Να αποτρέψουμε τον αφανισμό της αγροτιάς

Σπάρτακος 70, Ιούνης 2003


Προκήρυξη της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, 9/5/2003

Στις 12-13 Μάη συνέρχεται στη Κέρκυρα το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας υπό την προεδρία του κου Γ. Δρύ ακραιφνή νεοφιλελεύθερου και νεκροθάφτη του συνεταιριστικού κινήματος. Θα παρευρεθούν βεβαίως σύσσωμοι και οι αγροτοπατέρες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ για να καταθέσουν την «αγωνία» τους για το δυσοίωνο μέλλον των αγροτών, χαριεντιζόμενοι με την πολιτική εξουσία και διάγοντας βίο λούκουλο και τρυφηλό σε πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης σας.

Σκοπός της παραμονής τους είναι να κατασπαταλήσουν την ενίσχυση που τους παρέχει το Υπουργείο Γεωργίας από την φορολογία μας και ταυτόχρονα να λάβουν τις παχυλές ημερήσιες αποζημιώσεις τους, το ύψος των οποίων είναι πρόκληση για κάθε Έλληνα πολίτη. Οι κύριοι αυτοί που σήμερα επιχειρηματολογούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των συνεταιρισμών είναι οι ίδιοι που πριν μερικά χρόνια είτε θεωρούσαν τους συνεταιρισμούς σοσιαλιστικές νησίδες είτε ομιλούσαν για μια κοινωνική οικονομία που λειτουργούσε ανεξάρτητα από τους νόμους της εμπορευματικής καπιταλιστικής οικονομίας. Για να μάθουν τι είναι καπιταλιστική αγορά ασέλγησαν επανειλημμένα πάνω στο χειμαζόμενο σώμα του συνεταιριστικού κινήματος. Ανίκανοι να οργανώσουν μια μαζική διαμαρτυρία, όχι βέβαια διεκδικητικό κίνημα, αξίζουν την περιφρόνησή μας και τους ευχόμαστε καλές διακοπές στην όμορφη πόλη σας.

Φίλε/η αγρότη/τισσα

Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας στη γεωργία είναι τόσο μεγάλη που η μείωση της αξίας των αγροτικών προϊόντων οδηγεί αναπόφευκτα και σε πτώση των τιμών στη διεθνή αγορά. Η Ε.Ε. για να αποφύγει κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις ακολουθεί για τους δικούς της αγρότες μια προστατευτική πολιτική επιδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων για να προστατέψει το αγροτικό εισόδημα, αφού ο δευτερογενής τομέας αδυνατεί να απορροφήσει τους ανέργους που θα δημιουργούσε η ευθυγράμμιση με τις τιμές που ισχύουν στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκει και τη μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού με την οικονομική ενίσχυση της αγρανάπαυσης, της πρόωρης συνταξιοδότησης και της επιβολής ποσοστώσεων. Με τις ποσοστώσεις επιδιώκει να περιορίσει την υπερπαραγωγή ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί μια πολιτική μείωσης ή στασιμότητας των επιδοτήσεων με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής εφόσον οι σπόροι, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα γεωργικά μηχανήματα γίνονται κάθε χρόνο και πιο ακριβά. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η πολιτική των ποσοστώσεων είναι η καπιταλιστική απάντηση στην αναγκαιότητα σχεδιασμού της οικονομίας στη βάση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, εφόσον οι παραγωγικές δυνάμεις και η παραγωγική ικανότητα σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ξεπεράσει κατά πολύ όχι μόνο τα εθνικά σύνορα αλά και αυτά της καπιταλιστικής Ευρώπης.

