4η Διεθνής: Για τις δολοφονίες του ΚΚ Φιλιππίνων

Σπάρτακος 69, Απρίλης 2003


Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από το 15ο Συνέδριο της 4ης Διεθνούς, Φεβρουάριος 2003

Δήλωση για τη δολοφονία συντρόφων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων (ΚΚΦ) και το Νέο Λαϊκό Στρατό (ΝΛΣ) του

Στις 23 Ιανουαρίου 2003, ο Romulo “Rolly” Kintanar, ένας από τους τέως ηγέτες του Γενικού Επιτελείου του Νέου Λαϊκού Στρατού (ΝΛΣ), δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης Κεζόν, στις Φιλιππίνες. Δύο μέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων (ΚΚΦ) και του Νέου Λαϊκού Στρατού διεκδίκησε με σαφήνεια αυτή τη δολοφονία της ντροπής (1). Είναι μια δήλωση που ήρθε να αντικρούσει τις πρώτες διαψεύσεις που έκαναν προσωπικότητες όπως ο κοινοβουλευτικός Satur Ocampo του Bayan Muna (2) και ο Jose Maria Sison, Πρόεδρος του ΚΚΦ-ΝΛΣ, που ζει στην Ολλανδία.

Ο Ρολύ Κιντανάρ ήταν μέλος του ΚΚΦ-ΝΛΣ από την ίδρυσή του. Προσέφερε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του στο κόμμα και στην οικοδόμηση των ένοπλων δυνάμεών του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, βγαίνοντας από τη φυλακή, ήταν ένας από τους ηγέτες του ΚΚΦ-ΝΛΣ που δεν δέχτηκε το κείμενο που είχε συντάξει ο Χοσέ Μαρία Σιζόν ως απολογισμό του επαναστατικού σχεδίου στις Φιλιππίνες. Έχοντας το θάρρος να αμφισβητήσει την επίσημη άποψη του μαο-σταλινικού κόμματος, καταδικάστηκε σε θάνατο το 1994, όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι.

Μετά την καταδίκη του σε θάνατο από το ΚΚΦ-ΝΛΣ, ο Ρολύ Κιντανάρ συνέβαλε σε πολλά οικονομικά σχέδια με στόχο να βοηθήσει παλαιούς συντρόφους του ΚΚΦ-ΝΛΣ να ζήσουν μια κανονική ζωή. Κατάφερε να κάνει την καλύτερη χρήση των πόρων που έδινε το αντιδραστικό κράτος για την επανένταξη των αγωνιστών αυτών. Βοήθησε συντρόφους που ανήκαν σε διάφορα πολιτικά ρεύματα να τείνουν προς μια επανασυσπείρωση των επαναστατικών δυνάμεων.

Η δολοφονία του αποτελεί ένα ακόμα πιο προχωρημένο στάδιο στη σειρά δολοφονιών που έχει προγραμματίσει η ηγεσία του ΚΚΦ-ΝΛΣ και το νέο αυτό στάδιο αναγγέλθηκε  με τυμπανοκρουσίες από τον εκπρόσωπό του. Κατά τον ίδιο μήνα του Γενάρη, τρεις άλλοι παλαιοί αγωνιστές του ΚΚΦ-ΝΛΣ δολοφονήθηκαν, δύο πριν και ένας μετά από τη δολοφονία του Κιντανάρ.

Κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν των τελευταίων αυτών δολοφονιών, πολλές δεκάδες στελεχών, μελών διάφορων πολιτικών συσπειρώσεων, δολοφονήθηκαν με διαταγή της ηγεσίας του ΚΚΦ-ΝΛΣ. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σοβαρό είναι πως, πάνω από δέκα χρόνια μετά την εκδήλωση των διαφωνιών μέσα στο κόμμα, οι δολοφονίες εξακολουθούν.

Το ΚΚΦ-ΝΛΣ χρησιμοποιεί τη δολοφονία του Κιντανάρ σαν προειδοποίηση απέναντι σε όλους αυτούς που τόλμησαν να της αντιταχθούν. Το μήνυμα είναι σαφές: η πολιτική συζήτηση και η αντίθεση με το κόμμα θα λύνονται με αμετάκλητο τρόπο.

Εκφράζουμε την πιο μεγάλη μας ανησυχία απέναντι στη χρήση τέτοιων παρανοϊκών και αντεπαναστατικών μεθόδων, για να λύνονται οι διαφωνίες μεταξύ και στο εσωτερικό των επαναστατικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες. Εάν αυτό συνεχίσει, ο μόνος που θα επωφεληθεί είναι το αντιδραστικό κράτος. Και όλοι αυτοί που έχουν στρατευτεί στο προοδευτικό και επαναστατικό κίνημα στην πάλη ενάντια στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το αντίτιμο.

Καταδικάζουμε τη δολοφονία αυτών που τόλμησαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τον προσανατολισμό του ΚΚΦ-ΝΛΣ, όπως έχουμε από πάντα καταδικάσει την προσφυγή στη βία στο εσωτερικό του εργατικού και του επαναστατικού κινήματος.

Καλούμε όλες τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις στον κόσμο να καταδικάσουν τη χρήση τέτοιων μεθόδων και να ασκήσουν έντονη πίεση στο ΚΚΦ-ΝΛΣ, για να σταματήσει αμέσως αυτή την επικίνδυνη πορεία.

(1)     Η δήλωση του εκπροσώπου του ΚΚΦ-ΝΛΣ, Ka Roger Rosal, δημοσιεύτηκε στις περισσότερες εφημερίδες στις Φιλιππίνες και μεταδόθηκε από διάφορα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

(2)     Το Bayan Muna είναι το εκλογικό μέτωπο του ΚΚΦ και ο Satur Ocampo είναι ένας από τους τρεις εκλεγμένους του στη Βουλή.


Σπάρτακος 69, Απρίλης 2003

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3233

There are 2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s