Ο Livio Maitan δεν είναι πια ανάμεσά μας

Σπάρτακος 77, Νοέμβρης 2004


Στις 16 Σεπτέμβρη 2004 πέθανε στη Ρώμη ο Livio Maitan, τελευταίος επιζών από την ομάδα των ηγετών που αναστήλωσαν την 4η Διεθνή μετά τον πόλεμο.

Ο Livio γεννήθηκε το 1923 στη Βενετία. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Έλαβε μέρος στην Αντίσταση ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Ηγετική μορφή της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Απελευθέρωση, ήρθε σε ρήξη με αυτό το 1947 και στράφηκε στην 4η Διεθνή. Από τότε και μέχρι το θάνατό του θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην Ιταλία. Το 1951 ο Livio εκλέχτηκε στην ηγεσία της 4ης Διεθνούς.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός διεθνώς από τις μελέτες, τα άρθρα και τα βιβλία για την Κίνα. Το βιβλίο του «Κόμμα, Στρατός και Μάζες στην Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα» (1969) θεωρείται κλασικό και μεταφράστηκε σε πολλές χώρες. Ασχολήθηκε επίσης ως μέλος της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς με τη Λατινική Αμερική και τις εκεί τετατροδιεθνιστικές οργανώσεις. Οι διεθνείς του υποχρεώσεις όμως δεν τον εμπόδισαν από τη δραστηριότητά του για την οικοδόμηση του ιταλικού τμήματος της 4ης Διεθνούς και τη συγγραφή άρθρων και βιβλίων για τα ιταλικά πολιτικά πράγματα, από τα οποία το βιβλίο του «Από το PCI στο PDS: Η Μεγάλη Πορεία του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος» (1990) μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Πνεύμα ανήσυχο και κριτικό, προσπαθούσε πάντα να διαγνώσει και να αναλύσει τα νέα φαινόμενα που εμφανίζονταν. Έτσι από τη δεκαετία του ’50 έγραφε άρθρα για τη σημασία του αυτοματισμού στην παραγωγή, ανέλυσε σωστά (κατά τη γνώμη μας) τη φύση και τα όρια της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα και κατάλαβε αμέσως τη σημασία του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος.

Στη δεκαετία του ’90, βλέποντας την αποσύνθεση παραδοσιακών οργανώσεων και κομμάτων του εργατικού κινήματος, ο Livio και άλλοι σύντροφοι στην 4η Διεθνή θεώρησαν ότι είχε έρθει η στιγμή για μια ευρύτερη ανασύνθεση του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Γι’ αυτό οι Ιταλοί τεταρτοδιεθνιστές, συσπειρωμένοι γύρω από το περιοδικό Bandiera Rossa, προσχώρησαν το 1989 στην οργάνωση της ριζοσπαστικής αριστεράς Democrazia Proletaria, που αποφάσισε να λάβει μέρος στην οικοδόμηση του PRC, μαζί με δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές του PCI, που δεν ανέχονταν τη δεξιά στροφή. Από το 1991 οLivio εκλεγόταν συνεχώς στην ηγεσία του νέου κόμματος.

Στην Ελλάδα ο Livio ήρθε επανειλημμένα σαν απεσταλμένος της Διεθνούς. Με τη μετριοπάθεια και την ανεκτικότητα απέναντι στις διαφορετικές απόψεις, που τον χαρακτήριζε, προσπάθησε να βοηθήσει στην επαναπροσέγγιση των διάσπαρτων τεταρτοδιεθνιστών και τεταρτοδιεθνιστριών στην Ελλάδα και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενοποίησή τους μέσα στην ΟΚΔΕ το 1977. Μας εντυπωσίασε όλους ο πηγαίος ενθουσιασμός και η αμεσότητα που τον διέκρινε, αλλά και το ανοιχτό του πνεύμα, η κριτική του άποψη για τα πάντα και η αποστροφή για κάθε μορφή δογματισμού. Ήταν ένας πρακτικός άνθρωπος, που προσπαθούσε ώστε κάθε συζήτηση και ανάλυση να καταλήγει σ’ ένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Αν και τα τελευταία χρόνια έπασχε από έντονα καρδιακά προβλήματα δεν σταμάτησε ούτε στιγμή την πολιτική του δραστηριότητα. Ήταν ο Livio που κήρυξε την έναρξη του τελευταίου (15ου) συνεδρίου της 4ης Διεθνούς, το οποίο σε κάποια φάση διέκοψε τις εργασίες του για να τιμήσει τα 80στα γενέθλιά του που συνέπεσαν μ’ αυτό. Το τελευταίο βιβλίο που έγραφε, όταν πέθανε, ήταν μια ιστορία της 4ηςΔιεθνούς.

Ενδεικτικό γεγονός του κύρους που είχε αποκτήσει σε ευρύτερους κύκλους είναι η παρουσία στην κηδεία του ηγετικών προσωπικοτήτων από το χώρο της διανόησης και της αριστεράς της Ιταλίας.

Ίσως ο καλύτερος αποχαιρετισμός για ένα άνθρωπο μιας τέτοιας ποιότητας και μιας τόσο μεγάλης αφοσίωσης στο κίνημα είναι μία μόνο λέξη: συνεχίζουμε…

Νίκος Συμεωνίδης


Σπάρτακος 77, Νοέμβρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=2415

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s