Marea Socialista: Για μια εργατική απάντηση στο πραξικόπημα

ΒενεζουέλαΔήλωση της Marea Socialista:

Απορρίπτουμε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Γουαϊδό, του Λόπεζ και των ιμπεριαλιστών εταίρων τους.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται μια εναλλακτική λύση ανεξάρτητη από τις πολιτικές κατευθύνσεις της γραφειοκρατίας και του κεφαλαίου.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βενεζουέλα εξελίσσεται μια ανώμαλη κατάσταση στην οποία οι Χουάν Γουαϊδό και Λεοπόλδο Λόπεζ επιχειρούν μια στρατιωτική εξέγερση, προς το παρόν με ένα μικρό τμήμα της FANB (ΣτΜ: των ενόπλων δυνάμεων) έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας. Από την άλλη πλευρά, καλούν τη δεξιά αντιπολίτευση και το δυσαρεστημένο πληθυσμό, να ξεκινήσει μια εξέγερση, εν όψει της κινητοποίησης της 1ης Μαΐου, την οποία έχουν καλέσει κατά της κυβέρνησης Μαδούρο και του PSUV. Μέχρι στιγμής, καμία άλλη στρατιωτική μονάδα δεν είναι γνωστό ότι υποστηρίζει το πραξικόπημα.

Το Marea Socialista απορρίπτει αυτή την επιχείρηση, επειδή είναι αντιδημοκρατική και υπαγορευμένη, επειδή η πολιτική της κατεύθυνση ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργοδοτών και επειδή είναι μια ενέργεια που προωθείται από τις ΗΠΑ, η πραγματική ηγεσία της οποίας είναι ο Τραμπ. Καμία κυβέρνηση που επιβάλλεται από τον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού. Εάν η προσπάθεια αυτή επιτύχει, θα ήταν ένα πλήγμα, όχι μόνο για το λαό της Βενεζουέλας, αλλά για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις έχουν πολλούς λόγους να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, ως θύματα της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε και να είναι ενάντια στην κυβέρνηση Μαδούρο, η οποία βυθίζει τη χώρα σε όλο και πιο καταστροφική κατάσταση. Αλλά βλέπουμε επίσης πώς η παραδοσιακή δεξιά ποντάρει στην ξένη επέμβαση έχει εξίσου άθλια οικονομικά σχέδια που θέλει να φορτώσει στο λαό μας («Το σχέδιο Για την Χώρα» του Γουαϊδό) και της είναι αδιάφορο που συμβάλλει στο στραγγαλισμό του πληθυσμού μας από τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού που έχουν διατάξει οι ΗΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, με πραξικόπημα και ηγεσία της άρχουσας τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει ευνοϊκή έκβαση στην αφόρητη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε και γι ‘αυτό καλούμε την εργατική τάξη και το λαό να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα και δεν προσφερόμαστε να υπηρετήσουμε ως «κρέας για κανόνια» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον αγώνα, αλλά γι ‘αυτό πρέπει να ξαναχτίσουμε τις δυνάμεις μας με κινηματική και πολιτική ανεξαρτησία, χωρίς να υποταχθούμε στη γραφειοκρατία ή στην παραδοσιακή αστική τάξη.

Ενώ απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό το πραξικόπημα, δηλώνουμε επίσης ότι ο Μαδούρο και η γραφειοκρατική-στρατιωτική ηγεσία του PSUV είναι υπεύθυνες για αυτήν την καταστροφή και πρέπει να επιδιώξουμε μια δημοκρατική λύση, με την άμεση συμμετοχή και την αυτόνομη κινητοποίηση του λαού, να αποφασίσει τις τύχες της χώρας και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέπει να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των ανθρώπινων αναγκών ενός πληθυσμού που φωνάζει για τρόφιμα, φάρμακα, δημόσιες υπηρεσίες, καλύτερες συνθήκες εργασίας, τερματισμό της καταστολής, ανάμεσα σε άλλα επείγοντα θέματα και πολυάριθμα προβλήματα που υποφέρουμε εδώ και χρόνια.

Προειδοποιούμε επίσης, με βάση την αντίδραση της κυβέρνησης, ότι τα τυχοδιωκτικά πραξικοπήματα της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιούνται γενικά για την επιβολή μεγαλύτερης καταστολής και χειρότερων συνθηκών για την ελεύθερη άσκηση των δημοκρατικών ελευθεριών, πέρα ​​από τις ευθύνες των ηγετών του πραξικοπήματος. Επειδή, καθώς εκείνοι έχουν τα χρήματα από τις τράπεζες και τις εταιρείες τους και την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και την επιλογή της φυγής ή του ασύλου, ο λαός είναι αυτός που καταλήγει να πληρώσει τις συνέπειες με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής του και την κυβερνητική καταπίεση.

Δεν κουραζόμαστε να λέμε ότι τόσο ο Μαδούρο όσο και ο Γουαϊδό αντιπροσωπεύουν και τη συνέχιση της δυστυχίας, την απώλεια της κυριαρχίας της χώρας υπέρ των ξένων συμφερόντων, τη διαφθορά των ισχυρών και των επιχειρηματιών και την έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Ο λαός χειραγωγείται και καταπιέζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουμε την απόπειρα πραξικοπήματος, προειδοποιούμε τον λαό ενάντια στην παραπλανητική χειραγώγηση της δυσαρέσκειας του και καλούμε να συνεχίσουμε την αντίσταση στις πολιτικές πείνας της στρατιωτικής κυβέρνησης Μαδούρο-PSUV, αλλά με ταξική ανεξαρτησία ανακτώντας την ικανότητα μας για κινητοποίηση.

Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πραξικόπημα με λαϊκή κινητοποίηση, αλλά χωρίς να εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση Μαδούρο και χωρίς να χαλαρώσουμε την επιφυλακή απέναντι της, επειδή δεν είναι η κυβέρνησή μας και αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι μια κυβέρνηση των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, περνώντας μέσα από τη σύγκληση μιας αληθινής, ελεύθερης και κυρίαρχης Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα αντικαταστήσει την σημερινή ψευδοσυνέλευση, που έχει απαχθεί από την εκτελεστική εξουσία και από τη γραφειοκρατία, προκειμένου να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της χώρας σε νέες βάσεις.

Όχι στο πραξικόπημα του Γουαϊδό, του Λεοπόλδο και του Τραμπ!

Ο δυσαρεστημένος λαός να μην πέσει στην παγίδα των πραξικοπηματιών!

Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση!

Καμία εμπιστοσύνη στο Μαδούρο!

[Αναδημοσίευση από το elaliberta.gr]

www.aporrea.org

 

https://tpt4.org/?p=2862

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s