Γαλλία: προς ένα κίνημα νεολαίας

Αναδημοσίευση από το elaliberta.gr

Laurent Ripart

Μετά από τα κίτρινα γιλέκα, ένα μεγάλο κίνημα νεολαίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη Γαλλία

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, στα γαλλικά λύκεια1 και τα πανεπιστήμια έχουμε δει να αναπτύσσεται μια κινητοποίηση που μας δίνει την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό νεολαιίστικο κίνημα.

Αυτή η ανανέωση των αγώνων της νεολαίας στη Γαλλία αντικατοπτρίζει μια νέα αντίσταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του κινήματος των κίτρινων γιλέκων. Εκφράζει το αίσθημα της νεολαίας, ότι απορρίπτουν και αυτή την ιδέα ότι οι εργατικές τάξεις πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για μια πολιτική αποκλειστικά προσανατολισμένη προς την ικανοποίηση των πλουσιότερων, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κινήματος των κίτρινων γιλέκων.

Τα «παιδιά των κίτρινων γιλέκων»

Η κινητοποίηση των μαθητών λυκείου συνδέεται στενά με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων. Ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου την ημέρα μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο της κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων, όταν τα επαρχιακά γυμνάσια προχώρησαν αυθόρμητα σε αποχή αλληλεγγύης προς τα κίτρινα γιλέκα. Το κίνημα, το οποίο εξελίχθηκε με αργό ρυθμό τις επόμενες ημέρες, πήρε μια πανεθνική διάσταση τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, μετά την εξεγερτική διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. Ήταν σαν η σταγόνα λάδι στην φωτιά, καθώς από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου καταλήφθηκαν τουλάχιστον 470 γαλλικά λύκεια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίπεδο κινητοποίησης σε μια χώρα με μόλις 2500 δημόσια λύκεια. Από τότε, το κίνημα φαίνεται να έχει αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, με το πλησίασμα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών να συνιστά παράγοντα αποκλιμάκωσης, διατηρώντας όμως παράλληλα σημαντικές δυνατότητες για κινητοποίηση.

Το κίνημα των λυκείων είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, καθώς είναι πρωτίστως μια απάντηση από τις εργατικές τάξεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προώθησε ο Εμμανουήλ Μακρόν στην εκπαίδευση, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς. Η κυβέρνηση ψήφισε μια μεταρρύθμιση του συστήματος λυκείου που καταργεί το απολυτήριο ως εθνικό δίπλωμα αναφοράς, δημιουργώντας ένα νέο φιλελεύθερο πλαίσιο που θα επιτρέψει την προσαρμογή των απαιτήσεων και της διδασκαλίας σύμφωνα με τα μέσα και την κατάσταση των σχολείων. Οι νέοι άνθρωποι της εργατικής τάξης έχουν προφανώς καταλάβει ότι αυτή η απορρύθμιση θα αυξήσει περαιτέρω τις ήδη πολύ έντονες ανισότητες που χωρίζουν τα αστικά σχολεία στο κέντρο της πόλης από ιδρύματα σε γειτονιές εργατικής τάξης.

Αυτή η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο άδικη, καθώς συνδέεται με την πρόσφατη επίθεση στο δικαίωμα των κατόχων απολυτηρίων να πάνε στο πανεπιστήμιο. Πέρυσι, η κυβέρνηση θέσπισε το πρόγραμμα «Parcoursup», το οποίο καθορίζει ανώτατο αριθμητικό όριο για κάθε μάθημα και επιλέγει τους μαθητές λυκείου που θα γίνουν δεκτοί στο πανεπιστήμιο, όχι μόνο ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, αλλά και με τα μαθήματα και τα ιδρύματα προέλευσής τους. Μια τέτοια πολιτική είναι προφανώς προκατειλημμένη έναντι των εργατικών τάξεων, οι οποίες βλέπουν τις πόρτες του ακαδημαϊκού κόσμου να κλείνουν μπροστά τους.

