Βραζιλία: Απόφαση της DS του PT

Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004


Βραζιλία:

Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στις διαγραφές των βουλευτών του ΡΤ

Στις 14 Δεκεμβρίου 2003 οι τέσσερις βουλευτές του ΡΤ διαγράφτηκαν από το κόμμα γιατί ψήφισαν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Λούλα για τη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημόσιων υπαλλήλων. Ακολουθεί η απόφαση που υιοθετήθηκε από την έβδομη Εθνική Συνδιάσκεψη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, τάσης του βραζιλιάνικου Κόμματος Εργαζομένων (ΡΤ), που έγινε στο Σάο Πάολο στις 22 Νοεμβρίου 2003, πριν δηλαδή τις διαγραφές.

Democrazia Socialista

Σύντροφοι βουλευτές του ΡΤ τέθηκαν προσωρινά εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και επιπλέον κάποιοι απ’ αυτούς απειλούνται με διαγραφή. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχουν εκφράσει αποκλίνουσες απόψεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση όπως και ότι έχουν ψηφίσει ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν διαφορετικά από την κατεύθυνση που εγκρίθηκε από την ηγεσία της πλειοψηφίας του κόμματος.

Διαφωνούμε τελείως με όλες αυτές τις κυρώσεις και ιδιαίτερα με τις απειλές διαγραφής εξετάζοντας αυτό το ζήτημα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι βουλευτές που τιμωρήθηκαν ή απειλούνται με κυρώσεις ψήφισαν σε συμφωνία με θέσεις που επι μακρόν υπερασπίζεται ολόκληρο το ΡΤ, συμπεριλαμβανομένης και της εκλογικής καμπάνιας 2002- θέσεις που μόνο πρόσφατα άλλαξε η πλειοψηφία της κομματικής ηγεσίας σε συνέχεια αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση.

Επιπλέον οι θέσεις που πήραν αυτοί οι βουλευτές βρίσκονται σε συμφωνία με τη συνδικαλιστική ομοσπονδία CUT (που σύστηνε ψήφο ενάντια στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση των συντάξεων) και με σώματεία του δημόσιου τομέα, πέρα από το ότι την υπερασπίζονται εξίσου και άλλα τμήματα του κοινωνικού κινήματος και αμέτρητοι ειδικοί στο ζήτημα των συντάξεων οι οποίοι συνδέονται με το ΡΤ. Πράγματι, το ΡΤ πάντα επιδίωκε να εκπροσωπήσει τις εύλογες φιλοδοξίες των κοινωνικών κινημάτων£ αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μέρος της βασικής ταυτότητας του κόμματος. Επιπλέον, 24 αντιπρόσωποι του ΡΤ που ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με το περιεχόμενό της σε δημόσια ανακοίνωση.

Εκείνοι οι βουλευτές που απείχαν ή ψήφισαν κατά της πρότασης ενέργησαν, κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις παραδόσεις του ΡΤ (και με ευρέα τμήματα του κόμματος ακόμα και σήμερα) όπως επίσης και με τη θέση θεμελιωδών τμημάτων της εργατικής τάξης. Αν οι αποκλεισμοί από την κοινοβουλευτική ομάδα διατηρηθούν και, ακόμα χειρότερα, οι διαγραφές πραγματοποιηθούν, αυτό θα σημαίνει ότι η ηγεσία του ΡΤ επιτίθεται όχι μόνο σε εκείνους τους βουλευτές που άμεσα τιμωρούνται και τα διάφορα τμήματα του κόμματος που συμφωνούν με τη θέση τους αλλά επίσης και σε θεμελιώδη τμήματα της εργατικής τάξης. Ειδικότερα η διαγραφή αυτών των βουλευτών θα ισοδυναμούσε επίσης με επίθεση ενάντια στην CUT.

