Editorial: «Βουλιάζουμε»;

Σπάρτακος 101, Φεβρουάριος 2010


 

της σύνταξης

Ο καπιταλισμός, αυτός ο τρόπος παραγωγής που δεν παύει να υπόσχεται τις πιο αδιανόητες καινοτομίες, έχει γίνει αφόρητα κοινός τόπος. Κρίση, διαφθορά, λιτότητα, «συμμάζεμα» των δημόσιων οικονομικών, «σταθερότητα»: αυτές οι λέξεις αποτελούν την καθημερινή μας προσευχή· με αυτές ξυπνάμε, με αυτές κοιμόμαστε.

Αυτοί που τόσα χρόνια οργάνωναν το πάρτι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μετατρέποντας τον πλανήτη σε πεδίο μιας αχαλίνωτης καταστροφής (φυσικών πόρων, κοινωνικών δεσμών αλληλεγγύης, ανθρώπινων ζωών…) τώρα παραδίδουν στην εργατική τάξη μαθήματα σύνεσης και την καλούν να δουλεύει περισσότερο και να απολαμβάνει λιγότερα κοινωνικά και πολιτισμικά αγαθά για να μην καταρρεύσει η οικονομία, την καλούν δηλαδή να παραχωρήσει στους καπιταλιστές κι άλλη ακόμα αξία από αυτή που η ίδια με την εργασία της παράγει, κι άλλη υπεραξία, κι άλλο κλεμμένο χρόνο, κι άλλο αίμα, κι άλλο ιδρώτα, για το «κοινό καλό». Ξέρουν πολύ καλά ότι η εργατική τάξη, λόγω της θέσης της στην παραγωγή, είναι η μόνη τάξη για την οποία η συνευθύνη, η συνεργασία, και το «κοινό καλό» έχουν κάποιο νόημα: μόνο εκείνοι που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο μπορούν να εκτιμήσουν τη σημασία του ως «κοινού αγαθού». Οι κάθε λογής υπάλληλοι των καπιταλιστών εκμεταλλεύονται αυτήν την επίγνωση στα ηθικολογικά τους κηρύγματα και εξαπολύουν μια καθημερινή τρομοκρατία: «βουλιάζουμε, και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε…». Όχι, δεν βουλιάζουμε μαζί. Εσείς βουλιάζετε! Είναι ο κόσμος σας, ο κόσμος του κεφαλαίου, που βουλιάζει.

Στην Ελλάδα, τον τελευταίο καιρό, η τρομοκρατία του κεφαλαίου έχει λάβει μάλιστα εντυπωσιακές διαστάσεις. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δίνει λαβή για ακόμα μεγαλύτερη αφενός κερδοσκοπία από πλευράς του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, και για μια οξύτερη αφετέρου επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Ηθικολογούν γιατί θέλουν κυριολεκτικά να «δώσουν ένα μάθημα» στην εργατική τάξη: αντί να εξεγείρεται, αντί να ζητά (όπως συνέβη με την απεργία των δασκάλων το 2006) «1.400 βασικό μισθό» πρέπει να υποταχθεί άνευ όρων στα κελεύσματα των «διεθνών αγορών», να νοιάζεται για το ύψος των spreads, να μεριμνά για τις δημοσιονομικές ισορροπίες … ώστε οι εγχώριοι καπιταλιστές να συνεχίσουν απρόσκοπτα το αντικοινωνικό τους έργο, στην παγκοσμιοποιημένη άγρια γιορτή του κεφαλαίου.

Η εργατική τάξη δεν έχει κανένα λόγο να βάλει πλάτη ώστε να «σταθεροποιηθεί» η οικονομία τους. Να βουλιάξουμε τα κέρδη τους! Να πάρουμε πίσω τον κλεμμένο πλούτο!

Σε αυτό το τεύχος, στα άρθρα του Π. Σηφογιωργάκη, του Τ. Θανασούλα, και του Η. Λοΐζου, αναλύεται η οικονομική συγκυρία σε συνάρθρωση με την κατάσταση στο οργανωμένο εργατικό κίνημα, και την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κοινωνικός πόλεμος, όμως, δεν εξαντλείται μονάχα στα επίδικα που η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αναδεικνύει. Το άρθρο της Α. Βαλσαμάκη ασχολείται με την αντιπαράθεση γύρω από την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες, ενώ ο Κ. Κούσιαντας στέκεται στον αγώνα των Αιγύπτιων αλιεργατών στη Νέα Μηχανιώνα. Ο Γ. Γκολφινόπουλος, επίσης, κάνει μια αποτίμηση του φετινού «Δεκέμβρη» και της κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής. Περνώντας σε διεθνές επίπεδο, το άρθρο του Daniel Tanuro επιχειρεί να φωτίσει τις αιτίες για τις οποίες η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, υπό τις δεδομένες συνθήκες, δεν μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία προς την οικολογική καταστροφή. Για τις εξελίξεις, επιπλέον, στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία, ενδεικτικές της ανακύκλωσης των αδιεξόδων της διεθνούς καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων, υπάρχουν τα άρθρα του Α. Κλόκε και της Ε. Λάλου.

Τέλος, ως φόρο τιμής στο σύντροφό μας Daniel Bensaid, ο οποίος πέθανε στις 12 Ιανουαρίου, αναδημοσιεύουμε ένα παλιότερο κείμενό του για την «τελευταία μάχη του Τρότσκι». Μια μνεία σε μια μάχη που δόθηκε, ένας πρόλογος για τις μάχες που εκκρεμούν.


Σπάρτακος 101, Φεβρουάριος 2010

Σπάρτακος αρχείο


https://wp.me/p6Uul6-vH

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s