Nτόπινγκ, ρεκόρ και Ολυμπιακοί αγώνες Α.Ε.

Σπάρτακος 75, Ιούλης 2004


του Βασίλη Ζαφειράκη

Nτόπινγκ, ρεκόρ και Ολυμπιακοί αγώνες Α.Ε.

Ο Βασίλης Ζαφεριάκης απεβίωσε την Κυριακή 20 Ιουνίου, προδωμένος από την καρδιά του. Ο Βασίλης διετέλεσε μέλος του ΚΚΕ μέχρι τη διαγραφή του. Συμμετείχε σε μια σειρά από τοπικούς αγώνες. Με τον Βασίλη συνεργαστήκαμε στην καμπάνια Αντι-2004 και τον τιμούμε με τη δημοσίευση του τελευταίου του άρθρου για το χαρακτήρα των Ολυμπιακών αγώνων, το οποίο αντλήσαμε από την ιστοσελίδα της καμπάνιας www.anti2004.net.

Citius, altius, fortius (ταχύτερα, υψηλότερα, δυνατότερα) είναι το πιο γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες διαφημιστικό σήμα των σύγχρονων Ολυμπιακών. Με το παραπάνω σύνθημα ουσιαστικά προβάλλεται ένα κοινωνικό πρότυπο στο οποίο μόνο η πρωτιά και μάλιστα με ρεκόρ έχει αξία. Είναι μια πτυχή της ρατσιστικής ιδεολογίας στην οποία οτιδήποτε μη-τέλειο πετάγεται στο κοινωνικό περιθώριο. Σοβαρή συμβολή σ’αυτό έχουν τα αναβολικά και το ντόπινγκ , των οποίων κρούσματα δεν έχουμε μόνο στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και στο ποδόσφαιρο, την ποδηλασία, κ.λ.π.Με το σύνθημα αυτό οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες ουσιαστικά εξαίρουν το τέλειο σώμα, τις πιο γρήγορες επιδόσεις, , τους πιο δυνατούς αθλητές. Αποθεώνονται ο πρωταθλητισμός και τα ρεκόρ. Επαγγελματίες υπεράνθρωποι κατασκευάζονται σε εργαστήρια των εταιριών, με φασιστική πειθαρχεία και εξίσου φασιστική επιτήρηση και παρακολούθηση από την πλευρά των σωματοτεχνολόγων και των τεχνικών του αθλήματος.

Τι λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες της παθολογοανατομίας είναι αντίθετοι με την επέμβαση αυτή στο ανθρώπινο σώμα . Υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του σώματος για την επίτευξη ρεκόρ μακροπρόθεσμα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα είναι η εμφανής στρέβλωση που επιβάλλουν στα παιδικά σώματα και στις παιδικές ψυχές των αθλητριών της ρυθμικής γυμναστικής. Οι δε ενδοκρινολόγοι απέδειξαν ότι η χρήση των αναβολικών στεροειδών έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, από μορφολογικές διαταραχές μέχρι αύξηση των καρδιοαγγειακών νόσων και καρκίνου του ήπατος. Στη δε γυναίκα τα αναβολικά στεροειδή προκαλούν αρρενοποίηση του σώματος, μείωση του μεγέθους του μαστών, ακμή, αλλαγή στη χροιά της φωνής κ.λ.π.

Η ονομασία της ντόπας προέρχεται από ένα διεργετικό ποτό της Νοτίου Αφρικής, του οποίου βάση ήταν εκχύλισμα καρπών του φυτού κόλα μαζί με οινόπνευμα. Η χρήση των αναβολικών και της ντόπας ξεκινάει από την αρχαιότητα (φύλλα κόκας και ένα είδος πιπεριού). Ήταν ένα «διεργετικό βότανο» γράφει ο Παυσανίας και φτάνει μέχρι σήμερα με τη χρήση της τετραϋδρογεστρινόνης, που είναι δημιουργία των εργαστηρίων. Τα αναβολικά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του Ε50, εποχή κατά την οποία η ανίχνευση τους και η μέτρηση των ορμονών στο αίμα ήταν αδύνατος. Τα αντι-ντόπινγκ κοντρόλ αποτελούν απλώς την ιδεολογική νομιμοποίηση του ντόπινγκ, φυσικά με την αμέριστη υποστήριξη του κράτους και των διαφόρων ανιδιοτελών χορηγών.

Ο Μενέλαος Λ.Μπατρίνος, στο Περιοδικό «Ιατρικά» της Ελευθεροτυπίας (10/2/2004) γράφει: «Το 1993 στην Αμερική υπολογίστηκε ότι οι αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών ανέρχονται σε 250.000, ενώ μεγάλος αριθμός μαθητών που παίρνουν αναβολικά για τα σχολικά αθλήματα ή, ακόμα, για βελτιώσουν τη σωματική τους διάσταση και να φανούν πιο «άνδρες».Το χειρότερο στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπό το κράτος της παρανομίας και της μυστικότητας που επικρατεί αγνοούνται όσα είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα για τα αναβολικά στα επιστημονικά συγγράμματα.»

