Οι ΗΠΑ μπροστά στην Αποκάλυψη

του Dan La Botz

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στην Αποκάλυψη. Ο κορονοϊός διαδίδεται, η οικονομία καταρρέει, το άγχος είναι παντού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτειακές κυβερνήσεις, καθυστέρησαν πολύ και ήταν κατώτερες των περιστάσεων, ενώ οι αντιδράσεις των εργοδοτών πολύ άνισες. Μερικοί εργαζόμενοι δηλώνουν άρρωστοι, άλλοι προχωρούν σε απεργίες, άλλοι είναι απλώς άνεργοι. Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες έχουν αρχίσει να οργανώνονται διαδικτυακά, από απόσταση, προσπαθώντας να βρούν πώς να παλέψουν.

Μια οικονομία έτοιμη να σταματήσει

Τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αρχίσει να εκτινάσσονται εκθετικά. Σήμερα, 21 Μαρτίου, είχαμε 21.365 κρούσματα και 266 θανάτους1. Ο Οργανισμός Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDS) εκτιμάει πως, στο χειρότερο σενάριο, θα μολυνθούν κάπου 160 με 214 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και οι θάνατοι θα είναι μεταξύ 200.000 και 1,7 εκατομμυρίων.

Τρεις Πολιτείες -Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Ιλινόις-, με συνολικό πληθυσμό 70 εκατομμύρια, έχουν ήδη υποχρεώσει τους κατοίκους τους να μένουν σπίτι εκτός αν υπάρχει σημαντικός λόγος για το αντίθετο. Σε όλη τη χώρα, πολλές Πολιτείες και πόλεις έχουν κλείσει τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπως και πολλά μαγαζιά λιανικής, καθώς και παραγωγικές επιχειρήσεις. Η οικονομία κοντεύει να σταματήσει πλήρως.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κατά 35% σε σχέση με το υψηλό του τον Φλεβάρη. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 24% σε αξία, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο απ’ό,τι το 2008. Οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση. Ένα από τα στελέχη προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα χάσουν τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς δουλειά

Από τη μια στιγμή στην άλλη, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν εκτός δουλειάς, ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εκτινάχθηκαν. Μερικά στρώματα της εργατικής τάξης -οι φυλακισμένοι, οι φτωχοί, οι χωρίς χαρτιά, οι άστεγοι- που συνολικά είναι πάνω από 50 εκατομμύρια βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι ΗΠΑ δε διαθέτουν εθνικό σύστημα περίθαλψης και δεκάδες εκατομμύρια αμερικάνοι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ασφάλιση υγείας. Εκατομμύρια αμερικάνοι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται για τις ημέρες ασθένειας, δε διαθέτουν γονικό επίδομα, ενώ εκατομμύρια επισφαλώς απασχολούμενοι δε διαθέτουν και καμία ημέρα άδειας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Donald J. Trump διαχειρίστηκε στην αρχή πολύ άσκημα την πανδημία του κορονοϊού, καθώς δεν πήρε κανένα μέτρο επί ένα μήνα, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ μάλιστα υποβάθμισε τον κίνδυνο και διοχέτευσε και ανακριβείς και συγκεχυμένες πληροφορίες. Οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να προλάβουν το χαμένο χρόνο, αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσοκομειακών κλινών καθώς και ιατρικού υλικού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει σε λειτουργία τις βασικές υπηρεσίες -νοσοκομεία, παροχή ηλεκτρισμού και νερού, μεταφορές, τροφοδοσία. Αλλά αυτό θέτει σε κίνδυνο πολλούς εργαζόμενους.

Κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική

Μερικοί εργοδότες προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους, παρέχοντάς τους άδεια για ασθένεια, αλλά άλλοι κλείνουν τελείως και δε δίνουν στους εργαζόμενους τίποτα.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τρία νομοσχέδια. Το πρώτο, “The Coronavirus Preparedness Act,”, προβλέπει 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και ανάπτυξη, για προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικό ζελ για τις υπηρεσίες περίθαλψης, για την εφαρμογή προγραμμάτων υγείας για αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ψήφισε το νομοσχέδιο αυτό και ο Τραμπ το υπέγραψε στις 6 Μαρτίου.

