Όχι άλλη δολοφονία μετανάστη!

Σπάρτακος 76, Σεπτεβρης 2004

Προκήρυξη ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου σ’ ολόκληρη τη χώρα εξαπλώθηκε ένα κύμα ρατσιστικής βίας εναντίον των Αλβανών μεταναστών. Αφορμή, αλλά όχι και αιτία υπήρξε η νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αλβανίας επί της αντίστοιχης ελληνικής. Παρά τη γενικευμένη προσπάθεια συγκάλυψης από τα ΜΜΕ, η εθνικιστική υστερία  δημιούργησε ένα διάχυτο άρωμα διωγμού. Τα ελληνικά κύτταρα, εντός των οποίων είναι γραμμένη η νίκη, δεν άντεξαν την ταπείνωση από τους Αλβανούς φτωχοδιαβόλους και έβγαλαν τα μαχαίρια. Δεν πέρασαν ούτε δυο βδομάδες από τη «γιορτή της φιλίας των λαών» και οι σαπουνόφουσκες για «εκεχειρία» πήγαν στο αγύριστο. Ο Αλβανός εργάτης Γράμο Παλούσι έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές του Παναγιώτη Κλαδή στη Ζάκυνθο. Σε ολόκληρη την επικράτεια σημειώθηκαν επεισόδια απροκάλυπτης ρατσιστικής βίας με μαχαιριές και λιντσαρίσματα, σε δρόμους πλατείες και καφενεία, με τη συμμετοχή της αστυνομίας που την ώρα εκείνη «προστάτευε τους Έλληνες φιλάθλους».

Δεν ήταν μόνο το ακροδεξιό σκυλολόι που πρωτοστάτησε στις εμετικές αυτές ομώτητες. Δεν ήταν, δυστυχώς μόνο οι νοσταλγοί του ναζισμού, που κατέβηκαν στους δρόμους για να χτυπήσουν τους «κωλοαλβανούς». Ήταν άνθρωποι καθημερινοί, έντιμοι νοικοκυραίοι, νέοι που «αγαπούν την Ελλάδα». Τα γεγονότα του Σαββάτου δεν ήρθαν απ’ το πουθενά, τα μαχαίρια που βγήκαν ακονίζονται εδώ και πολλά χρόνια μέσα στην ελληνική κοινωνία.

  • Ακονίζονται  από τη ρατσιστική πολιτική του ίδιου του ελληνικού κράτους που καταδικάζει εκατομμύρια μετανάστες-τριες στην παρανομία, που τους στερεί τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα στη δουλειά, στην περίθαλψη, στην υγέια , στη δικαιοσύνη.

  • Ακονίζονται από τον καθημερινό ρατσισμό και τη βία λογής λογής μπάτσων, συνοριοφυλάκων, ειδικών φρουρών κλπ, στα σύνορά, στους δρόμους, στα κρατητήρια. Η ζωή των μεταναστών-τριών απαξιώνεται μέσα από την ουσιαστική ατιμωρησία για τις δεκάδες δολοφονίες μεταναστών από τα όπλα των κρατικών ανθρωποκυνηγών.

  • Ακονίζονται από την επίσημη ρατσιστική ρητορεία των ΜΜΕ που όλα αυτά τα χρόνια πλάθει το ψεύτικο προφίλ του «αλλοδαπού εγκληματία» και του μετανάστη που «κλέβει τις δουλειές των ελλήνων». Ακονίζονται από την εθνικιστική ντόπα γύρω απ’ την Ελλάδα και την εθνική υπερηφάνια που μας κατακλύζει, είτε πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είτε για το εθνικό μεγαλείο των Ολυμπιακών αγώνων. Οι ανοησίες που πλημμύρισαν ολόκληρη την κοινωνία για την «ανωτερότητα του έθνους μας», το παραλήρημα για τον εθνικό ύμνο και τα «περήφανα γκολ», εκτός από γελοία αποδεικνύονται και επικίνδυνα. Σ’ αυτό το γαιτανάκι του εθνικισμού συμετείχαν  εντατικά τόσο τα αρμόδια χείλη της ελληνικής πολιτείας, όσο και οι κύκλοι της άκρας δεξιάς- που είδαν την βρωμερή τους προπαγάνδα να πιάνει τόπο-, από το ΛΑΟΣ μέχρι τη την τελευταία νεοναζιστικά συμμορία.

  • Ακονίζονται όμως και από το μίσος όλων αυτών των συμπατριωτών μας που αρέσκονται στην ανωτερότητά που απέκτησαν με την έλευση των εκατομμυρίων φτωχών μεταναστών-τριών. Όλων αυτών που τα προηγούμενα χρόνια έγιναν οι ίδιοι αφεντικά. Είναι αυτοί που κερδίζουν από την μαύρη- δηλαδή πάμφθηνη- εργασία των μεταναστών-τριών στην ύπαιθρο και την πόλη.

Όμως ο ρατσισμός δεν θα εξαφανιστεί από μόνος του και όποιος παρακολουθεί απαθής την αγριότητα να μεγαλώνει γύρω του, στην πραγματικότητα γίνεται συνένοχος. Οφείλουμε ήδη από σήμερα να κινητοποιηθούμε ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό. Οι μετανάστες και οι μετανάστριες αποτελούν το πιο φτωχό και καταπιεσμένο κομμάτι των εργαζομένων της χώρας, που βιώνουν με τη μεγαλύτερη σκληρότητα τις δυσκολίες της ζωής του εργαζόμενου. Η αλληλεγγύη και οι από κοινού αγώνες για βελτίωση των συνθηκών της δουλειάς και της ζωής για έλληνες και μετανάστες μπορούν να εξαλείψουν τον ρατσισμό και να στείλουν τα φασιστοειδή πίσω στους υπονόμους. Καλούμε κάθε εργαζόμενο-η, νέο-α, κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας να πάρει θέση και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του. 

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών-τριών χωρίς όρους

Ίδια  δικαιώματά για έλληνες και μετανάστες

Άμεση ένταξη των μεταναστών–τριών στα συνδικάτα

Κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών

Στο δρόμο να τσακίσουμε το ρατσισμό. Είμαστε όλοι Αλβανοί

ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΑΛΒΑΝΟΙ

 NA FALNI

ΟΚΔΕ Σπάρτακος

Ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς


[Το ίδιο σε μορφή .pdf]


Σπάρτακος 76, Σεπτέμβρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=2730

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s