ΗΠΑ: Κοινωνική δικαιοσύνη κατά τρομοκρατίας!

Σπάρτακος 61, Οκτώβρης 2001


διακήρυξη της Solidarity

Η Κοινωνική Δικαιοσύνη Ενάντια στην Τρομοκρατία

Η SOLIDARITY ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τη χρησιμοποίηση κάθε μορφής τρομοκρατίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες εναντίον αμάχων. Σήμερα αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια ότι πρέπει να καταδικάσουμε τις αεροπειρατείες επιβατικών αεροπλάνων και τους φοβερούς βομβαρδισμούς που κόστισαν χιλιάδες ζωές. Όπως όλοι είμαστε άφωνοι απέναντι σε αυτή την ενέργεια μαζικής δολοφονίας και επίσης βαθιά συγκινημένοι από τις ενέργειες αλληλεγγύης και συνεργασίας του λαού στους δρόμους της Νέας Υόρκης που βοηθούν ο ένας τον άλλον μέσα στην καταστροφή.

Σαν σοσιαλιστές είμαστε επαναστατικά αντίθετοι στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της συνείδησης του λαού, ιδιαίτερα της εργατικής τάξης που είναι η πλειοψηφία στην κοινωνία, για να συγκρουσθούμε με αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης και της παγκόσμιας κυριαρχίας. Οι μορφές της πάλης μας δεν έχουν τίποτα το κοινό με εκείνων που εξαπολύουν όπλα τρομοκρατίας ενάντια στην κοινωνία, είτε πρόκειται για ντόπιους φασίστες όπως ο Timothy McVeigh, κατασκευάσματα της κρατικής τρομοκρατίας, είτε για δυνάμεις που ανακηρύσσουν τον εαυτό τους εκπρόσωπο των καταπιεσμένων λαών του κόσμου.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη είναι ένα παγκόσμιο ταξικό έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα. Καταδικάζουμε χωρίς επιφυλάξεις τις ενέργειες αυτές και εκείνους που τις εκτέλεσαν, όποιοι και αν αποκαλυφθεί ότι είναι. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θάφτηκαν στα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι αθώοι για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, όπως ακριβώς ήταν και οι εκατοντάδες των Αφρικανών πολιτών που σκοτώθηκαν στους δρόμους της Τανζανίας και της Κένυα στις βομβιστικές επιθέσεις ενάντια στις εκεί πρεσβείες των ΗΠΑ το 1998.

Εκτός από δολοφόνοι αθώων ανθρώπων, οι επιθέσεις αυτές είναι ένα βαρύ χτύπημα ενάντια στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη από τον αγώνα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση έως τις κινητοποιήσεις ενάντια στους θεσμούς του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Πρέπει επίσης να καταδικάσουμε τρομοκρατικές ενέργειες όπως αυτές που προετοιμάζονται από την ίδια την κυβέρνηση μας. Τα στρατόπεδα και οι πόλεις των προσφύγων στην Παλαιστίνη σαρώνονται από τα αμερικάνικα F-16 και τα εξοπλισμένα ελικόπτερα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ περιλάμβανε την ανεξέλεγκτη καταστροφή των διυλιστηρίων νερού και του συστήματος ηλεκτροδότησης στο οποίο βασίζεται η επιβίωση του πληθυσμού των πόλεων. Οι κυρώσεις ενάντια στο Ιράκ προκαλούν τον θάνατο 5000 Ιρακινών παιδιών κάθε μήνα αριθμός ισάξιος με εκείνο των θυμάτων της καταστροφής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Οι οπαδοί της κοινωνικής Δικαιοσύνης δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι η 11η Σεπτέμβρη είναι επίσης η 28η επέτειος μιας από τις μεγαλύτερες ενέργειες τρομοκρατίας στη σύγχρονη ιστορία, του ελεγχόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος του Πινοσέτ στη Χιλή, που εγκατέστησε ένα καθεστώς μαζικής δολοφονίας ενάντια στο εργατικό κίνημα και στο λαό της χώρας αυτής.

Οι υπαίτιοι των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη δεν έχουν τίποτε το κοινό με τους αγώνες των καταπιεσμένων λαών. Είναι μια τραγική πραγματικότητα ότι πολλοί λαοί στο κόσμο εκείνοι που έχουν χάσει την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ βρήκαν κάτι να χειροκροτήσουν για την «επιτυχία» αυτών αγριοτήτων. Ας θυμηθούμε ότι εκείνοι που καταπιέζονται από τον ρατσισμό και τους θεσμούς του παγκόσμιου καπιταλισμού είναι ανάμεσα στα θύματα και όχι τους ενόχους της τρομοκρατίας.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό ο λαός των ΗΠΑ να μην αφήσει ελεύθερα τα χέρια της κυβέρνησης του για να χτυπήσουν τα θύματα του παγκόσμιου καπιταλισμού, που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Για να επαναλάβουμε το σημαντικότερο σημείο. Τα τεράστια εγκλήματα που γίνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκατασταθούν με βίαιες επιθέσεις ενάντια στους απλούς πολίτες της χώρας αυτής. Ούτε θα αποκατασταθεί οποιαδήποτε δικαιοσύνη από τη στρατιωτική αντίδραση των ΗΠΑ που στρέφεται ενάντια στους λαούς των χωρών των οποίων οι κυβερνήσεις μπορεί να αποδειχθούν αργότερα ένοχες για το έγκλημα της 11ης Σεπτέμβρη.

Καλούμε όλο το λαό να αντισταθεί στην υστερία που καλλιεργούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η κυβέρνηση με στόχο να λυθούν τα χέρια του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ για ένα νέο γύρο μαζικής βίας.
Πρέπει όλοι να ανησυχούμε και να μην αποδεχθούμε, τον κίνδυνο περικοπών στα δημοκρατικά δικαιώματα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, ενάντια στην ενοχοποίηση και το πογκρόμ των αραβοαμερικανών και ενάντια στην ενδεχόμενη συντριβή των διαμαρτυριών για κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέα καταστολή ενάντια στα εργατικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Η καταστολή των δημοκρατικών και των πολιτικών ελευθεριών θα περιορισθεί μόνο από τη θέληση του λαού να αντισταθεί. Δεν είναι η στιγμή για τους οπαδούς της κοινωνικής δικαιοσύνης για να κρυφτούν, αλλά για να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις αξίες του αγώνα μας, ενός αγώνα για ένα κόσμο που δίνει μεγαλύτερη αξία στην ανθρώπινη ζωή από το κέρδος.

(Η διακήρυξη αυτή εκδόθηκε από την πολιτική επιτροπή της Solidarity στις 13 Σεπτεμβρίου 2001)


Σπάρτακος 61, Οκτώβρης 2001

Αρχείο Σπάρτακου


https://tpt4.org/?p=2613

There is one comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s