Βραζιλία: Δήλωση αποχώρησης από το PT

Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004


Βραζιλία:

Η ώρα μας έχει έρθει

Με την ακόλουθη δήλωση μέλη και υποστηρικτές της Democracia Socialista, του βραζιλιάνικου τμήματος της 4ης Διεθνούς αποχωρούν από το ΡΤ

«Θα ήταν η άρνηση της ιστορίας του ΡΤ αν ζητούσαμε συγνώμη» (Heloisa Helena)

Με αυτή η δήλωση αποχωρούμε από το ΡΤ. Απευθυνόμαστε σε όσους πήραν μέρος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ιστορία του ΡΤ, ή οικοδομώντας το κόμμα κατά πολλά χρόνια ως μαχητές του ή υπερψηφίζοντας το Λούλα στις πρόσφατες εκλογές. Οι υπογράφοντες είμαστε μαχητές που ήμασταν αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση του ΡΤ και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΔΣ) αλλά δεν αποδεχόμαστε να μείνουμε πια στο κόμμα μετά από τη διαγραφή αυτών που τόλμησαν να εκφράσουν δημόσια τη διαφωνία τους στην άρνηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η διαγραφή των Heloisa Helena, Luciana Genro, Joao Batista “Baba” και Joao Fontes είναι για μας το σημείο ρήξης.

Αν και το κόμμα και στο παρελθόν έδειξε ήδη σήματα δημοκρατικών ανεπαρκειών που μας φάνηκαν αξιοθρήνητα, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι απαράδεκτο. Δε διαγράφονται μόνο σύντροφοι που δεν έκαναν τίποτα παρά να υπερασπιστούν αυτό, που το ΡΤ πάντα αντιπροσώπευε, αλλά οι διαγραφές επιβεβαιώθηκαν επίσης από την αυξανόμενη περιθωριοποίηση σημαντικών διανοουμένων της Αριστεράς του κόμματος όπως ο Francisco de Oliveira, ο Carlos Nelson Coutinho, ο Leandro Konder και ο πρώην βουλευτής Milton Temer. Έτσι έγινε ολοφάνερο ότι μέσα στο ΡΤ δεν υπάρχει πια περιθώριο να αναπτυχθεί μια συνεκτική πολιτική κοινωνικής αλλαγής.

Εκλαμβάνουμε τη διαγραφή των προαναφερόμενων συντρόφων ως μια διαγραφή μιας ολόκληρης σειράς ιδεών και προτάσεων που η Αριστερά του ΡΤ ανέπτυσσε σε όλη την ιστορία της. Εξάλλου είναι σαφές μήνυμα ότι κανενός είδους πολιτική διαφωνία από όσους παραμένουν στο κόμμα δε θα γίνει πλέον δεκτή. Έτσι θεωρούμε τον ίδιο τον εαυτό μας διαγραμμένους από το κόμμα.

Ξεκινώντας απ’ αυτήν τη ρήξη θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι στη συζήτηση γύρω από τη διαδικασία οικοδόμησης ενός νέου πόλου, που προσφέρει ένα είδος κομματικής αναφοράς στη βραζιλιάνικη Αριστερά, μαζί με τους συντρόφους που έρχονται σε ρήξη με το ΡΤ (Heloisa Helena, MES, CST, PRS, κ.α.) και άλλους σοσιαλιστές που ελπίζουμε να συμμετέχουν σε αυτό σχέδιο.

Αυτή η συζήτηση εξελίσσεται ήδη σε ένα σημαντικό κομμάτι σημερινών ή πρώην μελών του ΡΤ, δημοσίων υπαλλήλων, φοιτητών και μαχητών που είναι ριζωμένοι σε διάφορα κοινωνικά κινήματα. Πιστεύουμε ότι μια διαδικασία της ανοικοδόμησης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όπως αποφασίστηκε ως προτεραιότητα στο 15. Παγκόσμιο Συνέδριο της 4ης Διεθνούς, στη Βραζιλία θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια τέτοια διαδικασία οικοδόμησης.

Με επαναστατικούς μαρξιστικούς χαιρετισμούς

Οι πρώτοι υπογράφοντες:

Affonso Cardoso, Ana Silvia Laurindo, Carla Cobalchini και 16 άλλα ονόματα

15-12-2003


Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3499

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s