Covid-19: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Κούβας

4η Διεθνής (Ανακοίνωση):

Να αρθεί ο αποκλεισμός της Κούβας

για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του Covid 19

20/4/2020

Μαζί με την πρόσβαση στην εκπαίδευση (δωρεάν και ελεύθερη από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο), η υγεία είναι μια από τις σπουδαίες κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης, που, παρά τις δυσκολίες, τα λάθη και τις οπισθοχωρήσεις, εξακολουθεί να παραμένει όρθια.

Για να πάρουμε μια ιδέα για την ισχύ του κουβανικού συστήματος υγείας, αρκεί να συγκρίνουμε κάποια πειστικά στοιχεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα με ετήσιο κατά κεφαλή ΑΕΠ 58.469 ευρώ και όπου η επένδυση στην υγεία αντιπροσωπεύει το 14,32% του ΑΕΠ, βλέπουμε μια πραγματική κατάρρευση στην υγεία που δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί: υπάρχει αναλογία 3 γιατρών ανά χιλίων κατοίκων (κάτι που δίνει μια καλή εικόνα για τη βάναυση κοινωνική ανισότητα που χαρακτηρίζει αυτή την κοινωνία). Η Κούβα, μια χώρα με ανά κεφαλή ΑΕΠ όχι πάνω από 7.470 ευρώ, που επενδύει το 10,92% του ΑΕΠ στην υγεία και έχει 9 γιατρούς ανά χίλιους κάτοικους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2019, αποδεικνύεται ωστόσο, όχι μόνο ικανή να χειριστεί την πανδημία στον τόπο της, άλλα και να παρέχει επίσης βοήθεια στο εξωτερικό.

Στις 19 Απριλίου 2020, η Κούβα είχε 1.035 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό, 34 έχουν αποβιώσει από την αρχή της επιδημίας. Οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο της εξάπλωσης της επιδημίας και δεν έχουν υιοθετήσει μια στάση θριαμβευτική.

Οι αριθμός των θανάτων ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά, και ο αποκλεισμός της Κούβας επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς εμποδίζει την εισαγωγή συγκεκριμένου εξοπλισμού και φαρμάκων που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην επιδημία.

Είναι σαφές, εντούτοις, ότι ο καταμερισμός των πόρων στην Κούβα είναι κατά πολύ πιο ισότιμος και αποτελεσματικός από ό,τι σε άλλες χώρες. Επί πλέον, η παράδοση της διεθνιστικής αλληλεγγύης του κουβανικού λαού έχει εκφραστεί, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, χάρη σε ένα 100% δημόσιο σύστημα. Πρόσφατα, μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στη βοήθεια της Κούβας στη μάχη κατά της πανδημίας. Η Ιταλία που έχει περίπου 4 γιατρούς ανά χίλιους κάτοικους και ανά κεφαλή ετήσιο ΑΕΠ των 29.610 ευρώ, ή η Ανδόρα, με ανά κεφαλή ΑΕΠ των 35.975 ευρώ, έχουν υποχρεωθεί να ζητήσουν βοήθεια από αυτή τη χώρα της Καραϊβικής εξαιτίας της αδυναμίας των γειτονικών τους χωρών να τους βοηθήσουν, καθώς και εξαιτίας της παράλυσης της Ε.Ε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2019, το υγειονομικό προσωπικό της Κούβας στο εξωτερικό υπερέβαινε τους 28.000 σε 60 χώρες.

Μέχρι σήμερα, η Κούβα έχει στείλει 21 αποστολές επαγγελματιών του κλάδου της υγείας για να συμβάλουν σε εθνικές και τοπικές προσπάθειες σε 20 χώρες που έχουν πρόσφατα ζητήσει από την Κούβα ιατρική βοήθεια, για να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό. Αυτές οι 21 αποστολές ήρθαν να προστεθούν ή να ενισχύσουν τις ιατρικές αποστολές που ήδη παρείχαν υπηρεσίες.

Κατά τα τελευταία 50 έτη, το κουβανικό ιατρικό προσωπικό έχει εκτελέσει αποστολές σε 164 χώρες της Αφρικής, σε χώρες της Αμερικής, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Το κουβανικό υγειονομικό προσωπικό έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία στη μάχη κατά του δάγκειου πυρετού που κατά περιόδους πλήττει το νησί, όπως και στην επιδημία του Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε, στη Γουϊνέα Κονάκρι και στη Λιβερία (2014-2015), καθώς και στην επιδημία της χολέρας στην Αϊτή. Έχει επίσης παρέμβει αποτελεσματικά για να βοηθήσει τα θύματα σεισμών σε αυτή τη χώρα της Καραϊβικής, όπως και στο Πακιστάν (2005) και στο Νεπάλ (2015), καθώς και τα θύματα πλημμυρών και τυφώνων στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει τη σημασία και την ποιότητα της κουβανικής ιατρικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο.