Το δεύτερο, με τίτλο “Families First Act”, προβλέπει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για διατροφική βοήθεια σε παιδιά, για επιδόματα ανεργίας σε απολυμένους, για ταμεία υγείας των κρατικών και πολιτειακών υπαλλήλων, για εφαρμογή προγραμμάτων περίθαλψης από τις υπηρεσίες αυτές, για τεστ για κορονοϊό σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και για επιδότηση των επιχειρήσεων που δίνουν στους εργαζομένους τους άδειες ασθένειας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και ο Τραμπ το υπέγραψε στις 18 Μαρτίου. Ωστόσο, ο νόμος αυτός, αποκλείει τις εταιρείες που απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους καθώς και όσες απασχολούν κάτω από 502.

Υπάρχει και ένα τρίτο νομοσχέδιο. Οι ρεπουμπλικάνοι πρότειναν την καταβολή μιας προοδευτικής εφάπαξ καταβολής έως 1.200 δολάρια στους φορολογούμενους που κερδίζουν λιγότερο από 99.000 δολάρια ετησίως. Το κόστος αυτού εκτιμάται μεταξύ των 750 δισεκατομμυρίων και δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περιλαμβάνει ώς και 50 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας στις αεροπορικές εταιρείες, 8 δισεκατομμύρια για τις εταιρείες μεταφορών και 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τις άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον ιό.

Μερικοί εργαζόμενοι σταμάτησαν την εργασία τους σε αυτοκινητοβιομηχανίες, σε ταχυδρομεία, σε σουπερμάρκετ και σε άλλους εργασιακούς χώρους, ζητώντας από τους εργοδότες ή να γίνουν οι χώροι αυτοί ασφαλείς ή να κλείσουν. Εκπαιδευτικοί ζήτησαν να κλείσουν τα σχολεία και νοσοκόμοι αγωνίζονται για ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Συλλογικά δίκτυα άρχισαν να οργανώνονται για να στηριχτούν μεταξύ τους, για να εξασφαλίσουν τροφή στους πιο ηλικιωμένους, για παράδειγμα. Μερικά τέτοια δίκτυα άρχισαν να συνδέονται τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο ακόμα και εθνικά. Αλλά ενώ τέτοια δίκτυα αλληλοβοήθειας είναι πολύτιμα, μόνο η εξουσία της εθνικής κυβέρνησης μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια κρίση. Η αριστερά έχει στρατευτεί τόσο στα δίκτυα αλληλοβοήθειας όσο και στα αιτήματα πολιτικής δράσης, αλλά παντού η πρόκληση είναι τεράστια.

Οι προεδρικές εκλογές στο περιθώριο

Οι προκαταρκτικές εκλογές για το Δημοκρατικό κόμμα έχουν ουσιαστικά τελειώσει, καθώς ο Joe Biden έχει εξασφαλίσει πολύ περισσότερους εκλέκτορες από τον Bernie Sanders. Η αντιπαράθεση θα είναι, έτσι, ανάμεσα στον αντιδραστικό ρατσιστή Τραμπ και στον νεοφιλελεύθερο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν δεν έχει και πολλά να πει ούτε για τον κορονοϊό ούτε και για την οικονομική κρίση. Υπάρχει ένα ερώτημα για το πώς θα μπορέσουν να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές το Νοέμβρη, με μερικούς να προτείνουν εκλογές με αλληλογραφία. Αλλά κανείς δεν δίνει τώρα μεγάλη σημασία. Τώρα το ζήτημα είναι η επιβίωση.

Dan La Botz

23/3/2020

Μετάφραση στα ελληνικά: Περιοδικό “4”

Από το New Politics : America Faces the Deluge https://newpol.org/america-faces-the-deluge/

και στα γαλλικά (μετάφραση Joseph Daher) : Les États-Unis face au déluge du coronavirus https://npa2009.org/actualite/international/les-etats-unis-face-au-deluge-du-coronavirus


123 Μαρτίου οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 41.708 κρούσματα και 573 θάνατοι.

2Δηλαδή την πλειονότητα των εργαζομένων.


https://tpt4.org/?p=4508

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s