Είναι επίσης αναγκαίο να ληφθεί υπόψη ότι την αλλαγή θέσης που είχε σαν αποτέλεσμα τις προτάσεις που συμπεριλήφθηκαν στη μεταρρύθμιση των συντάξεων η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της κομματικής ηγεσίας την πέρασαν χωρίς ικανοποιητική συζήτηση. Δεν έγινε η συζήτηση που θα έπρεπε στην ηγεσία του ΡΤ ούτε καν στην κοινοβουλευτική ομάδα. Επιπλέον, στο σεμινάριο που υποστηριζόταν από το ΡΤ και το ίδρυμα Perseu Abramo το Μάιο, η μεγάλη πλειοψηφία των θέσεων που εκφράστηκαν ήταν ενάντια στις προτάσεις που διατυπώνονταν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συμμαχία με τις κυβερνήσεις των πολιτειών. Παρόλ’ αυτά το περιεχόμενο αυτού του σεμιναρίου αγνοήθηκε πλήρως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ηγεσίας του ΡΤ.

Το ΡΤ πάντα υπεραμυνόταν της ενότητας στη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παρόλ’ αυτά το κόμμα πάντα έπαιρνε υπόψη του τη δυνατότητα, σε ορισμένες ψηφοφορίες όπου διακυβεύονταν ζητήματα συνείδησης, οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν με τρόπους διαφορετικούς από τη θέση της πλειοψηφίας.

Πέρα απ’ αυτά, η κατάσταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συντάξεις ήταν πολύ ιδιαίτερη για τους εξής λόγους: η θέση που υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία της κομματικής ηγεσίας, σε συνέχεια της θέσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ήταν το αποτέλεσμα πολύ πρόσφατων αλλαγών, που πέρασαν χωρίς ευρεία συζήτηση και σε σύγκρουση με θέσεις που επι μακρόν υπερασπιζόταν ολόκληρο το ΡΤ. Βρίσκονταν επίσης σε σύγκρουση με τις θέσεις θεμελιωδών τμημάτων της εργατικής τάξης.

Υπάρχουν, λοιπόν, περισσότεροι από ένας λόγοι οι βουλευτές να επικαλεστούν αντιρρήσεις για λόγους συνείδησης για να αποκλίνουν από την πλειοψηφική θέση. Ακόμα χειρότερα, η τελική απόφαση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων πάρθηκε σε μια συνεδρίαση της εθνικής ηγεσίας πριν να καθοριστεί ακριβώς τι πρόταση θα κατατιθόταν για ψήφιση£ μια διαδικασία που στερεί από την απόφαση κάθε κύρος.

Αυτή τη στιγμή, μια μεγάλη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του ζητήματος των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, που διχάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ΡΤ. Σε αυτήν την περίπτωση, η θέση που υιοθετήθηκε από την κομματική ηγεσία για τις υπάρχουσες αποκλίσεις ήταν πολύ πιο σωστή από αυτή που υιοθετήθηκε για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συζητήσεις. Η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα προσωρινό μέτρο που επέτρεπε τη σπορά γενετικά τροποποιημένης σόγιας στην επόμενη σοδειά, σε αντίθεση με τις θέσεις που υποστήριζε το ΡΤ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εκλογικής καμπάνιας£ αυτό το μέτρο συνάντησε την αντίθεση πολλών βουλευτών στο κόμμα, καθώς και σημαντικών κοινωνικών κινημάτων (του περιβαλλοντικού κινήματος, εργατών γης, της CUT). Η αλλαγή θέσης δε συζητήθηκε όπως θα έπρεπε. Πολλοί βουλευτές είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Προσπαθώντας να αποτρέψει τον σύντροφο Fernando Gabeira από το να αποχωρήσει από το ΡΤ, ο εθνικός πρόεδρος του κόμματος έχει ήδη ανακοινώσει ότι κάθε βουλευτής θα μπορούσε να ψηφίσει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του. Αυτή ακριβώς είναι η στάση που θα περίμενε κανείς από τον πρόεδρο του ΡΤ. Η ίδια στάση θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Αντί για απειλές διαγραφής βουλευτών, θα ήταν καλύτερα να ληφθούν υπόψη οι θέσεις τους (και εκείνων από όλες τις πλευρές του ΡΤ και του κοινωνικού κινήματος που συμφωνούν μαζί τους).

Το ΡΤ ήταν πάντα περήφανο ότι είναι ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό κόμμα και ότι έχει βαθείς δεσμούς με την εργατική τάξη. Δεν μπορεί, τώρα που έχει πάρα πολύ μεγαλύτερες ευθύνες, να μετακινηθεί ριζικά και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν ιμάντας μεταβίβασης της κυβέρνησης σπάζοντας έτσι τους δεσμούς του με θεμελιώδη τμήματα της κοινωνικής του βάσης.

