Κινητοποίηση ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σπάρτακος 78, Φλεβάρης 2005


Κινητοποίηση ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σκέψεις με αφορμή μια τοπική κινητοποίηση…

Του Γιάννη Κόνια

 

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη, παρά τις εχθρικές καιρικές συνθήκες, η τοπική επιτροπή κατοίκων και φορέων για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας πραγματοποίησε με επιτυχία συγκέντρωση στα Λουτρά Ν. Σμύρνης. Ακολούθησε δυναμική πορεία με κατάληξη στο Δημαρχείο της πόλης.

Ήδη από το Μάιο του 2004 κάτοικοι της Άνω Ν. Σμύρνης κινητοποιήθηκαν αυθόρμητα μετά τον εντοπισμό τεσσάρων κεραιών γύρω από το σχολικό συγκρότημα της Ευξείνου Πόντου, που στεγάζει 1700 παιδιά. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα διαδικασίες για την απομάκρυνση των κεραιών μέχρι τον Σεπτέμβρη. Όμως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Δήμαρχος έμειναν στα λόγια. Πρόσφατα μάλιστα αποκαλύφθηκε η ύπαρξη κεραιών στους πυλώνες του Πανιωνίου δίπλα στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει πάνω από 2000 παιδιά. Η σχέση του Δημάρχου με τον Πανιώνιο αφήνει ανοικτά ερωτήματα για τις ειλικρινείς προθέσεις του.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με την εγκληματική ανοχή του κράτους και εκμεταλλευόμενες την άγνοια μερικών παραδόπιστων, παίζουν με την υγεία και τη ζωή μας. Καθημερινά ξεφυτρώνουν κεραίες «καμουφλαρισμένες» από ηλιακούς θερμοσίφωνες, καπνοδόχους κ.λ.π. Γίνεται λοιπόν πάνω στους κατοίκους των πόλεων ένα μαζικής έκτασης βιολογικό πείραμα, αφού για να γίνει μια αποδεκτή διεθνώς στατιστική καταγραφή των συνεπειών της ακτινοβολίας από τις κεραίες χρειάζεται έρευνα τουλάχιστον δεκαετίας.

Παρόλα αυτά και αγνοώντας κάθε «αρχή προφύλαξης», η επιτροπή του υπουργείου μεταφορών (ΕΕΤΤ) με ελλιπείς όρους και γνωμοδοτήσεις μοιράζει άδειες εγκατάστασης κεραιών μέσα σε γειτονιές και δίπλα σε σχολεία.

Τα αιτήματα  προς τις εταιρείες, το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

– Ξήλωμα και απομάκρυνση όλων των  κεραιών κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένες περιοχές (τουλάχιστον 300μ.)  και σχολεία (τουλάχιστον 500μ.).

– Νέο νομοθετικό πλαίσιο που να θεσπίζει αυστηρότερα όρια ασφάλειας, χωροθέτησης, αδειοδότησης και να ελέγχει ουσιαστικά τη λειτουργία τους.

– Πλήρη πολιτική και νομική στήριξη των κινητοποιήσεων από την τοπική  αυτοδιοίκηση. Γνωμοδότηση και συμμετοχή  της αυτοδιοίκησης στην επιλογή των χώρων εγκατάστασης και στον έλεγχο της λειτουργίας τους.

Ήδη σε αρκετές περιοχές της Αττικής έχουν απομακρυνθεί κεραίες μετά από πετυχημένες κινητοποιήσεις κατοίκων. Το θέμα των κεραιών μαζί με αυτά των μεταλλαγμένων, των ελεύθερων χώρων κ.λ.π. εντάσσεται στην πάλη για ανθρώπινες συνθήκες στην πόλη. Στην κατεύθυνση αυτή το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ πρέπει να συνδεθεί κεντρικά και τοπικά για να προβάλει τις κινητοποιήσεις.

Με γνώμονα τα παραπάνω, το τοπικό Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ μαζί με την Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της πόλης βοήθησαν ώστε να διευρυνθεί η επιτροπή και να στηριχθεί  η κινητοποίηση.

Επειδή η πραγματικότητα, μας κάνει να μην εμπιστευόμαστε τις προθέσεις της αγοράς  γιατί στηρίζεται στους κανόνες του κέρδους και της απαξίωσης της ζωής μας. Επειδή εμπιστευόμαστε μόνο την κοινή μας δράση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε μια ανθρώπινη πόλη. Είναι καιρός να προβάλλουμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ – ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

 


Σπάρτακος 78, Φλεβάρης 2005

Αρχείο Σπάρτακου


https://wp.me/p6Uul6-xt


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s