Βραζιλία:  Διακήρυξη της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας»

Σπάρτακος 74, Μάης 2004


 Βραζιλία PT:

Διακήρυξη του εθνικού συντονιστικού της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας»

Η «Σοσιαλιστική Δημοκρατία» είναι η τάση μέσα στο PT στην οποία είναι οργανωμένα τα μέλη της 4ης Διεθνούς στη Βραζιλία.

 1. Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία, τάση στο εσωτερικό του PT (Κόμματος των Εργατών Βραζιλίας) πραγματοποίησε την 12η Συνδιάσκεψή της στις 21-23 Νοεμβρίου 2003. Οι συζητήσεις της συνδιάσκεψης εστίασαν την προσοχή τους στη νέα κατάσταση στη Βραζιλία με την εκλογή του Lula: σε μια κριτική αποτίμηση ενός χρόνου σχεδόν κυβέρνησης του PT, την επίδρασή της στα κοινωνικά κινήματα και στο Κόμμα των Εργατών, τις εξελισσόμενες στρατηγικές συζητήσεις γύρω από τα εναλλακτικά προγράμματα και σε σχέση με το αποφασιστικό ζήτημα της κομματικής οικοδόμησης στη Βραζιλία.
 2. Η συνδιάσκεψη θεώρησε σημαντικό να υπερασπιστεί τις θετικές αξίες της ιστορίας του PT (τις προγραμματικές του συνεισφορές, το δικαίωμα στην τάση και την εσωτερική δημοκρατία, τα φεμινιστικά του επιτεύγματα, την ικανότητά του να συγκεντρώνει μαζί διαφορετικές δυνάμεις και εμπειρίες της αριστεράς). Σ’ αυτό το πλαίσιο επίσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά οι δεσμοί ανάμεσα στην κομματική οργάνωση και το πλατύ κοινωνικό και πολιτικό κίνημα γύρω από το PT.
 3. Η συνδιάσκεψη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη νομιμότητα της υπεράσπισης του ιστορικού σχεδίου του PT και της στρατηγικής του ως σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος για να παρέμβει στην αντιπαράθεση γύρω απ’ την πορεία που έχει ακολουθήσει το κόμμα. Με δεδομένη αυτή σύγκρουση μέσα στο κόμμα, η συνδιάσκεψη συμφώνησε να αναπτύξει ένα μαζικό αριστερό ρεύμα ως ένα πόλο αναφοράς για την ανοικοδόμηση του PT ως σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος. Η ανάπτυξη αυτού του ρεύματος και η πάλη για την ανοικοδόμηση του PT ως σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική πρόταση τόσο απέναντι στις πιέσεις στην κατεύθυνση της προγραμματικής αναπροσαρμογής του, όσο και απέναντι στο σεκταριστικό σχέδιο ενός νέου κόμματος. Και τα δύο σημαίνουν εγκατάλειψη μιας συνολικής εμπειρίας οικοδόμησης ενός μαζικού, σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος.
 4. Η συνδιάσκεψη ψήφισε μια ειδική απόφαση με τίτλο «Στην Υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ενάντια στη Διαγραφή των Βουλευτών του PT», όπου κάναμε σαφές ότι αν η συντρόφισσά μας Heloisa Helena διαγραφόταν, θα παραπέμπαμε άμεσα το θέμα στην επόμενη Εθνική Συνάντηση του PT και θα καλούσαμε ακόμη και στη σύγκλησή της. Αυτή η πρωτοβουλία επιζητούσε να διατηρήσει τους πολιτικούς δεσμούς μας με τη συντρόφισσα Heloisa και την ίδια ώρα να ενισχύσει το πολιτικό πλαίσιο, που συμφωνήθηκε από τη συνδιάσκεψη, πάλης γύρω από την κατεύθυνση που ακολουθεί το PT.
 5. Στις 14 Δεκεμβρίου η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του PT αποφάσισε να διαγράψει τέσσερις βουλευτές του PT. Απ’ αυτούς, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Luciana Genro, Baba και Joao Fontes είχαν ήδη προωθήσει την ιδέα του σχηματισμού ενός άλλου πολιτικού κόμματος. Αυτή δεν ήταν η ίδια περίπτωση με τη συντρόφισσα Heloisa Helena. Στην Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του PT επιτύχαμε να ενώσουμε όλες τα μειοψηφικά ρεύματα του PT, συν τον γερουσιαστή Eduardo Supicy, στην καταψήφιση των διαγραφών. Την ίδια εκείνη εβδομάδα, ο σύντροφος Walter Pinheiro, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, κατέθεσε έφεση στην επόμενη Εθνική Συνάντηση του PT.
 6. Επίσης το Δεκέμβριο μερικά μέλη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στο Rio de Janeiro και το Parana υπέγραψαν ένα μανιφέστο λέγοντας ότι αποχωρούν από το PT και στρατεύονται στην οικοδόμηση ενός νέου κόμματος.
 7. Στις 19 Ιανουαρίου 2004 στο Rio de Janeiro μερικά μέλη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας συμμετείχαν σε μια συνάντηση και υπέγραψαν ένα μανιφέστο υπέρ της ίδρυσης ενός νέου πολιτικού κόμματος.
 8. Η ανακήρυξη ενός νέου αριστερού κόμματος και τα καθήκοντα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την πραγμάτωσή του αποτελούν μια νόμιμη πολιτική επιλογή για εκείνους που το αισθάνονται αναγκαίο. Ωστόσο, το Εθνικό Συντονιστικό της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψής μας.
 9. Το Εθνικό Συντονιστικό της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, τάσης στο εσωτερικό του PT, που εκλέχτηκε στην 12η Εθνική της Συνδιάσκεψη, αποφάσισε:
 • να καλέσει τα μέλη εκείνα που έχουν εγκαταλείψει το PT να επανέλθουν σ’ αυτό, ώστε μαζί να φέρουμε σε πέρας τις αποφάσεις της 12ης Συνδιάσκεψής μας, να ενισχύσουμε και όχι να αποδυναμώσουμε το ρεύμα μας
 • να καλέσει όλους αυτούς τους συντρόφους να ενεργοποιήσουν εκ νέου τους δεσμούς τους με το ρεύμα μας και να αποστασιοποιηθούν από τη δημιουργία αυτού του νέου κόμματος
 • να συμβάλει στη δημιουργία ενός πλατιού κινήματος στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο και την κοινωνία, που θα ωθήσει το PT να αποκαταστήσει τις ιστορικές του θέσεις και η κυβέρνηση Lula να πραγματοποιήσει τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που οι εργάτες και ο λαός της Βραζιλίας επιθυμούν
 • να εξηγήσει στο σύνολο του Κόμματος των Εργατών ότι οι ενέργειες και οι διακηρύξεις αυτών των συντρόφων που εγκαταλείπουν το PT και εργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος δεν εκπροσωπούν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκαν στην Εθνική Συνδιάσκεψή μας, ούτε έχουν την επιδοκιμασία του Εθνικού Συντονιστικού της.

Sao Paulo, 7 Φεβρουαρίου 2004 


Σπάρτακος 74, Μάης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3568

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s