Περί “ανύπαρκτων” Μακεδόνων

του Γιάννη Φελέκη

Σχετικά με ένα “ανυπόστατο”, “επαίσχυντο” και “συκοφαντικό” δημοσίευμα του BBC

Περί “ανύπαρκτων” Μακεδόνων

Χρειάστηκε να γίνει γνωστό από το BBC, με κάποια είδηση ότι -άκουσον, άκουσον!- στην κατά τα άλλα δημοκρατική Ελλάδα, υπάρχει μια εθνική μειονότητα που δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια και άρα καταπιέζεται, για να τιναχθεί στον αέρα το καπάκι του βόθρου του εθνικισμού που φιλοξενεί το σύνολο του πολιτικού φάσματος της χώρας.

Η είδηση αφορούσε την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στο ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας. Όλων αυτών, δηλαδή, που εδώ και αιώνες ζούσαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και τουλάχιστον τους δύο τελευταίους αιώνες μέσα στις αιματηρές συγκρούσεις για τη δημιουργία εθνικών κρατών, προσδιόριζαν τον εαυτό τους ως Μακεδόνες απ’ τη στιγμή που ζούσαν στην συγκεκριμένη περιοχή, και ταυτόχρονα είχαν και κάποιες γλωσσικές διαφορές σε σχέση με τους άλλους Σλάβους γείτονές τους, Βούλγαρους και Σέρβους.

Οι κυβερνητικοί κοκορεύονταν, μετά τις Πρέσπες, ότι επέβαλλαν στη Βόρεια Μακεδονία να αποδεχθεί την μη ύπαρξη μειονότητας στην Ελλάδα. Άρα εφόσον ο Τσίπρας και ο Ζάεφ, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, υπογράφουν ότι οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, πρόκειται για φαντάσματα! Οπότε δικαιολογημένα οι Συριζαίοι σκίζουν τα ιμάτιά τους πώς γίνεται να υπάρχουν αφού είναι ανύπαρκτοι!

Όσο για τους μεγάλους του παρελθόντος της συντηρητικής και “προοδευτικής” παράταξης, δικαιολογημένα δεν υπήρχαν εφόσον ήταν ανύπαρκτοι και όταν τους ξυλοφόρτωναν και αναγκάζονταν οι καημένοι χωροφύλακες να δέρνουν τον αέρα και απορούσαν που ο αέρας ούρλιαζε. Ήταν ανύπαρκτοι όταν τρομοκρατούσαν τα χωριά τους και τις γειτονιές τους στις πόλεις της περιοχής. Ήταν ανύπαρκτοι όταν λεηλατούσαν τις περιουσίες τους και τους ανάγκασαν κατά χιλιάδες να φύγουν για την Αυστραλία, τον Καναδά και όπου αλλού, ή να περάσουν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Ήταν ανύπαρκτοι επί χούντας, και όχι μόνο, όταν ο Άγιος Καντιώτης, με τις ορδές θρησκόληπτων ελληναράδων, οργάνωνε τα πογκρόμ του για να ξεριζώσει το “μιαρόν ιδίωμα” από τους, κατά τα άλλα ορθόδοξους, “αντίχριστους”. Ήταν ανύπαρκτοι το ’89 και το ’90 όταν αποφάσισαν να γράψουν στην γλώσσα τους την ταμπέλα των γραφείων του “Ουράνιου Τόξου” που συμμετείχε στις εκλογές. Τόσο που η ανυπαρξία τους προκάλεσε εξέγερση των φασιστοειδών “καθαρών Ελλήνων” που μαζεύτηκαν με δίκανα και καραμπίνες και έκαναν σκοποβολή στην ταμπέλα και τα γραφεία τους. Παρά την ανυπαρξία τους, οι “ανύπαρκτοι” πλήρωσαν το θράσος να γράψουν την ταμπέλα στη γλώσσα τους, πέρα από την αρχική φυλάκισή τους, και με μια δικαστική δίωξη που κράτησε μια δεκαετία.

