Γαλλία: Συνεχίζουμε ώς τη νίκη!

Εκατοντάδες χιλιάδες κατά των ελευθεριοκτόνων πολιτικών

του Antoine Larrache, NPA, 28/11/2020

1.200 στο Πο, 2.000 στο Σαμπερύ, από 6.000 στη Ρέν, στην Τουρ και στο Μονμπελιέ, 5.000 χτες στη Νάντ, χιλιάδες στην Τουλούζ σε αυθόρμητη διαδήλωση, πάνω από 10.000 στη Λυόν, 100.000 με 150.000 στο Παρίσι, η σημερινή κινητοποίηση ήταν απίστευτη, κάτι σαν τεράστια αφύπνιση μετά από μήνες πολιτικού εγκλεισμού.

Οι νέοι ήταν εξαιρετικά πολλοί στα διάφορα μπλοκ, μαθητές, φοιτητές, νέοι από τις λαϊκές συνοικίες, εξεγερμένοι ενάντια στην αστυνομική βία, στο ρατσισμό και γενικότερα ενάντια στην κατάσταση που ζούμε σήμερα. Υπήρχαν επίσης πολλοί αγωνιστές από διάφορες οργανώσεις, απ’όλη την αριστερά, ενώ εκτός από τα συνδικάτα CGT, FSU και Solidaires, εκπροσωπούνταν πολύ λίγες οργανώσεις, εκτός βέβαια από το NPA, που είχε κινητοποιηθεί παντού. Στο Παρίσι, τον μπλοκ του συγκέντρωσε εκατοντάδες ανθρώπους, δυναμικούς, που φώναζαν και τραγουδούσαν. Υπήρχαν επίσης και εκατοντάδες δημοσιογράφοι και δικηγόροι, που πλήττονται ιδιαίτερα από το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την αναπήδηση των αντιφάσεων: ήθελε να εμφανιστεί ως ο πρωταθλητής της «ελευθερίας της έκφρασης» σε σχέση με τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατύ, αλλά από την άλλη πλευρά έδωσε κάθε ελευθερία στην αστυνομία για να καταστέλλει, να βιαιοπραγεί, να τραυματίζει. Ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» ήρθε να επικυρώσει αυτή την πολιτική, σε συνέχεια του κρατικού ρατσισμού και του νόμου για το «διαχωρισμό».

Αλλά η βιαιοπραγία ενάντια στον Μισέλ Ζεκλέρ, που ευτυχώς βιντεοσκοπήθηκε, έβγαλε μεγαλοπρεπώς στην επιφάνεια το στόχο αυτής της «καθολικής ασφάλειας»: να ενισχύσει την αστυνομική ατιμωρησία.

Να οικοδομήσουμε το κίνημα για να κερδίσουμε

Η σημερινή κινητοποίηση είναι φανταστική και αποδεικνύει ότι η αντίδραση είναι εφικτή απέναντι σε αυτή την εξουσία. Τις επόμενες μέρες, σε όλες τις συνοικίες, να οργανωθούμε για να την κάνουμε να υποχωρήσει. Ενωτικές συναντήσεις, συνελεύσεις στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς ή φοίτησης, τοπικές διαδηλώσεις μπροστά στα αστυνομικά τμήματα, συνοικιακά ή κεντρικά, στα δημαρχεία, πρέπει να επιταχύνουμε την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό είναι ο στόχος μας. Και να καταγγείλουμε τις ελευθεριοκτόνες και ρατσιστικές πολιτικές που όλο και ενισχύονται και ανοίγουν το δρόμο στην ακραία ακροδεξιά. Το να βιντεοσκοπούνται οι αστυνομικές βιαιοπραγίες είναι ένα μέσον για να προστατευτούμε από την αστυνομική βία, είναι ένα βασικό στοιχείο της αυτοάμυνάς μας. Αλλά πρέπει επίσης να απαιτήσουμε τον αφοπλισμό της αστυνομίας και το τέλος όλων των ρατσιστικών μέτρων, τη νομιμοποίηση όλων των χωρίς χαρτιά.

Να διώξουμε την κυβέρνηση

Η μόνη απάντηση που έχει αυτή η εξουσία να δώσει στην υγειονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση που ζούμε σήμερα είναι η καταστολή. Έδειξαν την ανικανότητά τους να την αντιμετωπίσουν αλλιώς από το να μοιράζουν δισεκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρέπει να φύγουν, αρχίζοντας από τον Νταρμανέν, τον υπουργό εσωτερικών, κύριο υπεύθυνο (στην συνέχεια του προκατόχου του, Καστανέρ) για τις ελευθεριοκτόνες πολιτικές.

Η ώρα είναι για γενική κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση αυτήν.

του Antoine Larrache, NPA, 28/11/2020

Μετάφραση: Περιοδικό «4»

Από το γαλλικό L’Anticapitaliste, του NPA

Το ίδιο και στα αγγλικά, στο International Viewpoint


https://tpt4.org/?p=5285

There are 1 comments

Σχολιάστε