Αυτή η αντίσταση στην επιλογή συνδυάστηκε με την επιθυμία να αντισταθούν στις νέες περικοπές του προϋπολογισμού στην εκπαίδευση, με την ανακοίνωση της κατάργησης 2650 διδακτικών θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο έτος. Και εδώ, οι μαθητές λυκείου σε γειτονιές της εργατικής τάξης κατανοούσαν ότι τα σχολεία τους μπορεί να είναι τα πρώτα που θα υποφέρουν, αφού ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, αναφέρθηκε σε επικείμενη αναθεώρηση των «εκπαιδευτικών ζωνών προτεραιότητας», που θα υποχρεώσει τις πιο μειονεκτούσες γειτονιές να έχουν ένα επίπεδο διδακτικού προσωπικού λίγο πάνω από το μέσο όρο. Επομένως, η πολιτική της κυβέρνησης εμφανίστηκε σε όλη της την πραγματικότητα. καταδικάζοντας τους νέους στις γειτονιές της εργατικής τάξης σε υποβαθμισμένη εκπαίδευση, χωρίς προοπτική πρόσβασης σε περαιτέρω σπουδές.

Εκφράζοντας την άρνηση της λαϊκής νεολαίας να θυσιάσει το μέλλον της σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές προς όφελος των πλουσιότερων, το κίνημα στα λύκεια αποτέλεσε έτσι μια παραλλαγή στη νεολαία του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί σχολιαστές μίλησαν για κίνημα «παιδιών των κίτρινων γιλέκων». Κοινωνιολογικά, το κίνημα στα λύκεια έχει επίσης πάρει ένα πολύ δημοφιλές χρωματισμό, ο οποίος δεν είναι σε αντίθεση με αυτόν των κίτρινων γιλέκων. Ενώ τα κινήματα λυκείων βασίζονται συνήθως στα λύκεια του κέντρου της πόλης, μελέτες έχουν επισημάνει ότι σε αυτό το κίνημα τα λύκεια στις απομακρυσμένες συνοικίες της εργατικής τάξης έχουν διαδραματίσει πρωτίστως τον σημαντικότερο ρόλο.

Ένα κίνημα που ασφυκτιά και αγωνίζεται να οικοδομηθεί

Αυτή η λαϊκή φύση του κινήματος των λυκείων είχε συνέπειες για τις οργανωτικές του μορφές. Οι παραδοσιακές συνδικαλιστικές ενώσεις των μαθητών λυκείων (UNL και FIDL), που βρίσκονται σε σοβαρή πτώση, δεν παίζουν σχεδόν καθόλου ρόλο σε αυτό και καμία οργάνωση νεολαίας δεν μπόρεσε να έχει πραγματική επιρροή. Το κίνημα εξελίχθηκε αυθόρμητα, με αποτέλεσμα μεγάλες δυσκολίες στην οικοδόμηση του και απουσία οιασδήποτε πραγματικής δομής συντονισμού. Επομένως, η αυτοοργάνωση του κινήματος παρέμεινε πολύ περιορισμένη και δεν δημιουργήθηκε περιφερειακός ή πανεθνικός συντονισμός, πράγμα που δεν επιτρέπει στο κίνημα να συγκεντρώνεται γύρω από ισχυρές και συλλογικά αποφασισμένες ημέρες δράσης.

Σε πολλά μέρη, οι διαδηλώσεις των λυκείων έχουν επίσης σχεδόν εξεγερτικό χαρακτήρα, με τους νέους να επιτίθενται σε ό, τι μπορεί να συμβολίσει το κράτος και να μην διστάζουν να αντιμετωπίσουν την αστυνομία. Αυτή η στρατηγική, η οποία δεν ενθαρρύνει την αυτοοργάνωση, έχει οδηγήσει σε ισχυρούς διαχωρισμούς στο κίνημα μεταξύ εκείνων που θέλουν να συμμετάσχουν σε στρατηγικές σύγκρουσης και εκείνων, συχνά από υψηλότερο κοινωνικό υπόβαθρο, που θα ήθελαν να δουν το κίνημά τους να έχει μια ξεκάθαρα ειρηνική μορφή.