Όσο για την ένδοξη Σταλινική αριστερά μας, για αυτούς τους ανθρώπους που, όπως και άλλοι που μιλάγανε Σλαβικά, Ελληνικά, Αρβανίτικα, και Βλάχικα, πολέμησαν για την απελευθέρωση αυτής της χώρας, και επιπλέον πολέμησαν, σκοτώθηκαν, και φυλακίστηκαν μαζί τους τόσο στον ΕΛΑΣ όσο και στο Δημοκρατικό Στρατό, ακόμα και εκείνοι που δεν σκοτώθηκαν και δεν φυλακίστηκαν αλλά κατάφεραν να περάσουν μαζί τους τα σύνορα και να καταλήξουν στην Τασκένδη και αλλού όπου φάγαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, ούτε για αυτούς δεν έκαναν κιχ όταν ο Ανδρέας επέτρεψε την επιστροφή όλων των προσφύγων -έκτος από τους πρόσφυγες της συγκεκριμένης “ανύπαρκτης” μειονότητας. Που μετά από πάνω από τριάντα χρόνια δεν είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να δουν τα αδέρφια τους, τα παιδιά τους –αν είχαν-, ή τους γονείς τους –αν ακόμα ζούσαν. Οπότε ήταν φυσικό να είναι φανατικά κατά της συμφωνίας με πρόσχημα τον αλυτρωτισμό, δηλαδή εδαφικές διεκδικήσεις που συνδέονται με την ύπαρξη μειονότητας.

Μετά από όλα αυτά, πιστεύω ότι παρά τους μακροχρόνιους διωγμούς, η μειονότητα, αν και συρρικνωμένη, εξακολουθεί να είναι υπαρκτή και δικαιούται ισονομία και ισοπολιτεία, όπως και την αλληλεγγύη και υποστήριξη του καθενός και καθεμιάς μας για να τα αποκτήσει αυτά, αν του τα στερούνε.

Από αυτό και πέρα, φίλε/φίλη, είτε δηλώνεις επαναστάτης κομμουνιστής, αναρχικός, σοσιαλιστής, φιλελεύθερος, ή δημοκράτης, αν δεν αναγνωρίζεις και δεν μάχεσαι για το δικαίωμα ισονομίας και ισοπολιτείας για τον καθένα και καθεμιά που ζει στην χώρα σου ή και στον πλανήτη, είσαι απλά ένας κακομοίρης, ντροπαλούλης κρυπτοφασίστας. Δεν είναι δυνατόν να διεκδικούμε ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους κυνηγημένους από τη χώρα τους πρόσφυγες και μετανάστες και να κάνουμε την πάπια για εθνότητες, θρησκευτικές ή γλωσσικές κοινωνικές ομάδες, που ζουν σε μια χώρα επί δεκάδες και εκατοντάδες γενεές.

Είναι απορίας άξιο μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό καταγγελιών του ανυπόστατου ισχυρισμού περί μειονότητας, ο Γιώργος Λιάνης να βρεί τηλεπαράθυρο (αν δεν κάνω λάθος στην ΕΡΤ) να διεκτραγωδεί για αρκετή ώρα τις πολύπλευρες διώξεις που υπέστη η μειονότητα στη διάρκεια του αιώνα που πέρασε και τη διαδικασία που οδήγησε στη συρρίκνωσή της. Κατά τα άλλα, ήταν πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία των Πρεσπών επειδή η Βόρεια Μακεδονία αποδέχτηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον “δικό μας” Μέγα Αλέξανδρο και άρα γλυτώνουμε για πάντα τον αλυτρωτισμό και τη διεκδίκηση από μέρους τους της αυτοκρατορίας του και τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών.

Γιάννης Φελέκης†


[Βλ. και Περιεχόμενα τεύχους 3]


https://tpt4.org/?p=2830

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s