Ισπανία: επείγοντα μέτρα κατά του Covid-19

Anticapitalistas (ισπανικό τμήμα της 4ης Διεθνούς)

Ανακοίνωση

Επείγοντα κοινωνικά και πολιτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19

1. Όλο το σύστημα υγείας κάτω από δημόσιο έλεγχο

2. Αναρρώσεις με πλήρη μισθό

3. Πολλαπλασιασμό της επένδυσης για ιατρική έρευνα

4. Πραγματοποίηση δημοσίων δαπανών που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η επιδημία και η οικονομία

5. Διεθνής αλληλεγγύη


Ανακοίνωση

1. Σύστημα υγείας στο ύψος της επιδημίας

Δημόσιο σύστημα υγείας ικανό να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα σοκ. Αυτό συνεπάγεται επαρκή πρόβλεψη κονδυλίων από τον προϋπολογισμό αδιαφορώντας για τους περιορισμούς στις δαπάνες που επιβάλει η ΕΕ, για να:

 • Επαναλειτουργήσουν οι νοσοκομειακές κλίνες για τη δημόσια υγεία.
 • Να προσληφθεί επειγόντως το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό όλων των επαγγελματικών κατηγοριών. Κάλυψη των θυμάτων από την πρώτη μέρα. Σε περίπτωση μόλυνσής τους, πρέπει να υπαχθούν στην κατηγορία επαγγελματικής, και όχι κοινής, ασθένειας.
 • Να διατεθούν προστατευτικά ρούχα, μάσκες, ρόμπες, γυαλιά, γάντια, οθόνες, κλπ., για την προστασία των επαγγελματιών του υγειονομικού τομέα. Έλεγχος των συνθηκών εργασίας από τις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας.
 • Να εξασφαλιστούν επαρκή μέσα διάγνωσης.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από:

 • Έλεγχο και συντονισμό από τις υγειονομικές αρχές σε όλο το κύκλωμα των πόρων, του προσωπικού και των δραστηριοτήτων της ιδιωτικής υγείας. Να απαγορευτεί και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσες εταιρείες αποφεύγουν την περίθαλψη της ασθένειας αυτής.
 • Έλεγχος των φαρμακευτικών εταιρειών και των άλλων εταιρειών που παράγουν υγειονομικά υλικά, τόσο στα αποθέματά τους όσο και στη διάθεση και στις τιμές τους.
 • Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς όλων των ατόμων που πλήττονται ή που χρειάζεται να υποβληθούν σε εξέταση, ανεξάρτητα από τη νομική τους υπόσταση στο ισπανικό κράτος.

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για την αναστροφή των διαδικασιών επιδείνωσης και ιδιωτικοποίησης της υγείας και για την προώθηση ενός ορίζοντα κοινωνικοποίησης των στρατηγικών φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών βιομηχανιών.

2. Προσπάθεια όλης της κοινωνίας να περιοριστεί αποτελεσματικά η επιδημία σε όλο το Ισπανικό Κράτος

Η διαφάνεια στην πληροφόρηση και οι τεχνικές συμβουλές για την υγιεινή αποτελούν βασικά στοιχεία για να μπορέσει ολόκληρος ο πληθυσμός να συμβάλει με υπεύθυνο, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, τρόπο στη συγκράτηση της διάδοσης και στη στήριξη των τομέων υψηλού κινδύνου.
Αλλά αυτό δεν αρκεί. Επιπλέον χρειάζεται:

 • Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους και να απαγορευτεί η απόλυσή τους.
 • Οι επιχειρήσεις που βρίσκουν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν ατομικές ή συλλογικές απολύσεις ή “τεχνική ανεργία” (Expediente Regulador de Empleo -ERE) πρέπει να διωχτούν.
 • Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές των οποίων τα σχολεία έχουν κλείσει ή για να φροντίσουν ηλικιωμένους ή αναρρώνοντες ασθενείς του ιού αυτού.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι εργασιακές επιτροπές, οι επιτροπές RLT (Representación Legal de los Trabajadores), όπως και οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις, καθώς και οι εκπρόσωποι υγείας, εάν υπάρχουν, θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις για την παραγωγική δραστηριότητα, είτε αφορούν συνέχισή της μέσω τηλεεργασίας είτε για το προσωρινό κλείσιμο των εγκαταστάσεων σε περίπτωση που ο βαθμός περιορισμού απαιτεί εξαιρετικά μέτρα.

Οι λαϊκές, φεμινιστικές, οικολογικές και τοπικές οργανώσεις έχουν θεμελιώδες ρόλο να παίξουν στην προστασία τη δημόσιας υγείας, οργανώνοντας την πληροφόρηση, την προώθηση των μέτρων στις κοινότητες και τα αιτήματα προς τις δημόσιες αρχές.

3. Ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης

Είναι η στιγμή να στηρίξουμε αποφασιστικά την έρευνα, αυξάνοντας κατά 200% το σημερινό κονδύλι που αφιερώνεται στις εργασίες έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια και στα ειδικευμένα κέντρα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης άμεσης εφαρμογής, που να προωθηθεί από έναν δημόσιο οργανισμό ανεξάρτητο από την ιδιωτική φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία.

4. Η διεθνής συνεργασία

Αφενός, ο στόχος είναι να προωθηθεί η επιστημονική και βιομηχανική συνεργασία και οι διαφανείς ανταλλαγές πληροφοριών με τις υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες -αρχίζοντας από τις χώρες της ΕΕ-, για να προωθήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη λύσεων απέναντι στην επιδημία. Αφετέρου, ο στόχος είναι να συνδεθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των φτωχών χωρών, στην προσπάθεια κατά της πανδημίας και ξεπερνώντας τους περιορισμούς που έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

5. Χρηματοδότηση του πολέμου κατά της επιδημίας

Στο σύνολο του Ισπανικού Κράτους (χωρίς εξαιρέσεις για «ειδικά φορολογικά καθεστώτα» και χωρίς συμψηφισμό με πρόσθετα συμβατά μέτρα των διάφορων τοπικών αυτονομιών) επιβάλλεται:

 • Η υλοποίηση των απαραίτητων δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπιστεί η επιδημία και η οικονομική κατάσταση.
 • Η επιβολή έκτακτης φορολόγησης α) στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και β) στα εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, στο α) κατά 10% στο φόρο επιχειρήσεων (IS= Impuesto sobre Sociedades) και στο β) κατά 10% στο φόρο εισοδήματος (IRPF= Impuesto sobre la Renta de Personas Físicas), καθώς και κατά 1% στις μεγάλες περιουσίες (ακίνητες και κινητές), για να στηριχτεί η προσπάθεια κατά του κορονοϊού, πράγμα που συνεπάγεται και έλεγχο (μπλοκάρισμα) των στοιχείων του ενεργητικού τους, για να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων, μαζί με αντίστοιχες κυρώσεις στην περίπτωση προσπάθειας αποφυγής του μέτρου.

Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του κορονοϊού, να ισχυροποιηθεί ο λαός και οι εργαζόμενες τάξεις, να ενισχυθούν τα δικαιώματά τους, να περάσει το χρηματοδοτικό βάρος τους σε όσους έχουν τα περισσότερα, να δοθεί πολιτική διέξοδος στη διαμαρτυρία και τη λαϊκή οργή και να βραχυκυκλωθεί η λαϊκίστικη δημαγωγία των διάφορων δεξιών.

Anticapitalistas

(ισπανικό τμήμα της 4ης Διεθνούς)

10/3/2020

Μετάφραση στα ελληνικά: Περιοδικό «4»

από το πρωτότυπο στα ισπανικά


https://tpt4.org/?p=4381

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s