Φυσικά, το κράτος έχει επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση πραγμάτων για να καταγγείλει τους «ταραξίες» και να οργανώσει καταστολή που χαρακτηρίζεται από ένα επίπεδο βίας χωρίς προηγούμενο. Με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, η αστυνομία παρενέβη με μεγάλη κτηνωδία, προκαλώντας συχνά συγκρούσεις με μαθητές λυκείου. Αρκετές χιλιάδες νέοι συνελήφθησαν και εκατοντάδες έχουν προσαχθεί ενώπιον των δικαστηρίων, τα οποία συχνά τους καταδίκαζαν παρά την απουσία οποιωνδήποτε πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων.

Η απαράδεκτη βιαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί σε μαζική κλίμακα, καθώς δεκάδες χιλιάδες εφήβων έχουν κτυπηθεί με γκλοπ και έχουν ψεκαστεί με δακρυγόνα. Ακόμη πιο σοβαρό: πολλές φορές, η αστυνομία πυροβόλησε με σφαίρες καουτσούκ σε μαθητές λυκείου, συχνά σκοπίμως στοχεύοντάς τους στα πρόσωπά τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα δραματικές καταστάσεις, καθώς περίπου δέκα νέοι άνθρωποι παραμορφώθηκαν ή υπέστησαν συντριπτικά κατάγματα.

Οι εικόνες της σύλληψης 151 μαθητών λυκείου στο Mantes-la-Jolie στην περιοχή του Παρισιού, τους οποίους η αστυνομία ανάγκασε να παραμείνουν γονατιστοί, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους, όπως στις χειρότερες σκηνές στρατιωτικής δικτατορίας, συμβολίζει τη βία της καταστολής που αναπτύσσεται από την κυβέρνηση Μακρόν. Υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες και οι νέοι έχουν τώρα τη συνήθεια να γονατίζουν μπροστά στην αστυνομία, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους, φωνάζοντας «θέλουμε σχολεία, όχι ρόπαλα».

Ένας πυροκροτητής μεταξύ των φοιτητών πανεπιστημίων: δίδακτρα για αλλοδαπούς φοιτητές

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, από την άλλη πλευρά, είχε μικρή επίδραση στα πανεπιστήμια, πιθανώς λόγω της υποεκπροσώπησης των εργατικών τάξεων σε φοιτητικούς κύκλους που δεν έχουν ταυτιστεί με τα κίτρινα γιλέκα. Οι νέοι φοιτητές πιθανότατα δεν θα κινητοποιούνταν αν ο Πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ δεν είχε ανάψει την φωτιά με την ανακοίνωση στις 19 Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, ότι οι αλλοδαποί φοιτητές θα έπρεπε τώρα να πληρώσουν ένα πολύ αυξημένο τέλος εγγραφής. Χωρίς καμία διαβούλευση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλοδαποί φοιτητές θα πρέπει να πληρώσουν 2770 ευρώ για εγγραφή στο πτυχίο, ενώ το σημερινό ποσοστό είναι 170 ευρώ και 3.770 ευρώ για το μάστερ τον χρόνο, ενώ το κόστος είναι σήμερα 243 ευρώ. Το μέτρο κοινοποιήθηκε αμέσως στις γαλλικές προξενικές υπηρεσίες, οι οποίες το έθεσαν σε εφαρμογή, παρόλο που δεν είχε συνταχθεί ακόμη επίσημο κείμενο.