Στο ίδιο περιοδικό ο Ιωάννης Ν. Λεγάκης, ενδοκρινολόγος, επιμελητής στο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» γράφει: «Σήμερα πάνω από 100 διαφορετικές συνθετικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των αναβολικών στεροειδών διατίθενται στο εμπόριο. Η κύρια διακίνηση τους γίνεται χωρίς τη έγκριση των αρμοδίων οργανισμών, από άτομα που σκοπό έχουν το κέρδος. …… Επικρατεί η άποψη ότι η λήψη αναβολικών έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας» Και όμως επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί , ότι αυτό γίνεται.

Τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των αναβολικών φαίνονται στον κατάλογο στον νεκρών αθλητών από το 1886, λόγω υπερβολικής δόσης. Ακόμα και αλλαγή φύλου αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες, της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και κάποιοι βλέπουν με «συμπάθεια» τον μεγαλύτερο πυγμάχο όλων των εποχών Μοχάμετ Αλί με τον κουνημένο από τις άπειρες γροθιές εγκέφαλο του ή τον Καναδό Μπεν Τζόνσον, που εξαπάτησε ένα ολόκληρο κόσμο με τα εξωφρενικά ρεκόρ του, βοηθούντων των αναβολικών. Πολλοί αθλητές για να είναι «μέσα» στο παιγνίδι «υποχρεώνονται» να παίρνουν αναβολικά. Να και ο κύριος λόγος, που η έρευνα του 1995 μεταξύ 200 μελών της Ολυμπιακής ομάδας των Η.Π.Α. έδειξε ότι οι μισοί ήταν έτοιμοι να πάρουν μια ουσία, που θα τους οδηγούσε σε αλλεπάλληλες νίκες τα επόμενα πέντε χρόνια , ακόμα και αν τους οδηγούσε στο θάνατο!! (Καθημερινή 4/4/2004) Όταν λοιπόν μία ουσία γίνεται όχημα για τη νίκη , το ρεκόρ, τη δόξα και το χρήμα , τότε πολλοί παραβλέπουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υγεία.

Γιατί και για ποιους υπάρχουν οι Ολυμπιακοί αγώνες…

Ο διάσημος Σουηδός αθλητίατρος Εινάρ Έρικσον θεωρεί ότι « … ο πόλεμος εναντίον των απαγορευμένων ουσιών θα είναι μια δύσκολη μάχη όσο καιρό οι σπόνσορες είναι βασικοί οικονομικοί χορηγοί των αθλητών. Οι σπόνσορες αυτοί δεν πληρώνουν μόνο τους μισθούς των αθλητών, αλλά υπόσχονται και επί πλέον χρήματα για την πρωτιά και το ρεκόρ».

Στην ιστορία του αθλητισμού όπου το χρονόμετρο και τα ρεκόρ μετρούνται σε χρήμα και ράβδους χρυσού, «εθνικός ήρωας» κάθε χώρας, «απατεώνας» και την ίδια στιγμή αθλητής- ο ντοπαρισμένος πρωταθλητής- είναι δείγμα της κοινωνίας του κέρδους, είναι δείγμα μιας αχαλίνωτης «φίλαθλης» αλλά και τηλεοπτικής κοινωνίας, που αδιαφορεί για κάθε έννοια ευγενούς άμιλλας.

Είναι δείγμα ότι οι Ολυμπιακές φιέστες των κρατών, των «χορηγών» και των άλλων οικονομικών συμφερόντων, δεν ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο.«…. η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν μεταβληθεί σε χρηματοβόρες εταιρίες καθώς διασυνδέονται για υπερπλουτισμό, με γνωστές πολυεθνικές και άλλα οικονομικά συμφέροντα…….Σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα, τα χαρακτηριστικά στίγματα του αντικοινωνικού αθλητισμού είναι η βία, η διαφθορά, η κερδοσκοπία, ο σωβινισμός, το «ντοπάρισμα»και οι αχρείες πολιτικές αναμίξεις.» (Κυριάκος Σιμόπουλος Μύθος, Απάτη και Βαρβαρότητα οι Ολυμπιάδες Εκδόσεις Στάχυ 1998)

Τέλος όταν η βιομηχανία του θεάματος απαιτεί λόγω τηλεθέασης ολοένα παρανοϊκά μεγαλύτερες επιδόσεις, χωρίς να έχει μπει κάποιο «φυσικό ανθρώπινο όριο», είναι ευνόητο ότι με τη λογική των υπερανθρώπων θα έχουμε και νεκρούς και ανάπηρους και μεταλλαγμένους σωματικά αθλητές όταν σταματήσουν τα ρεκόρ και η εφήμερη δόξα.

Ως εκ τούτου, ποιος ο λόγος να υπάρχουν Ολυμπιακοί αγώνες; Ας τους ονομάσουν Ολυμπιακοί Αγώνες Α.Ε.

Βασίλης Ζαφειράκης


Σπάρτακος 75, Ιούλης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=2775

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s