Βραζιλία: άνοδος του PT με αριστερές απώλειες

Σπάρτακος 77, Νοέμβρης 2004


 του Νίκου Μανωλά

Το PT ανέβασε το ποσοστό σ’ εθνικό επίπεδο, αλλά έχασε μεγάλους δήμους με συμβολική σημασία στις πρόσφατες εκλογές στα τοπικά κρατίδια και τους δήμους στη Βραζιλία. Ακολουθεί μια προσπάθεια εκτίμησης του αποτελέσματος.

Οι δημοτικές εκλογές δεν αντικατοπτρίζουν υποχρεωτικά τις εθνικές τάσεις. Αλλά όταν ένα αριστερό κόμμα αναλαμβάνει την εξουσία τείνουν να εκδηλώνουν την τάση για αλλαγή. Στην Χιλή του Allende, στις δημοτικές εκλογές του 1971 η εκλογική δύναμη της Λαϊκής Ενότητας ανέβηκε από 33% στο 51%.

Η ηγεσία του PT αναλύοντας την πολιτική ιστορία της χώρας που δίνει στο νεοεκλεγέν κυβερνητικό κόμμα μια μεγάλη εκλογική ώθηση στις περιφερειακές εκλογές έβαλε τον πήχη στον πενταπλασιασμό του αριθμού των δήμων από 200 που είχε κερδίσει πριν από τέσσερα χρόνια να φτάσει τους χίλιους. Το αποτελέσματα των εκλογών απείχαν πολύ από τον επιδιωκόμενο στόχο – γύρω στους 500 κέρδισε τελικά – αλλά έφεραν το PT να είναι πια το πρώτο, όχι με διαφορά από τους ανταγωνιστές του, σε δύναμη κόμμα στην χώρα.

Αξίζει να σημειώσουμε  για τις πρόσφατες εκλογές τα εξής:

Το PT έχει μετατραπεί σε έναν από τους δύο πόλους εξουσίας, ο άλλος είναι το PSDB, και θα διεκδικήσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2006 συνάπτοντας όλες τις δυνατές συμμαχίες, στα αριστερά και στα δεξιά του.

Στην πόλη του Rio de Janeiro η οποία είχε δώσει 80% στον δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές του 2000, ο υποψήφιος του PT έμεινε στην πέμπτη θέση με 6%. Συνολικά το ποσοστό της αριστεράς στην πόλη είναι 13% το χειρότερο σε όλη την ιστορία της.

Χάθηκε στον δεύτερο γύρο ο δήμος του Sao Paulo. Η ήττα στο τόπο γέννησης του PT λειτουργεί σαν αντίβαρο στην άνοδο σε ψήφους σε ολόκληρη την χώρα γιατί πρόκειται για την πόλη-καρδιά της χώρας. Η ήττα αυτή οφείλεται ότι παρά τα προγράμματα κοινωνικής βοήθειας για τις περιφέρειες του δήμου που κατοικούνται από τα φτωχότερα στρωματά, αυτά δεχόμενα την άγρια επίθεση της πολιτικής της κυβέρνησης του Lula αποφάσισαν να αποδοκιμάσουν στο πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου την ίδια την κυβερνητική πολιτική.

Στην πόλη της Fortaleza η υποψήφια του κέρδισε τις εσωτερικές εκλογές του PT ενάντια στην επιθυμία του συνόλου της τοπικής και κεντρικής ηγεσίας του και η οποία προέρχεται από την D.S.(4ηΔιεθνής) ήρθε αντιμέτωπη με τον επίσημο υποψήφιο του PT προερχόμενο από το PCdoB. Παρόλο που σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν πέρναγε στον δεύτερο γύρο οριακά κατάφερε να πετάξει έξω τον επίσημο υποψήφιο και κερδίσει στο τέλος και τον δήμο.

Στην πόλη του En Salvador η υποψήφιος του PT, που ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην βουλή, όταν πέρασαν εν μέσω σκληρών αντιδράσεων οι μεταρρυθμίσεις για της συντάξεις και στην φορολογική πολιτική, και ο οποίος προπορεύονταν στις δημοσκοπήσεις, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Η πιο θεαματική όμως ήττα του PT ήρθε όμως από την πόλη ορόσημο για την αριστερά όχι μόνο στην Βραζιλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην πόλη του Porto Alegre, του χαρούμενο λιμανιού, μετά από 16 χρόνια δημοτικής διαχείρισης από το PT, μετά από σημαντικά εγχειρήματα, έστω και λίγο υπερτιμημένα από τους αναλυτές, όπως αυτό του συμμετοχικού προϋπολογισμού, μετά από την πραγματοποίηση, αδύνατη χωρίς την δημοτική υποστήριξη, των τριών πρώτων Παγκοσμίων Φόρουμ, ο δήμος αλλάζει χέρια Το PT έπεσε στον πρώτο γύρο από 52% το 2000 σε 37%. Ο δήμος πέρασε στο δεύτερο γύρο στο Partido Popular Socialista (PPS) προερχόμενο από το παλίο Partido Comunista

Η Luciana Gerno, διαγραφόμενη από το PT βουλευτής και μέλος του P-SOL θεωρεί ότι είναι λάθος να αποδώσουμε την εκλογική ήττα του PT σε μια δεξιά στροφή της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης. Η ήττα αυτή εξηγείται από την οπτική μιας ψήφου τιμωρίας στην αθέτηση των υποσχέσεων για αλλαγές από την κυβέρνηση του Lula. Το P-SOL δυστυχώς λόγω της αντιδημοκρατικής νομοθεσίας, που απαιτεί από ένα κόμμα να συγκεντρώσει πανεθνικά 500.000 υπογραφές για να μπορεί να κατέβει στις εκλογές και τις οποίες έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τις μαζέψει, δεν συμμετείχε στις εκλογές και τα μέλη του είτε ψήφισαν τον υποψήφιο του PT είτε έριξαν άκυρο. Επισημαίνει ότι ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος του PT είναι γνωστό ότι εκφράζει σωστές αντιρρήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική η καμπάνια του ήταν μια απόλυτη υπεράσπιση αυτής. Ακόμα και όταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην σπουδαιότητα του Φόρουμ και το PT της πόλης με προγράμματα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο αμύνθηκε  σθεναρά στις δηλώσεις αυτές, όταν λίγες μέρες αργότερα ο Πρόεδρος Lula έκανε παρόμοιες αρνητικές δηλώσεις ο υποψήφιος του PT περιορίστηκε να τις μεταφράσει με τον ποιο ευνοϊκό γι’ αυτόν τρόπο. Το PT με την καμπάνια του επικεντρώθηκε στο ότι τα πράγματα στο Porto Alegre είναι καλά και θα γίνουν καλύτερα χωρίς να μπορεί να αισθανθεί το αίτημα για αλλαγές το οποίο το εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του João Pedro Stedile (MST) αναφέρει ότι η χώρα χρειάζεται ένα καινούργίο πρόγραμμα ανάπτυξης, σαν αυτό του προεκλογικού προγράμματος του Lula για την προεδρία το 1989 το οποίο δεν κέρδισε όμως την πλειοψηφία των ψήφων, που να βγει μέσα από μία συλλογική δουλεία Όσο αυτή η διαδικασία δεν ξεκινάει η κυβέρνηση θα βαδίζει ανάμεσα στην ανάπτυξη και την κρίση, ανάμεσα σε ασήμαντες αλλαγές που ο χρόνος θα τις σκορπίσει γρήγορα.


Σπάρτακος 77, Νοέμβρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=2391

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s