor of English, Purdue University Northwest (USA)

Colleen Keyes, Adjunct Faculty, Hartford Seminary (USA)

Craig Larkin, Senior Lecturer, King’s College London (UK)

Dan Buckley, International Marxist-Humanist Organization (USA)

Dan La Botz, New Politics Journal (USA)

Daniel Fischer, Food Not Bombs (USA)

Danny Postel, Writer, Member, Internationalism from Below (USA)

Dario Lopreno, Geographer (Switzerland)

David Bedggood, Syria Solidarity Discussion and Strategy Group (Aotearoa/New Zealand)

David Brophy, Senior Lecturer in History, University of Sydney (Australia)

David McNally, Cullen Distinguished Professor of History, University of Houston (USA)

David N. Smith, Professor of Sociology, University of Kansas (USA)

David Turpin, Anti-War Activist (USA)

David Wearing, Senior Teaching Fellow, SOAS, University of London (UK)

David Westman, Communist Voice Organization, USA

Dilip Simeon, Teacher (India)

Dina Matar, Reader, SOAS, University of London (UK)

Donya Alinejad, Lecturer & Postdoctoral Researcher, Universities of Amsterdam & Utrecht (Netherlands)

Dora Manna, Activist (Italy)

Dr. Amr al-Azam, Professor of Middle East History and Anthropology, Shawnee State University (USA)

Ed Sutton, Media Activist and Mutual Aid Organizer (USA)

Edin Hajdarpasic, Associate Professor of History, Loyola University Chicago (USA)

Elena De Piccoli, Activist (Italy)

Eleni Varikas, Emerita Professor of Political Science, Université de Paris 8 (France)

Emma Wilde Botta, New Politics Journal (USA)

Emran Feroz, Journalist (Germany)

Enrico De Angelis, independent researcher, Berlin (Germany)

Eric Toussaint, Member of the International Council of the World Social Forum (Belgium)

Fabio Bosco, CSP-Conlutas (Brazil)

Fatemeh Masjedi, Research Associate, Centre Marc Bloch, Berlin (Germany)

Firoze Manji, Publisher, Daraja Press (Canada)

Francesca Giura, Activist (Italy)

Francesca Scalinci, Translator and Writer (Italy)

Francis Sitel, Member of the National Animation Team of ENSEMBLE! (France)

Franco Casagrande (Italy)

Frankie Hill, Self-Employed (New Zealand)

Frieda Afary, Producer of Iranian Progressives in Translation (USA)

Gennaro Gervasio, Associate Professor in History and Politics of the Middle East, Roma Tre University (Italy)

George Monbiot, Author, Journalist & Environmental Activist (UK)

Gilbert Achcar, Professor, SOAS, University of London (UK)

Gilberto Conde, Research Professor, El Colegio de México (Mexico)

Giovanna De Luca, Translator-Activist (Italy)

Golineh Atai, TV Journalist (Germany)

Günther Orth, Translator (Germany)

Hadrien Buclin, Academic & Deputy Ensemble à Gauche in the Parliament of the Governorate of Vaud (Switzerland)

Haideh Moghissi, Emerita Professor, York University (Canada)

Harald Etzbach, Journalist (Germany)

Harout Akdedian, Senior Fellow, Striking from the Margins Project, Central European University (USA)

Heather A. Brown, Associate Professor of Sociology, Westfield State University (USA)

Helen Lackner, Research Associate, SOAS, University of London (UK)

Hiroki Okazaki, University lecturer (Japan)

Howie Hawkins, 2020 Green Party Candidate for President (USA)

Ivan Handler, Retired CIO from Illinois Medicaid & the Health Information Exchange (USA)

Izzat Darwazeh, Professor, University College London (UK)

Jaime Pastor, Professor of Political Science, Universidad Nacional de Educación a Distancia (Spain)

Jairus Banaji, SOAS, University of London (UK)

James Dickert, Retired Computer Engineer (USA)

