Ινδία:  για μια «πολιτική αφύπνιση»

Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004


Ινδία:

Το ΠΚΦ μπορεί να δώσει το ερέθισμα για μια «πολιτική αφύπνιση»

Η Srilata Swaminathan, μέλος της Ινδικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΙΟΕ) που δούλεψε πολλούς μήνες για το σχεδιασμό και το συντονισμό του ΠΚΦ στη Βομβάη, αλλά και μέλος της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδιάς Μαρξιστικού-Λενινιστικού (Liberation), μίλησε στο τέλος της διοργάνωσης στην αυστραλιανή σοσιαλιστική εφημερίδα Green Left Weekly (GLW) στις 28/01/2004. Αναδημοσιεύουμε εδώ τη συνομιλία.

To ΠΚΦ είχε μια σημαντική επίδραση σ’ εκείνους/ες που συμμετείχαν από την Ινδία£ Η Swaminathan είπε στη GLW: «Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους για να επιτρέψουν ξανά να τους πετάξουν στο περιθώριο και να τους εκμεταλλευτούν. Οι άνθρωποι αφυπνίζονται και είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.»

Αυτή η «πολιτική αφύπνιση», παρατήρησε η Swaminathan, αναπτύσσεται άνισα. «Υπάρχουν πολλά υπόγεια ρεύματα και η ΙΟΕ φτιάχτηκε από πολλές ετερόκλητες ομάδες… Θα έλεγα ότι το 80 με 90% απ’ αυτούς που συμμετείχαν δεν είχαν μια ξεκάθαρη εναλλακτική. Πολλοί/ες δουλεύουν πάνω σ’ ένα μόνο θέμα – όπως τον περιορισμό της παιδικής εργασίας ή την εκμετάλλευση της γυναίκας – έτσι επικεντρώνονται στην εύρεση μιας απάντησης πάνω σ’ αυτό. Δεν έχουν ακόμη μια “μακροπρόθεσμη πολιτική-οικονομική κατανόηση του τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτός “ο άλλος κόσμος”.»

Για τους μαρξιστές, συνεχίζει, «αυτή η αλληλεπίδραση με ανθρώπους που δε συμμερίζονται τα οράματά μας, που δεν μιλούν τη γλώσσα μας, είναι ένα πολύ καλό δίδαγμα για μας, όπως και γι’ αυτούς. Εμείς χρειάζεται να ανοίξουμε λίγο τα μυαλά μας, και αυτοί χρειάζονται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στον τρόπο που κατανοούν το τι είναι αυτός ο άλλος κόσμος.»

«Δεν μιλήσαμε μονάχα στους μυημένους εδώ», πρόσθεσε, «και αυτή η συζήτηση είναι ουσιαστική. Παρόλο που εμείς στην αριστερά έχουμε πολλή καθαρή την εναλλακτική που θέλουμε, είναι ακόμη πολύ απαραίτητο να πάρουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο μαζί μας.»

«Το ΠΚΦ έβαλε σπίρτο στη φωτιά και προκάλεσε πολλές συζητήσεις, πολλές σκέψεις», είπε η Swaminathan στη GLW. «Η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει διαφορετικές οργανώσεις που διεξάγουν καμπάνιες γύρω από μεμονωμένα ζητήματα να δουλέψουν μαζί», επισήμανε.

«Όλες αυτές οι οργανώσεις που αγωνίζονται πάνω σ’ ένα ζήτημα, που αγωνίζονται για ένα πρόβλημα σ’ ένα χωριό ή μια μικρή περιοχή, μπορούν ξαφνικά να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο», πιστεύει η Swaminathan. «Έτσι αν θέλω δικαιοσύνη για τις γυναίκες τότε πρέπει επίσης να συμμαχήσω με τους αγρότες. Πρέπει επίσης να συμμαχήσω με τους οικολόγους. Ελπίζω ότι αυτή η συναίσθηση διευρύνεται μέσα στο ΠΚΦ.»

Η συνάντηση έδωσε το ερέθισμα για σημαντικές συζητήσεις γύρω από την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και το ρόλο των κυρίαρχων κομμάτων της χώρας, μας εξήγησε η Swaminathan.

«Ολόκληρη η Βομβάη ξαφνικά συζητά για την παγκοσμιοποίηση … Εξαιτίας του επιπέδου της φτώχειας στην Ινδία, οι άνθρωποι έχουν πολύ μικρό έλεγχο πάνω στη ζωή τους. Αν δεν ευχαριστείς τα αφεντικά, αυτά μπορούν να καταστρέψουν εσένα και την οικογένειά σου. Τα αφεντικά πάντα ανήκουν στο κατεστημένο και τα δεξιά κόμματα …

«Ελπίζω ότι το ΠΚΦ θα συμβάλει στη συσπείρωση πολιτικά των αντιπαγκοσμιοποιητικών δυνάμεων στην Ινδία. Στα συνδικάτα μπορείς να δεις ανθρώπους που βρίσκονται σε αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις να ψηφίζουν ένα δεξιό κόμμα. Οι εργάτες και οι εργάτριες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένας δεσμός ανάμεσα στο κόμμα που επιλέγουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – όπως τις περικοπές, την ανεργία και την αφαίρεση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.»


Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3520

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s