Βενεζουέλα: Συνέντευξη με τον Douglas Bravo

Σπάρτακος 65, Ιούνης 2002


Ο Douglas Bravo, μαχητής του βενεζουελανικού αντάρτικου τη δεκαετία του 1960, είναι σήμερα ηγέτης της οργάνωσης «Κίνημα Τρίτος Δρόμος» (Moviemento Tercer Camino). Έδωσε τη συνέντευξη στη Veronica Gago για την αργεντίνικη καθημερινή εφημερίδα Pagina 12.

  • Θα συνεχιστεί η σύγκρουση;

Από τις 27 Φεβρουαρίου του 1989 και το Caracazo (μια εξέγερση εναντίον της φτώχειας και της πείνας στο Καράκας), που κινητοποίησε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, δύο δυνάμεις βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους: εκείνη που μάχεται για κοινωνική απελευθέρωση και εκείνη που επιχειρεί να επιβάλει το νεοφιλελευθερισμό.

Αυτή η εξέγερση των φτωχών έχει διατηρήσει έναν υψηλό βαθμό θεσμικής αστάθειας στη χώρα. Αυτή είναι και σήμερα ακόμη η κατάσταση κάτω από μια κυβέρνηση που υποστηρίζει πως θεσμοποιεί αυτή τη λαϊκή αντίδραση. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια διαδοχή από πραξικοπήματα,αναμετρήσεις και ταραχώδεις απεργίες.

Εννοώ ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση γύρω από το πολιτικό καθεστώς, το πετρέλαιο, αλλά τα δύο ρεύματα που αναμετρώνται είναι αμφότερα νεοφιλελεύθερα, ακόμη κι αν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές τάσεις. Από τη μια μεριά υπάρχει το μπλοκ που θα μπορούσε να ονομαστεί η Τέταρτη Δημοκρατία και συντίθεται από πολιτικούς της παραδοσιακής δεξιάς, τα αφεντικά και τα ΜΜΕ τους, κάποια φιλοδικτατορικά στρατιωτικά στοιχεία καθώς και μερικούς «μετριοπαθείς» συνδικαλιστές (σοσιαλδημοκράτες ή σοσιαλ-χριστιανούς) στην ομοσπονδία της CTV.

Αυτό το μπλοκ υποστηρίζει έναν παληό και κλασσικό νεοφιλελευθερισμό στη διανομή του πλούτου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας νεοφιλελευθερισμός πολύ πιο προωθημένος στη φιλοσοφική του αντίληψη του καπιταλισμού: αυτό είναι το μπλοκ που υποστηρίζει την κυβέρνηση. Αυτό που απουσιάζει εδώ είναι μια τρίτη δύναμη, επαναστατική και πατριωτική, ικανή να αναμετρηθεί με την εξουσία της μπουρζουαζίας και του ιμπεριαλισμού. Σ’αυτό το σχήμα, πως εξηγούμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τον Τσάβες και ότι τα στρατεύματα παρέμειναν πιστά στον πρόεδρο;

Είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο πολύ διακριτές τάσεις μέσα στον «τσαβισμό». Ένα ρεύμα, το μειοψηφικό που συμπεριλαμβάνει τους ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, το Ανώτατο Δικαστήριο και το εκτελεστικό σώμα παίρνει τις οικονομικές και τις επίσημες αποφάσεις όσον αφορά ιδεολογικά και πολιτικά θέματα. Είναι το ρεύμα που κάνει τον τσαβισμό να χάνει συνέχεια στελέχη, που δημιουργεί προβλήματα. Για παράδειγμα, αν ο Τσάβες χάσει άλλους πέντε βουλευτές, θα χάσει την πλειοψηφία στην Εθνική Συνέλευση

Το άλλο ρεύμα, πλειοψηφικό από ποσοτική άποψη όχι όμως και από ποιοτική, είναι εκείνο που βγήκε στους δρόμους να υπερασπιστεί τον Τσάβες. Συντίθεται εν μέρει από αξιωματικούς έτοιμους να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν κυριαρχούν στο στρατιωτικό μηχανισμό, και επίσης πολιτικούς τομείς που πιστεύουν στο Μπολιβαριανό επαναστατικό σχέδιο.

  • Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση Τσάβες έχει βγει πάρα πολύ αποδυναμωμένη από το πραξικόπημα. Ωστόσο, η ευθραστότητα αυτή θα συνεχιστεί, αν εφαρμόσει στην πράξη το συμφιλιωτικό λόγο που έχει υιοθετήσει μετά την επιστροφή της στην εξουσία.
Η συμφιλίωση, όπως την αντιλαμβάνεται ο Τσάβες, είναι ένα νέο σύμφωνο σαν το Punto Fijo [μια συμφωνία που επετεύχθη το 1958 μεταξύ των κομμάτων της Δημοκρατικής Δράσης (AD), του COPEI (σοσιαλ-χριστιανών) και της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Ένωσης (URD), μετά την πτώση του δικτάτορα, στρατηγού Πέντρο Χιμένες] που δε λαμβάνει υπόψη του ποιους τον υποστήριξαν και διαπραγματεύεται με δεξιούς τομείς που προσπάθησαν να τον ανατρέψουν.

  • Ποια θέση το κίνημα σας υιοθέτησε στη διάρκεια του πραξικοπήματος;

Το «Κίνημα Τρίτος Δρόμος» αντιτέθηκε στο πραξικόπημα, βγήκαμε στους δρόμους, αλλά και κυκλοφορήσαμε μια έκκληση για την εγκατάσταση μιας πατριωτικής κυβέρνησης.

  • Ποια είναι η αναφορά σας;

Στη παρούσα κατάσταση ένας πλειοψηφικός κοινωνικο-πολιτικός τομέας αυτό που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ως πατριωτικό και κοινωνικό μπλοκ, αποτελούμενο από πολίτες και στρατιώτες, κάποιους μέσα στην κυβέρνηση και άλλους εκτός βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας ενός ντοκουμέντου που θα παρουσιαστεί σύντομα στον πρόεδρο Τσάβες.

  • Ποια είναι αυτή η πρόταση;

Ισοδυναμεί με μια ριζοσπαστική αντιπολίτευση σ’αυτό που νομίζουμε ότι θα συμβεί αν ο Τσάβες προωθήσει την πολιτική του των συμβιβασμών, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου, του υγραερίου και των βασικών υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία μας προτείνει, μεταξύ άλλων πραγμάτων, τον εξοβελισμό των δεξιών από τις ένοπλες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένων και μερικών που ο Τσάβες έχει δρομολογήσει την επικύρωση των θέσεων τους και την αναθεώρηση των μέτρων που ζητούν να δημιουργήσουν μια συναίνεση, όπως την αποδοχή της παραίτησης της νέας διοίκησης, που διορίστηκε από τον ίδιο, στην πετρελαιοβιομηχανία, την PDVSA.


Σπάρτακος 65, Ιούνης 2002

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=2994

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s