Η αύξηση αυτή αντιμετωπίστηκε ως μια πραγματική πρόκληση από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το πρόσθετο κόστος που επιβλήθηκε στους αλλοδαπούς φοιτητές θεωρήθηκε ως ξενοφοβική ή και ρατσιστική διάκριση, δεδομένου ότι οι φοιτητές από την ΕΕ, την Ελβετία και τον Καναδά απαλλάχθηκαν από τις διατάξεις αυτές, οι οποίες στόχευαν σαφώς τις χώρες του Νότου. Το μέτρο αυτό ανησύχησε όλους τους πανεπιστημιακούς αξιωματούχους που κατάλαβαν ότι θα έκανε τα εργαστήρια τους να χάσουν το πλεονέκτημα της πρόσληψης πολλών αλλοδαπών φοιτητών και διδακτορικών φοιτητών, οι οποίοι αποτελούν ένα απολύτως απαραίτητο εργατικό δυναμικό για την ανάπτυξη της γαλλικής έρευνας. Ακόμη και οι επιχειρηματικοί κύκλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου, δεδομένου ότι η παρουσία στο εξωτερικό των φοιτητών που εκπαιδεύονται στη Γαλλία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις γαλλικές εταιρείες στην κατάκτηση ξένων αγορών.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της αύξησης από τον πρωθυπουργό, τα πανεπιστημιακά συμβούλια, τα εργαστήρια και τα οι διδακτορικές σχολές ψήφισαν μαζικά σε όλα τα γαλλικά πανεπιστήμια υπέρ αποφάσεων που καλούσαν για την κατάργηση αυτού του μέτρου. Ακόμη και η Διάσκεψη των Πανεπιστημιακών Προέδρων, που είναι το πιο υποτακτικό θεσμικό όργανο και έχει δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την πολιτική, η οποία καταστρέφει όλες τις προσπάθειες των γαλλικών πανεπιστημίων να προσελκύσουν ξένους φοιτητές.

Για πολλούς φοιτητές, των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να υποβαθμίζονται και οι οποίοι αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους, αυτή η αύξηση των αμοιβών για αλλοδαπούς φοιτητές θεωρείται γενική δοκιμή και αναγγέλλει την επικείμενη αύξηση των διδάκτρων για όλους τους φοιτητές. Το Ελεγκτικό Συνέδριο επιβεβαίωσε την ερμηνεία αυτή δημοσιεύοντας στις 21 Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την αύξηση των διδάκτρων για τους αλλοδαπούς φοιτητές, μια έκθεση που ζήτησε σημαντική αύξηση των διδάκτρων για όλους τους φοιτητές. Αυτή η νεοφιλελεύθερη επίθεση συνοδεύτηκε επίσης από τη δημοσίευση στην Le Monde στις 12 Νοεμβρίου του άρθρου του Alain Trannoy, ενός νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου του περιβάλλοντος του Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος υποστήριζε μια «μέτρια» αύξηση στα τέλη εγγραφής, θεωρώντας ότι «3.000 έως 5.000 ευρώ ανά έτος σπουδών φαίνεται να είναι αποδεκτή τάξη μεγέθους».

Κινητοποίηση των φοιτητών

Αυτές οι νεοφιλελεύθερες προκλήσεις οδήγησαν σε μια ισχυρή κινητοποίηση των φοιτητών, μερικές φορές με γενικές συνελεύσεις που έφταναν έως και 3000 φοιτητές στην Ναντέρ. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπει την άμεση επέκταση του κινήματος, καθώς τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου ολοκληρώνονται στα περισσότερα γαλλικά πανεπιστήμια και δεν θα επαναληφθούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα γαλλικά πανεπιστήμια κινούνται προς ένα σημαντικό κίνημα, το οποίο αρχίζει να προκαλεί πολύ σοβαρή ανησυχία στην κυβέρνηση. Χωρίς να θέλει να υποχωρήσει από τη μεταρρύθμισή, το Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μόλις προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το έδαφος, ανοίγοντας στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα απαλλαγής των αλλοδαπών φοιτητών από αυτά τα νέα δίδακτρα … υπό την προϋπόθεση ότι θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν το μέτρο από τους δικούς τους προϋπολογισμούς, το οποίο θεωρήθηκε ως πρόσθετη πρόκληση.

