Η δημαγωγία για τα ελλείμματα των συγκοινωνιών

Σπάρτακος 31, Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης 1991


ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Εδώ και πολλούς μήνες γίνεται απο την κυβέρνηση μια έντονη προπαγάνδα για  τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών. Το ότι όμως είναι μια απλή δημαγωγία φαίνεται και με μια πρόχειρη σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Ν.Σ.

Σαν «φάρμακο» για αυτά τα ελλείμματα προβάλλεται η ιδιωτικοποίησή τους και άμεσα προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ. Στα μέσα Σεπτέμβρη ο Εβερτ δήλωνε οτι τα έσοδα της ΕΑΣ καλύπτουν μόνο το 30% των εξόδων της και αν συνεχιστεί αυτό το κράτος δεν μπορεί να την κρατήσει.

Μια ματιά όμως στο τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες καταρρίπτει τελείως τις εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση παριστάνοντας την αγανακτισμένη απο τα «πρωτοφανή» τάχα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών. Από όλες τις χώρες της ΕΟΚ δεν υπάρχει ούτε μια οπου οι αστικές συγκοινωνίες να μην είναι δημόσιες και ελλειμματικές. Ετσι οι συγκοινωνίες του Αμστερνταμ καλύπτουν μόλις το 17% των εξόδων τους απο τα έσοδά τους, εκείνες του Παρισιού το 25%, οι Δυτικογερμανικές πόλεις κυμαίνονται γύρω στο 30% και μόνο το Λονδίνο, που έχει και το ακριβότερο εισιτήριο στην Ευρώπη σε σχέση με το εκεί κόστος ζωής, καλύπτει το 75% των εξόδων του. Αλλά και στις μεγάλες πόλεις της «Μέκκας του καπιταλισμού» των ΗΠΑ οι συγκοινωνίες είναι δημοτικές και ελλειμματικές. Σε γενικό κανόνα μάλιστα, ακόμα και εκεί όπου οι αστικές συγκοινωνίες είναι δημοτικές, τα ελλείμματά τους καλύπτονται απο το κράτος, γιατί οι Δήμοι θα γονάτιζαν οικονομικά αν τα αναλάμβαναν.

Επομένως οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που καλύπτουν κατά τον Εβερτ το 30% και κατά τη διοίκηση της ΕΑΣ το 22% των εξόδων τους, κινούνται στο ΕΟΚικό μέσο όρο.

Αλλά στην Ελλάδα έχουμε και την εμπειρία του ιδιωτικού αστικού συγκοινωνιακού φορέα, του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Μήπως αυτός δεν είναι ελλειμματικός; Μήπως και αυτός δεν επιδοτείται χοντρά απο το κράτος; Οπως προκύπτει μάλιστα απο τα επίσημα στοιχεία τα χρήματα που έδωσε εφέτος το κράτος σαν επιδότηση ανα λεωφορείο στον ιδιωτικό ΟΑΣΘ είναι ακριβώς τα τριπλάσια, ναι τριπλάσια, απο εκείνα που έδωσε ανα λεωφορείο στην δημόσια ΕΑΣ. Κατά τα άλλα η ιδιωτικοποίηση μειώνει τα ελλείμματα!

Υπάρχουν βέβαια και χώρες όπου οι αστικές συγκοινωνίες είναι κερδοφόρες και, συνήθως, ιδιωτικές. Πρόκειται για χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Ο τρόπος που το καταφέρνουν είναι πολύ απλός. Χρησιμοποιούν άθλια λεωφορεία απο αυτά που αποσύρουν οι Δυτικοευρωπαίοι, στιβάζουν μέσα σ’ αυτά ανθρώπους, πράγματα και ζώα, πληρώνουν μισθούς πείνας, έχουν ακριβό εισιτήριο για το εκεί κόστος ζωής και δεν καλύπτουν καθόλου «άγονες» γραμμές. Μήπως αυτό είναι το συγκοινωνιακό όραμα της Ν.Δ;

Είναι καιρός να σταματήσει λοιπόν η δημαγωγία και η καλλιέργεια κάποιων μύθων και να απαντηθούν με βάση την παγκόσμια εμπειρία τα ψέματα που καλλιεργεί η αστική τάξη και η κυβέρνησή της.

Ν.Σ.


Σπάρτακος 31, Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης 1991

Σπάρτακος αρχείο


https://wp.me/p6Uul6-vw

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s