Βέλγιο, Covid-19: να σώσουμε τη ζωή – όχι τα κέρδη!

Gauche anticapitaliste / SAP [βέλγικο τμήμα της 4ης Διεθνούς]

Να σώσουμε τις ζωές μας!

Να σταματήσουμε τη μηχανή του κέρδους:

Για ένα επείγον κοινωνικό, οικολογικό και φεμινιστικό πρόγραμμα απέναντι στον κορονοϊό

13/3/2020

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά – SAP καλεί σε αλληλεγγύη όλους τους εργαζόμενους(ες) και τις λαϊκές τάξεις για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία του Covid-19. Μαθαίνοντας τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Wilmès των τρεχουσών υποθέσεων, η Αντικαπιταλιστική Αριστερά κρίνει τα μέτρα αυτά ταυτόχρονα και ανεπαρκή και ασυνεπή και άδικα.

Είναι ανεπαρκή και ασυνεπή, γιατί η κυβέρνηση δε θέλησε να αντικρούσει την εργοδοτική θέληση, που εξέφρασε η FEB1, για να συνεχίσει η καπιταλιστική οικονομική δραστηριότητα στην παραγωγική σφαίρα. Έτσι, οι βρεφική σταθμοί μένουν ανοιχτοί, τα σχολεία μετατρέπονται (με την πίεση ιδιαίτερα του N-VA2) σε οντότητες φύλαξης (για τα παιδιά του προσωπικού υγείας, ασφάλειας ή των γονιών που δεν έχουν άλλη λύση) και οι δημόσιες συγκοινωνίες, παρά την τηλε-εργασία και τα ελαστικοποιημένα ωράρια, θα παραμένουν γεμάτες στις ώρες αιχμής, αφού το κύριο μέρος της καπιταλιστικής οικονομικής δραστηριότητας διατηρείται. Η κάθε χαμένη μέρα μπορεί, πράγματι, να έχει σημαντική επίπτωση από άποψη μόλυνσης. Η διατήρηση των μαγαζιών εκτός τροφίμων ανοιχτών προσφέρει άλλο ένα σημαντικό ρίσκο.

Τα μέτρα αυτά είναι και άδικα, γιατί οι κλάδοι που σταματάν, όπως ο πολιτισμός ή ο κλάδος horeca3 δεν βλέπει καμία λύση να δίνεται στους εργαζομένους του, συχνά ιδιαιτέρως επισφαλείς. Επιπλέον, όπως το έγραψε και η συλλογικότητα Collecti.e.f 8 maars Bruxelles4, είναι συχνά οι γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Από τη μια, αυτές είναι η πλειονότητα στους ζωτικούς κλάδους της επιδημίας, όπως η υγεία, η καθαριότητα, η φροντίδα, καθώς και στο εμπόριο και στον πολιτισμό, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι κλάδοι που διακόπτουν. Από την άλλη, η πατριαρχική κυριαρχία τις κάνει να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της δωρεάν εργασίας φροντίδας που γίνεται στο σπίτι και στήριξης στους κοντινούς (παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, κλπ.). Το χρηματιστηριακό κραχ και η οικονομική κρίση που αρχίζει είναι άλλοι κίνδυνοι που βαραίνουν τους εργαζόμενους.

Για να δοθεί μια απάντηση στο ύψος της απειλής του Covid-19 στις ζωές μας, πρέπει να προωθήσουμε τις ακόλουθες διεκδικήσεις και προτάσεις προς τους εργαζόμενους, τις λαϊκές τάξεις, τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά κινήματα, ξεκινώντας από τη στοιχειώδη αρχή ότι η υγεία μας και οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους:

