Βραζιλία: Πολιτική διακήρυξη για ένα νέο κόμμα

Σπάρτακος 74, Μάης 2004


Βραζιλία, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:

«ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ»

Μετά τη διαγραφή τους από το PT, oι βουλευτές και οι γερουσιαστές που αντιστάθηκαν στην ψήφιση της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης των συντάξεων από την κυβέρνηση Lula κινήθηκαν στη δημιουργία ενός νέου κόμματος έξω από το PT. Το κάλεσμα για την ίδρυση του υπογράφηκε από τη συντρόφισσα Heloisa Helena και τους άλλους διαγραμμένους βουλευτές μαζί με εξέχοντα ιδρυτικά στελέχη του PT τα οποία ανήκαν σε διαφορετικές αριστερές τάσεις και ομάδες στο εσωτερικό του.

Ποιοι είμαστε;

Αποτελούμε μέρος εκείνων:

α) Που απορρίπτουμε την ταπεινωτική υποταγή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη συνακόλουθή του ληστρική κερδοσκοπία στην οποία η Βραζιλία υποβλήθηκε κάτω από την επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

β) Δε θα δεχτούμε ποτέ παθητικά ότι τα αδιάλειπτα κέρδη των διεθνών δανειστών θα πρέπει να υπερέχουν της εθνικής, δίκαιης και δημοκρατικής ανάπτυξης του βραζιλιάνικου λαού μέσω των λογαριασμών του υποτιθέμενου εξωτερικού χρέους που ποτέ δεν έχει ελεγχθεί και που έχει πολλαπλασιαστεί πολλές φορές μέσα από την εφαρμογή αυτού του οικονομικού μοντέλου.

γ) Αντιπαλεύουμε τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν υποθηκεύσει την παρακαταθήκη των δημόσιων εταιρειών μας στις μεγάλες πολυεθνικές που σχεδόν πάντα χρηματοδοτούνται από τη BNDES.

δ) Υπερασπιζόμαστε τη συνεχιζόμενη ιστορία των αγώνων των εργατών και της νεολαίας, στις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις των ακτημόνων και των αστέγων, στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις για καλύτερους μισθούς, απασχόληση, γη, μόρφωση, υγεία και καλύτερες βιοτικές συνθήκες.

ε) Έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους και έχουμε αντιταχθεί στη διάλυση της δημόσιας σύνταξης και την προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

στ) Δεν είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε αυτή τη νίκη να μεταμορφώνεται σε ένα ακόμη επεισόδιο που θα απογοητεύσει το βραζιλιάνικο λαό.

ζ) Είμαστε εκείνοι που υπερασπίζονται το σοσιαλισμό, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Πως βλέπουμε την εικόνα σήμερα

  1. Δεν αποδεχόμαστε το συλλογισμό ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση στην αναμφισβήτητα «κακή κληρονομιά», που υφίσταται λόγω της συνέχισης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ακόμη και στην αποκαλούμενη μεταβατική περίοδο. Προπάντων δεν υπάρχει καμία μεταβατική περίοδος προκειμένου να εκδημοκρατίσουμε ένα μοντέλο όταν η δυναμική που βρίσκεται σε εφαρμογή είναι θεμελιωμένη σε παραδείγματα συντηρητικού ορθόδοξου μονεταρισμού. Αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμη και από τον Υπουργό Οικονομίας όταν μίλησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του PT και ισχυρίστηκε ότι το παράλογο δημοσιονομικό πλεόνασμα που προκαλεί ύφεση πρέπει να διατηρηθεί για τα επόμενα 10 χρόνια.
  2. Δεν αποδεχόμαστε ότι μια κυβέρνηση, της οποίας η πλειοψηφία αποτελείται από το Κόμμα των Εργατών, μπορεί να παρουσιάζει σαν μεγάλες κατακτήσεις εκείνα τα πράγματα που μόνο τα συμφέροντα των κερδοσκόπων της αγοράς και να επιχειρεί απολύτως απαράδεκτες συνταγματικές αναθεωρήσεις. Δε λαμβάνει υπόψη της ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων «θεωρητικών άθλων» συμβαίνει την ίδια ώρα με την τραγωδία της πραγματικής οικονομίας με τα ρεκόρ ανεργίας και την πτώση της αξίας των μισθών. Επίσης, απορρίπτουμε τη λεγόμενη Συνταξιοδοτική και Φορολογική Μεταρρύθμιση που ποτέ δεν υπήρξαν τμήμα των μεταρρυθμίσεων που καθιερώθηκαν από το ΔΝΤ. Αυτές οι πρωτοβουλίες επρόκειτο να συγκεκριμενοποιηθούν κάτω από την κυβέρνηση του FHC, αλλά αυτό δε συνέβη εξαιτίας της μαζικής αντίστασης εκείνων που θίγονταν και που υποστηρίζονταν από το PT.
  3. Θεωρούμε, επομένως, ότι η κυβέρνηση Lula είναι αποφασισμένη να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα που διεκπεραιώθηκαν κατά το παρελθόν από τη θεσμική σοσιαλδημοκρατία – να κάνει για το μεγάλο κεφάλαιο αυτό που η παραδοσιακή δεξιά δεν ήταν ικανή να πετύχει.
  4. Αυτή η προοπτική μας έχει οδηγήσει στο να συμπεράνουμε ότι:

