4η Διεθνής: 8ο διεθνές σεμινάριο ΛΟΑΤΚΙ

Για το 8ο διεθνές σεμινάριο ΛΟΑΤΚΙ

Το σεμινάριο LGBTI της 4ης Διεθνούς διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Για το 2020 ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις αρχές Ιουλίου στο Άμστερνταμ με δια ζώσης συναντήσεις. Λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού τελικά έγινε διαδικτυακά στις 11 και 12 του ίδιου μήνα. Συμμετείχαν δεκάδες λοατκι αντισυστημικές ακτιβίστριες, ακτιβιστές και ακτιβιστ* από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Αφρική.

Κάθε συμμετέχον άτομο έγραφε στο chat της τηλεδιάσκεψης το όνομά του, την αντωνυμία που χρησιμοποιεί, τη χώρα και γλώσσα του και την οργάνωσή του. Έλαβαν μέρος άτομα κάθε είδους ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Την 1η μέρα το θέμα ήταν η σχέση του λοατκια+ κινήματος με το black lives matter. Τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο έγχρωμα λοατκι άτομα μεταφέροντας την εμπειρία τους από το κίνημα που συνεχιζόταν ακόμα ύστερα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Πολύ δυναμικές ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων οργανώσεων από τη Λατινική Αμερική. Από την πλευρά μου, δεν τοποθετήθηκα, έγραψα μόνο ένα εκτενές σχόλιο την 1η μέρα για την προσπάθεια του αυτο-οργανωμένου Pride της Θεσσαλονίκης για τη σύνδεση του λοατκια+ με τα υπόλοιπα κινήματα. Τη 2η μέρα συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του lockdown στη λοατκι κοινότητα σε συσχέτιση με το κίνημα των οροθετικών των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90. Πήραν τον λόγο αγωνιστές εκείνης της εποχής από τη Βόρεια Αμερική και όχι μόνο.

Κανονικά το σεμινάριο θα συνεχιζόταν τον Οκτώβριο, αλλά τελικώς αναβλήθηκε. Οι θεματικές αυτή τη φορά θα ήταν:

  • κοινωνική αναπαραγωγή και βία (1η μέρα)
  • τι μπορεί να κάνει ενδιαφέρουσα τη συμμετοχή ενός λοατκια+ ατόμου σε οργάνωση (λογικά επαναστατική οργάνωση) (2η μέρα)

Η ζύμωση τόσων πολλών λοατκι ατόμων από διαφορετικές γωνιές του κόσμου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για ένα σεμινάριο που αφορά αποκλειστικά τα μέλη των τμημάτων της 4ης Διεθνούς. Κάθε τμήμα μπορεί να προτείνει είτε μέλη είτε άτομα με τα οποία δρα από κοινού στο λοατκι κίνημα. Αρκεί να είναι λοατκι (κατά προτεραιότητα) ή αλληλέγγυα άτομα από το φεμινιστικό κίνημα και να καταλαβαίνουν αγγλικά, ισπανικά ή πορτογαλικά.

Χατζηεμμανουήλ Ιγνάτης (Στρατής Γατελούζος)

 


[Για «4» τεύχος 6, περιεχόμενα, κλικ εδώ]


https://tpt4.org/?p=5233

There are 2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s