 1. Να σταματήσουν αμέσως, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και των οργανώσεών τους, οι κλάδοι που δεν είναι ζωτικοί ή επείγοντες για την οικονομία, αρχίζοντας από τον κλάδο των διαφημίσεων και της παραγωγής όπλων. Τα επείγοντα αυτά μέτρα αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς το οριστικό κλείσιμο, με συλλογική μετατροπή τους από τους εργαζόμενους σε δραστηριότητες κοινωνικά και οικολογικά χρήσιμες, κάτω από εργατικό έλεγχο. Να σταματήσουν έως νεωτέρας οι μη ζωτικοί και μη επείγοντες τομείς, όπως η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η αεροναυτική παραγωγή, ο τουρισμός, οι μη επείγουσες και μη αναγκαίες αεροπορικές μεταφορές. Να σταματήσει το εκπαιδευτικό σύστημα. Να διατηρηθούν οι μισθοί για όλους τους εργαζομένους. Υποχρέωση σε τηλε-εργασία όπου είναι δυνατόν.
 2. Διατήρηση του μισθού στο 100% για τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και για όλους(ες) όσους στηρίζουν ή κρατούν παιδιά. Εγκαθίδρυση, όπως και στη Γαλλία, του δικαιώματος απόσυρσης από την εργασία σε περίπτωση σοβαρού ή απειλητικού κινδύνου για την υγεία, για την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων και για την υιοθέτηση μέσων προφύλαξης. Οργάνωση, από τις συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις, τους αιρετούς σε εργασιακές επιτροπές ή τις επιτροπές υγείας και ασφάλειας, των μέτρων προστασίας της υγείας. Μαζική πληροφόρηση από τα συνδικάτα και συλλογικότητες, φεμινιστικές, οικολογικές, τοπικές, προς τον κόσμο της εργασίας, τόσο για τα μέτρα προστασίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν ή δεν έχουν δουλειά και με συμβουλές ανεξάρτητες από την κυβερνητική πολιτική.
 3. Απαγόρευση των απολύσεων των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, διατήρηση του μισθού στο 100% σε περίπτωση προσωρινής οικονομικής ανεργίας. Να σταματήσουν οι έλεγχοι, οι “ενεργοποιήσεις” και οι κυρώσεις σε όσους παίρνουν κοινωνικά επιδόματα.
 4. Δραστική χρηματοδότηση, αμέσως και με 100% έλεγχο από το δημόσιο, του τομέα της υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου (έλεγχο των αποθεμάτων και της παραγωγής), με διαχείριση από τους εργαζόμενους και από τους ενδιαφερόμενους (σύλλογοι ασθενών, κλπ.). Δωρεάν τα αναγκαία φάρμακα και ο αναγκαίος εξοπλισμός υγείας. Επίταξη των επιχειρήσεων που είναι σε θέση να παράγουν χρήσιμους υγειονομικούς εξοπλισμούς, με έλεγχο των μισθωτών και του ενδιαφερόμενου κοινού. Σκληρές κυρώσεις σε όσους κερδοσκοπούν με τα προϊόντα και τους εξοπλισμούς προστασίας από τον ιό.
 5. Πρόσληψη όσο γίνεται και υγειονομικός εξοπλισμός αρκετός για το προσωπικό περίθαλψης και για τη φροντίδα στο σπίτι. Να τεθεί κάτω από δημόσιο έλεγχο η βιομηχανία καθαρισμού και οι υπηρεσίες με κουπόνια. Καταγραφή και σχέδιο επίταξης των γραφείων, κλινών (ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία) και των άδειων σπιτιών σε περίπτωση κορεσμού των νοσοκομείων, σε όλες τις κοινότητες της χώρας, σε συντονισμό με τα κέντρα υγείας και τα συνδικάτα της υγείας. Τα ετήσια και εξαμηνιαία τσεκάπ ασθενών, όσων έχουν γενικά καλή υγεία, πρέπει να μεταφερθούν κατά 3 μήνες, το ίδιο και οι μη επείγουσες εγχειρήσεις.
 6. Να δοθούν σε διάθεση προστατευτικές στολές, χειρουργικές μάσκες, μπλούζες, γυαλιά, γάντια, προστατευμένες ζώνες, κλπ., για να προστατευτούν οι επαγγελματίες της υγείας. Να δοθούν επίσης στη διάθεσή τους επαρκή διαγνωστικά μέσα.
 7. Μέτρα άμεσης στήριξης των πιο επισφαλών: δωρεάν περίθαλψη για τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά και τους άστεγους, διατήρηση και ενίσχυση των ενεργειών στήριξης στους άστεγους και χώροι υποδοχής που να σέβονται αυστηρά τους όρους υγείας και ασφάλειας. Μετατροπή των κλειστών κέντρων σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής, με εξοπλισμό υγείας και με νομιμοποίηση όλων των ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Αμνηστία των φυλακισμένων που δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά ανθρώπων.
 8. Ενθαρρύνουμε τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και τον πληθυσμό για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, μέσα από τη δημιουργία τοπικών ομάδων στήριξης, χρησιμοποιώντας στο μέγιστο τα κοινωνικά δίκτυα: σταθμούς φύλαξης παιδιών, οργάνωση μεταφοράς με ψώνια στους γειτόνους μας. Καλούμε τα κοινωνικά κινήματα σε συλλογικές συμπεριφορές που να είναι υπεύθυνες σε σχέση με τη μη διάδοση του ιού, χρησιμοποιώντας μεθόδους αγώνα όπως με τη χρήση ραντεβού για να γίνεται θόρυβος μια συγκεκριμένη στιγμή με κατσαρόλες ή άλλα μέσα, ή ακόμα με αφισοκολλήσεις και, βέβαια, και με τα κοινωνικά δίκτυα.
 9. Διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στην υγειονομική υποστηριχτική πληροφόρηση σε όλες τις αναγκαίες γλώσσες, πέρα από τις τρεις επίσημες γλώσσες, ιδιαίτερα στα αγγλικά, στα αραβικά, στα τουρκικά, στα ρουμανικά, στα ισπανικά και στα ιταλικά.
 10. Διεθνής αλληλεγγύη: κατάργηση των πατεντών στην ιατρική έρευνα, δωρεάν μετάδοση και εξαγωγή του ιατρικού υλικού και των τεχνολογιών που είναι αναγκαία στις χώρες με τα μεγαλύτερα ρίσκα. Και μόλις είναι διαθέσιμα: δωρεάν τα εμβόλια και τα αντι-ιικά.
 11. Μορατόριουμ στην πληρωμή ιδιωτικών χρεών για ουσιαστικές υπηρεσίες (νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση, περίθαλψη, …). Μορατόριουμ στις εξώσεις για μη πληρωμή ενοικίου. Μορατόριουμ στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων. Μορατόριουμ στο δημόσιο χρέος και λογιστικός έλεγχος από τους πολίτες για να ακυρωθούν όσα χρέη συνήφθησαν ενάντια στις κοινωνικές και οικολογικές ανάγκες. Φόρος κρίσης 10% στις μεγάλες περιουσίες, μπλοκάρισμα των στοιχείων του ενεργητικού και έλεγχος της κυκλοφορίας των κεφαλαίων με κυρώσεις σε περίπτωση προσπάθειας παράκαμψης του νόμου. Άμεση κατάργηση των tax-shift5 και των εργοδοτικών εκπτώσεων στον Οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης6, για να χρηματοδοτηθεί μαζικά η κοινωνική ασφάλιση.
 12. Ας χρησιμοποιήσουμε την κρίση για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Ας προμηθευόμαστε από τους τοπικούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και να απαιτήσουμε τη στήριξη αυτής της γεωργίας. Θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο μιας νέας γεωργίας, στην οποία ο αυτοκαθορισμός των πρώτων λαών, η αυτονομία των αγροτών, τα στρατηγικά προγράμματα ανάπτυξης και αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, η αγρο-οικολογία, θα μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα εμπόδιο ενάντια στα νέα παθογόνα με τη μορφή μιας νέας ποικιλότητας τοπικών ειδών σε ζώα εκτροφής και σε φυτά για τη διατροφή μας. Επαναφορά της αγροτικής παραγωγής και κατανάλωσης, κατάργηση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και της χημικής και εντατικής καλλιέργειας φυτών. Μόνο ένα σύστημα στη βάση της αγροτο-δασοκομίας και της αγρο-οικολογίας θα μας δώσει τη λύση τόσο για μια υγιή διατροφή ενάντια στον κίνδυνο νέων ιών όσο και για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική υπερθέρμανση.

Υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στην κρίση του Covid-19 και στην κλιματική κρίση. Και στις δύο περιπτώσεις, η λογική της συσσώρευσης για το κέρδος καθιστά το καπιταλιστικό σύστημα ανίκανο να εμποδίσει έναν κίνδυνο για τον οποίο ωστόσο έχει ειδοποιηθεί. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις ταλαντεύονται ανάμεσα στην άρνηση και στην ακαταλληλότητα των πολιτικών που σχεδιάζουν κατά προτεραιότητα με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες των πληθυσμών. Ο κλιματικός κίνδυνος είναι ακόμα πολύ πιο μεγάλος και πιο σοβαρός. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επιπτώσεις του εάν οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι δεν ενωθούν για να διαλύσουν αυτόν τον παράλογο και εγκληματικό τρόπο παραγωγή. Ο Covid-19 αποτελεί μια προειδοποίηση: πρέπει να τελειώνουμε με τον καπιταλισμό, που απειλεί την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Gauche anticapitaliste / SAP [βέλγικο τμήμα της 4ης Διεθνούς]

13 Μαρτίου 2020

Μετάφραση: Περιοδικό « 4 »

από το Gauche Anticapitalste / SAP Antikapitalisten


1FEB = Βέλγικη εργοδοσία.

2N-VA = Νέα Φλαμανδική Ένωση: ακροδεξιά.

3Horeca: Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία.

4Collecti.e.f 8 maars Bruxelles = Φεμινιστική συλλογικότητα για τις 8 Μάρτη. Βλέπε και: https://www.facebook.com/Collectief8maarsBruxelles/posts/141903507304289

5Λογιστικές μεταφορές για αποφυγή φόρων.

6Office national de Sécurité sociale (ONSS)


https://tpt4.org/?p=4408

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s