Για το 17ο Συνέδριο της 4ης Διεθνούς

του Γιάννη Φελέκη

Για ένα γεμάτο εξαήμερο, το τμήματα, οι συμπαθούσες και προσκεκλημένες οργανώσεις της 4ης Διεθνούς συνεδρίασαν συζητώνατς σε βάθος για την περίοδο που διανύουμε και τα καθήκοντά μας κατά διάρκεια του 17ου Συνεδρίου της που έγινε στο Βέλγιο από 24/3 μέχρι 2/4 του 2018.

Οι εισηγήσεις και συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο γεωπολιτικό χάος της εποχής μας όπου διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες διαρκώς μεταβάλλονται και αντιπαρατίθενται, στη γενικευμένη νεοφιλελεύθερη επίθεση και τις αντιστάσεις σ’αυτήν, και στο ποιά είναι τα δικά μας καθήκοντα. Ειδική συζήτηση έγινε για την καπιταλιστική καταστροφή του περιβάλλοντος και την οικοσοσιαλιστική εναλλακτική.

Το πρόβλημα της εποχής μας παραμένει το πώς θα αποκατασταθούν οι επαναστατικές ιδέες και το αντίστοιχο κίνημα για την αντιμετώπιση του σύγχρονου καπιταλισμού. Μία εκδοχή είναι να περιχαρακωθούμε στα όρια του προπαγανδιστικού ομίλου, εξασφαλίζοντας έτσι τις βασικές μας τις αρχές από κάθε επιμόλυνση. Μία διαφορετική είναι να ανοιχτούμε στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση και να απευθυνθούμε σε ό,τι έχει απομείνει από την παλιά αριστερά και σε ό,τι καινούργιο αριστερό κίνημα εμφανίζεται, συμβάλλοντας στη γέννηση της νέας ανατρεπτικής αριστεράς που είναι απολύτως αναγκαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η 4η Διεθνής επέλεξε το δεύτερο, που άλλωστε ήταν γνώρισμά μας από την εποχή της Αριστερής Αντιπολίτευσης. Η πρώτη εκδοχή μάς δίνει τη σιγουριά της ασφάλειας, η δεύτερη το ρίσκο ενέχεται στην επιδίωξη του αναγκαίου.

Περισσότερα για τον 17ο Συνέδριο από τον σ. Λεόν.

Γιάννης Φελέκης

23/4/2018


https://tpt4.org/?p=3765

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s