Καλά αποτελέσματα της Socialist Alliance στις εκλογές

Σπάρτακος 65, Ιούνης 2002


Καλά αποτελέσματα για τη Socialist Alliance στις τοπικές εκλογές

Allan Thornet

H Σοσιαλιστική Συμμαχία κατέβασε 209 υποψήφιους στις τοπικές εκλογές στις 2 Μαΐου, μ’ απόσταση από κάθε προηγούμενη φορά τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο που είχε πετύχει ποτέ μέχρι σήμερα πολύ καλύτερο από το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών του προηγούμενου χρόνου ακόμη κι’ αν λάβουμε υπόψη τη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων.

Μέσα σ’ αυτό το συνολικό αποτέλεσμα υπήρχε μια πλατιά ποικιλία επί μέρους αποτελεσμάτων. Αλλού σημειώθηκε αποφασιστική εκλογική άνοδος, αλλού τα αποτελέσματα ήταν πιο μέτρια αποτελώντας δείχτες για μελλοντικές μάχες και κάνοντας ευρύτερα γνωστό το όνομα της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας. Στο Λονδίνο η ΣΣ έφτασε σ’ ένα ποσοστό 7.5% κατά μέσο όρο στις 88 έδρες για τις οποίες αγωνίστηκε σχεδόν το διπλάσιο από το ποσοστό στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο. Το ισχυρότερο διοικητικό διαμέρισμα ήταν το Hackney μ’ ένα ποσοστό κατά μέσο όρο στο 12% και στις 13 έδρες που διεκδίκησε. Η ΣΣ πέρασε τους Συντηρητικούς σε 10 από τα 13 συνοικιακά τμήματα. Αυτό αντανακλούσε τόσο την κρίση που υπήρχε στο συμβούλιο του Hackney, όσο και τη δυνατή καμπάνια από την τοπική ΣΣ.

Ο υποψήφιος δημοσιογράφος Paul Foot είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στο συνοικιακό τμήμα του Clissold μ’ ένα ποσοστό 20.8%. Τον ακολούθησε η Polly Matcham (Hackney Downs) με 17.5 και ο Richard Peacock (Leabridge) με 16.3, οι οποίοι και οι δυο τους ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στις καμπάνιες υπέρ των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Υπήρξαν, επίσης, δυνατά αποτελέσματα και σε άλλα μέρη του Λονδίνου. Στο Camden o Alan Walters έφτασε το 14.2% και στο Haringey o Simon Hester έπιασε 16.6%.

Στο Lambeth (Brixton Hill) η Julia Hall, έλαβε 12.8. Στο Newham o Paul Philips (Forest Gate North) έλαβε 12.7% και ο Muhin Haq (Forest Gate South) έλαβε 12.5%.
Στο Tower Hamlets o Mark Weeks πήρε 17.4% και στο Waltham Forest Lee Rock o William Morris έπιασε 9.2%. Έξω απ’ το Λονδίνο τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν στο Wigan, όπου ο Barry Conway έλαβε 21.4 και η Judith Ford (Whelley) έπιασε 8.3%.
Στο Makerfield o Michael Doherty πήρε 12.7% και η Jacqi Pointon 9.9%.
Στο Swindon o Andy Newton έπιασε 10.9%.

Αυτά τα αποτελέσματα επετεύχθησαν από υποψήφιους που υποστήριξαν μια σοσιαλιστική πλατφόρμα η οποία συμπεριλάμβανε όχι μόνο την αντίθεση στις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση, με όλη τη σημασία που έχουν, αλλά και την αντίθεση στον πόλεμο, αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους και υπεράσπιση εκείνων που ζητούν άσυλο στη χώρα.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς το εμπρός για τη Συμμαχία. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να οικοδομήσουμε και να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία.

Η ΣΣ δεν πήγε με πίστη σ’ αυτές τις τοπικές εκλογές, είχαν υπάρξει ορισμένα φτωχά αποτελέσματα σε επαναληπτικές εκλογές και πολλά μέλη της ΣΣ ήταν αβέβαια όσον αφορά τις προεκλογικές προοπτικές την παρούσα στιγμή.

Αυτές οι εκλογές τ’ άλλαξαν όλα αυτά. Θ’ αυξήσουν την εμπιστοσύνη μας στην εκλογική δουλειά και θα ζωογονήσουν τις μελλοντικές μας παρεμβάσεις.

Η ΣΣ είναι σε πολύ καλή φόρμα. Στο πέρασμα λίγων μηνών πραγματοποίησε μια συνδικαλιστική συνδιάσκεψη με πάνω από 1.000 ακτιβιστές και τα πήγε καλά σ’ αυτές τις εκλογές.

Ήδη στο βάθος μπροστά μας βρίσκονται οι επαναληπτικές εκλογές στο Tower Hamlets και στο Luton. Τώρα υπάρχουν ορισμένα πολύ καλά αποτελέσματα για να στηριχθούμε πάνω τους.

Allan Thornet


Σπάρτακος 65, Ιούνης 2002

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=3016

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s