Λευκορωσία: Όχι στην καταστολή από τον Πούτιν!

Ανακοίνωση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος / Российское Социалистическое Движение

28 Αυγούστου 2020

Όχι στην αστυνομική επιχείρηση του Πούτιν εναντίον του λαού της Λευκορωσίας!

[Αναπαραγωγή από το elaliberta.gr]

Στις 27 Αυγούστου σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει ρωσικές αστυνομικές μονάδες στη Λευκορωσία σε περίπτωση άμεσης απειλής για τις νόμιμες αρχές αυτής της χώρας. Στη συνέντευξή του, ο Πούτιν κατέστησε επίσης σαφές ότι θεωρεί τον Λουκασένκο νόμιμο πρόεδρο και ότι οι ενέργειες της αστυνομίας αντιμετώπισης ταραχών της Λευκορωσίας μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου ήταν «ήπιες». Καλώντας τον Λουκασένκο σε διάλογο με την κοινωνία, δέχτηκε σίγουρα την εκδοχή του διαλόγου στην οποία ο ίδιος ο Λουκασένκο επιμένει: την έναρξη της διαδικασίας ορισμένων αλλαγών στο Σύνταγμα της Λευκορωσίας μετά την άνευ όρων αναγνώριση των εκλογικών αποτελεσμάτων – κάτι που θυμίζει έντονα αυτές τις «αλλαγές» που προσφέρθηκαν στη ρωσική κοινωνία ως αποτέλεσμα της φάρσας ψήφισης των συνταγματικών τροποποιήσεων τον Ιούλιο.

Οι δηλώσεις του Πούτιν καταδεικνύουν σαφώς τη σιωπηρή συμφωνία μεταξύ αυταρχικών καθεστώτων: η Ρωσία βοηθά τον Λουκασένκο να διατηρήσει την εξουσία σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής της στη Λευκορωσία. Από την πλευρά του, τις τελευταίες μέρες ο Λουκασένκο έχει παρουσιάσει μια εκδοχή των γεγονότων που αντιστοιχεί πλήρως στην εικόνα του Κρεμλίνου για τον κόσμο – οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από τη Δύση και οι ενέργειές τους πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του καθιερωμένου σεναρίου των «πολύχρωμων επαναστάσεων». Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να ενταχθούν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες των εργαζομένων στη Λευκορωσία στο σύνηθες πλαίσιο της γεωπολιτικής μάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης (παρά το γεγονός ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία δεν είναι ούτε φιλοευρωπαϊκές ούτε αντιρωσικες). Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, η αστυνομική επιχείρηση του Πούτιν για την καταστολή των διαδηλώσεων σε μια γειτονική χώρα θα μπορούσε εύκολα να γίνει πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια επιχείρηση δεν θα είναι μόνο ένα επαίσχυντο γεγονός ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλλά θα αυξήσει επίσης την καταστολή ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπολίτευση μέσα στην ίδια τη Ρωσία.

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα / Российское Социалистическое Движение

28 Αυγούστου 2020

Μετάφραση: e la libertà

Στα αγγλικά:

Russian Socialist Movement, «No to Putin’s police operation against the Belarusian people!», International Viewpoint, 28 Αυγούστου 2020, Europe Solidaire Sans Frontières, 28 Αυγούστου 2020.

Στα ρωσικά:

Российское Социалистическое Движение, «Нет полицейской спецоперации против народа Беларуси!», Российское Социалистическое Движение, 29 Αυγούστου 2020.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσικο Σοσιαλιστικό Κίνημα: Για ελεύθερες εκλογές και ενάντια στην καταστολή στη Λευκορωσία

Για τις θέσεις του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος:

Το αριστερό πρόσωπο του καθεστώτος του Πούτιν


Αναπαραγωγή από το elaliberta.gr

[ Το «Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2011 από δύο οργανώσεις, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Vperiod («Εμπρός!») – ρωσικό τμήμα της 4ης Διεθνούς και την Σοσιαλιστική Αντίσταση. Συμμετέχει στο Αριστερό Μέτωπο, που είναι μια συμμαχία που είχε σχηματιστεί κατά τις διαμαρτυρίες ενάντια στις νοθείες των εκλογών του 2011 και 2012 . Σημείωση «4» ]


https://tpt4.org/?p=4962

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s