Να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον του ιρακινού λαού

Σπάρτακος 69, Απρίλης 2003


Διακήρυξη της 4ης Διεθνούς

Κινητοποίηση για να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον του ιρακινού λαού 


1

Τη νύχτα της Πέμπτης 20 Μαρτίου, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εξαπέλυσαν μια μαζική επίθεση κατά του Ιράκ. Αυτός ο πόλεμος έχει προκαθοριστεί από την πολιτική και τη στρατιωτική ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ. Η Τέταρτη Διεθνής καταδικάζει συνολικά αυτή την ιμπεριαλιστική περιπέτεια και καλεί στη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση του δίχως προηγούμενο παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος για να τη σταματήσει.

2

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από άλλοθι: τους ιρακινούς δεσμούς με την Αλ-Κάιντα· τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής· την απελευθέρωση του ιρακινού λαού από το Σαντάμ Χουσεΐν. Όμως ήταν αυτοί που αρχικά τον τοποθέτησαν στην εξουσία, τον εξόπλισαν και τον προστάτευσαν. Οι ίδιοι άνθρωποι που επέβαλαν το καθεστώς των φονικών κυρώσεων το οποίο έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατομμύρια ιρακινών και έχει αξιοποιηθεί από το Σαντάμ Χουσεΐν. Κανένας δεν αμφιβάλλει για τους πραγματικούς στόχους τους: το πετρέλαιο· τον έλεγχο της αραβικής περιοχής του κόλπου· την αναδιοργάνωση του κόσμου με βάση τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και των πολυεθνικών τους επιχειρήσεων.

3

Η απόπειρα να εξασφαλίσουν ένα φύλλο συκής από τα Ηνωμένα Έθνη για τον πόλεμο απέτυχε οικτρά. Οι Μπους-Μπλερ, επικεφαλής των πολεμοκάπηλων, δεν κατόρθωσαν να πετύχουν μια τυπική πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπό την πίεση του μαζικού ξεσηκωμού των λαών σε παγκόσμια κλίμακα, στις 15 Φεβρουαρίου, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία και τη Γερμανία, τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν σ’ ένα πρωτοφανές σημείο κλιμάκωσης. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, εβδομάδες απειλών, τεχνασμάτων και εξαγορών δεν κατάφεραν να αποσπάσουν μια πλειοψηφία υπέρ του πολέμου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γαλλία αποτόλμησε να ασκήσει το δικαίωμά της σε βέτο. Η άκρως κυνική πρόταση, που έκανε ο Μπους, δημιουργίας ενός νέου και, υποτίθεται, βιώσιμου κράτους για τους παλαιστινίους δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή απ’ αυτό. Στο τέλος η απόφαση αποσύρθηκε. Οδήγησε σε μια συντριπτική ήττα για την αμερικανική διπλωματία. Παρόλο που το μακελειό στα Ηνωμένα Έθνη δεν επηρέασε τις στρατιωτικές προετοιμασίες για τον πόλεμο, έχει αλλάξει τους πολιτικούς όρους υπό τους οποίους πρόκειται να διεξαχθεί: ο πόλεμος παρουσιάζεται σαφώς μη αποδεκτός με ή χωρίς συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών.

4

Οι πολεμικές προετοιμασίες, ανεξάρτητα από το τελικό τους αποτέλεσμα, θα επιφέρουν βαθιές αλλαγές στην πολιτική κατάσταση, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το πραγματικό εύρος της υπεροχής των Ηνωμένων Πολιτειών δοκιμάζεται. Έχει δείξει την μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στη στρατιωτική τους κυριαρχία και τα όρια του πολιτικού τους ελέγχου. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι εκτός ελέγχου και το ΝΑΤΟ παρακάμπτεται. Το σύνολο του διεθνούς θεσμικού πλαισίου παραπαίει. Οι δι-ατλαντικές σχέσεις, οι οποίες σχηματίζουν τον ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση. Σημαντικές ανακατατάξεις είναι σ’ εξέλιξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή της παράλυση προαναγγέλλει μια σημαντική πολιτική κρίση, που θα ωθήσει τις ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις να αποσαφηνίσουν τη στρατηγική τους. Σε πολλές χώρες, το αντιπολεμικό κίνημα θα έχει μια τεράστια επίδραση πάνω στις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τα κόμματα. Μια θεμελιακή ανασυγκρότηση του εργατικού και των κοινωνικών κινημάτων διαφαίνεται με ισχυρότερο παράδειγμα την πρωτοφανή διαίρεση μέσα στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα.

5

Η 4η Διεθνής καλεί το αντιπολεμικό κίνημα να προβάλει μια συνεχή, όσο το δυνατό μεγαλύτερη, αντίσταση και να προετοιμαστεί για μια νέα μαζική παγκόσμια μέρα δράσης. Υποστηρίζουμε τις προτάσεις του ευρωπαϊκού, διεθνούς και των εθνικών συνδικαλιστικών κινημάτων για απεργία και διαδηλώσεις στους δρόμους· και εκείνες των μαθητών και των φοιτητών για καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, για να συζήσουν για τον πόλεμο, να βγουν στους δρόμους και να προσεγγίσουν τον ευρύτερο πληθυσμό. Οι Μπους και Μπλερ δρουν στη βάση του καλύτερου γι’ αυτούς σεναρίου: στοιχηματίζουν σε μια γρήγορη στρατιωτική νίκη και στην ευνοϊκή υποδοχή τους στη Βαγδάτη. Αλλά στον πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη. Δρουν πάνω σε μια πενιχρή πολιτική βάση· αυτοί είναι απομονωμένοι και όχι εμείς! Ο στόχος μας παραμένει: Σταματήστε τον πόλεμο! Αποχώρηση των αμερικανικών, βρετανικών και αυστραλιανών στρατευμάτων από τον Κόλπο!

6

Στη βάση αυτού του πολέμου βρίσκονται τα 20 χρόνια του κύματος του νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει στον πόλεμο. Και ο πόλεμος θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αν δεν αντιδράσουμε. Οι άρχουσες τάξεις θα μας κάνουν να πληρώσουμε αυτόν τον πόλεμο και τους πόλεμους που πρόκειται να έρθουν. Σ’ αυτά τα ζητήματα, οι άρχουσες τάξεις και οι ηγέτες τους, Μπους και Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ, αυτοί που βρίσκονται επικεφαλής του πολέμου και εκείνοι που είναι υπέρ της ειρήνης, συμφωνούν απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πάλη μας κατά του πολέμου συνδέεται αδιάρρηκτα με την τεράστια κινητοποίηση των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων εναντίον του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. 

Ο πόλεμος επίσης γεννά μια νέα άνοδο των αντιπαγκοσμιοποιητικών και αντικαπιταλιστικών κινημάτων και δίνει, επίσης, μια νέα ορμή στο παγκόσμιο και τα περιφερειακά κοινωνικά φόρουμ. Εκεί βρίσκεται το μέλλον. Η ανασύνθεση και η ενοποίηση της αριστεράς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Νέα αντικαπιταλιστικά κόμματα θα έπρεπε να οικοδομηθούν στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας οπουδήποτε είναι αυτό εφικτό.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ! 


Σπάρτακος 69, Απρίλης 2003

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3194

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s