Η απειλή διαγραφής είναι ακόμα πιο παράλογη αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός προσχωρήσεων, ή προαναγγελιών προσχωρήσεων, στο ΡΤ βουλευτών εκλεγμένων με άλλα κόμματα χωρίς καμιά παράδοση αγώνων στην αριστερά ή στα λαϊκά κινήματα. Αν το ΡΤ είναι ανοιχτό σε βουλευτές και άλλες προσωπικότητες που δεν έχουν ιστορία στην αριστερά και την ίδια στιγμή συγκρούεται με δίκαια κοινωνικά κινήματα και, πολύ σημαντικό, με θεμελιώδη τμήματα της εργατικής τάξης και αν επιπλέον επιμένει να διώξει βουλευτές με μακρά παράδοση λαϊκών αγώνων και υπεράσπισης των θέσεων του κόμματος, θα κάνει ένα βήμα στο δρόμο για τη σοβαρή απώλεια κάποιων από τις βασικές ιδιότητές του.

Η πιο παράλογη και απαράδεκτη απειλή διαγραφής είναι εκείνη της συντρόφισσας Ελοΐζα Έλενα. Αυτή η συντρόφισσα ξεκίνησε την πολιτική δράση στο ΡΤ£ πάντα έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στις ισχυρές ολιγαρχίες της Πολιτείας Alagoas και ολόκληρης της βορειοανατολικής περιοχής. Υπήρξε ηγέτιδα του ΡΤ στη Γερουσία της Δημοκρατίας με λαμπρή και αγωνιστική παρουσία. Είναι μέλος της Εθνικής Ηγεσίας του κόμματος και της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του. Είναι, χωρίς αμφιβολία, από τους ηγέτες του ΡΤ με το μεγαλύτερο κύρος στη χώρα. Οι θέσεις που αυτή η συντρόφισσα υπερασπίστηκε, όπως και στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, είναι οι ίδιες θέσεις που υπερασπιζόταν όταν ηγούνταν του ΡΤ στη Γερουσία.

Η επαπειλούμενη διαγραφή της συντρόφισσας Ελοΐζα Έλενα στην επόμενη συνεδρίαση της Εθνικής Ηγεσίας θα κηλίδωνε την ιστορία του ΡΤ. Θα ήταν ένα βήμα για τη σοβαρή διάβρωση του χαρακτήρα του ΡΤ σα σοσιαλιστικού και εργατικού κόμματος. Θα συνιστούσε ένα τεράστιο χτύπημα στη σχέση του κόμματος με θεμελιώδη τμήματα της βραζιλιάνικης εργατικής τάξης και των λαϊκών κινημάτων της χώρας. Θα ήταν, συνεπώς, εντελώς απαράδεκτη και θα μας ανάγκαζε να προσφύγουμε άμεσα στην επόμενη Εθνική Συνεδρίαση του κόμματος και να απαιτήσουμε την ανατροπή της.

Αντί για ένα αυθαίρετο και αστήριχτο μέτρο σαν αυτό, αυτό που η κατάσταση της χώρας και του ΡΤ απαιτεί είναι σεβασμός, στα πλαίσια, όπως προτάθηκε από το σύντροφο Genoino, των αποκλίσεων στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η κυβέρνηση χρειάζεται να ακούσει περισσότερο το κόμμα.

Είναι αναγκαίο να προσθέσουμε ότι σοβαρές αποκλίσεις μέσα στην κυβέρνηση, που έχουν δημοσιοποιηθεί στο ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων όπως και στο ζήτημα της FTAA (Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής), πρέπει να συζητηθούν από το ΡΤ και η θέση του κόμματος και των κοινωνικών κινημάτων να ληφθεί υπόψη.

Για αυτούς τους λόγους από σήμερα θα ηγηθούμε μιας δημόσιας καμπάνιας ενάντια στις απειλές διαγραφών και ιδιαίτερα υπερασπίζοντας τη συντρόφισσα Ελοΐζα Έλενα.

Democrazia Socialista, 22/11/2003


Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3496

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s