James Mullally, Human Rights Activist, British Columbia (Canada)

Jamie Mayerfeld, Professor of Political Science, University of Washington, Seattle (USA)

Jan Malewski, Editor, Inprecor (France)

Jane England, Writer (Aotearoa/New Zealand)

Janet Afary, Mellichamp Chair in Global Religion and Modernity, University of California, Santa Barbara (USA)

Janet Robin Bogle, Grandmother (Aotearoa/New Zealand)

Janick Schaufelbuehl, Associate Professor, University of Lausanne (Switzerland)

Jean Batou, Historian and Deputy in the Parliament of the Governorate of Geneva (Switzerland)

Jean-Michel Dolivo, Lawyer & Former Deputy, Ensemble à Gauche, Parliament of the Governorate of Vaud (Switzerland)

Jen MacLennan, Independent Media, Syria Solidarity Activist, London (UK)

Jens Lerche, Reader, SOAS, University of London (UK)

Jessy Nassar (PhD candidate, King’s College London (Lebanon)

Joan Connelly, Secretary, Retired USA

Joel Beinin, Professor of Middle East History, Emeritus, Stanford University (USA)

Joey Ayoub, Assoc. Doctoral Researcher, Univ. of Zurich, founder of ‘The Fire These Times’, writer/journalist (Switzerland)

John Dunn, former striking coal miner & branch committee member, National Miners Union, Darbyshire Branch (UK)

John Feffer, Director, Foreign Policy In Focus, Institute for Policy Studies (USA)

John Kahler, MD, FAAP (Fellow of the American Academy of Pediatrics) (USA)

John Reimann, former recording secretary, Carpenters Union Local 713, Editor, Oakland Socialist (USA)

Joseph Green, Communist Voice Organization (USA)

Josepha Ivanka (Joshka) Wessels, Senior Lecturer, Malmö University (Sweden)

Julia Bar-Tal, farmer, Berlin (Germany)

Julien Salingue, Director of the newspaper and website l’Anticapitaliste, Nouveau Parti Anticapitaliste (France)

Juliette Harkin, Writer (UK)

Kaori Hizume, TV producer, Tokyo (Japan)

Kelly Grotke, PhD, writer, greater Boston (USA)

Ken Hiebert, Palestine Solidarity Activist (Canada)

Kevin B. Anderson, Professor of Sociology, University of California, Santa Barbara (USA)

Khaled Ghannam Warehouse Manager (Australia)

Khaled Mansour, writer (Egypt)

Khaled Sagieh, journalist and writer, Beirut (Lebanon)

Konstantin Rintelmann, PhD candidate, University of Edinburgh (UK)

Lauren Langman, Professor of Sociology, Loyola University of Chicago (USA)

Laurie King, Associate Professor of Teaching, Department of Anthropology, Georgetown University (USA)

Lisa Albrecht, Retired University of Minnesota Professor, Social Justice (USA)

Lisa Wedeen, Mary R. Morton Professor of Political Science and the College, University of Chicago (USA)

Livia Wick, Associate Professor, American University of Beirut (Lebanon)

Lois Weiner, Professor Emerita, New Jersey City University (USA)

Loretta Facchinetti, Activist (Italy)

Lydia Beattie, Committee in Solidarity with the People of Syria – CISPOS (USA)

Mahdi Ghodsi, Economist, Vienna Institute for International Economic Studies (Austria)

Maire Kelly, Activist, Berlin (Germany)

Marese Hegarty, Community Development Worker, Irish Syria Solidarity Movement (Ireland)

Marina Centonze, Activist (Italy)

Mark Goudkamp, ESL and History Teacher, Syria Solidarity Australia (Australia)

Marta Tawil-Kuri, Research Professor, El Colegio de México (Mexico)

Martti Koskenniemi, Prof. of International Law, University of Helsinki (Finland)

Mary Killian, Pianist/Music Teacher, Berlin (Germany)

