Συνέλευση των Κοινωνικών Κινημάτων: Κάλεσμα

Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004


Παγκοσμιοποιήστε τον αγώνα,

παγκοσμιοποιήστε την ελπίδα!

[Αποσπάσματα από το κάλεσμα που υιοθετήθηκε από τη Συνέλευση των Κοινωνικών Κινημάτων στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Βομβάης. Δημοσιεύτηκαν στη Rouge, no 2049, 29 Ιανουαρίου]

«Η κινητοποίησή μας ενάντια στον πόλεμο και τις βαθιές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες έχει υπηρετήσει την αποκάλυψη του αληθινού προσώπου του νεοφιλελευθερισμού. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να οργανώσουμε την αντίσταση στον καπιταλισμό και να οικοδομήσουμε εναλλακτικές προοπτικές. Η αντίστασή μας ξεκίνησε στην Τσιάπας, στο Σιάτλ, στη Γένοβα και πήρε μια νέα ώθηση με την παγκόσμια και μαζική κινητοποίηση, στις 15 Φεβρουαρίου του 2003, ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, καταδικάζοντας τη στρατηγική του παγκόσμιου πολέμου δίχως όρια που διεξάγουν οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους. Είναι αυτή η αντίσταση που συνεχίστηκε με τη νίκη στο Κανκούν ενάντια στον Π.Ο.Ε..

Εμείς τα κοινωνικά κινήματα, μαζί με τις μαζικές οργανώσεις, επανεπιβεβαιώνουμε τη στράτευσή μας στην πάλη κατά του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού, του ιμπεριαλισμού, του πολέμου, του ρατσισμού, του συστήματος των καστών, του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού, της φτώχειας, της πατριαρχίας και όλων των μορφών των διακρίσεων: οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, εθνικών, με βάση το φύλο και σεξουαλικών {…}

Παλεύουμε κατά της κοινωνικής αδικίας, υπέρ της πρόσβασης στα φυσικά αγαθά – τη γη, το νερό -, υπέρ των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των δύο φύλων, τα οποία εγγυώνται οι διεθνείς συμβάσεις, των δικαιωμάτων των γυναικών και των δικαιωμάτων των λαών στην αυτοδιάθεση.

Καλούμε σε μαζική κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου, παγκόσμια μέρα της γυναίκας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ όλες τις μορφές της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τρομοκρατίας. Στη σημερινή εποχή, εναντιωνόμαστε στη χρήση της τρομοκρατίας με σκοπό την ποινικοποίηση των λαϊκών κινημάτων και την περιστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Η προσχηματική νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας περιστέλλει τα πολιτικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες στον κόσμο.

Σ’ όλη την υφήλιο, οι αγρότες παλεύουν ενάντια στις πολυεθνικές και τις νεοφιλελεύθερες αγροτικές πολιτικές, για να πετύχουν την διατροφική αυτάρκεια και την αγροτική μεταρρύθμιση. Καλούμε σ’ ενότητα με τους αγρότες για τις 17 Απριλίου, διεθνή ημέρα για τους αγώνες των αγροτών.

Ταυτίζουμε την πάλη μας μ’ εκείνη των μαζικών κινημάτων και λαϊκών οργανώσεων της Ινδίας, και, μαζί μ’ αυτά, καταδικάζουμε τις πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις που υποδαυλίζουν τη βία, το σεκταρισμό, τον αποκλεισμό και τον εθνικισμό σε θρησκευτική ή εθνική βάση. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των λαϊκών κινημάτων και των μαζικών οργανώσεων της Ινδίας και της Ασίας που προάγουν τον αγώνα για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικότερα εκείνα των Νταλίντ, των Αντιβασίς και των πιο αποκλεισμένων και εξαθλιωμένων τμημάτων της κοινωνίας.

Καταγγέλλουμε την αβάστακτη κατάσταση των χρεωμένων φτωχών χωρών και τον έλεγχο και τη λιτότητα που ασκείται από τις κυβερνήσεις, τις πολυεθνικές και τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Διεκδικούμε την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις ακύρωση και άρνηση πληρωμής των παράνομων χρεών του Τρίτου Κόσμου. Γιατί αυτό αποτελεί μια αναγκαία προϋπόθεση για την ικανοποίηση των θεμελιωδών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών δικαίων, διεκδικούμε την αποζημίωση των χωρών του Τρίτου Κόσμου για τις μακρόχρονες λεηλασίες τις οποίες έχουν υποστεί.

Υποστηρίζουμε ιδιαιτέρως την πάλη των αφρικανικών λαών και των κοινωνικών τους κινημάτων.

Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να βάλουν ένα τέρμα στον μιλιταρισμό και τις στρατιωτικές δαπάνες και απαιτούμε το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων των Η.Π.Α., γιατί συνιστούν κίνδυνο και απειλή για την ανθρωπότητα και τη ζωή στη γη. Η εναντίωσή μας στον πόλεμο αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της κινητοποίησής μας παγκοσμίως. Καλούμε όλους τους πολίτες του κόσμου σε ταυτόχρονη κινητοποίηση στις 20 Μαρτίου, σε μια διεθνή μέρα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ που έχει επιβληθεί από τις Η.Π.Α., την Μεγάλη Βρετανία και τους συμμάχους τους.»


Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3526

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s