Είναι σαφές ότι το PT αμετάκλητα εγκατέλειψε τις ιδρυτικές του αρχές. Ήδη κινείται στην κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης συμμαχιών στις δημοτικές εκλογές του 2004 και την προεδρική εκλογική εκστρατεία του 2006 στη βάση της υποστήριξης του PMDB, του PTB, του PL και οποιουδήποτε είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στα αλισβερίσια με σκοπό την εξαγορά της κοινοβουλευτικής ψήφου. Ακόμη και στο PP του Maluf έχει δοθεί πλέον ο χώρος για να απαιτήσει πόστα στην πρώτη γραμμή. Το PCdoB, το PSB και το PPS αφού έκαναν θόρυβο στο ένα ή το άλλο ζήτημα, κατέληξαν να υποστηρίζουν και να ενισχύουν αυτό το πλατύ μέτωπο της κεντροδεξιάς.

Τι θέλουμε;

  1. Πιστεύουμε στον αγώνα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχών σαν ένα εργαλείο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε κατακτήσεις μισθών, θέσεων απασχόλησης, γης, στην υγεία και την εκπαίδευση. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των πιο καταπιεσμένων ενάντια στην ατμόσφαιρα του φόβου και των απειλών που αναπτύσσεται σαν αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
  2. Δεν υποστηρίζουμε τη στροφή της ηγεσίας του PT και της κυβέρνησής του. Έχουμε το δικαίωμα, αν όχι την υποχρέωση, να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό πολιτικό κόμμα, για να καταλάβουμε το έδαφος το οποίο έχουν εγκαταλείψει. Ένα εναλλακτικό κόμμα πάλης, εναντίον του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της κυβέρνησης που το εφαρμόζει στην υπεράσπιση των αναγκών και των συνθημάτων της εργατικής τάξης. Αυτό το μαζικό εναλλακτικό κόμμα θα είναι πλουραλιστικό, δημοκρατικό και διεθνιστικό, ελεύθερο από κάθε δογματική συμπεριφορά ή σεκταριστικό πνεύμα, με μεθόδους που θα εξασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή των μελών του με πλήρη δικαιώματα για όλες τάσεις και σεβασμό στις μειοψηφικές απόψεις. Το κόμμα θα είναι ανοικτό σε μέλη που έρχονται σε ρήξη με το PT, αλλά και σε κείνα που δεν έχουν υπάρξει ποτέ μέλη του, παράλληλα με άλλα αριστερά κόμματα που απορρίπτουν τα θέλγητρα των ανακτορικών προνομίων και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της εργατικής τάξης απέναντι στην αστική.

Θα είναι ανοικτό σ’ όλους εκείνους για τους οποίους έχει γίνει ευκρινές το ασυμβίβαστο της ικανοποίησης των διεκδικήσεων για κοινωνική δικαιοσύνή και ριζοσπαστικοποίησης της δημοκρατικής διαδικασίας μέσα στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι ανοικτό σ’ όλους εκείνους που προσδιορίζονται ως «αριστεροί» και ταυτίζονται με το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σαν ένα στρατηγικό, ρητά διατυπωμένο και διαρκή στόχο.

  1. Υπερασπιζόμαστε την οικοδόμηση ενός εναλλακτικού κόμματος μ’ όλους εκείνους που δεν αποδέχονται τη συνεχιζόμενη υποταγή της χώρας στα συμφέροντα των τραπεζών και του ΔΝΤ· αντιτασσόμαστε στην ALCA (NAFTAA)· εναντιωνόμαστε στη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων που καταστρώνεται με τη συνδικαλιστική μεταρρύθμιση και τους εργατικούς νόμους της κυβέρνησης Lula και την πολιτική της καταστροφής των δημόσιων πανεπιστημίων που σχεδιάζεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
  2. Αυτές είναι μερικές από τις ιδέες που θέλουμε να συζητήσουμε με χιλιάδες συντρόφους προκειμένου να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο πολιτικό εργαλείο για το βραζιλιάνικο λαό. Πιστεύουμε ότι μόνο με πλήρη δημοκρατική συζήτηση μπορεί αυτή η εναλλακτική προοπτική να αναπτυχθεί. Καλούμε σε μια τέτοια συζήτηση όλους εκείνους που πιστεύουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν.

Rio de Janeiro, 19 Ιανουαρίου 2004.


Σπάρτακος 74, Μάης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3571

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s