Mary Lynn Murphy, Committee in Solidarity with the People of Syria — CISPOS (USA)

Mary Rizzo, Translator-Activist (Italy)

Mayssoun Sukarieh, Senior Lecturer, King’s College London (UK)

Mazen Halabi, Activist (USA)

Meghan Keane, Co-Director of Emergent Horizons (USA)

Michael Albert, ZNet (USA)

Michael Fuller, Mapper, Social Scientist, British Columbia (Canada)

Michael Hirsch, NYC Democratic Socialists of America (USA)

Michael Karadjis, Western Sydney University, Syria Solidarity Australia (Australia)

Michael Löwy, Emeritus Research Director, French National Centre for Scientific Research (CNRS) (France)

Michael Pröbsting, Author, Editor of http://www.thecommunists.net (Austria)

Michael Santos, Antiwar Activist (USA)

Miguel Urbán, Member of the European Parliament (GUE/NGL) (Spain)

Mohamad Khouli, Committee in Solidarity with the People of Syria — CISPOS (USA)

Mohamed Abdi Nour, General Secretary, Somali Public Trade Union (Somalia)

Na’eem Jeenah, Executive Director, Afro–Middle East Centre (South Africa)

Nader Hashemi, Director, Center for Middle East Studies, University of Denver (USA/Canada)

Nadia Leïla Aïssaoui, Sociologist (Algeria/France)

Nadia Samour, Lawyer, Berlin (Germany)

Nadje Al-Ali, Professor of Anthropology and Middle East Studies, Brown University (USA)

Nancy Holmstrom, Professor Emerita, Rutgers University (USA)

Navtej Purewal, Professor, SOAS, University of London (UK)

Nick Riemer, University of Sydney (Australia)

Nicola Gandolfi (Spain)

Nils de Dardel, Lawyer, Former Member of Parliament (Switzerland)

Noam Chomsky, University of Arizona (USA)

Ofer Neiman, Student, Jerusalem (Israel)

Pam Bromley, independent member, Rossendale Borough City Council (UK)

Parvathi Menon, Researcher/Adjunct Lecturer, University of Helisnki (Finland)

Patrick Bond, Professor, University of the Western Cape (South Africa)

Patrick J. O’Dea, Electrician & Trade Unionist (New Zealand)

Payam Ghalehdar, University of Göttingen (Germany)

Penelope Duggan, Editor, International Viewpoint (France)

Pete Klosterman, Human Rights Activist, New York City (USA)

Peter Bohmer, Faculty Emeritus, Evergreen State College (USA)

Peter Hudis, Professor of Philosophy, Oakton Community College (USA)

Peter McLaren, Distinguished Professor in Critical Studies, Chapman University (USA)

Phil Gasper, Professor Emeritus, Notre Dame de Namur University (USA)

Piero Maestri, Activist, Milan (Italy)

Pierre Conscience, Communal Deputy, City Council of Lausanne, Ensemble à Gauche – solidaritéS Vaud (Switzerland)

Polly Kellogg, Retired Professor of Human Relations, St. Cloud State University, Minnesota (USA)

Rashad Ali, Resident Senior Fellow, Institute for Strategic Dialogue (UK)

Rashmi Varma, University of Warwick (UK)

Rebekka Rexhausen, Project Assistant, Alsharq Reise (Germany)

Rev. Dr. Rachael Keefe, Clergy, Living Table United Church of Christ (USA)

Rev. Gregory Seal Livingston, Syria Faith Initiative, NYC (USA)

Riccardo Bella, Theater Technician, Milan (Italy)

Richard Greeman, Victor Serge Foundation (France)

Rima Majed, Assistant Professor, American University of Beirut (Lebanon)

Roane Carey, Senior Editor, The Nation (USA)

Roberto Andervill, Social Worker & Activist (Italy)

Roger Silverman, former candidate, British Labour Party National Executive Committee (UK)

Rohini Hensman, Writer and Independent Scholar (India)

