Espacio Alternativo: Ένα συνέδριο επαναπροσδιορισμού

Σπάρτακος 78, Φλεβάρης 2005


Espacio Alternativo: Ένα συνέδριο επαναπροσδιορισμού

 

Tου Josep Maria Antentas

 

Το 4ο Συνέδριο του Espacio Alternativo (Εναλλακτικός Χώρος) έλαβε χώρα στη Μαδρίτη στις 4-5 Δεκεμβρίου 2004 με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και μελών από πολλές περιοχές και εθνικότητες του ισπανικού κράτους.

Ο ουσιαστικός στόχος ήταν η επεξεργασία ενός πολιτικού προσανατολισμού για το Espacio την επόμενη περίοδο και η ενίσχυση των οργανωτικών του δομών, σε ένα πολιτικό κύκλο που σημαδεύεται από τη νέα κυβέρνηση του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και την ήττα του Λαϊκού Κόμματος (PP) – καθώς επίσης και από την κρίση πολιτικού και εκλογικού προσανατολισμού της Ενωμένης Αριστεράς (IU).

Η πολιτική συζήτηση έλαβε χώρα μέσα σ’ ένα κλίμα γενικής συμφωνίας στο εσωτερικό ολόκληρης της οργάνωσης, κάτι που αντανακλάται στο γεγονός ότι η πολιτική απόφαση υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα. Ξεκίνησε από το γεγονός ότι το Espacio Alternativo έχει γνωρίσει όλα τα τελευταία χρόνια σημαντικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, ανάλογες με την εξέλιξη και τις διαφοροποιήσεις μέσα σ’ ολόκληρη την αντικαπιταλιστική αριστερά στο Ισπανικό Κράτος.

Η ίδια η σύνθεση του Espacio έχει σημαντικά τροποποιηθεί σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριό του. Στην αρχή το Espacio Alternativo ήταν ένα σχέδιο ανασύνθεσης για το οποίο την πρωτοβουλία πήραν η ομάδα «Εναλλακτική Αριστερά» (μία από τις οργανώσεις που συνδεόταν με την 4η Διεθνή) και άλλες συλλογικότητες αγωνιστών με διάφορες προελεύσεις. Κάποιοι από τους ιδρυτικούς πυρήνες του Espacio, ουσιαστικά στη Μαδρίτη και τη Χώρα των Βάσκων, εγκατέλειψαν την οργάνωση σαν αποτέλεσμα διαφωνιών πάνω στον προσανατολισμό που έπρεπε να ακολουθήσει μέσα στην IU και επέλεξαν να προσαρμοστούν στο σχέδιο της ηγεσίας και της σημερινής πλειοψηφίας της IU.

Την ίδια ώρα νέες διαδικασίες σύγκλισης εμφανίστηκαν, όπως η ενοποίηση στην Καταλονία των οργανώσεων του Espacio και των Guadernos Internacionales (μια ακόμη οργάνωση που συνδέεται με την 4ηΔιεθνή, της οποίας οι κύριες δυνάμεις βρίσκονται στην Καταλονία) μέσα στη νέα οργάνωση Revolta Global, που είχε αντίκτυπο εκεί όπου οι δύο οργανώσεις συνυπήρχαν. Γι’ αυτό το λόγο οι αγωνιστές των Guadernos προσκλήθηκαν στο συνέδριο και τα μέλη τους στην Καταλονία μπορούν πλέον να συμμετέχουν στις συναντήσεις της ηγεσίας του Espacio σαν αντιπρόσωποι της Revolta Global, η οποία έχει ένα ειδικό καθεστώς μέσα στην οργάνωση. Σ’ ένα άλλο επίπεδο το Espacio καθιέρωσε τακτικές σχέσεις με τη βασκική οργάνωση Zutik, η οποία πρόκειται να συμμετέχει ως παρατηρητής στην συνομοσπονδιακή ηγεσία.

Το συνέδριο αποφάσισε την οικοδόμηση του Espacio Alternativo, το οποίο δημιουργήθηκε σαν ένα ρεύμα μέσα στην Ενωμένη Αριστερά, ως αυτόνομης οργάνωσης μ’ ένα πρόγραμμα που είναι επαναστατικό, αντικαπιταλιστικό, διεθνιστικό, εναλλακτικό, οικολογικό και φεμινιστικό. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των δομών του, λειτουργία των ηγετικών οργάνων του και συντονισμό της δουλειάς των μελών του στο κοινωνικό κίνημα, αναπτύσσοντας μια μεγαλύτερη ικανότητα γενικής επεξεργασίας πολιτικών θέσεων και ενδυναμώνοντας τη δημόσια εικόνα του, ιδιαίτερα μέσα από τη βελτίωση της εφημερίδας μας Corriente Alterna (Εναλλακτικό Ρεύμα) και των σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης.

Επίσης τονίστηκε η σημασία της συνέχισης και της ενίσχυσης της παρέμβασής μας ως ρεύματος στα κοινωνικά κινήματα και στους αγώνες που αναδύονται. Παρεμβαίνουμε σ’ αυτά τα κινήματα υπερασπιζόμενοι την ενότητά τους και την ίδια ώρα συμβάλλοντας στην προγραμματική και στρατηγική συζήτηση του κινήματος για την «παγκόσμια δικαιοσύνη» και των κοινωνικών κινημάτων γενικά.

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξή του ως οργάνωσης, το Espacio θα εξακολουθήσει να δουλεύει στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός πλατιού αντικαπιταλιστικού πόλου στο Ισπανικό Κράτος, ενθαρρύνοντας συγκλίσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Οι μορφές, οι ρυθμοί και οι διαδικασίες της οικοδόμησης ενός πλατιού αντικαπιταλιστικού πόλου δεν μπορούν να προκαθοριστούν ή να εκβιαστούν, αλλά είναι ο ορίζοντας στον οποίο στοχεύουμε. Σ’ αυτή την προοπτική, το Espacio εξακολουθεί να εργάζεται σαν ένα ρεύμα μέσα στην IU, δια μέσου των μελών του που ανήκουν σ’ αυτή, με στόχο την προώθηση ενός πλατιού αριστερού ρεύματος μέσα στην IU.

Την ίδια ώρα πρέπει να εκτιμήσουμε τι σχέσεις μπορούμε να συνάψουμε με τομείς της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που δεν αποτελούν τμήμα της IU, είτε πρόκειται για μαρξιστικές οργανώσεις, είτε για τοπικές συλλογικότητες, δυνάμεις από την εθνικιστική αριστερά ή «κινηματικά» ρεύματα όπου αυτά υπάρχουν.

 


Σπάρτακος 78, Φλεβάρης 2005

Αρχείο Σπάρτακου


https://wp.me/p6Uul6-xV


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s