Αντικαπιταλιστική αριστερά: Ένα ντεμπούτο

Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004


Στο περιθώριο Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ έλαβε χώρα μια συνάντηση κομμάτων και οργανώσεων της διεθνούς αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Ήταν παρούσες 38 οργανώσεις από 25 διαφορετικές χώρες. Μια «πρεμιέρα». Η συνάντηση συγκέντρωσε κόμματα με προγραμματικές και πολιτικές παραδόσεις πολύ διαφορετικές, όπως οργανώσεις «εναλλακτικές» (σαν τους Γάλλους Εναλλακτικούς, την Ένωση Προοδευτικών Δυνάμεων του Κεμπέκ ή τις Solidarites της Ελβετίας), πλάι σε ινδικές «μαρξιστικές-λενινιστικές» οργανώσεις (ΚΚΙ-ΜΛ, ΚΚΙ-ΜΛ Liberation, ΚΚΙ-ΜΛ «Κόκκινη Σημαία») και, τέλος, οργανώσεις που ανήκουν στην τροτσκιστική παράδοση (ουσιαστικά η Τέταρτη Διεθνής και η International Socialist Tendency).

Οι συζητήσεις, που εμψυχώθηκαν από τους αντιπροσώπους της LCR, του ΚΚΙ-ΜΛ Liberation και του αυστραλιανού DSP, επέτρεψαν μια πρώτη αντιπαράθεση γύρω απ’ την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την απήχηση της πάλης κατά του πολέμου που διεξάγουν οι Η.Π.Α., την εκτίμηση της εν εξελίξει δυναμικής του κινήματος για την εναλλακτική παγκοσμιοποίηση (altermondialiste). Προφανώς απέχουμε πάρα πολύ από την ίδρυση μιας νέας διεθνούς οργάνωσης ή την υιοθέτηση ενός κοινού προγράμματος! Αλλά μπορούμε, έχοντας περισσότερο μετριοπαθείς στόχους, να εγκαθιδρύσουμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ οργανώσεων των οποίων οι ακριβείς προσανατολισμοί μπορεί να διαφέρουν, αλλά τοποθετούνται σε μια θέση ριζικής εναντίωσης στο καπιταλιστικό σύστημα και συναινούν να ενισχύσουν τη δράση τους μέσα σ’ ένα διεθνές πλαίσιο.

Μέσα στους επόμενους μήνες θ’ αρχίσει η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής λίστας συζητήσεων, που θα επιτρέψει την ανταλλαγή ντοκουμέντων και κειμένων αναφοράς με σκοπό, ενδεχόμενα, τη συνεννόηση και το συντονισμό, για παράδειγμα στο ζήτημα του πολέμου. Μια επιτροπή αποτελούμενη από μια δεκάδα μελών έχει αναλάβει να «διευκολύνει» την προπαρασκευή μιας επόμενης συνάντησης στη διάρκεια του επόμενου ΠΚΦ, με σκοπό να υπάρξουν πιο βαθιές συζητήσεις και την προσπάθεια να προχωρήσουμε, βήμα-βήμα, στην ανασύνταξη των αντικαπιταλιστών και των επαναστατών. Να σημειώσουμε τη συμμετοχή της ιταλικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Την ίδια ώρα λάμβανε χώρα, σε μια πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, μια δημόσια συνάντηση των παλιών (ή σημερινών) κομμουνιστικών κομμάτων. Μια συνάντηση όπου οι ομιλητές που περνούσαν από το βήμα μιλούσαν κάτω από τα πορτρέτα του Μαρξ, του Λένιν και …του Στάλιν!


Σπάρτακος 73, Φλεβάρης 2004

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3523

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s