ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την εκδήλωση «Επανάσταση και αντεπανάσταση στη Συρία»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή περίπου 250 συντρόφων/ισσών συναγωνιστών/τριών, την Πέμπτη 26/4 στην ΑΣΟΕΕ η εκδήλωση «Επανάσταση και αντεπανάσταση στη Συρία» με ομιλητή τον Ζόζεφ Ντάχερ Ελβετο-Σύριο αγωνιστή, σοσιαλιστή, πανεπιστημιακό και συγγραφέα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, την Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τη Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και το site elaliberta.gr.

Η συζήτηση, οργανώθηκε από οργανώσεις και ομάδες που προέρχονται από διαφορετικά ρεύματα.

Βρεθήκαμε μαζί, στη συνδιοργάνωση μιας εκδήλωσης για τη Συρία, με βάση ένα μεγάλο κοινό σημείο: τη στήριξη της συριακής επανάστασης που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ. Το σεβασμό στις διεκδικήσεις της για δημοκρατία και ελευθερία, την ανάδειξη των μορφών αυτοοργάνωσης που αναπτύχθηκαν από τα κάτω, τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια και τις συντονιστικές επιτροπές που προσπάθησαν να οργανώσουν τη ζωή των περιοχών απ’ τις οποίες εκδιώκονταν οι καθεστωτικές δυνάμεις, τους αγώνες των γυναικών και των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων για ισότητα και ελευθερία, τις συγκρούσεις των αυτοοργανωμένων λαϊκών μαζών με τις ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες που προσπαθούσαν να επιβάλουν σκοταδιστικούς νόμους στις περιοχές που έλεγχαν. Ακόμη και σήμερα, στη Συρία, υπάρχει ένας επαναστατημένος λαός που έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Ένας λαός που αγωνίστηκε, ηττήθηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται και να ηττάται, αντιμετωπίζοντας την αντεπαναστατική καταστολή από πολλές ταυτόχρονα πλευρές: από το καθεστώς του Άσαντ και τους συμμάχους του (τον ρώσικο ιμπεριαλισμό, τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν, τις πολιτοφυλακές της Χεζμπολλάχ και τις ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές), από τη συμμαχία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (ΗΠΑ, Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα…), από το τουρκικό κράτος, που αντιμετωπίζει ως υπαρξιακή απειλή κάθε διεκδίκηση του κουρδικού λαού, από τις διάφορες τζιχαντιστικές δυνάμεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο έδαφος των αδυναμιών και των ηττών της επανάστασης.

Βρισκόμαστε σε απόλυτη αντιπαράθεση με τις με τις κυρίαρχες “γεωστρατηγικές” προσεγγίσεις για τον συριακό εμφύλιο που τον αναπαριστούν σαν ένα “μεγάλο παιγνίδι των ιμπεριαλιστών και των πληρεξουσίων τους”, αγνοώντας τις λαϊκές εξεγέρσεις, ή ακόμα υπονοώντας ότι είναι επικίνδυνες γιατί, θα ήταν καλύτερα αν οι λαϊκές μάζες της Συρίας (και της κάθε Συρίας) δεν είχαν εξεγερθεί αλλά είχαν υπομείνει τη σφαγή τους από το δικτατορικό καθεστώς, ως το «μικρότερο κακό». Πολύ περισσότερο, βρισκόμαστε σε πλήρη αντιπαράθεση με αυτούς που τάσσονται υπέρ του δικτάτορα Άσαντ, καλώντας σε συστράτευση στο πλευρό του και στη στήριξη του ρώσικου ιμπεριαλισμού.

Γιατί θεωρούμε υποκριτικές τις φωνές που ανακαλύπτουν ότι γίνεται πόλεμος στη Συρία κάθε φορά που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφασίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να βομβαρδίσουν. Βομβαρδισμοί βαρβαρότητας, που σε καμιά περίπτωση δε λειτουργούν σαν ανάχωμα της βαρβαρότητας των Άσαντ-Πούτιν αλλά ως πολλαπλασιαστής της.

Γιατί, το βασικό κλειδί για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του συριακού εμφυλίου είναι η δράση των λαϊκών μαζών της Συρίας, ο ηρωισμός της αντίστασής τους, η αυτοοργάνωσή τους, αλλά και η αδυναμία των πιο πρωτοπόρων τμημάτων τους να συγκροτήσουν μια ενιαία πολιτική προοπτική. Αυτές οι αδυναμίες και αυτά τα λάθη δεν μειώνουν ούτε στο ελάχιστο τη σημασία της Συριακής Επανάστασης, για την οποία, η αλληλεγγύη μας και η συμπαράστασή μας θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.

Ο ομιλητής της εκδήλωσης Ζόζεφ Ντάχερ, μέλος της 4ης Διεθνούς, διατηρεί την ιστοσελίδα Syria Freedom Forever, η οποία είναι αφιερωμένη στην οικοδόμηση μιας κοσμικής και σοσιαλιστικής Συρίας. Ο Τζόζεφ Ντάχερ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Οργάνωσης «Ρεύμα Επαναστατικής Αριστεράς» στη Συρία. Η οργάνωση συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2011, και υποστήριξε την λαϊκή εξέγερση κατά του Άσαντ. Υιοθέτησε τους στόχους της λαϊκής επανάστασης της Συρίας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και στήριξε την αυτοδιάθεση των Κούρδων.

