Πωλήσεις Rafale: μια τριπλή αισχρότητα

NPA (ΣΕ του l’Anticapitaliste hebdo

Το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο έλληνας πρωθυπουργός, ανήγγειλε την πρόθεσή του να αποκτήσει 18 γαλλικά Rafale για να εξοπλίσει την πολεμική αεροπορία του. Ταυτόχρονα, εκδήλωσε και τη βούλησή του να παραγγείλει και 4 φρεγάτες: μια παραγγελία για την οποία ο όμιλος Naval Group (που είναι η τέως Arsenaux de la marine, στον οποίο το γαλλικό κράτος εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία) είναι στις επάλξεις.

Αυτή η πώληση αποτελεί μια τριπλή αισχρότητα:

  • Πρώτον, γίνεται τη στιγμή που η ένταση μεγαλώνει στη Μεσόγειο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και από τις δύο πλευρές, οι εθνικισμοί εκτινάσσονται και χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις απέναντι στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως τις καταγγέλλουν οι Τούρκοι και οι Έλληνες αντικαπιταλιστές, αντίθετα από τις ηγεσίες του Σύριζα και του ΚΚΕ. Ασφαλώς, δεν μπορεί να υποτιμηθεί η συγκυριακή ευθύνη του τούρκικου καθεστώτος, αλλά, τη στιγμή που το επείγον είναι να ηρεμήσει το παιχνίδι, ο Μακρόν διάλεξε να στρατευτεί πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας, για να πουλήσει όπλα και αναμφίβολα και να διατηρήσει τα συμφέροντα της Total στη μοιρασιά των θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο (όπου βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων). Ο Μακρόν συνεχίζει πολύ καλά τη γραμμή του Σιράκ που, κατά τον πόλεμο Ιράν – Ιράκ (1980-1988), είχε επιλέξει να εξοπλίσει το ιρακινό επιθετικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν (ο απολογισμός ήταν ένα εκατομμύριο νεκροί).
  • Η παράδοση αυτών των όπλων αποτελεί και μια δεύτερη αισχροκέρδεια. Επί χρόνια, και εξακολουθούν και σήμερα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την υποστήριξη της Γαλλίας, επέβαλαν στην Ελλάδα μια πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεων και συρρίκνωσης όλων των κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων υπηρεσιών. Σε όλο αυτό το διάστημα, το τμήμα των ελληνικών στρατιωτικών δαπανών στο εθνικό προϊόν διατηρήθηκε σε επίπεδα που είναι από τα υψηλότερα στις χώρες του ΝΑΤΟ. Και σήμερα, ο Μακρόν σπρώχνει τους Έλληνες σε στρατιωτικές δαπάνες, την ίδια ώρα που οι άλλες δημοσιονομικές πιστώσεις παραμένουν κάτω από την επίβλεψη της ΕΕ.
  • Τέλος, υπάρχει και τρίτη αισχρότητα: εδώ και χρόνια, οι μεγάλες χώρες της ΕΕ αφήνουν την Ελλάδα να διαχειρίζεται τους(τις) μετανάστες(-τριες) που, λόγω γεωγραφικής θέσης, φτάνουν σε αυτή τη χώρα. Η κατάσταση στα στρατόπεδα προσφύγων έχει γίνει απάνθρωπη. “Οι Έλληνες να τα αναλάβουν μόνοι τους και εμείς τους δίνουμε κάτι ευρωπαϊκά ψίχουλα και αστυνόμους!”. Αντίθετα, στη σημερινή σύγκρουση, ο Μακρόν στέλνει γαλλικά στρατιωτικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο παίρνοντας θέση για κερδοφόρες business! Πράγματι, η ελληνική παραγγελία φτάνει σε κατάλληλη στιγμή για τα κέρδη της Dassault (η οποία ετοιμαζόταν να εκβιάσει με απολύσεις από το εργοστάσιό της στην Mérignac και με τους υπεργολάβους της).

Ο “κόσμος μετά” παραμένει ο κόσμος των εμπόρων όπλων και δεν διακρίνεται η παραμικρή μετατροπή των βιομηχανιών για να διατηρηθεί η απασχόληση και να προχωρήσουμε προς εργοστάσια που να παράγουν χρήσιμα πράγματα.

Η Συντακτική Επιτροπή του l’Anticapitaliste hebdo

[από το site του γαλλικού NPA, Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020]

Μετάφραση από τα γαλλικά: Περιοδικό “4”


https://tpt4.org/?p=5024

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s