Η Κούβα έχει επίσης αναπτύξει την παραγωγή ιδιαίτερα αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών κατά αρκετών επιδημιών. Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν αποτρεπτικό εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, η κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία εγγυάται την παραγωγή δοκιμασμένων και ιδιαίτερα αποτελεσματικών φαρμάκων όπως η ιντερφερόνη alpha 2b, όπως και άλλων φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για ασθενείς με αυτή την ασθένεια και κατά των ενδεχόμενων επιπλοκών της.

Το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας είναι μια εγκληματική πράξη γιατί προσπαθεί να εμποδίσει την ελεύθερη ιατρική συνεργασία μεταξύ της Κούβας και των διάφορων χωρών που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της ή που επιθυμούν να ενδυναμώσουν την συνεργασία με το νησί αυτό της Καραϊβικής.

Οι κουβανικές αρχές δηλώνουν δικαίως, σε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Απριλίου: “Αν δεν υπάρχει εγγύηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ότι θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες που είναι κυρίως διαθέσιμες στα βιομηχανικά έθνη, ιδίως στον τομέα της υγείας, και αν αυτά τα έθνη δεν είναι διατεθειμένα να μοιραστούν τις επιστημονικές εξελίξεις και τα προϊόντα τους ανεμπόδιστα και με ανιδιοτελή τρόπο, τότε η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού του κόσμου θα είναι εξίσου ευάλωτη ή και πιο ευάλωτη απ’ό,τι σήμερα σε ένα ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο”.

Η ίδια ανακοίνωση επίσης σωστά λέει: “Αν τα περιοριστικά οικονομικά μέτρα με πολιτικά κίνητρα κατά των αναπτυσσόμενων χωρών δεν αρθούν, και αν δεν εξαιρεθούν από την πληρωμή του επαχθούς και απλήρωτου εξωτερικού χρέους τους, αποδεσμευόμενες από την ανηλεή κηδεμονία των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να ανταποκριθούμε στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, που ακόμα και χωρίς πανδημία σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων1.

Η κρίση του κορωνοϊού έχει δείξει ότι η ραχοκοκαλιά μιας επαρκούς ανταπόκρισης στην επιδημία του covid-19 είναι το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων 40 χρόνων, γενικά, και των τελευταίων 10 χρόνων λιτότητας ιδιαίτερα, είναι υπεύθυνες για τις βαριές απώλειες ζωών. Εκεί όπου οι περικοπές ήταν πιο αυστηρές, η κατάρρευση του συστήματος υγείας ήταν πιο δραματική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χάος είναι μεγαλύτερο απ’ό,τι σε άλλες χώρες, όχι μόνο εξαιτίας της υπεραντιδραστικής φύσης της κυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας της απουσίας οτιδήποτε στοιχείου θα μπορούσε να μοιάζει με ένα δωρεάν καθολικό δημόσιο σύστημα υγειονομικής φροντίδας.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο έχουν απορρίψει την κουβανική βοήθεια με μια εγκληματική πράξη –που θα στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές– αλλά και πιέζουν τις χώρες που ζήτησαν βοήθεια από την Κούβα να παραιτηθούν απ’αυτήν. Οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ και της Βολιβίας, από την πλευρά τους, έχουν απελάσει κουβανικές ιατρικές αποστολές.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τραμπ αποφάσισε στις 15 Απριλίου 2020 να σταματήσει την εισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, σε μια εποχή που αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ παίζει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Εν όψει αυτών, η Κούβα υποστηρίζει ότι μια διεθνής προσπάθεια, χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις, είναι απολύτως απαραίτητη για να αναπτυχθεί και να διαμοιραστεί η επιστημονική έρευνα και για να γίνει ανταλλαγή των εμπειριών διαφόρων χωρών στον τομέα της πρόληψης, της προστασίας των περισσότερο ευάλωτων και των πρακτικών κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτό θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της διάρκειας της πανδημίας και το ποσοστό ανθρώπινων απωλειών.

Για τους λόγους αυτούς, η 4η Διεθνής καλεί όλες τις επαναστατικές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να ενισχύσουν τον αγώνα εναντίον του αποκλεισμού της Κούβας και να εντείνουν την αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό. Υποστηρίζουμε πλήρως την εξωτερική βοήθεια που παρέχεται από τους κουβανούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι η διεθνής αλληλεγγύη και η ανάπτυξη του διεθνισμού ανάμεσα στους λαούς.

  • Κάτω οι αντιδραστικές κυβερνήσεις που περιφρονούν τις ζωές των λαών τους και προωθούν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο ως τρόπο εξόδου από την κρίση!
  • Να εντείνουμε τον αγώνα να αρθεί ο αποκλεισμός της Κούβας!
  • Αλληλεγγύη, αυτοδιάθεση και διεθνισμό!
  • Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους!

20 Απριλίου 2020

Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς

Μετάφραση Περιοδικό “4”

Το κείμενο:


1Πηγή (στα ισπανικά): http://www.cubadebate.cu/noticias/2020/04/16/minrex-la-pandemia-demuestra-la-necesidad-de-cooperacion-pese-a-las-diferencias-politicas/


[Για «4» τεύχος 5, περιεχόμενα, κλικ εδώ]


https://tpt4.org/?p=4625

There are 4 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s