Η οργάνωση πήρε μέρος στην υπεράσπιση του Χαλεπιού από την Αλ Νούσρα και το ISIS τον Απρίλιο του 2014 και στην υπεράσπιση του Κομπάνι το Σεπτέμβριο του 2014. Στα τέλη του 2014, λόγω του διωγμού από το καθεστώς, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Συρία.

Στην εισήγησή του ο σ. Ντάχερ, μίλησε για το δεσποτικό καθεστώς Άσαντ και την πορεία της εξέγερσης από το 2011 μέχρι και την εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των τοπικών ιμπεριαλισμών, για τη Ροτζάβα και το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Κούρδων για τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, για τις προοπτικές και τόνισε ότι:

«Νομίζω ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να κάνει κάλεσμα για το τέλος του πολέμου, ο οποίος έχει δημιουργήσει τρομερό πόνο. Έχει οδηγήσει σε μαζικές μετατοπίσεις πληθυσμών ενός της χώρας και έχει οδηγήσει εκατομμύρια εκτός αυτής ως πρόσφυγες. Ο πόλεμος ωφελεί μόνο τις αντεπαναστατικές δυνάμεις απ΄ όλες τις πλευρές. Τόσο από πολιτική όσο και από ανθρωπιστική οπτική, ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα.

Επίσης, πρέπει να απορρίψουμε όλες τις προσπάθειες νομιμοποίησης του καθεστώτος Άσαντ, και πρέπει να αντιτεθούμε σε όλες τις συμφωνίες που του επιτρέπουν να παίζει οποιοδήποτε ρόλο στο μέλλον της χώρας. Μια λευκή επιταγή στον Άσαντ σήμερα θα ενθαρρύνει μελλοντικές προσπάθειες από άλλα δεσποτικά και απολυταρχικά κράτη να συνθλίψουν τους πληθυσμούς τους εάν τυχόν αυτοί εξεγερθούν.

Πρέπει να εγγυηθούμε επίσης τα δικαιώματα των πολιτών εντός της Συρίας, αποτρέποντας ειδικά περισσότερες αναγκαστικές εκτοπίσεις και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων (δικαίωμα επιστροφής, δικαίωμα για οικονομικές αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφής των σπιτιών τους, δικαιοσύνη για την απώλεια των συγγενών τους, κλπ).

Ο Άσαντ και οι διάφοροι εταίροι τους στο καθεστώς πρέπει να κριθούν υπεύθυνοι για τα εγκλήματά τους. Το ίδιο ισχύει και για τις ισλαμικές φονταμενταλιστικές και τζιχαντιστικές δυνάμεις και άλλες ένοπλες δυνάμεις.

Χρειάζεται να υποστηρίξουμε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς δρώντες και τα κινήματα ενάντια και στις δύο άλλες πλευρές της αντεπανάστασης: το καθεστώς και τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές αντιπάλους του.

Πρέπει να χτίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο στη βάση των αρχικών επιδίκων της επανάστασης: δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, λέγοντας όχι στον σεχταρισμό και τον ρατσισμό.

Χρειάζεται ασφαλώς να αντιτεθούμε σε όλους του ιμπεριαλιστικούς και απολυταρχικούς δρώντες που παρεμβαίνουν στη Συρία.

Στις δικές τους χώρες, οι αριστεροί διεθνώς πρέπει επίσης να παλέψουν:

• για το άνοιγμα των συνόρων για τους μετανάστες και πρόσφυγες και ενάντια στη δημιουργία φραχτών ή στον μετασχηματισμό της Ευρώπης για παράδειγμα σε ένα φρούριο που θα μπορούσε να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα νεκροταφείο μεταναστών,

• ενάντια σε όλες τις μορφές ισλαμοφοβίας και ρατσισμού,

• ενάντια σε όλες τις συμμαχίες των δυτικών κρατών με δεσποτικά καθεστώτα και το Απαρτχάιντ, το αποικιοκρατικό και ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ

• ενάντια στην περισσότερη “ασφάλεια” και στις αντιδημοκρατικές πολιτικές που προωθούνται στο όνομα “του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία”.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα, η ατιμωρησία στα συνεχή δολοφονικά εγκλήματα του δεσποτικού καθεστώτος Άσαντ με τη στήριξη και/ή την πολυπλοκότητα των διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενθαρρύνει άλλους δικτάτορες και απολυταρχικά καθεστώτα να καταπνίξουν βίαια τους ίδιους τους τους λαούς. Αυτό είναι μέρος επίσης μιας διεθνούς τάσης απολυταρχισμού η οποία είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φιλελεύθερων δημοκρατιών στις δυτικές χώρες, με την προώθηση και εμβάθυνση του νεοφιλελευθερισμού.»

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν και παρενέβησαν εκπρόσωποι και από άλλες συλλογικότητες και ιδιαίτερα, δεκάδες Σύριοι πρόσφυγες. Παρενέβη ο σ. Κάστρο, Σύριος αγωνιστής και ακτιβιστής σε καταλήψεις στέγης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του αφού για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα μια συζήτηση για τη συριακή εξέγερση ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε Ανασύνθεση ΟΝΡΑ Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά site elaliberta.gr Ο σ. Ντάχερ έδωσε αναλυτική συνέντευξη με τίτλο «Ο Πόλεμος Ωφελεί μόνο τις Αντεπαναστατικές Δυνάμεις» που δημοσιεύτηκε στην http://www.babylonia.gr και στο http://www.elaliberta.gr  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s