Roland Merieux, Member of the National Animation Team of ENSEMBLE! (France)

Romolo Molo, Lawyer (Switzerland)

Rupert Read, Philosopher, University of East Anglia (UK)

Saajeda Bayat, Businesswoman (South Africa)

Salwa Ismail, Professor of Politics, SOAS, University of London (UK)

Sam Friedman, Poet and AIDS researcher (USA)

Sam Hamad, Writer & Researcher, University of Glasgow (Scotland)

Samantha Falciatori, Web Author (Italy)

Samuel Farber, Professor Emeritus of Political Science, Brooklyn College of CUNY (USA)

Sandra Hetzl, Translator and Curator (Germany)

Saskia Sassen, Professor, Columbia University, New York City (USA)

Scott Lucas, Editor, EA WorldView & Emeritus Professor, University of Birmingham (UK)

Sébastien Guex, Professor, University of Lausanne & Former Member, City Council of Lausanne (Switzerland)

Sevgi Dogan, Professor, Scuola Normale Superiore (Italy)

Seyla Benhabib, Eugene Meyer Professor of Political Science & Philosophy Emerita, Yale University (USA)

Shintaro Mori, translator (Japan)

Silvia Carenzi, PhD Candidate, Scuola Normale Superiore (Italy)

Soraya Misleh, Journalist (Brazil)

Stanley Heller, Host, The Struggle Video News (USA)

Stefan Zgliczyński, Author and Publisher (Poland)

Stéfanie Prezioso, Academic, University of Lausanne & Member of the Swiss Parliament, Ensemble à Gauche (Switzerland)

Stephen Hastings-King, PhD, writer, greater Boston (USA)

Stephen R. Shalom, William Paterson University, New Jersey (USA)

Stephen Soldz, Coalition for an Ethical Psychology (USA)

Stephen Zunes, Professor of Politics and International Studies, University of San Francisco (USA)

Steven Heydemann, Director, Program in Middle East Studies, Smith College (USA)

Subir Sinha, Senior Lecturer, SOAS, University of London (UK)

Sue Sparks, Unite (UK)

Susan Nussbaum, Writer (USA)

Tanya Monforte, DCL Candidate, McGill University (Canada)

Tassos Anastassiadis, Journalist (Greece)

Terry Burke, Committee in Solidarity with the People of Syria — CISPOS (USA)

The Rev. David W. Good, Minister Emeritus, The First Congregational Church of Old Lyme, Connecticut (USA)

Theo Horesh, author and freelance journalist (USA)

Therese Rickman Bull, Independent Human Rights Upholder/Defender (USA)

Thomas Harrison, Member of the Editorial Board of the Journal New Politics (USA)

Tim Leadbeater, Teacher (Aotearoa/New Zealand)

Toufic Haddad, Academic and Author (Palestine)

Tristan Sloughter, Democratic Socialists of America, Larkspur, Colorado (USA)

Vahid Yücesoy, PhD Candidate, University of Montreal (Canada)

Vicken Cheterian, University Lecturer in History & IR, University of Geneva, Webster University Geneva (Switzerland)

Vincent Commaret, Songwriter (France)

Vivian O’Dell, Research Scientist, University of Wisconsin Particle Astrophysics Center (USA)

W. J. T. Mitchell, Senior Editor, Critical Inquiry, Chicago (USA)

Wendy Pearlman, Professor, Northwestern University (USA)

Yasmin Fedda, filmmaker and artist (UK)

Yossi Bartal, Writer (Germany)

Zeenat Adam, International Relations Strategist, Stop the Bombing Campaign (South Africa)

Ziad Elmarsafy, Professor of Comparative Literature, King’s College London (UK)

Ziad Majed, Associate Professor, the American University of Paris (Lebanon/France)

Zulekha Dinath, Author (South Africa)


English, Arabic, French, Spanish, Greek, Italian, and Russian


https://tpt4.org/?p=5852

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s