Με τη διεύρυνση της Ε.Ε. νομοτελειακά και αναπόφευκτα τα επόμενα κοινοτικά πλαίσια Στήριξης, εφόσον υπάρξουν υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένα για την Ελλάδα κατά 163 εκατ. €. Η μείωση αυτή θα είναι 0,37% του ΑΕΠ και θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. Επίσης είναι βέβαιο ότι ο μέσος όρος του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ε.Ε. θα μειωθεί σημαντικά. Αυτό θα επηρεάσει την ένταξη περιοχών στον αποκαλούμενο στόχο 1 του Ταμείου Συνοχής, δηλαδή των «φτωχών» περιοχών που ενισχύονται από το ταμείο για να επισπεύσουν την υποτιθέμενη σύγκλιση. Ολόκληρη η περιοχή της Αττικής όπως και οι μισές περιφέρειες της χώρας θα βρεθούν εκτός. Αντίστοιχες πιέσεις αναμένεται να δημιουργηθούν και στα περιφερειακά ταμεία. Ο λόγος είναι προφανής, οι δέκα νέες χώρες θα προσθέσουν στον πληθυσμό της Ε.Ε. ένα «σώμα» πληθυσμιακό ίσο με το 45% της σημερινής Ε.Ε. αλλά με ένα συνολικό ΑΕΠ ίσο μόλις με το 7% του κοινοτικού ΑΕΠ. Περισσότεροι Ευρωπαίοι αγρότες θα μοιράζονται άνισα πολύ μικρότερους πόρους αφού ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα εξακολουθήσει να αποτελεί το 1,27% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Ας γνωρίζουμε ότι από αυτόν τον προϋπολογισμό οι διαρθρωτικοί πόροι αποτελούν το 35% του προϋπολογισμού ενώ οι πόροι που κατανέμονται με την ΚΑΠ είναι το 40%.

Βασική επιδίωξη ενός διεκδικητικού αγροτικού κινήματος σε κάθε χώρα της Ε.Ε είναι να επιδιώξει την από κοινού δράση με τα εργατικά κινήματα των επιμέρους χωρών για να θεσπισθεί ένας προϋπολογισμός τουλάχιστον στο 15% του ΑΕΠ των χωρών της Ε.Ε, ώστε να υπάρξει στοιχειώδης κοινωνική συνοχή. Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι το 1971 ο τότε κοινοτικός επίτροπος Verner είχε προτείνει στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την Ε.Ο.Κ των έξη ένα κοινοτικό προϋπολογισμό που θα ανέρχονταν στο 7-8% του ΑΕΠ. Με τα σημερινά δεδομένα είναι βέβαιο ότι η Ε.Ε δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε βήμα από το σημερινό χαλαρό συνομοσπονδιακό της χαρακτήρα που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η τελωνειακή ένωση για την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και κεφαλαίων κυρίως και όχι η κοινωνική συνοχή εφόσον οι διαφορές στο εσωτερικό της μεγεθύνονται.

Τα κόμματα Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ αποδεχόμενα τη λογική που έχουν επιβάλλει οι πολυεθνικές και το ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο αναφορικά με τη λειτουργική δομή της σημερινής Ε.Ε. αγωνίζονται για ανέφικτες μεταρρυθμίσεις και εύρυθμη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, προτείνοντας στρεμματικές ενισχύσεις, μείωση των ποσοστώσεων, προστασία των μικρών και φτωχών αγροτών, όταν αντικειμενικά οι τάσεις συσσώρευσης του κεφαλαίου, συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής οδηγούν την τελευταία δεκαπενταετία σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος και του αγροτικού πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατιάς των καλλιεργούμενων εκτάσεων, των φτωχών αγροτών και της μισθωτής πλειοψηφίας των πόλεων περνάει αναπόφευκτα από τη διάλυση των μηχανισμών της σημερινής ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής ένωσης, για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.

Το ΚΚΕ ενώ επίσημα αρνείται τη λογική της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκει να υπερασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών παραγνωρίζοντας τον προστατευτικό χαρακτήρα της αγροτικής πολιτικής των εθνών-κρατών της Ε.Ε, το διεθνή χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας και αγοράς και διεκδικώντας εθνικές επιδοτήσεις και λύσεις. Η πολιτική μυωπία από την οποία πάσχει οφείλεται στη σταδιακή αντίληψη που περικλείει η αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή πολιτική του. Ενώ η πάλη των εργαζόμενων είναι εθνική στη μορφή και διεθνική στο περιεχόμενο το ΚΚΕ αντιστρέφοντας τη πραγματικότητα οδηγείται αναπόφευκτα σε μια ιδιότυπη εθνικιστική αναδίπλωση.

Η μόνη λύση για τους αγρότες της υπαίθρου και τους εργάτες των πόλεων είναι να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους καθοδηγούμενοι από ένα πρόγραμμα που θα ερμηνεύει ορθά όσα στην πραγματικότητα συμβαίνουν. Σε αυτή την επίπονη προσπάθειά τους θα είμαστε ολόψυχα μαζί τους.

ΟΛΟΙ ΜΑZΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΟΚΔΕ Σπάρτακος

9/5/2003


Σπάρτακος 70, Ιούνης 2003

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3270

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s