Η αύξηση των διδάκτρων για τους αλλοδαπούς φοιτητές έχει ως εκ τούτου αφυπνίσει το φοιτητικό κίνημα, πράγμα που έκανε δυνατή την ανάδειξη πολλών άλλων αιτημάτων. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε κακή εμπειρία πέρυσι από την εφαρμογή του πρώτου έτους επιλογής. Η άνοιξη του 2018 σηματοδοτήθηκε από μια ισχυρή κινητοποίηση, με πολυήμερη κατάληψη των πανεπιστημίων που δημιούργησε ομάδες ακτιβιστών σχεδόν παντού. Επιπλέον, η δημοσίευση, τον Ιούλιο του 2018, ενός νέου διατάγματος σχετικά με τα προπτυχιακά διπλώματα, σύμφωνα με τη νέα απελευθέρωση των διπλωμάτων, αλλά και η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας, που χαρακτηρίζεται φέτος από την κατάργηση του 20% των θέσεων στο Εθνικό Κέντρο για την επιστημονική έρευνα, έχει πυροδοτήσει σημαντικά την κατάσταση. Σε όλα τα μέρη, το προσωπικό και οι φοιτητές καταρτίζουν «καταλόγους παραπόνων», σύμφωνα με την παράδοση που άνοιξε η Γαλλική Επανάσταση του 1789, η οποία καταγγέλλει την επιλογή και την αύξηση των διδάκτρων, τη φιλελεύθερη απελευθέρωση των διπλωμάτων και τις πολιτικές λιτότητας. Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, όλες οι συνθήκες φαίνεται να είναι κατάλληλες ώστε οι φοιτητές να συναντήσουν το κίνημα των λυκείων τον Ιανουάριο, το οποίο φαίνεται να έχει αρκετή δυναμική για να έχει την πραγματική ικανότητα να ανακάμψει μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Για το γαλλικό κοινωνικό κίνημα, το οποίο υπέφερε πολύ από την απουσία οποιασδήποτε μεγάλης κινητοποίησης της νεολαίας από το μεγάλο κίνημα κατά της σύμβασης «Πρώτης Απασχόλησης» το 2006, η κατάσταση αυτή ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες2. Μετά από μια περίοδο πάνω από δέκα χρόνια που χαρακτηρίζεται από μείωση της κινητοποίησης των νέων, το έτος 2019 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανανέωση των ταξικών αγώνων μεταξύ των μαθητών λυκείου, που στη γαλλική κοινωνία ανέκαθεν προκαλούσε μια αναζωογόνηση του κοινωνικού κινήματος στο σύνολο του.

Μετάφραση: e la libertà

Laurent Ripart, «In the wake of the yellow jackets, a major youth movement could develop in France», International Viewpoint, 22 Δεκεμβρίου 2018 

Ο Laurent Ripart είναι μέλος του NPA (Γαλλία) και της Τέταρτης Διεθνούς. Είναι πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας.

Σημειώσεις

1 Το γαλλικό σύστημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει δύο επίπεδα, τα πρώτα τέσσερα χρόνια (11-15 ετών) σε κολλέγια τα οποία είναι τα ίδια για όλους τους μαθητές και στη συνέχεια τα λύκεια για τρία χρόνια – ήδη διαφοροποιημένα σε γενικά και τεχνολογικά από την μια πλευρά και επαγγελματικά, από την άλλη. Αυτή η κινητοποίηση συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα γενικά λύκεια.

2 Αυτές οι προτεινόμενες συμβάσεις για εργαζόμενους κάτω των 26 ετών θα επέτρεπαν στους εργοδότες να απολύσουν τους εργαζόμενους χωρίς λόγο και να μην έχουν δικαίωμα σε εκείνους που απολύονται να ζητήσουν επίδομα ανεργίας. Το κίνημα ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s